• ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba

oficijelna internet prezentacija općine Ilijaš
Obavještenje za dobitnike općinske stipendije: Dostava žiro računa Ispis Email
Autor Enisa Mešetović   
Srijeda, 17 Velj 2021 09:02

obavjestenje studenti ucenici Obavještavaju se učenici i studenti kojima je dodijeljena stipendija Općine Ilijaš u školskoj/akademskoj 2020/2021. godini, da u periodu od 17. do 19. februara 2021. godine dostave kopiju tekućeg žiro računa, koji je otvoren na ime i prezime učenika/studenta za kojeg je odobrena stipendija.

Kopije tekućeg žirog računa potrebno je predati na info pult u zgradi Općine Ilijaš u periodu od 08:00 do 16:00 sati.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti Službi za društvene djelatnosti i poslove mjesnih zajednica (kancelarija broj 31) ili putem telefona: 033/580-690.

 
Vrtić Ilijaš: Posjeta Općinskog načelnika i direktorice JU "Djeca Sarajeva" Ispis Email
Autor Enisa Mešetović   
Ponedjeljak, 15 Velj 2021 12:44

DSC 0368Općinski načelnik Akif Fazlić, direktorica JU “Djeca Sarajeva“ Suanita Banda i Pomoćnica načelnika u Službi za društvene djelatnosti i poslove mjesnih zajednica Sanja Zagorac-Jozić, 15. februara 2021. godine posjetili su Predškolsku ustanovu vrtić “Ilijaš“, gdje su u toku radovi na sanaciji sprata objekta vrtića.

Općinski načelnik je ovom prilikom, podsjetio kako je opredjeljenje Općine Ilijaš povećanje kapaciteta ustanova za predškolski odgoj te da je izuzetno važno da se steknu najbolji uslovi za boravak djece u vrtiću.

„Radi se o izuzetno važnom projektu, koji implementiramo u saradnji sa JU Djeca Sarajeva. Objekat vrtića je multifunkcionalan ali do sada nije radio u punom kapacitetu i naša želja je da uredimo cijeli prostor te stvorimo uslove da sva djeca mogu ići u vrtić da nemamo liste čekanja. Zbog izuzetne važnosti sanacije vrtića, u saradnji sa Vladom KS obezbjedili smo 80.000,00 KM za realizaciju projekta i ubrzo ćemo dobiti jedan zaista prelijep prostor za naše mališane“, istakao je načelnik Fazlić.

Direktorica JU “Djeca Sarajeva“ Suanita Banda izrazila je zahvalnostDSC 0358 načelniku Fazliću i nadležnom ministarstvu, jer su podržali sanaciju ovog objekta. „Obnovom gornjeg dijela vrtića u Ilijašu liste čekanja će biti iza nas. Najsretniji će biti roditelji i djeca koji će imati priliku da upišu djecu u vrtić i neće im biti uskraćeno to pravo. U vrtiću “Ilijaš“ boravi oko 70 djece, odnosno tri odgojno-obrazovne grupe. Realizacijom ovog projekta stvorit će se uslovi za prijem još dvije grupe djece, kao i prijem novih uposlenika“, izjavila je direktorica Banda.

Prema riječima Općinskog načelnika Akifa Fazlića, realizacijom ovog projekta, stvoreni su dobri uslovi za boravak učenika i rad nastavnog osoblja u svim objektima iz oblasti predškolskog, osnovog i srednjeg obrazovanja na području općine Ilijaš.

 
Općini Ilijaš dodijeljena sredstva za projekat unapređenja i razvoja E-uprave Ispis Email
Autor Enisa Mešetović   
Četvrtak, 11 Velj 2021 11:41

cq5dam.web.1280.1280Federalno ministarstvo finansija i Projekat integriranog lokalnog razvoja (ILDP), u saradnji sa Federalnim zavod za programiranje razvoja (FZZPR) i Savezom općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine (SOG FBiH) objavilo je poziv jedinicama lokalne samouprave u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) da podnesu prijave za finansijsku podršku u sklopu Grant sheme „Poboljšanje dostupnosti i kvaliteta javnih usluga u općinama i gradovima u FBiH“.

U utvrđenom roku je zaprimljeno 63 projektna prijedloga te je evaluacija istihundp-logo-6506a85e79-seeklogo.com izvršena u dva koraka: administrativna provjera ispunjenosti uvjeta i tehnička evaluacija projektnih prijedloga. Na osnovu finalnog poretka te smjernicama utvrđenog odnosa Komisija za evaluaciju projekata odredila je 14 projekata koji će biti finansirani, a među kojima je i projekat Općine Ilijaš: Unapređenje i daljnji razvoj E-uprave i informacionog sistema kroz procese digitalne transformacije“. Ukupna vrijednost projekta je 72.000,00 KM, od čega je učešće Općine Ilijaš 30% od ukupne vrijednosti iznosa.

Korisnici sredstava Grant sheme su jedinice lokalne samouprave u FBiH, samostalno ili u partnerstvu sa drugim (susjednim) jedinicama lokalne samouprave dok su partneri mogli biti javne ustanove, nevladine organizacije i privatni sektor.Finansijski doprinos Grant sheme po pojedinačnom projektu s kojim se aplicira nije mogao biti niži od 50.000 KM niti viši od 100.000 KM.

Sredstva za realizaciju Grant sheme osigurale su Vlada FBiH, kao i Vlada Švicarske, putem Projekta integriranog lokalnog razvoja koji provodi UNDP BiH. Grant shema se realizira u sklopu Finansijskog mehanizma za podršku integriranog i održivog lokalnog razvoja u Federaciji Bosne i Hercegovine. Potpisivanje ugovora biti će upriličeno u narednom periodu.

 
Ministar privrede Kantona Sarajevo posjetio Industrijsku zonu “Luka“ u Ilijašu Ispis Email
Autor Enisa Mešetović   
Subota, 06 Velj 2021 16:16

DSC 0321U okviru aktivnosti Ministarstva privrede Kantona Sarajevo, dana 06. 02. 2021. godine ministar privrede Adnan Delić sa pomoćnikom za sektor energetike, vodoprivrede, poduzetništva i ugostiteljstva Nurijom Memić posjetio je Industrijsku zonu „“Luka“ u Ilijašu te održao sastanak sa načelnikom općine Akifom Fazlićem i šefom odsjeka za privredu i lokalni razvoj Općine Ilijaš Mirzom Marukićem.

Tokom posjete upriličene su i zajedničke posjete i razgovori sa direktorima privrednih subjekata KUPRO d.o.o, CloudIT d.o.o, Superior Group d.o.o, LimSar d.o.o, Fabrika namještaja Kalea te Tranzit Export d.o.o.

Općinski načelnik Akif Fazlić istakao je značaj razvoja industrijskih zona u Ilijašu te ukazao na važnost nastavka ulaganja u njeno proširenje. „Općina Ilijaš je sa aspekta kapaciteta u poljoprivrednoj proizvodnji najveća u Kantonu Sarajevo i cijenim da je jako važno da institucije vlasti imaju direktnu komunikaciju sa privrednicima. Danas smo posjetili Industrijsku zonu “Luka“, razgovarali sa našim privrednicima o temama bitnim za razvoj povoljnog ambijenta za poslovanje na našoj općini. Budući da postojeći privredni subjekti imaju potrebu za novim prostorom i širenjem svojih kapaciteta, razgovarali smo o opremanju, širenju i oplemenjivanuju industrijskih zona u Ilijašu. U konačnici, to će donijeti novu društvenu vrijednost, zapošljavanje i izvoz. Općinu Ilijaš i njena privreda je izvozno orijentisana i jedna petina izvoza iz Kantona Sarajevo je upravo iz općine Ilijaš te se oko 230 milona KM vrijednosti robe i usluga izveze na inostrano tržište“, rekao je načelnik Fazlić.

Općinski načelnik Akif Fazlić najavio je proširenje industrijskih zona u IlijašuDSC 0330 izgradnjom nove hale firme AMA Adriatic od 3500m2, završetak radova na objektu od 1500m2 u zoni 3 te početak gradnje objekta firme Kaela od 10000m2. Sve navedeno razultirat će povećanju društvenog bruto proizvoda te otvaranju novih radnih mjesta u Ilijašu.

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić naglasio je značaj saradnje ministarstva, lokalne zajednice i privrednika za stvaranje još boljeg poslovnog ambijenta za razvoj privrede Kantona te je istakao da je općina Ilijaš pozitivan primjer ulaganja ministrsva u lokalne samouprave. „Industrijska zona Luka primjer je planske gradnje i primjer na koji način trebamo razvijati zone ali i privrednu koja tu posluje. Ministrstvo privrede je u periodu od 2017- 2020. u ovu zonu uložili oko 1,3 miliona KM i to za rješavanja imovinsko pravnih odnosa, ulaganja u infrastrukturu ali i podršku privrednim subjektima. Zadovoljstvo mi je da imamo ovakve reprezentativne kompanije, koje definitivno stvaraju konkuretski poslovni ambijent i dokaz su da i u toku pandemiji mogu rasti radna mjesta, da Bosna i Hercegovina ima uslove za izvoz te da privredu trebamo graditi na inovacijama i našem znanju“, istakao je ministar Delić.

DSC 0318Jedan od primjera uspješnog poslovanja je kompanija CloudIT, koja je i tokom koronavirusa ostvarila pozitivno poslovanje i povećala broj radnika. „Naša kompanija posluje na području općine Ilijaš od 2018. godine i naš cilj bio je da postavimo nove standarde kada je riječ o pružanju usluge upravljanja dokumentima , poslovnim informacijama i procesima. Iako je 2020. godina bila godina pandemije, za nas je bila izuzetno uspješna te smo uspjeli realizovati drugu fazu, odnosno zaokružiti jedan od najmodernijih objekata u Adriatic regiji za ovu vrstu poslovanja te unaprijediti kvalitet poslovanja na izvan prosječan europski nivo. U Ilijaš smo 2018. godine došli sa 7 zaposlenih radnika, a danas imamo 29 stalno zaposlenih radnika. Korisnici smo programa Ministarstva privrede KS i takvi programi su od izuzetne koristi za male firme kao što je naša“, naglasio je direktor kompaniej Admir Kulić.

Tokom posjete, ministar je najavio kreiranje programa Ministarstva privrede KS, koji će biti finansiran iz Fonda podrške za sanaciju negativnih posljednica koronavirusa u vrijednosti od 21 milion KM, a koji će biti pripremljeni u dogovoru sa privrednim subjektima koji posluju u KS. Također, najavljena je i podrška lokalnim samoupravama u iznosu od 6 milona KM kroz budžetsku stavku podrške opremanja poslovnih zona u KS.

 
Delegacija Općine Ilijaš na obilježavanju 27. godišnjice masakra na Markalama Ispis Email
Autor Enisa Mešetović   
Petak, 05 Velj 2021 13:58

markaleU povodu obilježavanja Dana sjećanja na sve poginule građane Sarajeva u periodu od 1992. do 1995. godine i 27. godišnjice stradanja na pijaci Markale, danas je održana zajednička komemorativna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo, Gradskog vijeća Sarajeva, općinskih vijeća i načelnika općina s područja KS, kojoj su prisustvovali i Općinski načelnik Akif Fazlić te Predsjevajuća Općinskog vijeća Ilijaš Alma Omerović.

Brojne delegacije, građani Sarajeva, porodice poginulih i preživjeli danas su odali počast poginulim Sarajlijama i polaganjem cvijća na pijaci Markale. Porodice ubijenih i ranjenih prve su položile cvijeće, a potom i član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Kobnog 5. februara 1994. godine s agresorskih položaja ispaljen je minobacački projektil kalibra 120 mm na gradsku pijacu u Sarajevu. Tog datuma ubijeno je 68 osoba, a teže i lakše su ranjene 142 osobe.

 
<< Početak < « 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Izrada Strategije
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

alt

Javni poziv

Obavještavaju se građani i pravna lica da su na području Općine Ilijaš za katastarske općine Medojevići i Dragoradi pokrenute aktivnosti na pripremi podataka i izradi dokumentacije za sistemsku zamjenu /uspostavu zemljišne knjige po podacima novog katastarskog premjera.

 Pozivaju se sva fizička i pravna lica sa područja predmetnih katastarskih općina da ovlaštenom izvođaču omoguće pristup i dostave dokumentaciju potrebnu za ažuriranje evidencija o nekretninama u katastru i zemljišnoj knjizi, te na taj način registruju svoje nekretnine i upišu prva na nekretninama bez dodatnih troškova i plaćanja sudskih taksi.

 

 
alt
 
 
 
 
alt
 
 Z A K LJ U Č A K"
 
 
   
Nacrt Odluke o provođenju Regulacionog plana "Apartmansko naselje -Doci"
 
 
 
 
 Nacrt Regulacionog plana "Apartmansko naselje -Doci"
 
 

 
 Odluka o pristupanju izradi Regulaiconog plana "Apartmansko naselje Mrakovo II"
 
 
   
Izvod iz prostornog plana Kantona Sarajevo za period 2003-2023 za Lokalitet Regulacionog plana "Mrakovo II"
 
 

 
ZAKLJUČAK
 
 
ODLUKA O USVAJANJU IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI I" ZA LOKALITET "1" i "2"
 
 
 ODLUKA O PROVOĐENJU IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI I" ZA LOKALITET "1" i "2"
 
 
IZMJENE I DOPUNE REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI I" ZA LOKALITET "1" i "2"
 
 
URBANISTIČKO RJRŠENJE
 

 
ZAKLJUČAK
 
 
ODLUKA O USVAJANJU IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI II" ZA LOKALITET "1a"
 
 
 ODLUKA O PROVOĐENJU IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI II" ZA LOKALITET "1a"
 
 
IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA '' PODLUGOVI II '' – ZA LOKALITET ''1a''
 
 
URBANISTIČKO RJRŠENJE
 

 


 
Covid 19 - Brošura

 PRODUŽEN ROK ZA PRIJAVU

 
 

PRIJAVA KORUPCIJE
 
 
Prijavu korupcije i druge nepravilnosti možete prijaviti na e-mail: 
 
ZAKLJUČAK
 
 
ZAKLJUČAK
 
 
 ODLUKA O USVAJANJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIČKA STANICA" ''
 
 
ODLUKA O PROVOĐENJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"
 
 
REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA" (skraćeni tekst)
 

REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"- URBANISTIČKO RJEŠENJE
 

 
ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE/SUFINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU-APLIKACIJE PROGRAMA IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

Program mjera i ušteda za ublažavanje posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusom (Covid 19)
 

 
 
JAVNO SAOPĆENJE investitorima koji posjeduju važeće lokacijske informacije, urbanističke saglasnosti i naknadne urbanističke saglasnosti
 

 
 
Izvještaj o radu općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2019.godinu
 

 
 
Operativni plan općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2020.godinu
 

 

 
 

Projekat LIFE - VIDEO

Projekat poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou – LIFE, koji provodi Međunarodna finansijska korporacija IFC, članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, putem UKaid-a

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš - 2021

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2021.godinu

Budžet općine ilijaš 2020
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas949
mod_vvisit_counterJuče1962
mod_vvisit_counterOva sedmica15548
mod_vvisit_counterOvaj mjesec35042