Previous Next

Održan radni sastanak općinskog načelnika i ministra za izbjeglice i raseljena lica BiH

U Općini Ilijaš, održan je sastanak između načelnika Akifa Fazlića i ministra za izbjeglice i raseljena lica Bosne i Hercegovine, dr. Sevlida Hurtića, posvećen realizaciji projekta stambenog zbrinjavanja Roma na području općine Ilijaš. Sastanku su prisustvovali i šefica odsjeka za komunalno-pravne poslove Općine Ilijaš Adha Masnopita te dr. Muamer Dervišević.

Glavna tema sastanka bila je implementacija projekta koji ima za cilj poboljšanje uvjeta stanovanja za romsku zajednicu u Ilijašu. Načelnik Fazlić istaknuo je kako je stambeno zbrinjavanje Roma jedan od prioriteta lokalne samouprave te da Općina kontinuirano radi na pronalasku adekvatnih rješenja za poboljšanje kvalitete života svih svojih građana.

„Općina Ilijaš je putem Službe za saobraćaj, stambeno-komunalne poslove i građenje aplicirala na Javni poziv za dodjelu grant sredstava za rješavanje problema Roma u oblasti stambenog zbrinjavanja u Bosni i Hercegovini. U tu svrhu, Općina Ilijaš je obezbjedila 150 hiljada konvertibilnih maraka, dok smo kroz apliciranje od Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica obezbjedili 100 hiljada konvertibilnih maraka. Pored navedenog, Općina Ilijaš je obezbjedila zemljište za izgradnju predmetnog objekta kao i kompletnu infrastrukturu, odnosno priključak na električnu mrežu, vodovodnu i kanalizacionu mrežu kao i putnu infrastrukturu”, istakao je načelnik Fazlić.

Ministar Hurtić je također izrazio podršku projektu ističući važnost integracije romske zajednice kroz pružanje kvalitetnijih stambenih rješenja. Naglasio je važnost saradnje između državnih institucija i lokalne samouprave u provedbi ovakvih projekata kako bi se postigao dugoročni pozitivan uticaj na zajednicu.

U okviru projekta stambenog zbrinjavanja, planirana je izgradnja nove, četvrte, stambene jedinice u Gornjem Mrakovu, koja će brojati četiri zasebne etažne jedinice i predstavljati stalni smještaj za četiri porodice romske poplulacije sa području općine Ilijaš.

Budući da je Općina Ilijaš u fazi pribavljanja nephodnih dozvola za izgradnju objekta, sastanak je završen dogovorom o daljnjim koracima i aktivnostima koje treba poduzeti kako bi se projekt što brže realizovao. Načelnik Fazlić i ministar Hurtić istaknuli su važnost redovne komunikacije i koordinacije između svih relevantnih institucija kako bi se osigurala uspješna provedba planiranih aktivnosti.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba