Sastanak načelnika Fazlića i direktora Fonda Memorijala KS

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić i pomoćnik načelnika u službi za boračko – invalidsku zaštitu, socijalnu zaštitu i raseljena lica Nijaz Spahić održali su sastanak sa direktorom Fonda Memorijala Kantona Sarajevo Ahmedom Kulanićem. Nedavno imenovani direktor Kulanić i načelnik Fazlić dogovorili su nastavak dugogodišnje dobre saradnje.

Fond Memeorijala godinama unazad finansira postavljanje nišana šehidima koji su ukopani na šehidskim i porodičnim mezarjima na području općine Ilijaš. Fond je finansirao uređenje šehidskih mezarja u Lješevu, Starom Ilijašu i Misoči, postavljanje kapija na porodična mezarja u Solakovićima i u Srednjem, te je sufinansirao izgradnju spomen – obilježja u Mrakovu, Lješevu i Bioči i spomenika u Gornjim Čevljanovićima.

Fond Memorijala osnovan je 1997. godine od strane Skupštine Kantona Sarajevo kao Fond Kantona Sarajevo za izgradnju, a kasnije i očuvanje i održavanje grobalja šehida i poginulih boraca, memorijalnih centara i spomen – obilježja žrtava genocida.

Prvobitna misija Fonda bila je upravo to, da se sistemski riješi izgradnja i postavljanje, te na koncu i očuvanje i održavanje grobalja šehida i poginulih boraca, ali i nadgrobnih spomenika za veterane, pripadnike Armije i MUP-a Republike Bosne i Hercegovine, kao i ostala spomen-obilježja.

Očigledno da je Fond Memorijala Kantona Sarajevo završio, odnosno priveo kraju svoju primarnu djelatnost, međutim direktor Kunalić najavljuje mnogo planova za budućnost. „Mi sada moramo da idemo u pravcu izgradnje kulture pamćenja, u naučnom razvoju. Želimo da Fond memorijala KS bude nosilac ili ustanova u BiH kojoj je primarna zadaća izgradnja kulture sjećanja i pamćenja,“ kazao je Kulanić.

Načelnik Fazlić je kazao kako Općina Ilijaš svake godine izdvaja finansijska sredstva za podršku u organizaciji manifestacije "Odbrana BiH". Također, svake godine Općina Ilijaš i Fond organizuju posjetu Tunelu spasa za učenike devetih razreda ilijaških osnovnih škola. Općina Ilijaš je spremna da u budućnosti podrži ostale značajne projekte Fonda, a koje su primarno vezani za izgradnju kulture sjećanja i pamćenja.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba