• ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba

oficijelna internet prezentacija općine Ilijaš
Načelnik Fazlić: Stalni punktovi omogućili bi efikasniju vakcinaciju građana Ispis Email
Autor Nermina Lemezan   
Četvrtak, 12 Kol 2021 05:46

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić smatra da bi uspostavljanje stalnih punktova za vakcinaciju u udaljenim općinama omogućilo efikasniju masovnu vakcinaciju građana protiv koronavirusa.

akif fazlicNaime, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine dala je preporuku da se otvore vakcinalni punktovi, ali ministar zdravstva KS-a Haris Vranić je poslao upit načelnicima općina da putem mjesnih zajednica anketiraju stanovništvo koliko je zainteresirano za vakcinaciju kako bi poslali mobilne timove.

U razgovoru za Fenu, Fazlić napominje da je od izuzetne važnosti ove usluge približiti građanima čime bi se oni dodatno motivirali posebno imajući u vidu činjenicu da je Općina Ilijaš prigradska općina s velikom prostornom veličinom od 309 kvadratnih kilometara.

“Bilo bi stoga veoma dobro da imamo svoj vakcinalni punkt gdje bi građani mogli primiti vakcinu, a on bi sigurno motivirao građane za vakcinaciju te bi se na njemu mogle dobiti direktne informacije zbog čega i podržavam takvu ideju”, dodao je.

S druge strane pitanje drugačijeg načina organiziranja masovne vakcinacije je neefikasniji način jer bi bilo potrebno tražiti relevantne informacije o tome da li građani žele da se vakcinišu. Proces bi se odužio budući da trebalo intervjue obaviti mnogo ranije, a potom zatražiti dolazak mobilnih timova i određivanje datuma.

Stoga je Fazlić mišljenja da je uspostava stalnog punkta temeljno i sistemsko rješenje koje bi doprinijelo povećanju zainteresiranosti te olakšalo građanima Ilijaša da ne moraju putovati 25 ili 50 kilometara do Olimpijske dvorane “Juan Antonio Samaranch – Zetra“ gdje je centralni punkt za vakcinaciju građana iz Kantona Sarajevo.

“Nije moguće preuzeti odgovornost za izjave građana i koliko će one biti relevantne i koliko će oni postupati po tim izjavama i odgovarati za spiskove. Također, nije efikasno anketiranje građana na nepoznat termin kada će mobilni tim biti dostupan koji će se naknadno utvrditi”, dodaje Fazlić.

Sa aspekta organizacije i efekata, stalni vakcinalni punkt s tačno utvrđenim terminima i načinom funkcioniranja punkta je mnogo efikasnije rješenje i ostavlja mogućnost građanima da dođu u terminu kada njima odgovara, stava je Fazlić.

“Kada jedan dan zakažete mobilni tim u nekoj mjesnoj zajednici onda je to jedini termin kada se može primiti vakcina. Stalni punkt koji bi bio pri Domu zdravlja daje mogućnost građanima da isplaniraju vrijeme i dolazak na vakcinisanje na najefikasniji način”, zaključio je načelnik općine Ilijaš Akif Fazlić.

U Kantonu Sarajevo prvu dozu vakcine do sada je primilo oko 143.000 ljudi, a 56.000 drugu dozu od 430.000 stanovnika u tom kantonu.

 
Poziv roditeljima da upišu djecu u Putujući vrtić Ispis Email
Autor Nermina Lemezan   
Srijeda, 11 Kol 2021 13:25

JU Djeca Sarajeva i Caritas Švicarske pozivaju roditelje da upišu djecu, kojoj su predškolski odgoj i obrazovanje uskraćeni, u Putujući vrtić.

Roditelji više informacija mogu pronaći na stranici www.djecasarajeva.edu.ba te klikom na Putujući vrtić ili pozivom na broj 061 683 242. Rok za upis je do 31. augusta 2021. godine.

putujuci vrtic Putujući vrtić se implementira u okviru projekta “Predškolsko obrazovanje za svu djecu”- PEACH, s ciljem ostvarivanja dostupnosti predškolskog odgoja i obrazovanja za djecu iz ruralnih dijelova Kantona Sarajevo.

 
Radovi na uređenje korita rijeke Misoče Ispis Email
Autor Nermina Lemezan   
Srijeda, 11 Kol 2021 07:33

U toku su radovi na uređenju korita rijeke Misoča u naselju Donja Misoča, u dužini 100 metara. Planirano je uređenje obje strane obale i izgradnja kaskade.

uredjenje korita rijeke misoce 2021Radovi se izvode na osnovu potpisanog Sporazuma o sufinansiranju projekata regulacije riječnih korita na području općine Ilijaš između Ministarstva privrede Kantona Sarajevo, Općine Ilijaš i Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo u 2021. godini.

U skladu sa potpisanim Sporazumom Općina Ilijaš je provela postupak odabira izvođača, tako da je ugovor je zaključen sa firmom "Bosman", a vrijednost ugovorenih radova iznosi 198.000,00 KM.

Projekat zajednički finansiraju Općina Ilijaš i Ministarstvo privrede KS.

Nadzor vrši Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo. Općina Ilijaš je izradila projektnu i građevinsku dokumentaciju.

uredjenje korita rijeke misoce 2021 1Prethodne četiri godine realizirali su se projekti regulacije korita rijeke Misoče, izgradnje kaskada, silazne rampe, te riblje staze.

U 2017. godini za uređenje korita rijeke Misoče investirano je 135.000 KM. U 2018. godini vrijednost projekata uređenja bila je 240.000 KM.

U 2019. godini ta cifra bila je 118.528,58 KM, te u 2020. godini 318.443,64 KM.

 
Završeno nekoliko projekata u MZ Lješevo Ispis Email
Autor Nermina Lemezan   
Ponedjeljak, 09 Kol 2021 10:20

U proteklom periodu realizovano je nekoliko projekata u MZ Lješevo.

Izvršeni su radovi na sanaciji puta u Lugu, tačnije nasipaje dijela puta koji je planiran za asfaltiranje u narednom periodu.

ljesevo nasipanje zemljista 3Saniran je prostor oko autobuskog stajališta u Lugu. Završeni su i radovi na izradi drenaže kod igrališta.

Investitor radova je Općina Ilijaš, a ukupna vrijednost pomenutih projekata je 11.191,05 KM.

Izvođač radova je firma Niskogradnja Durmić, dok nadzor nad izvođenjem radova vrši firma Radis d.o.o.

 
Očišćeni nanosi drveća ispod mosta u Ribarićima Ispis Email
Autor Nermina Lemezan   
Petak, 06 Kol 2021 07:37

Protekle sedmice izvršeno je uklanjanje nanosa drveća ispod mosta u naselju Ribarići, MZ Luka.

ciscenje nanosa drveca ispod mosta u ribaricima 1Time je smanjen rizik od izljevanja rijeke Bosne na pomenutom lokalitetu.

Investitor radova je Općina Ilijaš, a poslove čišćenja izvela je firma Niskogradnja Durmić.

ciscenje nanosa drveca ispod mosta u ribaricima 2Predsjednik Savjeta MZ Luka Elmin Brkić izrazio je zadovoljstvo zbog realizacije ovog projekta.

"U ovom dijelu rijeke bilo je neophodno uraditi pročišćavanje. Time će se osigurati bolji protok vode, što će spriječiti eventualno izlijevanje rijeke iz korita, a samim tim i plavljenje okolnog područja", rekao je Brkić.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Izrada Strategije
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE
 
 Obavještenje
OPĆINSKI SUD VISOKO
 
 
   
 
Operativni plan općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2021.godinu
 

 

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

 
JAVNA RASPRAVA
na Nacrt plana "Apartmansko naselje Alain"
petak, 17. septembra 2021. godine
 
 
JAVNA RASPRAVA
na Nacrt RP "Junakovac"
petak, 1. oktobra 2021. godine
 


alt

 
 Odluka o novčanim podsticajima u poljoprivrednoj proizvodnji na području općine Ilijaš za 2021. godinu
 
 
   
Covid 19 - Brošura

 PRODUŽEN ROK ZA PRIJAVU

 
PRIJAVA KORUPCIJE
 
 
Prijavu korupcije i druge nepravilnosti možete prijaviti na e-mail: 
Program mjera i ušteda za ublažavanje posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusom (Covid 19)
 

 

Projekat LIFE - VIDEO

Projekat poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou – LIFE, koji provodi Međunarodna finansijska korporacija IFC, članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, putem UKaid-a

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš - 2021

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2021.godinu

Budžet općine ilijaš 2020
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas276
mod_vvisit_counterJuče1680
mod_vvisit_counterOva sedmica3458
mod_vvisit_counterOvaj mjesec34534