Blog

Lattest News Aroud Business

Previous Next

Poziv za obilježavanje godišnjice sjećanja na šehide MZ Dragoradi i Trećeg bataljona 126. Ilijaške brigade

Organizacioni odbor za obilježavanje godišnjice sjećanja na šehide MZ Dragoradi i Trećeg bataljona 126. Ilijaške brigade poziv sve građane i patriote da u srijedu, 25. maja 2022. godine prisustvuju obilježavanju Spomen obilježja šehidima MZ Dragoradi i Trećeg bataljona 126. Ilijaške brigade sa početkom u 11:00 sati. 

Previous Next

Objavljen Javni poziv za prijem volontera u Općinu Ilijaš za 2022. godinu

Općinski načelnik Akif Fazlić putem Službe za opću upravu, boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu, objavio je Javni poziv za prijem volontera u općinski organ uprave.

Ovo je odlična prilika za mlade ljude sa fakultetskim diplomama da steknu prvo radno iskustvo i svoja znanja pokažu u praksi u općinskom organu uprave općine Ilijaš.
 
Konkurs je otvoren 15 dana, a krajnji rok za dostavu dokumentacije je 06.06.2022.godine.
 
Previous Next

Program obilježavanja 23.maja-Dana kakanjskih dobrovoljaca „Breza i Misoča 92“: Programski sadržaji u Kaknju, Brezi i Ilijašu

U znak poštovanja prema herojstvu kakanjskih dobrovoljaca, u Kaknju se 23. maj, dan kada su 1992. godine dobrovoljci iz Kaknja otišli u Brezu, a nakon toga i u Misoču kako bi pomogli braniteljima ovog ilijaškog naselja, obilježava kao Dan kakanjskih dobrovoljaca “Breza i Misoča 92″.

 Programom su planirani sljedeći sadržaji:
 
Ponedjeljak, 23. maj:
10.00 sati - Gradski spomen park u Kaknju, postrojavanje dobrovoljaca, simbolična predaja raporta, obraćanja i polaganje cvijeća na Spomen-obilježje šehidima i poginulim borcima Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. i Spomen-obilježje palim borcima Narodnooslobodilačkog antifašističkog rata 1941-1945. godina;
 
10.30 sati - Svečani ručak za dobrovoljce u ugostiteljskom objektu „S&M-P 20“ Kakanj;
 
10.30 sati - Polazak delegacije Općine Kakanj i predstavnika boračkih organizacija u Brezu i Misoču;
 
11.30 sati - Polaganje cvijeća na spomen-obilježja u Brezi na dvije lokacije;
 
12.00 sati - Polazak dobrovoljaca prema Misoči (ispred zgrade bivšeg Rudstroja);
 
13.00 sati - Podne-namaz u džamiji u Misoči;
 
13.20 sati - Polaganje cvijeća na spomen-obilježje u dvorištu džamije u Misoči;
 
14.00 sati - Polaganje cvijeća na novoizgrađenom spomen-obilježju u Misoči (Milakov Do).
 
Pozivamo kakanjske dobrovoljce i sve patriote u Kaknju, Brezi i Ilijašu da prisustvuju pomenutim događajima.
Previous Next

Općinski načelnik učestvovao na završnom događaju povodom realizacije projekta ADRIATIC CAVES PLUS

U organizaciji Javne ustanove za zaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo, na lokalitetu Bijambara, 18. maja 2022. godine održan je završni događaj povodom uspješne implementacije projekta “Održivo upravljanje i turistička promocija kulturnog, arheološkog i prirodnog naslijeđa – ADRIATIC CAVES PLUS”, kojem su prisustvovali Općinski načelnik Akif Fazlić i pomoćnica načelnika u Službi za društvene djelatnosti i poslove mjesnih zajednica Sanja Zagorac-Jozić.

U svom obraćanju Općinski načelnik istakao je važnost dugogodišnje kvalitetne saradnje između Općine Ilijaš i Javne ustanove za zaštićena prirodna područja KS te postignutih rezultata u polju ekologije i zaštite prirodnog naslijeđa.

U proteklom periodu svi zajedno mnogo smo radili na promociji zaštićenih područja, kako u našoj lokalnoj zajednici, Kantonu Sarajevo ali i cijeloj Bosni i Hercegovini. U narednom periodu moramo raditi na ekonomskoj valorizaciji ovog prostora i smatram da tu imamo mnogo prostora za poboljšanje. Evidentno je izražen interes kako domaćih, tako i stranih turista za posjetom Bijambara, tako da trebamo obogatiti našu ponudu. Projekti kao što je ovaj jako su važni i čestitam Ustanovi, menadžmentu i svima koji su dali svoj doprinos u realizaciji”, rekao je načelnik Fazlić.

Tokom događaja prisutnim su se obratili i pomoćnik ministra komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Adnan Medić te direktor Kantonalne ustanove za zaštićena prirodna područja Asad Jelešković.

U nastavku, upriličena je prezentacija svih aktivnosti projekta ADRIATIC CAVES PLUS, 3D reprodukcija pećine Gotta Nera kao i predavanje o temi Krš i pećine Bosne i Hercegovine-valorizacija i zaštita.

U srijedu 18.05.2022. Javna rasprava na Nacrt Odluke o usvajanju RP “Mrakovo II”

U srijedu 18.05.2022. Javna rasprava na Nacrt Odluke o usvajanju RP “Mrakovo II”

Na aprilskoj sjednici Općinskog vijeća Ilijaš usvojen je Nacrt Regulacionog plana “Mrakovo II”, Nacrt Odluke o usvajanju Regulacionog plana “Mrakovo II” i Nacrt Odluke o provođenju Regulacionog plana “Mrakovo II”. Javni uvid u RP “Mrakovo II” predviđen je od 03.05.2022. do 18.05.2022. u sobi br. 25 Općine Ilijaš II sprat, a Javna rasprava održat će se 18.maja (srijeda) 2022. godine u sobi 21 Općine Ilijaš, II sprat sa početkom u 14:30 sati.

Previous Next

Općinski načelnik obišao nevremenom pogođenu Mjesnu zajednicu Kamenica

Općinski načelnik Akif Fazlić, 18. maja 2022. godine obišao je područje Mjesne zajednice Kamenica, gdje je usljed obilnih padavina i nevremena nastala šteta na lokalnim putevima ali i usjevima stanovništva. Obilasku je prisustovao i predsjednik Mjesne zajednice Kamenica Akif Šehić.

“Danas smo u prisustvu Općinskog načelnika Akifa Fazlića obišli i pregledali nastale štete koje su ogromne. Najveće štete nastale su na putevima, ali i usjevima poljoprivrednika koji su nedavno posijali kukuruz i krompir. Brzom reakcijom lokalnog stanovištva uspjeli smo pročepiti propuste na putevima i spriječiti nastanak većih šteta. Danas smo ovdje da procjenimo nastalu štetu kako bismo izvršili sanaciju što prije”, istakao je predsjednik Mjesne zajednice Kamenica Akif Šehić.
 
Kako je istakao načelnik Fazlić pomoć Općine u procesu sanacije nastalih šteta je neupitna. “Već danas nadležne općinske službe će izaći na teren i obići lokacije, napraviti zapisnik o nastalim štetama, nakon čega ćemo početi sanirati lokalne puteve. Nažalost, na vremenske uslove ne možemo uticati, ali svakako da možemo pružiti pomoć i podršku u rješavanju nastalih problema”, rekao je načelnik Fazlić. 
 
Autor: Enisa Mešetović.
Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 ILIJAŠ

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba
opacity: 0;