Previous Next

Općinski načelnik prisustvovao Manifestaciji sjećanja na 19. juli - „ Misoča 92.-DANI POBJEDE“

Općinski načelnik Akif Fazlić prisustvovao je Manifestaciji sjećanja na 19. juli - „ Misoča 92.-DANI POBJEDE“, koja se realizuje u organizaciji MZ Misoča, Odreda „Tale“, MIZ Sarajevo-Džemat Misoča, a uz podršku Općine Ilijaš.


Program obilježavanja počeo je tevhidom šehidima, umrlim borcima i civilnim žrtvama rata Misoče i misočkog ratišta, džuma namazom i hutbom glavnog imama MIZ Sarajevo dr. Abdulgafara ef. Velića. U toku dana položeno je cvijeće i odata počast šehidima i poginulim borcima na spomen obilježjima i mezarlucima u Sarajevu, Brezi i Ilijašu, kao i u haremu džamije u Misoči. Program je nastavljen poslije akšam namaza na stadionu Mahir Pušina-Dinko.
Na samom početku prisutnima se, u ime organizatora, obratio imam džamije Misoča Dženan ef. Mahmutović. Ašere je na početku proučio mladi hafiz Madžid Aganhodžić.


Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić uvijek naglašava značaj Misoče i misočkog ratišta i njihovu hrabrost, odlučnost i snagu.
"Heroji Misoče zaslužuju da svake godine obilježavamo ovaj dan. Nažalost, jedan dio tih heroja dali su život za Misoču i odbranu države BiH. Mi danas imamo zato slobodnu domovinu Bosnu i hercegovinu i priliku da je dalje gradimo. Poruka iz Misoče je da je pobjeda put ka našem uspjehu, ne samo u klasičnom smislu da smo nekoga nadvladali, nego da pobjeđujemo prepreke, rješavamo probleme. Takav način djelovanja je obaveza svih nas, svih patriota, stanovnika BiH , da gradimo puno bolju, sigurniju, perspektivniju, ako Bog da, nikad više ugroženu, našu državu i domovinu Bosnu i Hercegovinu", istakao je načelnik Fazlić.


O važnosti odbrane Misoče i herojstvu boraca ovom prilikom govorio je Mirsad Mališa Omanović, nosilac priznanja Zlatna policijska značka, učesnik na svim ratištima u BiH osim enklava Srebrenica, Žepa i Goražde. "Ovaj datum, 19. juli za mene i sve borce ilijaškog kraja, pa i Breze i Visokog je značajan jer su borci vidjeli da jedan mali čovjek sa jednom malom zoljom može zaustaviti jedan tenk od 36 tona i nakon toga je narastao moral da se nijedan borac nije bojao tog tenka, a svi znamo jačinu tenkovske jedinice nekadašnje JNA. Ovaj događaj pokazuje kako se mali čovjek suprotstavio i pobjedio veliku silu. Misočani pokazuju da cijene svoje heroje. Ovo je za mene sveto tlo natopljeno krvlju šehida i dolazat ću ovdje dok sam živ", poručio je Omanović.


O važnosti njegovanja kulture pamćenja i prenošenju prave istine, velikom amanetu kojeg su mlađim generacijama ostavili hrabri šehidi i borci govorio je u ime Organizacionog odbora Manifestacije Salko Matoruga. "Ovo je 32. godišnjica otkad obilježavamo 19. juli, dan kada je ovdje zarobljen prvi tenk u srednjoj Bosni. Nisam učesnik rata jer sam imao 13 godina, ali na ovom sebilju upisano je 37 imena šehida Misoče, a ukupno 73 šehida misočkog ratišta što me obavezuje da taj dan nikad ne zaboravim. Ja u organizaciji ove Manifestacije učestvujem već 30 godina i posljednjih nekoliko godina primjetili smo da interes, posebno mladih, opada i to nismo mogli dozvoliti zato smo se u prethodne četiri godine, kao i ove, potrudili da upriličimo sadržajan program kako bismo ispunili našu obavezu, ispunili amanet i naše heroje zauvijek sačuvali od zaborava", kazao je Matoruga.


Prigodno predavanje održao je magistar Muhamed ef. Velić, a u programu su nastupili Hor Preporod Ilijaš, Mustafa Isaković, Madžid Aganhodžić, dok je kroz program prisutne vodila Enisa Mešetović.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba