Previous Next

Ministrica obrazovanja i načelnik posjetili OŠ Srednje - počinju radovi na sanaciji PŠ u Dragoradima

Povodom početka radova na rekonstrukciji Područne škole u Dragoradima, ministrica odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo Naida Muminović – Hota, delegacija Općine Ilijaš na čelu sa načelnikom Akifom Fazlićem i pomoćnicom Sanjom Zagorac – Jozić posjetili su centralnu školu u Srednjem i pripadajuće područne škole Gajevi i Dragoradi.

Sredstva za ovaj projekat obezbjedilo je Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS u vrijednosti od 80.000 KM i Općina Ilijaš u vrijednosti 15.000 KM.

Radovi obuhvataju unutarnje radove na sanaciji mokrih čvorova, sanaciji podnih površina, detaljno krečenje unutrašnjih površina, vanjsko uređenje i ograđivanje dvorišta, kao i uređenje pristupne staze.

"Sredstva su obezbijeđena u 2020. godini, ali je dobro što je škola bila uvrštena u projekat „Zeleni ekonomski razvoj“ UNDP-a u BiH, tako da je u protekloj godini urađeno utopljavanje, zamijenjen krov, urađena termofasada i zamijenjena vanjska stolarija.

Jedan od dugoročnih prioriteta Općine Ilijaš, a koji mi realizujemo u posljednje tri godine, je stvaranje najboljih tehničkih i materijalnih uslova za rad područnih škola na području općine Ilijaš. U sklopu tog projekta sanirane su područne škole u Bioči, Kamenici, Gajevima. Danas otvaramo radove i u Dragoradima, a očekujemo da budu implementirana sredstva Vlade KS putem Razvojne banke za utopljavanje područnih škola u Ljubnićima, Lješevu i Malešićima kao i Srednjoškolskog centra u Ilijašu. Vrijednost te investicije je više od pola miliona maraka", kazala je Zagorac – Jozić.

Ministrica Muminović – Hota izrazila je zadovoljstvo što će ovaj projekat obezbjediti kvalitetne uslove za odvijanje nastavnog procesa.

"Drago nam je što ćemo kroz rekonstrukciju škole omogućiti kvalitetne uslove za odvijanje nastavnog procesa. Kvalitet života se mora mjeriti upravo u rubnim područjima KS. Uz ovakvo dobre prirodne uslove za zdrav život, moraju postojati i svi drugi infrastrukturni objekti, to je na zapadu dobar standard, dobra putna povezanost i mislim da zajedničkim snagama možemo raditi upravo na tome, na poboljšanju uvjeta života", navela je ministrica Muminović – Hota.

Direktorica Osnovne škole „Srednje“ Dženita Čehajić – Kulo upriličila je obilazak škole, te upoznala ministricu sa specifičnostima rada ove obrazovne ustanove, koja ima najveće školsko područje i tri područne škole Kamenicu, Gajeve i Dragoradi, te gdje djeca vozare i 20 kilometara autobusima do škole u Srednjem. Ministrica je imala priliku obići i kabinet geografije kod inovativnog nastavnika Mahira Mališevića, koji raspolaže sandbox sistemom.

"Cilj ove posjete bio je obilazak svih područnih škola i sagledavanje cjelokupne situacije našeg školskog područja i izuzetno smo sretni što smo imali priliku ugostiti ministricu, kazala je Čehajić – Kulo. Za podršku projektima uručene su zahvalnice ministrici i načelniku.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba