Unapređenje uslova stanovanja socijalno ugroženim porodicama

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić sa saradnicima iz službe za socijalnu zaštitu bio je domaćin na sastanku predstavnicima Fondacije Abbe Pierre, Udruženja Alterural, Centra za socijalni rad i Crvenog križa Ilijaš.

DSC 1921Ovom prilikom prezentovani su dosadašnji rezultati i najavljene nove aktivnosti u okviru projekta "Poboljšanje uslova stanovanja socijalno ugroženih osoba u ruralnim područjima BiH", koji se realizuje u općinama Ilijaš, Breza, Vareš i Kakanj.

Na području općine Ilijaš projekat podrazumijeva sanaciju stambenih objekata za pet socijalno ugroženih porodica. U tri stambena objekta projekat je velikim dijelom realizovan. Ugrađena je stolarija i dostavljen je građevinski materijal koji će korisnici sami ugraditit u svoje domove. U sanaciji jednog objekta Općina Ilijaš učestvuje kao partner.

"U pitanju je sanacija koja zahtjeva rekonstrukciju krovne konstrukcije te izlazi iz predviđenih okvira budžeta, pa se Općina Ilijaš ponudila učestvovati kao partner. Do kraja novembra planirana je završetak radova na svih pet objekata", pojasnila je Mirsada Operta, koordinatorica na projektu. 

"Također ove godine smo na području općine Ilijaš provodili projekat "Podrška ranjivim osobama pogođenim socijalno – ekonomskim utjecajem krize COVID-19“. Ciljana skupina su najugroženije porodice", dodala je Operta.

Načelnik Općine Ilijaš poželio je dobrodošlicu gostima i zahvalio se na pomoći porodicama kojima je ona zaista potrebna, te dodao:

"Veliko hvala i Centru za socijalni rad, Crvenom križu i općinskoj službi koji učestvuju u projektu. Ovakvi projekti zaista znače puno za lokalnu zajednicu. Jer još uvijek postoje građani kojima je ova vrsta pomoći itekako potrebna. Osim materijalne pomoći jako je bitno da korisnici osjete da neko brine o njima, da imaju prijatelje te da će im neko zaista pružiti neophodnu pomoć. Nadam se da ćemo saradnju nastaviti i u budućnosti."

Posjeta predstavnika Fondacije Abbe Pierre i Udruženja Alterural općini Ilijaš nastavljena je obilaskom korisnika ovog projekta.

U petak u kino sali KSC-a Ilijaš promocija filma o rahmetli majoru Hašimu Spahiću

U petak, 8. oktobra, sa početkm u 17 sati, u kino sali Kulturno sportskog – centra Ilijaš planirana je promocija filma o rahmetli majoru Hašimu Spahiću.

hasim spahic 11Jedinstvena organizacija boraca “Unija veterana” Ilijaš organizuje obilježavanje godišnjice pogibije majora Hašima Spahića, komandanta OG-3 Vareš 1. Korpusa Armije RBiH.

Program obilježavanja:

08.10.2001 / PETAK /

16.30 sati – polaganje cvijeća na Centralnom spomen obilježju

17.00 sati – promocija filma o rahmetli majoru Hašimu Spahiću

09.10.2021. / SUBOTA /

09.00 sati – malonogometni turnir Hašim Spahić, kategorije U 8,10 i 12 – sala SŠC Ilijaš i sala KSC

12.00 sati – svečano otvaranje turnira – sala KSC

10.10.2021. / NEDJELJA /

09.00 sati – malonogometni turnir Hašim Spahić, kategorije U 8,10 i 12 – sala SŠC Ilijaš i sala KSC

16.00 sati – finalne utakmice u svim kategorijama – sala KSC

18.30 sati – prigodan čas historije za učesnike turnira

18.45 sati – podjela priznanja i zatvaranje turnira

11.10.2021. / PONEDELJAK /

09.00 sati – polazak za Moševićko brdo

09.20 sati – polaganje cvijeća i učenje Jasina na mezaru Hašima Spahića i polaganje cvijeća na mezarjima BREZA I i BREZA II

12.00 sati – polaganje cvijeća na spomen obilježju na Moševićkom brdu i čas historije

Po završetku programa povratak za Ilijaš.

Sastanak načelnika Fazlića i direktora Fonda Memorijala KS

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić i pomoćnik načelnika u službi za boračko – invalidsku zaštitu, socijalnu zaštitu i raseljena lica Nijaz Spahić održali su sastanak sa direktorom Fonda Memorijala Kantona Sarajevo Ahmedom Kulanićem. Nedavno imenovani direktor Kulanić i načelnik Fazlić dogovorili su nastavak dugogodišnje dobre saradnje.

DSC 1857 - CopyFond Memorijala godinama unazad finansira postavljanje nišana šehidima koji su ukopani na šehidskim i porodičnim mezarjima na području općine Ilijaš. Fond je finansirao uređenje šehidskih mezarja u Lješevu, Starom Ilijašu i Misoči, postavljanje kapija na porodična mezarja u Solakovićima i u Srednjem, te je sufinansirao izgradnju spomen – obilježja u Mrakovu, Lješevu i Bioči i spomenika u Gornjim Čevljanovićima.

Fond Memorijala osnovan je 1997. godine od strane Skupštine Kantona Sarajevo kao Fond Kantona Sarajevo za izgradnju, a kasnije i očuvanje i održavanje grobalja šehida i poginulih boraca, memorijalnih centara i spomen – obilježja žrtava genocida.

Prvobitna misija Fonda bila je upravo to, da se sistemski riješi izgradnja i postavljanje, te na koncu i očuvanje i održavanje grobalja šehida i poginulih boraca, ali i nadgrobnih spomenika za veterane, pripadnike Armije i MUP-a Republike Bosne i Hercegovine, kao i ostala spomen-obilježja.

Očigledno da je Fond Memorijala Kantona Sarajevo završio, odnosno priveo kraju svoju primarnu djelatnost, međutim direktor Kunalić najavljuje mnogo planova za budućnost. „Mi sada moramo da idemo u pravcu izgradnje kulture pamćenja, u naučnom razvoju. Želimo da Fond memorijala KS bude nosilac ili ustanova u BiH kojoj je primarna zadaća izgradnja kulture sjećanja i pamćenja,“ kazao je Kulanić.

Načelnik Fazlić je kazao kako Općina Ilijaš svake godine izdvaja finansijska sredstva za podršku u organizaciji manifestacije "Odbrana BiH". Također, svake godine Općina Ilijaš i Fond organizuju posjetu Tunelu spasa za učenike devetih razreda ilijaških osnovnih škola. Općina Ilijaš je spremna da u budućnosti podrži ostale značajne projekte Fonda, a koje su primarno vezani za izgradnju kulture sjećanja i pamćenja.

Obavještenje o jesenskoj akciji prikupljanja kabastog otpada na području općine Ilijaš

Jesenska akcija odvoza kabastog otpada na području općine Ilijaš planirana je 9. i 10. oktobra 2021. godine. Raspored iznošenja kabastog otpada po mjesnim zajednicama na području općine Ilijaš je sljedeći:

MZ Bioča
mjesto odlaganja: kod hajfiša

MZ Crna Rijeka
mjesto odlaganja: plato kod autobuske stanice

MZ Čevljanovići
mjesto odlaganja: plato kod autobuske stanice

MZ Ilijaš
mjesto odlagnaja: kod hajfiša

MZ Kadarići
mjesto odlaganja: kod hajfiša

MZ Lješevo
mjesto odlaganja:
- plato kod ureda mjesne zajednice
- plato kod stadiona
- Staro selo – kod spomenika

MZ Ljubnići

MZ Malešići
mjesto odlaganja: plato preko puta prostorija MZ

MZ Misoča
mjesto odlaganja:
- plato kod mosta
- plato preko puta kasarne

MZ Mrakovo
mjesto odaganja: kod hajfiša

MZ Podlugovi
mjesto odaganja: kod hajfiša

MZ Srednje
mjesto odaganja: kod hajfiša

MZ Stari Ilijaš
mjesto odlaganja:
- iza "Jahorine"
- iza samoposluge
- kod hajfiša
- u Luci, kod prodavnice

Molimo građane da se pridržavaju termina odvoza, a ukoliko imaju potrebu da prije početka ili poslije završetka jedne od akcija odvoza kabastog otpada, mogu besplatno odložiti na Reciklažno dvorište u sklopu Sanitarne deponije Smiljevići od ponedjeljka do subote u periodu od 07:00 do 19:00 i nedjeljom od 07:30 do 13:30 sati.

Reciklažno dvorište nalazi se u ulici Adema Buće br. 556. Za više informacija građani se mogu obratiti na broj telefona 033/641-051 i dobit će sve potrebne informacije, obavještavaju iz KJKP “Rad”.

Ministrica obrazovanja i načelnik posjetili OŠ Srednje - počinju radovi na sanaciji PŠ u Dragoradima

Povodom početka radova na rekonstrukciji Područne škole u Dragoradima, ministrica odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo Naida Muminović – Hota, delegacija Općine Ilijaš na čelu sa načelnikom Akifom Fazlićem i pomoćnicom Sanjom Zagorac – Jozić posjetili su centralnu školu u Srednjem i pripadajuće područne škole Gajevi i Dragoradi.

DSC 1887Sredstva za ovaj projekat obezbjedilo je Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS u vrijednosti od 80.000 KM i Općina Ilijaš u vrijednosti 15.000 KM.

Radovi obuhvataju unutarnje radove na sanaciji mokrih čvorova, sanaciji podnih površina, detaljno krečenje unutrašnjih površina, vanjsko uređenje i ograđivanje dvorišta, kao i uređenje pristupne staze.

"Sredstva su obezbijeđena u 2020. godini, ali je dobro što je škola bila uvrštena u projekat „Zeleni ekonomski razvoj“ UNDP-a u BiH, tako da je u protekloj godini urađeno utopljavanje, zamijenjen krov, urađena termofasada i zamijenjena vanjska stolarija.

DSC 1867Jedan od dugoročnih prioriteta Općine Ilijaš, a koji mi realizujemo u posljednje tri godine, je stvaranje najboljih tehničkih i materijalnih uslova za rad područnih škola na području općine Ilijaš. U sklopu tog projekta sanirane su područne škole u Bioči, Kamenici, Gajevima. Danas otvaramo radove i u Dragoradima, a očekujemo da budu implementirana sredstva Vlade KS putem Razvojne banke za utopljavanje područnih škola u Ljubnićima, Lješevu i Malešićima kao i Srednjoškolskog centra u Ilijašu. Vrijednost te investicije je više od pola miliona maraka", kazala je Zagorac – Jozić.

Ministrica Muminović – Hota izrazila je zadovoljstvo što će ovaj projekat obezbjediti kvalitetne uslove za odvijanje nastavnog procesa.

DSC 1873"Drago nam je što ćemo kroz rekonstrukciju škole omogućiti kvalitetne uslove za odvijanje nastavnog procesa. Kvalitet života se mora mjeriti upravo u rubnim područjima KS. Uz ovakvo dobre prirodne uslove za zdrav život, moraju postojati i svi drugi infrastrukturni objekti, to je na zapadu dobar standard, dobra putna povezanost i mislim da zajedničkim snagama možemo raditi upravo na tome, na poboljšanju uvjeta života", navela je ministrica Muminović – Hota.

Direktorica Osnovne škole „Srednje“ Dženita Čehajić – Kulo upriličila je obilazak škole, te upoznala ministricu sa specifičnostima rada ove obrazovne ustanove, koja ima najveće školsko područje i tri područne škole Kamenicu, Gajeve i Dragoradi, te gdje djeca vozare i 20 kilometara autobusima do škole u Srednjem. Ministrica je imala priliku obići i kabinet geografije kod inovativnog nastavnika Mahira Mališevića, koji raspolaže sandbox sistemom.

DSC 1917 1555"Cilj ove posjete bio je obilazak svih područnih škola i sagledavanje cjelokupne situacije našeg školskog područja i izuzetno smo sretni što smo imali priliku ugostiti ministricu, kazala je Čehajić – Kulo. Za podršku projektima uručene su zahvalnice ministrici i načelniku.

Mladi na kafi sa načelnikom Općine Ilijaš

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić bio je gost i učesnik aktivnosti “Kafa sa...” koju je organizovala Omladinska organizacija “Iskoristi dan – Carpe Diem” u okviru projekta “Let's Talk”.

DSC 1840Mladi ljudi sa područja općine Ilijaš bili su također učesnici ove aktivnosti. Oni su kroz neformalno druženje sa načelnikom postavljali pitanja za koja smatraju da su od važnosti za mlade u Ilijašu.

Općinski načelnik je kazao kako ga raduje proaktivan odnos mladih ljudi prema lokalnoj zajednici, te njihove ideje, inicijative i uključivanje u izradu nove Strategije za mlade.

"Zadovoljstvo je danas bilo razgovarati sa mladim ljudima. Sretan sam da su odabrali mene za prvu kafu i druženje. Zaista puno inicijativa, pitanja, produktivnog i smislenog razgovora, a sve to govori o grupi koja je danas ovdje bila i koja je iskazala proaktivan odnos prema lokalnoj zajednici, te njenom razvoju i budućnosti. Teme o kojima smo razgovarali direktno se tiču mladih, od onih kakva je budućnost i perspektiva mladih ljudi, ne samo u Ilijašu nego i u BiH, pa do konkretnijih pitanja o uslovima za bavljenje sportom i o uslovima u obrazovnim ustanovama. Razgovarali smo kako mladima osigurati još bolje materijalne i prostorne uslove. Bilo je riječi i o DSC 1837tome kako poboljšati korištenje postojeće infrastrukture, od društvenih i sportskih objekata i svih onih koji mogu biti u funkciji aktivnosti mladih ljudi. Upućene su i različite inicijative koje ćemo razmotriti i pokušati riješiti na sistemski način. Predstoji nam izrada nove Strategije za mlade tako da me raduje da imamo proaktivne mlade ljude koji će se uključiti u izradu ovog dokumenta. Najbolja Strategija će biti ona koju mladi ljudi predlože", rekao je Fazlić.

Nakon kafe sa općinskim načelnikom, o prvim utiscima je kazala nešto više mlada i perspektivna Aiša Valjevac, studentica prve godine Akademije scenskih umjetnosti.

„Mislim da smo mi mladi danas imali lijepu interakciju sa načelnikom i bilo bi lijepo da se nešto ovako često organizuje kako bi mladi upoznali neku drugu sferu politike jednog normalnog čovjeka koji samo radi svoj posao. Mladi su danas imali dosta pitanja i mislim da su se riješile neke dileme. Drago mi je što sam bila dio ovog projekta, a već sljedeća kafa će biti sa općinskim vijećnicima kada ćemo razgovarati o angažmanu mladih“, rekla je Valjevac.

DSC 1852U ime omladinske organizacije „Iskoristi dan – Carpe Diem“ Hrustem Beširević je kazao da će u okviru ove aktivnosti gosti biti i iz drugih sfera.

„Sam projekat se zasniva na razgovoru. Drago nam je što je načelnik Fazlić danas bio naš gost, što je razgovarao sa mladim i što su mladi po prvi put imali priliku da otvoreno razgovaraju sa načelnikom kroz jedan opušten razgovor. Naš cilj je da u budućnosti u okviru projekta ugostimo i ljude iz drugih sfera života. Planiramo organizovati kafu sa općinskim vijećnicima, ali i ljudima iz cijele države. U okviru ovog projekta biće održane i dvije debate. Prva debata je planirana početkom oktobra, a cilj debate će biti razgovor mladih o odlasku ili ostanku u našoj državi što je svakako jedan od najvećih problema. Krajem oktobra će biti održana i radionica, a nju će voditi psiholog“, kazao je Beširević.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba