Previous Next

Obilježen Svjetski dan GIS-a u Osnovnoj školi “Srednje”

Osnovna škola “Srednje” u saradnji sa Institutom za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo, 16. novembra 2022. godine organizovala je Konferenciju povodom Svjetskog dana Geografskog informacionog sistema (GIS-a), a kojoj su prisustvovali Općinski načelnik Akif Fazlić; pomoćnica načelnika u Službi za prostorno uređenje i zaštitu okoliša Meliha Avdibegović; pomoćnica načelnika u Službi za imovinsko-pravne odnose, geodetske poslove i katastar Nizama Mališević i pomoćnica načelnika u Službi za društvene djelatnosti i poslove mjesnih zajednica Sanja Zagorac-Jozić. 

Kako je istakla direktorica JU OŠ “Srednje” Dženita Čehajić-Kulo, pored Konferencije, u okviru Sedmice svijesti o geografiji organizovat će se i niz drugih događaja uključujući predavanja, prezentacije, igre i fotografsko takmičenje, a sve u cilju ukazivanja značaja upotrebe GIS-a u poboljšanju obrazovanja. “Osnovna škola Srednje danas je u središtu Bosne i Hercegovine jer smo ostvarili našu želju da se Dan GIS-a obilježi upravo u našoj školi. Zahvaljujući profesoru Mahiru Mališeviću danas imamo priliku da uz odabrane i eminentne predavače te edukatore steći nova zvanja i iskustva kada je u pitanju GIS. Ključ budućnosti, napretka i razvoja naše domovine jeste u nastavnicima koji imaju ideje i koji svakodnevno kroz svoj rad pokušavaju unaprijediti odgojno-obrazovni proces”, objasnila je direktorica Čehajić-Kulo.  
 
Organizaciju događa Dan GIS-a, pored Ministarstva odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo i Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo, podržala je i Općina Ilijaš. Općinski načelnik Akif Fazlić uputio je čestitke menadžmentu i nastavnicima OŠ “Srednje” za uspješnu realizaciju projekta te iskazao važnost uvođenja novih i savremenih metoda u sistemu obrazovanja. 
“Zaista smo ponosni što naše škole sve više primjenjuju savremene prakse te uvode ovakve vrste aktivnosti u svom radu. Neizmjerna nam je čast i zadovoljstvo što se ova značajna Konferencija održava upravo u Ilijašu i što je OŠ Srednje nosilac projekta obilježavanja Dana GIS-a za Bosnu i Hercegovinu. Mi znamo da je pitanje obrazovanja najvažnije u našem društvu i Općina Ilijaš kao lokalna zajednica prepoznajemo važnost ovakvih i sličnih projekata te ih podržavamo, kako finansijski, tako i u samom procesu organizacije događaja, istakao je načelnik Fazlić. 
 
Tokom Konferencije Općinskom načelniku Akifu Fazliću uručena je zahvalnica za podršku u realizaciji projekta Dan GIS-a Srednje. 
 
Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba