Previous Next

Održana radionica za mlade "Kako uspješno napisati CV i motivaciono pismo"

Učenici završnih razreda Srednjoškolskog centra “Nedžad Ibrišimović” imali su priliku da prisustvuju soft skills radionici na temu “Kako uspješno napisati CV i motivaciono pismo”, koja je organizovana u okviru regionalnog programa YourJob BiH, a u saradnji sa Općinom Ilijaš.

Domaćin aktivnosti bila je Stručna savjetnica za obrazovanje, pitanja mladih i NVO sektor Općine Ilijaš Enisa Mešetović, koja je mladima predstavila mogućnosti za izradu potvrde Pasoša kompetencija.

"Budući da se srednjoškolsko obrazovanje naših učenika i učenica bliži kraju, smatramo da je jako važno da se na vrijeme pripreme za tržište rada, ali i steknu kompetencije za apliciranje na različite studentske programe, razmjene, stipendije i slično. U svemu tome, potreban im je kvalitetan CV i nadam se da su danas usvojili osnovna znanja i vještine za pisanje istog. Danas smo našim učenicima predstavili i Pasoš kompetencija, kao instrument za sistemsko prepoznavanje i predstavljanje kompetencija svakog pojedinca s ciljem povećanja mogućnosti za zapošljavanje. Vjerujem da će mnogi od njih iskorisiti ovu mogućnost koju Općina Ilijaš nudi, te izraditi svoju potvrdu Pasoša komepetencija."

Najčešće nedoumice oko pisanja CV-a po pitanju zahtijevane forme, predstavljanja svoje ličnosti, dosadašnjeg radnog iskustva i obrazovanja, vannastavnih aktivnosti su otklonjene zahvaljujući profesionalnim savjetima i stručnim uputstvima koja su dobili na radionici. Učenicima je predočeno kako da istaknu svoje vrline, a da u tome ipak ne pretjeraju, kako da CV prilagode svrhi prijavljivanja i da vještine koje posjeduju potkrijepe činjenicama.

Učesnica projekta Amila Demirović kaže da je današnja radionica bila izuzetno korisna.

"Drago mi je da smo imali priliku da naučimo nešto novo jer većina nas nikada nije pisala CV. Također, imali smo priliku da se prijavimo na stranicu Evropske unije gdje smo preuzeli obrazac i napisali svoj CV. Također, naučili smo kako napisati motivaciono pismo i šta je važno u tim dijelovima", kazala je Amila.

Projekt Your Job, kojeg financira Europska unija, provodi Caritas Bosne i Hercegovine, u partnerstvu s Udruženjem za razvoj kompetencija „S.K.I.L.L.S.“, Fondacijom Biznis start centar Bar, Caritasom Barske nadbiskupije i Fondacijom Mozaik ima za cilj potporu zapošljivosti i mogućnostima zapošljavanja mladih u prekograničnom području BiH i Crne Gore. Projektne aktivnosti su namijenjene mladima do 35 godina, koji traže zaposlenje ili dodatnu obuke koje bi im omogućile lakše zapošljavanje ili samozapošljavanje.

Previous Next

Memorijalni centar u Srebrenici obilježio 20. godišnjicu postojanja: Općina Ilijaš partner ove najznačajnije institucije

U bivšoj proizvodnoj hali fabrike akumulatora danas je obilježena 20. godišnjice od zvaničnog otvaranja Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari, spomen obilježja i mezarja za žrtve genocida iz 1995. godine. Općina Ilijaš bila je partner u radu ove institucije te iz Budžeta u proteklom periodu izdvojila značajna sredstva, što je plan i za predstojeći period. U ime Općine Ilijaš, programu je prisustvovala Alma Mešić, predsjedavajuća Općinskog vijeća Ilijaš

Almasa Salihović, glasnogovornica Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari kazala je za Radio Ilijaš da je finansijska podrška Općine Ilijaš vrlo značajna te se zahvalila načelniku Fazliću i Općinskom vijeću Ilijaš.

“Dvadeset godina je iza nas. Dvije decenije nije malo vremena pogotovo za jedinu instituciju u državi koja se bavi sjećanjem na žrtve genocida u Srebrenici i čija je misija očuvati istinu o genocidu. Počeci su bili teški. Bez naših majki, udruženja žena koje su bile toliko uporne, mi vjerovatno danas ne bismo stajali ovdje u prosotru koji zovemo Memorijalni centar Srebrenica u Potočarima. Dugujemo im zahvalnost na počecima i temeljima koje su one udarile za nas i čijih uputa da se držimo. One su ovu instituciju ostavile u amanet nama koji danas ovdje radimo a mi ćemo ako Bog da, ostaviti generacijama koje će doći iza nas. Memorijalni centar nije institucija koja će raditi nekoliko godina ili decenija i prestati. Ovo mjesto će ostati ako Bog da, u trajni amanet ljudima i generacijama u Bosni i Hercegovini bez obzira na one koji negiraju genocid u Srebrenici. Postojimo zbog onih koji nemaju priliku da nauče sve činjenice o genocidu u Srebrenicu, za ljude koji dolaze iz cijelog svijeta. Tu smo zbog učenja, edukacije a najviše da se žrtve genocida nikada ne zaborave“, kazala je Almasa.

U protkelom periodu realizovani su i mnogobrojni infrastrukturni projekti, neki se realizuju a neki su u planu.

„Obnovili smo Memorijalni centar, ostalo se još neke sitne stvari. Cilj nam je da sačuvamo ovaj kompleks. Nije nam cilj da ostanu ruine koje će ljudi da posjećuju i da to izaziva samo sažaljenje. Ovo je jaka institucija sa jakim ljudima, jakim vodstvom na čelu sa dr. Emirom Suljagićem. Najveća aspiracija je da djeca u školama izučavaju genocid. Imamo partnerstvo sa međunarodnim institucijama. Moram iskazati zahvalnost i Općini Ilijaš na podršci u radu i mi to svakako cijenimo. Takve vrste podrške nam zaista znače da dovedemo mlade ljude ovdje koji će istraživati. Nadamo se da će saradnja biti nastavljena i u budućem periodu“, kazala je Salihović.

Na obilježavanju 20. godišnjice od zvaničnog otvaranja Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari, obratile su se mnogbrojne domaće i svjetske ličnosti koje su poslale snažne poruke, da se nikada ne smije zaboraviti genocid i žrtve te da je ova institucija od izuzetne važnosti za pisanje historije Bošnjačkog naroda.

Previous Next

Potpisan ugovor o realizaciji projekta rekonstrukcije toplovodnih instalacija grijanja i kotlovnice u OŠ “Srednje”

U OŠ “Srednje“ upriličen je svečani prijem i potpisivanje ugovora za provođenje projekta “Rekonstrukcija toplovodnih instalacija grijanja i kotlovnice” čiju realizaciju je podržala Općina Ilijaš i Ministarstvo za obrazovanje Kantona Sarajevo. Vrijednost projekta je 92,234.35KM.

Tim povodom školu je posjetila ministrica obrazovanja KS Naida Hota - Muminović, općinski načelnik Akif Fazlić, direktorica Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Belma Barlov, predstavnici firme zaduženi za provođenje projekta “Braća Karić d.o.o.” iz Zenice te predstavnici Općine i lokalne zajednice.

Ministrica Hota - Muminović ističe da je svako dijete jednako važno i da svako dijete ima pravo na iste uslove obrazovanja.

„OŠ Srednje je definitivno jedna od onih škola koje itekako znaju iskoristiti sve resurse koji im se ponude i ne samo da znaju iskorisititi resurse nego znaju i sami generisati nove. To se vidi po nizu uspješnih projekata i načinu na koji su se oni mapirali u obrazovnoj zajednici. Daju obrazovnoj zajednici za dalje obrazovanje izvrsne učenike. Tajna njihovog uspjeha je u njihovom dobrom kolektivu, a to pokazuje i ovaj projekat, dakle oni su ga uspjeli definisati, izraditi projektnu dokumentaciju, zagovarali oslobađanje sredstava i na kraju i provođenje zahtjevnih procedura javnih nabavki. Na nama je sada da našoj djeci damo najbolje uslove koje imaju i djeca širom Evrope i u razvijenom dijelu svijeta. Mi ćemo ih tako pridobiti i za budućnost, za sve ono što treba našoj domovini a to je da oni moraju učiti tri puta više nego mnogi drugi da bi mogli imati budućnost, jer ako ne budemo to radili onda smo prinuđeni da trpimo budućnost a to je jako teška pozicija“ kazala je Hota - Muminović.

Načelnik Fazlić je još jednom istakao da Općina Ilijaš čvrsto stoji uz sve projekte kada je u pitanju obrazovanje.

„Obrazovanje je ključna obaveza i budućnost i sve više kroz budžet i budžetska izdvajanja to i naglašavamo. Osim za infrastrukturne projekte prije svega istakao bih i stipendiranje učenika za koje smo ove godine izdvojili oko 300 000 KM, s tim da za narednu godinu planiramo i povećati taj iznos kao i iznos same visine pojedinačnih stipendija. Za svaku školu na području naše općine ove godine smo izdvojili po 15 000 KM samo za male projekte. Za sufinansiranje „Rekonstrukcije toplovodnih instalacija grijanja i kotlovnice” u OŠ Srednje izdvojili smo 45 000 KM“ kazao je Fazlić.

Direktorica škole Dženita Čehajić-Kulo je istakla važnost ovog projekta u smislu obezbjeđivanja što kvalitetnijih uslova rada i odgojno- obrazovnog procesa u OŠ ” Srednje”.

„S obzirom na to da je škola izgrađena davne 1980. godine i centralni vod je pod zemljom, vremenom ali i zbog vremenskih neprilika došlo je do njegovog oštećenja. Projektna dokumentacija izrađena je još 2019. godine, međutim period pandemije nas je malo usporio, tako da smo prošle godine kandidovali ovaj projekat kao prioritetan. Udruženim sredstvima i prije svega uz razumijevanje načelnika Fazlića i ministrice Hota - Muminović došli do toga da danas svečano i potpišemo ugovor o početku izvođenja radova u OŠ Srednje. Nadam se da ćemo uz jednu reorganizaciju odgojno-obrazovnog procesa radove uspjeti završiti do početka grijne sezone“ poručila je Čehajić - Kulo.

Cilj ovakvih projekata je poboljšanje energetske efikasnosti javnih objekata, što doprinosi smanjenju troškova za nabavku energenata i boljoj zaštiti životne sredine, te omogućava bolje uvjete za rad i učenicima i nastavnicima.

Osim uštede i smanjenja zagađenja životne sredine, poboljšat će se i uslovi u kojima dosta vremena provode djeca, ali i razviti njihovu svijest o važnosti efikasnog korištenja energije i održivog razvoja.

Previous Next

Otvorenje šehidskog spomen-obilježja i rekonstrukcije Derviš-dedinog turbeta na Vlaškovu kod Ilijaša

Općina Ilijaš, Medžlis Islamske zajednice Sarajevo i Džemat Misoča – Vlaškovo upriličili su program povodom otvorenja novoizgrađenog šehidskog spomen-obilježja i rekonstrukcije Derviš-dedinog turbeta na Vlaškovu kod Ilijaša.

Na samom početku, u ime mještana Vlaškova i porodica šehida i poginulih boraca obratio se Elmir Bešlija, sin šehida. On se zahvalio svima koji su izdvojili vrijeme i došli na ovaj događaj. Građani Vlaškova zahvalili su se načelniku Općine Ilijaš Akifu Fazliću na izuzetnoj podršci u realiziaciji ovog projekta te mu uručili i zahvalnicu.

Načelnik Fazlić je naglasio da moramo pisati svoju historiju, ostavljati tragove, ostavljati jasne i istinite dokaze o periodu u kome se zbivala sudbonosna bitka za opstanak jednog naroda i nezavisne Bosne i Hercegovine.

„Danas vodimo druge bitke. Uvijek se vode bitke za budućnost. Ali mi još uvijek vodimo bitku i za prošlost. Još uvijek su prisutni pokušaji revizije naše prošlosti, želi se izmijeniti karakter onoga što se desilo, a to je bila agresija na Republiku Bosnu i Hercegovinu. I zaista mi i ovu bitku moramo izdržati i pobijediti. Dobit ćemo je ako ovako budemo radili, ako budemo ostavljali knjige, filmove i spomen obilježja. A prije svega, ako budemo ugrađivali u našu svijest i svijest naše djece šta je bilo u tom periodu“, kazao je načelnik Fazlić.

U pratnji Sajre Dervišević, unuke prvog šehida Vlaškova Jasmina Derviševića, načelnik Fazlić otkrio je spomen-ploču šehidima. Malik Kovač, učenik drugog razreda medrese, proučio je ilahiju “Šehidi”, a historijski čas održao je hadžija Sidik Dervišević. Sidik je bio i učesnik odbrane Vlaškova.

„U protekloj agresiji na Bosnu i Hercegovinu ovo mjesto je dalo prvog šehida na području općine Ilijaš, Jasmina Derviševića, da ga dragi Allah nagradi lijepim džennetom i svim šehidima da podari sve obećane nagrade. Na ovoj lokaciji gdje se nalazimo, vođene su najžešće borbe na području općine Ilijaš. Pustahija Mušan je ostao kući smatrajući da ga niko neće dirati. Četnici su ga živog zapalili. Polili su ga benzinom. Sva trava je oko njega izgorjela. Pokazali su šta čeka sve one koji se budu protivili njihovoj agresiji. Naši momci, naše gazije nosile su se sa agresorom vrlo hrabro. Davali su i živote. Želim posebno da se zahvalim našim borcima, borcima iz Kaknja, Vareša, Zenice, Breze i Fojnice. Posebno mi je ostao u sjećanju jedan vod iz Vareša. Završili su smjenu ovdje i krenuli prema Kovačima. Međutim, desio se napad iz pravca Karaule. Oni su čuli pucanj i sve i jedan momak, njih tridesetak su se vratili nazad i izašli na liniju. I nakon dva tri dana kad se stanje stabilizovalo, otišli su. To je primjer našeg junaštva i kako se voli i bori za državu. Hvala i našim medicinskim sestrama koje su bile sa nama, u Misoči, na čelu sa Bibom Kahriman. To su bile naše heroine. Naježim se kad se sjetim da su pod najtežim okolnostima radile i sanirale povrede boraca. Hoću da se zahvalim i doktoru Berbiću iz Kaknja. Mi smo ga tako zvali iako je bio medicinski tehničar. Mnogo ljudi je spasio u Misoči. I na kraju je položio svoj život u Misoči, braneći je i pomažući ljudima. Na kraju, zahvaljujem se Načelniku na realizaciji ovog projekta i trudu koji je pokazao da imamo ovo dostojanstveno mjesto“, kazao je Dervišević.

Nakon svečanog otvorenja spomen-obilježja, delegacije su položile cvijeće. Također, prisutni su u džematu klanjali podne namaz a nakon čega je nastavljen program povodom rekonstrukcije Derviš-dedinog turbeta.

Previous Next

Završeno asfaltiranje lokalnog puta u Alića Gaju

Realizovan je još jedan infrastrukturni projekat na području općine Ilijaš. Riječ je o radovima na izgradnji podzida u dužini 42 metra, asfaltiranju puta dužine 133 metra, izgradnji pješačke staze, te iskopu i zatrpavanju kanala za postavljanje oborinske i feklane kanalizacije u naselju Alića Gaj, u Mjesnoj zajednici Ilijaš Grad.

Finansijska sredstva za realizaciju ovog projekta obezbjeđena su u budžetu Općine Ilijaš u iznosu od 135.395,27 KM.

Izvođač radova je firma Halilović d.o.o. Ilijaš. Realizacijom ovog projekta poboljšana je cestovna infrastrukturu ovog naselja.

Previous Next

Završena izgradnja ograde oko pomoćnog terena SRC Banovac

Danas je izvršena primopredaja građevinskih radova na izgradnji ograde oko pomoćnog terena Sportsko – rekreativnog centra Banovac u Ilijašu.

Primopredaja je izvršena između izvođača radova "Transport SMS" iz Podlugova i nadzora nad izvedenim radovima "Smajić inženjering" Goražde, te predstavnika Općine Ilijaš i JU "Kulturno – sportski centar i Radio Ilijaš". Ugovorena vrijednost radova je 85.319,00 KM. Općina Ilijaš u potpunosti je finansirala ovaj projekat iz svog budžeta. Radovi su podrazumijevali iskop rovova za temelje stubova, betoniranje i armiranje stopa, postavljanje stubova i panela, montažu dvije kapije, te ugradnju zaštitne mreže. Prethodno je na pomoćnom stadionu Sportsko – rekreativnog centra Banovac završeno postavljanje umjetne trave i ubrzo se očekuje zvanična primopredaja. Odlukom općinskog vijeća Ilijaš iz novembra 2022. godine Sportsko – rekreativni centar Banovac je predat na korištenje i upravljanje JU "Kulturno – sportski centar i Radio Ilijaš".

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba