Blog

Lattest News Aroud Business

Previous Next

Općina Ilijaš realizovala brojne projekte poboljšanja odgojno - obrazovnog procesa

U 2022. godini realizovan je značajan broj infrastrukturnih projekata iz nadležnosti Službe za društvene djelatnosti i poslove mjesnih zajednica Općine Ilijaš. U programu Radio Ilijaša govorila je Sanja Zagorac-Jozić pomoćnica Općinskog načelnika u ovoj službi.

U potpunosti je realizovan projekat uređenja dvorišta u područnoj školi Ljubnići i izgradnja sportske plohe. Pripremni radovi za montažu ograde su izvedeni. U 2023. godini planirano je uređenje pristupne saobraćajnice, parkinga i kako ističe pomoćnica načelnika, jednog lijepog trga koji će biti u dvorištu škole čiji su korisnici kako učenici škole tako i građani MZ Ljubnići. Završen je i projekat za igradnju društvenog centra u MZ Lješevo i projekat izgradnje sportske plohe u MZ Mrakovo.

„Spomenula bih teren sa umjetnom travom na Gradskom stadionu. Završeni su pripremni radovi na izradi podloge i imali smo ugovor sa Nogometnim savezom da je trebala već biti gotova instalacija umjetne trave. Međutim, vremenske prilike su nas zaista omele. To su posebni uslovi i ljepila koja se koriste i zahtjevaju 5 stepeni Celzijusovih 24 sata. Mi smo već ušli u lošije vremenske prilike. Procijenili smo da je bolje da te radove zvaršimo na proljeće. U završnoj fazi smo utopljavanja Sportske dvorane. Stvaramo jedan sasvim nov ambijent za naše spostiste, sportske radnike, građane. Nadamo se da će dvorana biti toplija na način da će i dalje biti visoki troškovi grijanja ali da ćemo sa svim mjerama energetske efikasnosti obezbijediti veći toplotni komfor u samom objektu. Završeni su radovi na uređenju školskog dvorišta i utopljavanju na objektu područne škole u Dragoradima.

Opremljen je sprat vrtića u Ilijašu i mislim da smo za narednih deset godina riješili problem liste čekanja za upis naših najmlađih na upis u predškolske ustanove. Sanirana su dječija igrališta i sportske plohe koje su u vlasništvu Općine Ilijaš. U završnoj fazi smo pripreme sporazuma sa JKP „Park“ koje će preuzeti upravljanje tim sportskim i rekreativnim površinama na području općine Ilijaš. Prvi put ćemo znati kome da se obratimo kada je neka sprava pokvarena. Vrlo brzo će biti instalirane informacione table sa brojevima telefona na koje će se moći prijaviti kvarovi koji će u najkraćem vremenskom roku biti otklonjeni“, istakla je Zagorac-Jozić.

Zagorac-Jozić ističe da su mnogi projekti započeti ali ova godina je bila posebna sa aspekta javnih nabavki.

„Neke tendere smo ponavljali po dva ili tri puta i nismo uspjeli doći do izvođača radova. Ali naglašavam da su u potpunosti spremni projekti za uređenje školskih dvorišta i izgradnju sportskih plohi u područnim školama Bioča i Gajevi. Završen je projekat i izdato odobrenje za građenje za uređenje školskog dvorišta u OŠ „Podlugovi“, za sanaciju košarkaškog igrališta u dvorištu SŠC „Nedžad Ibrišimović“ u Ilijašu. Tri puta smo ponavljali postupak javne nabavke ali nismo došli do izvođača. Imali smo ponudu koja je 25% bila veća od procijenjene vrijednosti i nismo mogli to da ugovorimo. Također, izdato je odobrenje i završen projekat uređenja sportske plohe u dvorištu OŠ „Hašim Spahić“ iza Sportske dvorane. To su moderni projekti sa modernim podlogama i taj projekti ciklus ćemo prenijeti u narednu godinu. Nadam se da ćemo uspjeti sa potpisivanjem ugovora sa izvođačima“, istakla je Zagorac-Jozić.

U toku je izrada Strategije za mlade. Sanja je iskazala očekivanje da radne grupe do kraja decembra utvrde nacrt teksta koji će biti predložen Općinskom vijeću. Jačanje uloge mjesnih zajednica je projekat u kojem je Općina Ilijaš učesnica i u drugoj fazi. Sanirane su sportske plohe u Ljubini i Malešićima. Djelimično su sanirani uredi mjesnih zajednica u Popovićima i Ljubnićima. Nastavit će se na projektima obezbjeđenja što boljih uslova rada za savjeta MZ i građane sa kojima ova Služba ima odličnu saradnju.

Izvor: radioilijas.ba

Previous Next

Rekordan budžet od 360.000 KM za stipendiranje ilijaških učenika i studenata

Na 22. redovnoj sjednici Općinskog vijeća Ilijaš donesene su izmjene Pravilnika o stipendiranju učenika i studenata, kako u stanju socijalne potrebe tako i nadarenih, ali uvedena i stipendiranja novih kategorija. O ovim novitetima stipendiranja govorila je pomoćnica načelnika Sanja Zagorac.Jozić.

Projekcija budžeta za stipendije u 2023. godini iznosi 360.000 KM. Stipendije za učenike uvećane su za 40%, a za studente 30%. Ovo je rekordni budžet za stipendiranje.

„Posebno mi je zadovoljstvo da ćemo ovim izmjena posebno obradovati naše učenike i studente koji su korisnici stipendije Općine Ilijaš. Pri izradi Nacrta budžeta Općine Ilijaš procijenjeno je da bi se stipendije mogle povećati u ovoj godini. To je bila namjera i prije četiri godine ali uvijek smo se trudili da udovoljimo zahtjevima svih naših učenika i studenata koji ispunjavaju uslove. Stipendija je bila nešto niža u odnosu na stipendije koje dodijeljuju druge općine u okruženju. Stipendije koje su do sada bile 50 KM, povećat ćemo na 70 KM, a stipendije za studente koje su bile 100 KM povećat ćemo na 130 KM. Zahvaljujem se općinskom načelniku i Općinskom vijeću Ilijaš koji su prepoznali trend općeg poskupljenja a samim tim i poskupljenje troškova školovanja i prevoza. Smatram da će ovo povećanje stipendija dobro doći svim našim stipendistima.

Pri predlaganja izmjena Pravilnika o stipendiranju učenika i studenata da ponovo uvedemo stipendiranje trećeg ciklusa studija odnosno doktorski studij. Jedna smo od rijetkih općina koja stipendira drugi ciklus studija a naročito treći. Fond za stipendiranje djece boraca IKRE tek je ove godine uveo stipendiranje drugog i trećeg ciklusa studija. Praktično, naši polaznici doktorskog studija imat će pravo na jednokratnu stipendiju od 1.500 KM za svaku studijsku godinu i 1.500 KM za odbranu doktorskog rada. Što se tiče Pravilnika stipendiranja učenika i studenata u stanju socijalne potrebe, komisija koja je razmatrala aplikacije za prethodnu školsku godinu uočila je aplikante koji imaju poteškoće u razvoju a koji svoje obrazovanje izvode prema prilagođenom planu i programu, da su neke ocjene opisne i da je nemoguće utvrditi njihov prosjek. Predloženo je Službi da u prvoj narednoj izmjeni Pravilnika uvede stipendiranje učenika sa poteškoćama u razvoju bez obzira na ostvareni prosjek ocjena. I to je Općonsko vijeće prihvatilo.

Trudimo se da zajedno sa našim Općinskim vijećem pratimo potrebe korisnika i nije problem da praktično svake godine mijenjamo taj Pravilnik i to sve u svrhu stvaranja što boljih uslova školovanja naših učenika i studenata. Očekujemo da konkurs za stipendije objavimo između 10.-15. decembra, a ugovore zaključiti u povodu Dana općine Ilijaš", naglasila je Zagorac-Jozić.

Pored prakse podjele ruksaka i školskog pribora za najmlađe odnosno prvačiće, ove godine prvi put Općina Ilijaš sufinansirala je nabavku udžbenika i pribora za učenike od prvog do četvrtog razreda osnovne škole.

Izvor: radioilijas.ba 

Previous Next

Javna rasprava na Nacrt Odluke o usvajanju i provođenju RP Apartmansko naselje "Do" Lješevo

Javna rasprava na Nacrt Odluke o usvajanju Regulacionog plana Apartmansko naselje "Do" Lješevo i Nacrt Odluke o provođenju Regulacionog plana Apartmanskog naselja "Do" Lješevo održat će se u petak 16. decembra 2022. godine u zgradi Općine Ilijaš, II sprat soba 21 sa početkom u 14:30 sati.

Previous Next

Javni uvid na Nacrt RP Apartmansko naselje "Do" Lješevo

Općinsko vijeće Općine Ilijaš na 22. sjednici održanoj 29.11.2022. godine usvojilo je Zaključak kojim se utvrđuje Nacrt Regulacionog plana Apartmansko naselje "Do" Lješevo, Nacrt Odluke o usvajanju Regulacionog plana Apartmansko naselje "Do" Lješevo i Nacrt Odluke o provođenju Regulacionog plana Apartmanskog naselja "Do" Lješevo. Javni uvid na Nacrt Regulacionog plana Apartmansko naselje "Do" Lješevo planiran je u periodu od 01. do 15. decembra 2022. godine u zgradi Općine Ilijaš, II sprat soba br. 25.

Previous Next

Sastanak načelnika i predstavnika Sarajevogasa: Proširenje gasne mreže na području općine Ilijaš

U kabinetu općinskog načelnika, 1. decembra 2022. godine održan je radni sastanak sa rukovodstvom KJKP Sarajevogasa d.o.o. Sarajevo, koji je za cilj imao definisanje daljeg razvoja gasne mreže na području općine Ilijaš.

Sastanku su ispred KJKP Sarajevogas prisustvovali izvršni direktor za tehničke poslove Adnan Đugum i rukovodioc sektora za planiranje, razvoj i projektovanje Sadžida Šakić. Ispred Općine Ilijaš, uz općinskog načelnika Akifa Fazlića, prisustni su bili pomoćnica načelnika u službi za prostorno uređenje i zaštitu okoliša Meliha Avdibegović i pomoćnik načelnika u službi za saobraćaj, stambeno – komunalne poslove i građenje Aziz Fazlić.

U okviru radnog sastanka razgovarano je o projektima gasifikacije u narednom periodu. Dogovoren je nastavak gasifikacije industrijske zone "Luka" prema projektnoj dokumentaciji i dozvolama koje posjeduje KJKP Sarajevogas. Obim i obuhvat radova u 2023. godini usaglasit će Općina Ilijaš i KJKP Sarajevogas, kao i visinu ulaganja koji će se definisati sporazumom.

Također je dogovoreno da Općina Ilijaš i Sarajevogas zajednički apliciraju prema Fondu za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine sa projektom proširenja gasne mreže za naselja Banovac i Savića Brdo.

Dogovoreno je da se za narednu godinu pripreme projekti Podlugovi 1 i Podlugovi 2, kako bi se mogle planirati aktivnosti proširenja gasne mreže u 2024. i 2025. godini.

Proširenje gasne mreže je opredjeljenje Općine Ilijaš i planirano je Strategijom održivog razvoja Općine. Dugoročno gledano prelaskom na grijanje plinom zagađenost zraka na području općine Ilijaš može se značajno smanjiti.

Previous Next

Čestitka povodom 1. decembra – Dana Oružanih snaga BiH

Povodom 1. decembra – Dana Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić i predsjedavajuća Općinskog vijeća Ilijaš Alma Mešić uputili su čestitku u kojoj se navodi:

"U ime Općine Ilijaš, Općinskog vijeća Ilijaš i u svoje lično ime svim pripadnicima Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, danas kada obilježavaju 17. godišnjicu svog postojanja, čestitamo njihov dan sa željom da svoju časnu i odgovornu dužnost i dalje obavljaju uspješno. Želimo im mnogo sreće i uspjeha u budućem radu koji će doprinijeti miru, sigurnosti i stabilnosti naše domovine i svih njenih građana."

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 ILIJAŠ

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba
opacity: 0;