• ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba

oficijelna internet prezentacija općine Ilijaš
Početak radova na drugoj fazi izgradnje reciklažnog dvorišta u Ilijašu Ispis Email
Autor Enisa Mešetović   
Srijeda, 10 Lip 2020 08:54

recikzažno dovrište 2020Radovi na drugoj fazi izgradnje reciklažnog dvorišta u Ilijašu obuhvatit će izgradnju manipulativnih površina, kolske vage, portirnice, nadstrešnica, elektroinstalacija, sistema navodnjavanja, protuprovale te instaliranje videonadzora u vrijednosti od 249.718,28 KM. Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS osiguralo je sredstva u iznosu od 200.000 KM, a Općina Ilijaš nedostajuća sredstva.

Funkcija reciklažnog dvorišta je dvostruka, tu će moći odlagati otpad i građani, ali najviše će služiti na upotrebu KJKP "Rad", te će značajno doprinijeti smanjenju odlaganja smeća na divlje deponije.

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić izrazio je zadovoljstvo što će u narednomreciklažno dvorište 2020.1 periodu biti zaokružen sistem dvolinijskog sistema odvoza otpada i što će taj otpad završiti u reciklažnom dvorištu. "Projekat izgradnje reciklažnog dvorišta za područje općine Ilijaš smo započeli prije nekoliko godina i on predstavlja zaokružen sistem kada je u pitanju dvolinijski odvoz otpada. Ukupna vrijenost projekta je preko 700.000,00 KM i biće pozicionirano je na ulazu u industrijsku zonu Željezara, na prostoru gdje se trenutno nalazi organizaciona jedinica KJKP "Rad". Želimo da što prije dođemo u fazu da možemo predati izgrađeno reciklažno dvorište na upravljanje KJKP "Rad". Realizacija projekta značajno će doprinijeti smanjenju odlaganja smeća na divlje deponije i dobit ćemo reciklažni otpad koji će imati ekonomsku realizaciju", istakao je Fazlić.

Izvođač radova je firma "Vizija" d.o.o. Visoko, a nadzor vrši Institut za građevinarstvo "IG" d.o.o. Banja Luka. Rok za izvođenje radova je 90 dana.

 
Obilježen Dan nestalih općine Ilijaš Ispis Email
Autor Enisa Mešetović   
Utorak, 09 Lip 2020 10:12

dan nestalih 2020.1Svakog devetog dana u mjesecu juni, porodice nestalih iz općine Ilijaš, porodice šehida i poginulih boraca, te brojni građani šalju poruku „Govorite, šutnja je bol duše“. Tradicionalno, 9. juni obilježava se kao Dan nestalih osoba općine Ilijaš. Obilježavanje ovog važnog datuma upriličeno je i danas, na Centralnom spomen obilježju u Ilijašu, u organizaciji Udruženja porodica nestalih.

Pitanje „Gdje je“ je pitanje bez odgovora za Zekiju Avdibegović, predsjednicu Udruženja nestalih, koja na svojim plećima nosi pogled komšije koji joj odvodi dijete u bezdan, drhtaj srca i uma na svaku zvonjavu telefona, tužioce, svjedoke, osuđene i neosuđene krivce, svojom šutnjom pozvala je prisutne da se pridruže u njenoj borbi. Majka koja dvadeset osam godina nosi breme najstrašnije sudbine koja je ikad mogla zadesiti jednu majku.

„Naš je moto „GOVORITE, ŠUTNJA JE BOL DUŠE“ i pitanje „Gdje su“? Punih 28 godina mi nemamo informacije. I koje smo dobijali, bile su lažne. Naše bivše komšije Srbi se služe lažima. Neće da nam otkriju gdje su naši najmiliji. To je van ljudske pameti. Ne mogu da shvatim ljude koji to znaju, kako spavaju i žive s tim tajnama. Čitava Republika Srpska je pokrivena grobnicama. I ovdje su isto radili. Trudimo se da otkrijemo ono što želimo. Jedina nam je želja da naši najmiliji nađu svoj smiraj i da doživimo da odemo na mezar i proučimo im Fatihu. Ovim obilježavanjima želimo probuditi svijest kod onih koji znaju gdje su naši najmiliji. U našem Udruženju nema još mnogo majki koje čekaju da saznaju informaciju o svojoj djeci. Otišle su na bolji svijet a nisu saznale gdje su njihova djeca, muževi, braća. Moj sin je imao 17 i pol godina, odveli su ih od kuće i od tada im se gubi svaki trag. Bili su u osnovnoj školi mjesec dana. Svaki dan sam dolazila i donosila im hranu. Jedne noći, u gluho doba su ih odveli, njega, oca i još pet komšija. Još nikad nismo saznali za njihovu sudbinu”, kazala je Zekija.dan nestalih načelnik

Načelnik općine Ilijaš Akif Fazlić kazao je da ovakvim obilježavanjima moramo upućivati pitanje „Gdje su“ svim nadlaženim koji jesu zaduženi za puno veću i aktivniju borbu da se ide u procese pronalaženja onih koje vodimo kao nestale.

„Nažalost, još uvijek 46 ilijašana nismo pronašli, još uvijek 46 porodica nema svoj smiraj jer ne znaju šta je s njihovim najbližim. Jedan zločin je napravljen 92. godine. Ja kažem da se i danas dešava zločin jer oni koji znaju informacije, neće da ih kažu. Ako nakon 24 godine poslije rata nisu propitali svoju savjest i ako nisu na civilizacijski način sagledali sve ono što je bilo, ako imamo priliku da neke stvari popravimo i pomognemo ljudima, onda dođemo do razočarenja. Apeliram na one, a sigurno su još živi, tu su i blizu su, da daju informacije zbog onih koji traže informaciju a i zbog njih samih“, poručio je načelnik Fazlić.

dan nestalih 2020.2Prošlo je više od dvije decenije od rata u BiH, a još uvijek se traga za oko 7000 nestalih osoba. U našem gradu se još 46 osoba vode kao nestale, a 30 sugrađana iz Bioče, Luke i Kadarića je pronađeno u grobnici na brdu Žerovanj koju su danas posjetili predstavnici Udruženja porodica nestalih općine Ilijaš i ostali sugrađani.

I nakon 28 godina, nemamo tačku na 46 životnih priča… „GOVORITE, ŠUTNJA JE BOL DUŠE“.

 
Općina Ilijaš podijelila 700 paketa socijalno ugroženim porodicama Ispis Email
Autor Enisa Mešetović   
Utorak, 09 Lip 2020 07:09

podjela paketa mrakovoOpćina Ilijaš obezbjedila je 700 prehrambreno-higijenskih paketa za socijalno ugrožene porodice i dobrovoljne davaoce krvi sa područja općine. Navedene aktivnosti provode se u okviru programa mjera i ušteda za ublažavanje posljedica uzrokovanim pandemijom COVID-19 i obuhvatile su 320 porodica.

Distribucija paketa vršila se u periodu od 01-08. juna 2020. godine putem općinskog štaba civilne zaštite, nadležne službe i mjesnih zajednica a korisnici pomoći su porodice koje su smještene u zgradu kolektivnog stanovanja Minisarstva za rad, socijalnu politiku, izbjegla i raseljena lica; romske i porodice slabog imovinskog stanja koje su predložile mjesne zajednice te dobrovljni davaoci krvi.

Štab civilne zaštite na čelu sa komandantom načelnikom Akifom Fazlićem obezbijedio je ovu skromnu pomoć sa željom da navedene kategorije što lakše prebrode ovo krizno vrijeme, a u skladu sa mogućnostima, te daljim razvojem ove krizne situacije i u narednom periodu Općina će nastojati pomagati onima kojima je to najpotrebnije.

 
Odavanje počasti šehidima i poginulim borcima MZ Ljubina u Solakovićima Ispis Email
Autor Enisa Mešetović   
Ponedjeljak, 08 Lip 2020 06:36

U petak 12. juna 2020. godine sa početkom u 10:00 sati bit će upriličeno polaganje cvijeća i odavanje počasti svim šehidima i poginulim borcima MZ Ljubina na Spomen obilježju u Solakovićima.

Ovom prilikom bit će obilježena 28. godišnjica granatiranja i prisilnog iseljavanja civilnog stanovništva Solakovića.

Pozivaju se sve patriote da svojim prisustvom, uz poštivanje svih mjera zaštite u epidemiološkoj situaciji, doprinesu dostojanstvenom obilježavanju ovog događaja i njegovanju kulture sjećanja.

 
DA SE NE ZABORAVI: Obilježena 28. godišnjica stradanja u Lješevu Ispis Email
Autor Enisa Mešetović   
Petak, 05 Lip 2020 13:00

lješevo2020.1Porodice i mještani Lješeva danas u obilježili dvadeset i osmu godina od stravičnog masakra, kada su mučki strijeljana 22 stanovnika ove Mjesne zajednice. Dvadeset i dva imena, uklesana u spomen-ploču, ostaju kao heroji borbe jednog naroda, kao stalni podsjetnik da ih nikada ne smijemo pustiti zaboravu. Program je počeo intoniranjem himne, nakon čega je uslijedilo učenje Fatihe i minuta šutnje svim šehidima i poginulim borcima te rahmetli nani Zahidi Masnopiti, koja je uspjela preživjeti strijeljanje u junu 1992.godine.

Općinski načelnik Akif Fazlić kazao je kako je ovo tužan i bolan dan za stanovnike Lješeva, i da konačno za ovaj zločin trebaju odgovarati počinitelji.„Danas je 24. put kako obilježavamo ovu godišnjicu, dakle od 1996. godine kada je izvršena eskumacija ubiljenih građana Lješeva, od tog dana svake godine obilježavamo ovaj datum.Tužan dan za stanovnike Lješeva i za stanovnike naše općine. Mjesec maj i juni su mjeseci kad je u toj 92 učinjeno puno zločina na našoj Općini, ali ono što također žalosti jeste da nije bilo ozbiljnijih procesuiranja tih događaja i ovom prilikom želim pozvati sve meritorne institucije i politike da se konačno pokrene proces ispitivanja, da se osude ratni zločini. Ovdje je previše bilo zločina bez tog sudskog procesuiranja, i bar na jedan mali način vraćanja jedne vrste pravde teško će biti graditi jednu ozbiljniju budućnost, a to znači budućnost tolerancije i prosperiteta i to jeste od ključnih poruka da na bazi istine možemo graditi novu budućnosti, a istina se mora otvoriti kroz sudske procese i za ono što se desilo moraju odgovarati oni koji su to učinili. Mora se ovo prenositi i na mlade generacije i moraju znati šta je bilo tog petog juna 1992. godine, moraju znati kako se to desilo i moraju znati ko je to učinio. Zbog toga je bitno da obilježavamo sve ove događaje i da pamtimo i prenosimo ove vrste poruka“,rekao je načelnik Fazlić.

Ahda Masnopita spomenula je da kad je njezin otac Masnopita Jasmin ubijen imala samo pet i pol godina.„28. godinu obilježavamo godišljicu stradanja 22 stanovnika Lješeva. Ubijeni su samo zato što su bili Bošnjaci muslimani, ubijeni su od stane svojih komšija srpski agresora. Imala sam pet i pol godina kada je moj otac ubijen tako da su ta sjećanja vrlo blijeda, pored moj oca na ovom mjestu poginuo je i moj amidža, dajdže i još dosta užih članova moje porodice. Sjetili smo je i rahmetli nane Masnopita Zahide, to je bila moja nana koja nam je dugo prenosila sjećanje s tog tužnog dana, ali i uspomene na moje najbliže. Ono što mi svake godine s ovog mjesta želimo da poručimo i što nas posebno boli jeste to da za ove zločine niko nije odgovarao. Mi 28. godina molimo Tužilaštvo BiH ratne odjele da konačno izvade predmet „Lješevo“ iz ladice jer imaju svjedoke, imaju materijalne dokaze, ne vidim razlog zašto je predmet u stanju mirovanja. Svjesni smo da ni jedna presuda ne može vratiti život, ali takva jedna presuda bi nam vratila nadu u sistem i nadu u pravosuđe i bila bi garanta da se više ovo nikad nikom ne ponovi“,kazala je Masnopita.

lješevo2020.2

Dvadestpetogodišnji Haris Omanović koji studira informatiku dobio je ime po rahmetli dedi koji je ubijen zajedno s ostalim stanovnicima Lješeva.

„Od svojih roditelja, deda i nana koji su preživljeli ovo, svakako da smo mnogo naučili i oni su se trudili da prenesu na nas znanje koje je neophodno da im prenosimo na ostale generacije da se ne zaboravi. Mnoge mlađe generacije ovdje to obilježavaju i dosta znaju o tome, i to svima nama znači, te ćemo se i dalje truditi da se ovo nikada ne zaboravi“, kazao je Omanović.

Nakon završene manifestacije prisutni su obišli šehidsko mezarje u Lješevu gdje su efendije proučile Jasin.

Cvijeće na spomen obilježje položile su delegacije: Savjeta MZ Lješevo i članovi porodica šehida, Općina Ilijaš - načelnik Akif Fazlić i predsjedavajuća Općinskog vijeća Ilijaš Alma Omerović te ostali vijećnici, predstavnici OO SDA Ilijaš, delegacija grada Visoko i Udruženje porodica šehida Visokog 92. , OO Narod i pravda Ilijaš, Patriotska liga 91 Ilijaš, delegacija Općine Breza i ratni vojni invalidi, koordinacija boračkih udruženja Općine Ilijaš, Udruženje sedme muslimasne viteške oslobodilačke brigade Zenica i Udruženje žena Zlatne ruke, te drugi.

lješevo2020.3Imena šehida – Lješevo 05.06.1992.

Avdukić Ćamil, Avdukić Izet, Fazlić Suljo, Fazlić Munira, Fazlić Hasan, Fazlić Arif, Fazlić Meho, Fazlić Safet, Fazlić Ibrahim, Fazlić Huso, Fazlić Amir, Karavdić Asim, Masnopita Husnija, Masnopita Mujo, Masnopita Jasmin, Masnopita Mensud, Masnopita Fadil, Masnopita Mehmed, Masnopita Munir, Omanović Arif, Suljić Zubejda, Nuhić Nijaz.

 
<< Početak < « 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Izrada Strategije
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

Covid 19 - Brošura

 PRODUŽEN ROK ZA PRIJAVU

 
 
JAVNI OGLAS
o prodaji neizgrađenog građevinskog zemljišta putem javnog
nadmetanja – licitacije
 

 
 

PRIJAVA KORUPCIJE
 
 
Prijavu korupcije i druge nepravilnosti možete prijaviti na e-mail: 
 
ZAKLJUČAK
 
 
ZAKLJUČAK
 
 
 ODLUKA O USVAJANJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIČKA STANICA" ''
 
 
ODLUKA O PROVOĐENJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"
 
 
REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA" (skraćeni tekst)
 

REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"- URBANISTIČKO RJEŠENJE
 

 
ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE/SUFINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU-APLIKACIJE PROGRAMA IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

Program mjera i ušteda za ublažavanje posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusom (Covid 19)
 

 
 
JAVNO SAOPĆENJE investitorima koji posjeduju važeće lokacijske informacije, urbanističke saglasnosti i naknadne urbanističke saglasnosti
 

 
 
Izvještaj o radu općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2019.godinu
 

 
 
Operativni plan općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2020.godinu
 

 

 
 

Projekat LIFE - VIDEO

Projekat poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou – LIFE, koji provodi Međunarodna finansijska korporacija IFC, članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, putem UKaid-a

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2020.godinu

Budžet općine ilijaš 2020
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas3107
mod_vvisit_counterJuče3369
mod_vvisit_counterOva sedmica21143
mod_vvisit_counterOvaj mjesec27417