Previous Next

Općinski načelnik i direktori Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo i Kantonalne uprave civilne zaštite obišli radove na sanaciji klizišta Alića Gaj

U Općini Ilijaš upriličen je sastanak povodom privođenja kraju radova prve faze sanacije klizišta na lokalitetu Alića Gaj u vrijednosti od 275 hiljada KM. Sastanku su prisustvovali načelnik općine Ilijaš Akif Fazlić, direktorica Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Belma Barlov, direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Dženan Brkanić kao i predstavnici Službe civilne zaštite Općine Ilijaš Zdravko Barić i Jasmin Šuvalija. 

Načelnik Fazlić je istakao da su u mjesecu julu potpisani sporazumi te definisani projekti i sredstva za realizaciju dva vrlo značajna projekta.  “Jedan je sanacija i monitoring klizišta na lokalitetu Alića Gaj. Tu su definisana sredstva od 275 000 KM. Zavod je obezbijedio 113.700 KM, Kantonalna uprava civilne zaštite KS 100.000 KM i Općina Ilijaš 52.000 KM. Značajna je podrška ovih institucija i želim da im se zahvalim na istoj. Također, tada smo potpisali i sporazum o drugoj fazi opremanja Operativnog centra civilne zaštite Općine Ilijaš koji podrazumijeva izgradnju antenskog stuba. Kantonalna uprava civilne zaštite je obezbijedila 105.000 KM, dok je ukupna vrijednost tog projekta 160.000 KM. U fazi smo ishodovanja građevinske dozvole i pripremi tenderske procedure za taj projekat.  Sanacija klizišta Alića gaj je lokalitet koji je u Regulacionom planu i na njemu je definisana izgradnja stambenih jedinica te je realizirana jedna od faza privođenja namjeni tog prostora. Da bismo taj prostor priveli do kraja namjeni, dio tog prostora koji je definisan Regulacionim planom, uslovno je nestabilan i dijelom se pojavljuje kao klizište. Rađen je monitoring i na bazi toga je izdefinisano da je potrebno uraditi tri faze sanacije klizišta. Na bazi tog projekta i sredstava koje smo kroz sporazum obezbijedili, ugovorili smo dvije faze koje se trenutno izvode. Praktično se završava prva faza i nastavit će se druga faza. Ono što ostaje kao obaveza, a što ću predložiti predstavnicima ovih institucija jeste da na isti ili sličan način obezbijedimo sredstva za treću fazu, koja će se realizovati u 2023. godini. Dugo vremena je prošlo od kada živimo taj problem i zadovoljstvo je da ćemo ga konačno riješiti“, istakao je načelnik Fazlić. 
 
Direktorica Zavoda za igradnju Kantona Sarajevo Belma Barlov iskazala je zadovoljstvo zbog realizacije dvije faze projekta sanacija klizišta Alića Gaj te istakla spremnost za saradnju i na realizaciji treće odnosno završne faze ovog projekta.  „U prvoj fazi saniranja klizišta  Alića Gaj učestvovali smo solidarno sa finansiranjem od oko 275.000 KM zajedno sa Upravom civilne zaštite KS i Općinom Ilijaš. Proveden je tender, Općina Ilijaš je provela javne nabavke i izabran je izvođač radova. Zavod za izgradnju KS i dalje će biti Nazdor nad izvođenjem ovih radova. Izvođač radova su firme  „Sarajevo putevi“, „MGBH“ i „Bilal d.o.o“. Radovi su započeti i nadamo se da će vrijeme poslužiti te da će prva faza biti uspješno okončana. U narednoj godini planiramo udružiti sredstva i realizovati završnu fazu sanacije klizišta", objasnila je direktorica Barlov.
 
Direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Dženan Brkanić, pored projekta sanacije klizišta Alića Gaj, govorio je i o projektu opremanja vatrogasne službe na području Srednjeg. „Kantonalna uprava civilne zaštite se u sanaciji klizišta pojavljuje kao sufinansijer sa 105.000 KM. Želim da pohvalim ažurnost Zavoda za izgradnju KS i Općine Ilijaš. Zajednički smo realizovali sve aktivnosti od potpisivanja ugovora do početka realizacije projekta odnosno izvođenja radova. Također, u mjesecu julu potpisali smo sporazum za drugu fazu projekta uvezivanju operativnih centara na području Općine Ilijaš koje će pokrivati šire područje, a koristit će se za sve hitne službe. Prvenestveno za vatrogasce ali i hitnu medicinsku pomoć, policiju i slično. Kantonalna uprava civilne zaštite u dogovoru sa Općinskim načelnikom realizirat će donaciju jednog vatrogasnog vozila koje će biti smješteno na području Srednjeg. Općina je obezbijedila prostor te angažovala određeni broj dobrovoljnih vatrogasaca koji će biti na raspolaganju. U fazi smo isporuke vatrogasnog vozila na lokaciju koje će povećati sigurnost u smisli zaštite od požara, kazao je Brkanić. 
 
Koordinator Civilne zaštite Općine Ilijaš Jasmin Šuvalija napomenuo je da će se radovi na sanaciji klizišta Alića Gaj u prve dvije faze privesti kraju u narednih mjesec dana kako je i predviđeno.  Načelnik općine Ilijaš, predstavnici kantonalnih institucija i Službe civilne zaštite Općine Ilijaš, nakon sastanka posjetili su lokalitet klizišta Alića Gaj. 
 
Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba