Previous Next

Izgradnja kanalizacione i vodovodne mreže u naselju Banovac

U toku su radovi na izgradnji nove i rekonstrukciji postojeće vodovodne i kanalizacione mreže u dijelu obuhvata Regulacionog plana Banovac.

Riječ je o drugoj fazi projekta koji obuhvata dužinu 298 metara fekalne kanalizacione mreže i 299 metara oborinske kanalizacione mreže. Vrijednost projekta je 350.140,68 KM. Finansijska sredstva za ovaj projekat osigurala je Općina Ilijaš kroz drugu fazu Projekta općinskog okolišnog upravljanja (MEG II) i Ministarstvo komunalne privrede Kantona Sarajevo.

Radove je obišao načelnik Općine Ilijaš sa saradnicima iz nadležnih službi i predstavnicima Ministarstvo komunalne privrede Kantona Sarajevo. Izvođač radova je Ted Invest d.o.o. Sarajevo, a nadzor vrši Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo.

Paralelno sa radovima koje izvodi Ted Invest JKP Vodostan Ilijaš vrši rekonstrukciju postojeće oborinske kanalizacione mreže u trupu trotoara profila DN 160, odnosno polaganje nove cijevi profila DN 300 u dužini od 150 metara. Također, vrši se i rekonstrukcija vodovodne mreže profila DN 300 u dužini od 400 metara.

"Cilj rekonstrukcije oborinske kanalizacije je da se riješi odvodnja oborinskih voda jer je postojeći cjevovod oštećen i nedovoljnog profila, zbog čega na tom dijelu, dolazi do nemogućnosti prihvatanja kišnice nakon obilnih padavina i zadržavanja vode na saobraćajnici ispred dvorišta katoličke crkve i dijela ulice ispod gradske tržnice i tržnog centra Bingo. Rekonstrukcijom vodovodne mreže vrši se zamjena i izmještanje starog cjevovoda iz privatnih parcela u javne. Ovom se rekonstrukcijom također povećava profil vodovodne cijevi i usklađuje sa RP Banovac", kazala je direktorica JKP Vodostan Belma Zukić.

Ranije ove godine završena je prva faza projekta izgradnje dijela feklane i oborinske kanalizacione mreže u dijelu obuhvata RP Banovac. Projekat je obuhvatio dužinu od ispusta Gnionica do regulacionog okna (RO) 15 i 38 Banovac u dužini 347 m i 356 m. Vrijednost projekta po okvirnom sporazumu iznosi 712.003,50 KM.

Previous Next

Asfaltiranje 1500 metara lokalnog puta u MZ Gajevi

Nakon što je izvršena priprema terena i podloge danas je počelo asfaltiranje lokalnog puta u mjesnoj zajednici Gajevi. Riječ je o dionici Gajevi – Dragoradi (Lokva).

Dužina puta koja će biti asfaltirana je 1500 metara. Asfaltiranje se vrši u dva sloja (8cm+4cm).

Projekat finansira Općina Ilijaš u iznosu od 581.753,25 KM.

Radove u MZ Gajevi obišli su predstavnici nadležne općinske službe. Izvođač radova je ilijaška firma Halilović d.o.o.

Napominjemo, kako je ranije i planirano i kako je potvrdio izvođač radova, od ponedjeljka do petka (25., 26., 27., 28., i 29. septembra 2023. godine), u periodu od 07 do 16 sati na snazi je totalna obustava saobraćaja na ovoj dionici. Učesnici u saobraćaju koji koriste ovaj lokalni put mogu koristiti zaobilaznice.

Previous Next

Asfaltirana dva lokalna puta u MZ Luka: Vrijednost radova 49.312,57 KM

Završeno je asfaltiranje zaseoka Durme u naselju Bioča. Dužina asfaltirane dionice je 260 metara. Finansijska sredstva za realizaciju ovog projekta obezbjeđena su u budžetu Općine Ilijaš u iznosu od 39.674,07 KM.

Ranije je asfaltiran krak puta u naselju Luka u dužini od 70 metara u vrijednsoti od 9.637,87 KM. Općina Ilijaš je također osigurala sredstva za ovaj projekat.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Luka Elmin Brkić zahvalio se općinskim službama i načelniku Akifu Fazliću na podršci u realizaciji ova dva projekta na području MZ Luka. Izvođač radova je ilijaška firma Halilović d.o.o.

Previous Next

U toku asfaltiranje 760 metara lokalnog puta u Misoči

U toku je asfaltiranje lokalnog puta u zaseoku Pušine u mjesnoj zajednici Misoča. Riječ je o dionici dugoj 760 metara. Općina Ilijaš u potpunosti je finansirala ovaj projekat iz svog budžeta u vrijednosti od 393.785,61 KM.

Širina novoasfaltirane saobraćajnice je 5,5 metara, odnosno 4,5 m. Projekat je također obuhvatio izgradnju trotoara u dužini od 300 metara i rješavanje oborinske odvodnje.

Radove je obišao i predsjednik Savjeta MZ Misoča Haris Hasečić, a pridružili su im se i stanovnici zaseoka Pušine. „U mjesnoj zajednici Misoča napravljeni su vidljivi pomaci u modernizaciji infrastrukture. Zahvalio bih se općinskom načelniku, Općini Ilijaš i svima koji su učestvovali u ovom projektu", kazao je predsjednik Savjeta MZ Misoča Haris Hasečić.

Izvođač radova je firma Halilović d.o.o. Ilijaš i Bilal d.o.o. Ilijaš kao podizvođač.

Previous Next

Najava 30. redovne sjednice Općinskog vijeća Ilijaš

Redovna 30. sjednica Općinskog vijeća Ilijaš održat će se dana 28. septembra (četvrtak) 2023. godine sa početkom u 16:00 sati, u sali Općinskog vijeća Ilijaš (zgrada Općine Ilijaš, III sprat) sa sljedećim

DNEVNIM REDOM:

1. Vijećnička pitanja i inicijative;
2. Izvještaj o realizaciji zaključaka sa 29. sjednice Općinskog vijeća Ilijaš;
3. Izvještaj o realizaciji akata sa 29. sjednice Općinskog vijeća Ilijaš;
4. Prijedlog Odluke o usvajanju "Gender akcionog plana Općine Ilijaš za period od 2023. do 2027. godine";
5. Prijedlog Pravilnika o izmjenama Pravilnika o stipendiranju i nagrađivanju izuzetno nadarenih učenika i studenata - prečišćeni tekst;
6. Prijedlog Pravilnika o izmjenama Pravilnika o stipendiranju učenika i studenata u stanju socijalne potrebe - prečišćeni tekst;
7. Prijedlog Odluke o utvrđivanju javnog interesa za izvođenje radova na rekonstrukciji i izgradnji saobraćajnice unutar lokaliteta Apartmanskog naselje Donja Bioča;
8. Prijedlog Odluke o utvrđivanju javnog interesa za izvođenje radova na izgradnji "KBTS 10(20)/0,42 kV Misoča 2 (1839)" i priključnih srednjenaponskih 10(20) kV kablova za KBTS 10(20)/0,42 kV Misoča 2 (183) i 0,4 kV kablovskim izlazima;
9. Prijedlog Odluke o neposrednoj pogodbi za prodaju neizgrađenog građevinskog zemljišta k.č.br.315/9 K.O. Ilijaš Grad;
10. Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o načinu označavanja i evidentiranja naseljenih mjesta, poslovnih zona, ulica, trgova i kućnih brojeva;
11. Prijedlog Odluka o:
a) usvajanju Plana parcelacije "Kamenica" Ilijaš
b) provođenju Plana parcelacije "Kamenica" Ilijaš;
12. Prijedlog Rješenja o:
a) razrješenju člana Komisije za javna priznanja, obilježavanje događaja i ličnosti i zaštitu kulturnog i prirodnog naslijeđa
b) izboru člana Komisije za javna priznanja, obilježavanje događaja i ličnosti i zaštitu kulturnog i prirodnog naslijeđa.

Previous Next

Održana radionica za mlade "Kako uspješno napisati CV i motivaciono pismo"

Učenici završnih razreda Srednjoškolskog centra “Nedžad Ibrišimović” imali su priliku da prisustvuju soft skills radionici na temu “Kako uspješno napisati CV i motivaciono pismo”, koja je organizovana u okviru regionalnog programa YourJob BiH, a u saradnji sa Općinom Ilijaš.

Domaćin aktivnosti bila je Stručna savjetnica za obrazovanje, pitanja mladih i NVO sektor Općine Ilijaš Enisa Mešetović, koja je mladima predstavila mogućnosti za izradu potvrde Pasoša kompetencija.

"Budući da se srednjoškolsko obrazovanje naših učenika i učenica bliži kraju, smatramo da je jako važno da se na vrijeme pripreme za tržište rada, ali i steknu kompetencije za apliciranje na različite studentske programe, razmjene, stipendije i slično. U svemu tome, potreban im je kvalitetan CV i nadam se da su danas usvojili osnovna znanja i vještine za pisanje istog. Danas smo našim učenicima predstavili i Pasoš kompetencija, kao instrument za sistemsko prepoznavanje i predstavljanje kompetencija svakog pojedinca s ciljem povećanja mogućnosti za zapošljavanje. Vjerujem da će mnogi od njih iskorisiti ovu mogućnost koju Općina Ilijaš nudi, te izraditi svoju potvrdu Pasoša komepetencija."

Najčešće nedoumice oko pisanja CV-a po pitanju zahtijevane forme, predstavljanja svoje ličnosti, dosadašnjeg radnog iskustva i obrazovanja, vannastavnih aktivnosti su otklonjene zahvaljujući profesionalnim savjetima i stručnim uputstvima koja su dobili na radionici. Učenicima je predočeno kako da istaknu svoje vrline, a da u tome ipak ne pretjeraju, kako da CV prilagode svrhi prijavljivanja i da vještine koje posjeduju potkrijepe činjenicama.

Učesnica projekta Amila Demirović kaže da je današnja radionica bila izuzetno korisna.

"Drago mi je da smo imali priliku da naučimo nešto novo jer većina nas nikada nije pisala CV. Također, imali smo priliku da se prijavimo na stranicu Evropske unije gdje smo preuzeli obrazac i napisali svoj CV. Također, naučili smo kako napisati motivaciono pismo i šta je važno u tim dijelovima", kazala je Amila.

Projekt Your Job, kojeg financira Europska unija, provodi Caritas Bosne i Hercegovine, u partnerstvu s Udruženjem za razvoj kompetencija „S.K.I.L.L.S.“, Fondacijom Biznis start centar Bar, Caritasom Barske nadbiskupije i Fondacijom Mozaik ima za cilj potporu zapošljivosti i mogućnostima zapošljavanja mladih u prekograničnom području BiH i Crne Gore. Projektne aktivnosti su namijenjene mladima do 35 godina, koji traže zaposlenje ili dodatnu obuke koje bi im omogućile lakše zapošljavanje ili samozapošljavanje.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba