Previous Next

Obilježen Dan odbrane Salkanovog Hana i Popovića

Delegacija Općine Ilijaš predvođena Općinskim načelnikom Akifom Fazlićem prisustovala je obilježavanja još jedne godišnjice “Dan odbrane Salkanovog Hana i Popovića“.


Načelnik Općine Ilijaš, Akif Fazlić, iskoristio je priliku da pozdravi sve prisutne i zahvalio im se što prisustvuju obilježavanju Dana odbrane Salkanovog Hana i Popovića.
“Ovih dana svjedoci smo da mi Bošnjaci počinjemo iskazivati svoju odgovornost prema obilježavanju ovih datuma. Puno je događaja koje smo na jedan dostojanstve i masovan način obilježili. Mi na ovaj način iskazujemo pijetet našim šehidima i iskazujemo zahvalnost prema borcima koji su branili našu domovinu BiH i prenosimo sve te vrijedne poruke na mlađe generacije. U MZ Mrakovo ovdje u Gaju na jedan već tradicionalni način obilježavamo ovaj datum kroz memorijalni nogometni turnir. Ovo je jedan lijep primjer kako se sve može organizovati i organizatorima iskrene čestitke“, istakao je načelnik Fazlić.


Predsjednik Organizacionog odbora i nekadašnji komandir herojske čete Popovići, Mehmed Mede Kozić, koji je pozdravio prisutne rekavši da sa ovom Manifestacijom žele da sačuvaju od zaborava naše šehide i sve ono što se dešavalo u periodu agresije na Bosnu i Hercegovinu. “Ovo je jedina teritorija koja nije pala pod agresorsku čizmu. Svake godine se za ovu Manifestaciju pokazuje veći interes i gaji se kultura sjećanja kako se ovaj i drugi događaji ne bih zaboravili. Mi smo već jučer krenuli sa ovim obilježavanjem, obišli smo šehidska mezarja u Brezi i položili cvijeće u Salkanovom Hanu. Danas je završni dio, a to je organizacija malonogometnog turnira „Tufo Alić“ gdje se već okupilo oko 15 ekipa. Ovaj događaj predstavlja svojevrsnu kulturu sjećanja i njegovanje tekovine odbrambeno oslobodilačkog rata”, kazao je Kozić.


Salkanov Han i Popovići ostali su jedina slobodna teritorija općine Ilijaš u vrijeme rata, a da u MZ Mrakovo ne zaboravljaju svoje heroje govori i izgrađeno spomen obilježje sa njihovim imenima. Jedinstvo, ponos, te želja za očuvanjem i njegovanjem naše historije jedna su od glavnih odlika stanovnika Popovića i Salkanovog Hana. U okviru obilježavanja Dana odbrane Salkanovog Hana i Popovića, organizuje se tradicionalni Memorijalni turnir “Tufo Alić” posvećen šehidu, heroju, velikom sportisti i čovjeku Tufi Aliću.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba