• ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba

oficijelna internet prezentacija općine Ilijaš
Zvanični stav Općine Ilijaš povodom problema sa autobuskim linijama KJKP Gras u MZ Kamenica Ispis Email
Autor Nermina Lemezan   
Petak, 03 Ruj 2021 10:51

Od početka nove školske godine pojavili su se problemi sa autobuskim linijama na relaciji Kamenica – Sutjeska.

Zvanični stav i očitovanje povodom problema sa autobuskim linijama na relaciji Kamenica – Sarajevo je sljedeći: Općina Ilijaš svake godine potpisuje Ugovor za prijevez učenika sa kompanijom Centrotrans. Ugovorom nikada nisu bile definisane već pomenute sporne autobuske linije. Naime Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo finansira prijevoz učenika i studenata na liniji Kamenica – Sarajevo, a prijevoznik je KJKP Gras.

prijevozMještani MZ Kamenica poručili su nadležnim da u što kraćem roku riješe ovaj problem i obezbijede redovan prevoz đacima. Ukoliko se problem ne riješi do ponedjeljka, slijedi protest građana.

„Taj autobus saobraća godinama, i sad odjednom kažu da gradski saobraćaj nema autobusa.  Smatram da Kanton treba da kupi autobus ili bar kombi, i vjerujem da to mogu ispoštovati. Djeca moraju ići u školu. Predlažem ministru saobraćaja Kantona Sarajevo da podhitno riješi problem prevoza đaka, jer smo i mi dio Kantona Sarajevo. Dakle, ovdje nije u pitanju samo Crna Rijeka, nego sva djeca koja žive od Crne Rijeke pa do Semizovca“, poručio je Akif Šehić, predsjednik Savjeta MZ Kamenica.

 
Privode se kraju infrasturkturni projekti u MZ Srednje u vrijednosti 600.000 KM Ispis Email
Autor Nermina Lemezan   
Četvrtak, 02 Ruj 2021 11:29

U toku su završne pripreme za asfaltiranje platoa površine 3.000 kvadrata u centru Srednjeg, te puta koja će spojiti plato sa magistralnom cestom.

Naime, ovi radovi su dio projekta od izuzetne važnosti u sferi saobraćaja, a započeli su prošle godine. Vrijednost projekata je preko 600.000 KM.

DSC 1422Pred kraj prošle godine asfaltirana je prva dionica puta od Lepe Luke prema OŠ Srednje. Ove godine projekat je nastavljen završetkom modernizacije puta od osnovne škole do podvožnjaka u centru Srednjeg.

Preostaje još da se završi asfaltiranje platoa u samom centru i da se put spoji sa magistralnom cestom. Ukupna dužina novoasfaltirane dionice puta biće 1300 metara.

Završetkom ovog projekta biće povezan centar mjesne zajednice Srednje sa naseljima Medojevići, Sokolina, Ravne, Homar i Šići.

DSC 1426Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić je posjetio lokaciju na kojoj su u toku pripreme za asfaltiranje.

"Sa tehničkog i finansijskog aspekta ovo je veliki projekat za MZ Srednje. Radovi su u završnoj fazi i u narednih 10 dana očekujemo da stavimo tačku na ovaj, sa aspekta saobraćajne infrastrukture, vrlo važan projekat. Građani Srednjeg konačno su nakon dužeg perioda došli u poziciju da se intenzivno realizuju projekti i u ovoj mjesnoj zajednici", rekao je Fazlić.

Predsjednik Savjeta MZ Srednje Adis Karavdić zahvalio se općinskom načelniku, nadležnim službama i svima koji su dali doprinos u realizaciji ovog projekta.

DSC 1423"Ovo je vrlo bitan projekat za MZ Srednje. Pored ovog realizovano je još nekoliko projekata sanacije putne infrastrukture, te uređenje korita potoka. Zadovoljni smo dinamikom radova i izvođačem. Nadam se da će na području naše mjesne zajednice i u budućnosti biti realizovani novi projekti", rekao je Karavdić.

 
Svečani prijem za 238 prvačića u ilijaškim osnovnim školama – odjeljenje više nego u prošloj godini Ispis Email
Autor Nermina Lemezan   
Srijeda, 01 Ruj 2021 13:08

Prvi školski dan za prvačiće u ilijaškim osnovnim školama počeo je svečanim prijemom. U četiri javne i jednu privatnu osnovnu školu na području općine Ilijaš u školskoj 2021/2022. godini upisano 238 prvačića ili jedno odjeljenje (24 učenika) više nego prethodne godine.

Tim povodom načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić, predsjedavajuća Općinskog vijeća Ilijaš Alma Omerović,  i pomoćnica općinskog načelnika u Službi za društvene djelatnosti Sanja Zagorac – Jozić posjetili su škole, te prvačićima, roditeljima i nastavnicima poželjeli  sretan i uspješan početak nove 2021/22. školske godine. Općina Ilijaš je, kao i protekle godine, obezbijedila prvačićima ruksake i školski pribor.

prijem prvacica os hasim spahic

OŠ "Hašim Spahić"

Ove godine u OŠ „Hašim Spahić“ upisano je 71 prvačić, a svečanom prijemu prisustvovala je i ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Muminović – Hota.

„Drago mi je što smo otvorili vrata naših škola i što su učenici u školskim klupama. Zadovoljstvo mi je što sam danas u Ilijašu, ovo je jedna od škola koju sam izabrala da skupa provedemo svečane trenutke za mnogu djecu i roditelje. Poručujem nastavnicima da posvete veliku pažnju blagostanju učenika. Ocjenjivanje je tu da bismo formirali znanje, tako da očekujem da ćemo u ovom procesu učenja i podučavanja uživati, a znam da naši nastavnici imaju za to sluha. Oni su heroji ove pandemiji i iznijeli su velike promjene na svojim plećima i idemo dalje sa novim znanjima. Svim đacima, a naročito prvačićima želim sreću, zadovoljstvo i lijepo druženje, da kreiraju lijepa sjećanja, da bude puno smijeha i učenja, a sve drugo će biti uredu“, poručila je ministrica Muminović – Hota.

prijem prvacica os hasim spahic 1Direktor OŠ „Hašim Spahić“  Nihad Salkić izrazio je zadovoljstvo upisom najvećeg broja prvačića u posljednjih pet godina.

„Čast i zadovoljstvo mi je danas dočekati 71 prvačića. Ove školske godine upisujemo najveći broj prvačića u posljednjih pet godina. Možda je to i razlog što ove školske godine po prvi put imamo produženi boravak za djecu. Imao tri odjeljenja: prvo odjeljenje vodi kolegica Hurić Edina, drugo Alić Samira i treće kolegica Velić Ermina. Vjerujem da će naši učenici biti sretni, te da će puno toga naučiti od naših učiteljica i da će steći nova prijateljstva. Od roditelja očekujem korektnu saradnju, jer naš je cilj obrazovanje učenika. Čast nam je ugostiti i ministricu obrazovanja Naidu Muminović – Hota. Koristim priliku da se zahvalim našem načelniku Akifu Fazliću jer je prošle i ove godine Općina Ilijaš obezbijedila ruksake i pribor za prvačiće, što je zaista lijep gest“, kazao je direktor Salkić.

OŠ "Srednje"

Uzbuđenje i radost zbog početka nove školske godine vladalo je i u OŠ „Srednje“, a ove godine upisano je 19 učenika. Direktorica OŠ „Srednje“ Dženita Čehajić – Kulo kazala je da je ovo poseban dan sa posebnim emocijama za đake, roditelje i nastavnike u Srednjem.

prijem prvacica os srednje„Ovo je poseban dan s posebnim emocijama i uzbuđenjem, poslije pandemije sretni dočekujemo naše učenike u novoj školskoj godini. Ove godine upisujemo 19 učenika u našu školu, danas će biti svečani prijem, podjela ruksaka, uz osnovne informacije o nastavku školovanja. Sretni smo da su naše učionice spremne i da sve učenike možemo primiti i krenuti ka novim znanjima u nove pobjede“, kazala je direktorica Čehajić – Kulo.

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić naglašava da je obrazovanje ključna oblast u koju treba ulagati, a posebno ga raduje da su ruksacima sa opremom i ove godine obradovani učenici i u Srednjem.

prijem prvacica os srednje 1„Drugu godinu zaredom Općina Ilijaš obezbjeđuje za sve prvačiće ruksake i pribor. To je poruka lokalne zajednice i našeg opredjeljenja da je obrazovanje jedna od ključnih i prioritetnih oblasti. Generalno ulažemo u sferu obrazovanja kako kroz finansijsku podršku projektima naših škola, tako i kroz one projekte koji znače direktnu pomoć učenicima, studentima. Želimo da podjelom ruksaka uputimo čestitke djeci, roditeljima, zaželimo im uspješan  proces obrazovanja. Ovaj dan je poseban u životima djece, želimo i mi da budemo sudionici tog radosnog dana za djecu i porodice. Posebne čestitke menadžmentu i uposlenicima ove škole koji su napravili  jedan prekrasan ambijent za organizaciju ove prekrasne  manifestacije“ poručuje načelnik Fazlić.

OŠ „Stari Ilijaš“

U OŠ „Stari Ilijaš“ ove godine je upisano 65 učenika, a direktor Adem Alić zaželio je sretnu i uspješnu školsku godinu svim učenicima, nastavnicima, ali i roditeljima.

prijem prvacica os stari ilijas"Želim sretnu i uspješnu novu školsku godinu svim učenicima, nastavnicima i roditeljima. U OŠ „Stari Ilijaš“ ove godine je upisano 65 prvačića koji su raspoređeni u pet odjeljenja odnosno dva odjeljenja u centralnu školu i tri odjeljenja u područne škole kao kombinovana odjeljenja.  Želim da se zahvalim općinskom načelniku Akifu Fazliću, Službi za društvene djelatnosti i predsjedavajućoj Općinskog vijeća Ilijaš Almi Omerović koji su i ove godine obezbjedili ruksake i školski pribor za sve prvačiće na području općine Ilijaš“, kazao je direktor Alić.

OŠ „Podlugovi“

Ove godine u OŠ „Podlugovi“  upisano je 54 prvačića podijeljenih u dva odjeljenja.

prijem prvacica os podlugovi„Ove godine u OŠ „Podlugovi“ imamo 54 prvačića. U centralnu školu je upisano dva odjeljenja po 20 učenika. Prijem je upriličen prema preporukama Ministarstva obrazovanja KS. Zahvaljujem  se Načelniku općine Ilijaš i predsjedavajućoj kao i Općinskom vijeću Ilijaš na doniranim ruksacima i priboru za prvačiće. Nadam se da će se nastavni proces odvijati normalno i da ne prelazimo na online nastavu. Svim prvačićima na općini Ilijaš, kolegama i kolegicama želim sretnu i uspješnu novu školsku godinu”, kazao je direktor Admir Abadžija.

OŠ "Đulistan"

OŠ „Đulistan“ ove godine broji 28 prvačića, od toga 15 dječaka i 13 djevojčica. Direktorica Alma Zahirović se zahvalila predstavnicima Općine Ilijaš na poklonima za prvačiće ističući da je upravo to najljepša uspomena koja ostaje urezana u njihova sjećanja.

prijem prvacica os djulistan„U OŠ „Đulistan“ ove godine je upisano 28 prvačića, od toga 15 dječaka i 13 djevojčica koji su raspoređeni u dva odjeljenja, po 14 učenika. Od srca se zahvaljujem načelniku općine Ilijaš Akifu Fazliću i predsjedavajućoj Općinskog vijeća Ilijaš Almi Omerović koja je danas bila prisutna na svečanom prijemu. Sretna sam što predstavnici naše Općine prate i daju pažnju, koja našim učenicima mnogo znači. Kada ih prvi dan škole dočeka poklon jedna je od najljepših uspomena koja ostane urezana u njihova sjećanja“, istakla je direktorica Zahirović.

 
Počelo polaganje prvog sloja asfalta na dionici puta Stari Ilijaš – Malešići Ispis Email
Autor Nermina Lemezan   
Srijeda, 01 Ruj 2021 11:41

Radovi na rekonstrukciji regionalne ceste Malešići (od mosta) – Stari Ilijaš (do skretanja za Luku) napreduju. Počelo je polaganje prvog sloja asfalta na ovoj dionici.

malesici asfaltiranje 1Zbog izvođenja radova u narednim danima očekuju se kratkotrajne gužve. Molimo učesnike u saobraćaju koji koriste ovu dionicu puta da imaju strpljenja i da poštuju postavljenu signalizaciju.

Ugovor je potpisan između Općine Ilijaš, Direkcije za ceste Kantona Sarajevo i izvođača radova firme MGBH d.o.o. Sarajevo. Riječ je o veoma značajnom projektu kako za općinu Ilijaš, tako i za kanton Sarajevo.

Gradi se moderna saobraćajnica sa svim pratećim sadržajima, što podrazumijeva širinu saobraćajne trake 2 x 3,50 i obostrane asfaltne trotoare širine 2 x 1,50 m.

Nadzor nad radovima izvodit će stručni predstavnici Instituta IPSA iz Sarajeva.

 
Održana osma sjednica Općinskog vijeća Ilijaš Ispis Email
Autor Nermina Lemezan   
Utorak, 31 Kol 2021 14:22

Nakon ljetne pauze, u utorak 31. augusta 2021. godine, održana je osma redovna sjednica Općinskog vijeća Ilijaš, uz prisustvo 24 vijećnika. Sjednicu je vodila predsjedavajuća Općinskog vijeća Ilijaš Alma Omerović, a na dnevnom redu našlo se 10 tačaka.

8 sjednica vijeca 2Vijećnica Anela Subašić, koja je ranije istupila iz kluba SDP, od ove sjednice je vijećnica u klubu SDA.

Nakon vijećničkih pitanja i inicijativa usvojen je Izvještaj sa prethodne sjednice. Potom je načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić obrazložio izmjene i dopune Budžeta Općine Ilijaš za 2021. godinu.

Izmjenama i dopunama utvrđeni su ukupni prihodi i primici u iznosu od 15.753.750 KM, što je 10,62 posto u odnosu na postojeći Plan. Tekući transferi izmjenama i dopunama su planirani u iznosu od 3.095.400, odnosno 9,65 posto više u odnosu na aktuelni plan. Kapitalni transferi i izdaci su izmjenama i dopunama Budžeta planirani u iznosu od 9.062.00 KM, što predstavlja povećanje u odnosu na aktuelni plan za 13,66 posto.

U konačnici su vijećnici većinom glasova usvojili Prijedlog izmjena i dopuna Budžeta Općine Ilijaš za 2021. godinu.

Potom je usvojen Izvještaj o izvršenju Budžeta Općine Ilijaš za period 01.01. - 30.06.2021. godine. Budžet Općine Ilijaš u navedenom periodu bilježi 7.198.401,00 KM ostvarenih prihoda, što je 51 posto od planiranih prihoda u Budžetu za 2021. godinu. Sa druge strane, ostvarni su izdaci u iznosu od 4.210.916,00 KM, što predstavlja 30 posto od planiranih izdataka u Budžetu za 2021. godinu. Prema tome, ostvaren je suficit za navedeni period u iznosu od 2.987.485,00 KM.

Vijeće je podržalo i Odluku kojom se povjerava na upravljanje i korištenje objekat novoizgrađensog sistema vodosnabdjevanja šireg područja Gajeva i Nišičke visoravni sa izvorišta Vrutak i postojeća lokalna vodovodna infrastruktura u naseljima MZ Gajevi (Gajevi, Gornji Čevljanovići, Donje Selo, Vrutci i Vukasovići) JKP "Vodostan" Ilijaš.

8 sjednica vijeca 1Usvojena je Odluka o davanju saglasnosti za zaključivanje i potpisivanje ugovora o prodaji. Također je i usvojena i Odluka kojom se utvrđuje ostalo građevinsko zemljište za izgradnju u funkciji razvoja lokalne zajednice.

Vijeće je podržalo i Zaključak kojim se utvrđuje Nacrt Regulacionog plana "Junakovac", Nacrt Odluke RP "Junakovac" i Nacrt Odluke o provođenju RP "Junakovac".

Javni uvid na Nacrt RP "Junakovac", Nacrt Odluke RP "Junakovac" i Nacrt Odluke o provođenju RP "Junakovac" održat će se u periodu od 1. septembra do 30. septembra 2021. godine u Općini Ilijaš, na II spratu, u kancelariji broj 25.

Javna rasprava planirana je u petak, 1. oktobra 2021. godine, u velikoj sali Općine Ilijaš sa početkom u 14:30 sati.

Potom je usvojen Zaključak kojim se utvrđuje Nacrt Plana parcelacije "Apartmasnko naselje Alain", Nacrt Odluke o usvajanju Plana parcelacije "Apartmasnko naselje Alain" i Nacrt Odluke o provođenju Plana parcelacije "Apartmasnko naselje Alain".

Javni uvid na Nacrt Plana parcelacije "Apartmasnko naselje Alain", Nacrt Odluke o usvajanju Plana parcelacije "Apartmasnko naselje Alain" i Nacrt Odluke o provođenju Plana parcelacije "Apartmansko naselje Alain" održat će se u periodu od 1. do 15. septembra 2021. godine. u Općini Ilijaš, na II spratu, u kancelariji broj 25.

Javna rasprava je planirana u petak, 17. septembra 2021. godine, u velikoj sali Općine Ilijaš sa početkom u 14:30 sati.

8 sjednica vijeca 3Primjedbe, prijedloge, sugestije i mišljenja svih zainteresovanih subjekata planiranja, MZ-a, potencijalnih investitora, građana, vijećnika OV-a dostavljaju se u općinsku Službu za prostorno uređenje i zaštitu okoliša, koja organizuje i sprovodi javne rasprave.

Pomenuta Služba je dužna nakon sprovedene javne rasprave podnijeti izvještaj Općinskom vijeću Ilijaš o rezultatima javne rasprave koji sadrže primjedbe, prijedloge, mišljenja kao i da obrazloži razloge zbog kojih pojedine primjedbe, prijedlozi i mišljenja nisu prihvaćeni.

Na kraju je usvojeno Rješenje u kojem se mijenja i dopunjuje tačka I, koje je doneseno protekle godine, a kojim je utvrđeno da je od javnog interesa izvođenje radova za rekonstrukciju postojeće trase magistralne cesate M18 u svrhu izgradnje trake za spora vozila na dionici Olovo – Semizovac, poddionica Čevljanovići – Nišići.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Izrada Strategije
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE
 
 Obavještenje
OPĆINSKI SUD VISOKO
 
 
   
 
Operativni plan općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2021.godinu
 

 

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

 
JAVNA RASPRAVA
na Nacrt plana "Apartmansko naselje Alain"
petak, 17. septembra 2021. godine
 
 
JAVNA RASPRAVA
na Nacrt RP "Junakovac"
petak, 1. oktobra 2021. godine
 


alt

 
 Odluka o novčanim podsticajima u poljoprivrednoj proizvodnji na području općine Ilijaš za 2021. godinu
 
 
   
Covid 19 - Brošura

 PRODUŽEN ROK ZA PRIJAVU

 
PRIJAVA KORUPCIJE
 
 
Prijavu korupcije i druge nepravilnosti možete prijaviti na e-mail: 
Program mjera i ušteda za ublažavanje posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusom (Covid 19)
 

 

Projekat LIFE - VIDEO

Projekat poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou – LIFE, koji provodi Međunarodna finansijska korporacija IFC, članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, putem UKaid-a

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš - 2021

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2021.godinu

Budžet općine ilijaš 2020
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas199
mod_vvisit_counterJuče1680
mod_vvisit_counterOva sedmica3381
mod_vvisit_counterOvaj mjesec34457