• ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba

oficijelna internet prezentacija općine Ilijaš
Obavještenje o obustavi saobraćaja zbog izvođenja radova Ispis Email
Autor Enisa Mešetović   
Ponedjeljak, 15 Lip 2020 11:33

obustava-saobracajaObavještavaju se građani općine Ilijaš da se uvodi potpuna obustava saobraćaja na dionici Regionalne ceste R445 na rijeci Bosni u Ljubinićima za sva motorna vozila dana 15.06. i 16.06.2020. godine u periodu od 10:00 do 15:00 sati radi ugradnje prvog i drugog sloja asfalta na navedenoj dionici. Za vrijeme potpune obustave saobraćaja koristit će se alternativni pravac preko Balbegovića.

Također, uvodi se povremena obustava i poseban režim saobraćaja za sva motorna vozila u toku izvođenja radova na izgradnji putne komunikacije kroz Industrijsku zonu Željezara Ilijaš (od P20 do P45) u dužini od cca 570 metara u trajanju od 15.06.2020. godine do 01.09.2020. godine u vremenskom periodu od 08:00 do 18:00 sati.

 
OBEZBJEĐENO DODATNIH 750.000,00 KM ZA FINANSIRANJE PUTNE INFRASTRUKTURE U ILIJAŠU Ispis Email
Autor Enisa Mešetović   
Ponedjeljak, 15 Lip 2020 10:35

sporazum 2020Općinski načelnik Akif Fazlić, Ministar saobraćaja KS Adi Kalem i direktor Direkcije za puteve KS Selmir Kovač potpisali su Sporazum o sufinansiranju rekonstrukcije i modernizacije putne infrastrukture na području općine Ilijaš u visini od 750.000,00 KM.

Sporazumom se regulišu međusobna prava i obaveze sporazumnih strana a Općina Ilijaš se obavezuje da će obezbjediti svu potrebnu tehničku dokumentaciju te pokrenuti proceduru izbora izvođača radova.

Jedan od najznačajinij projekata, koji će se realizovati je rekonstrukcija i rehabilitacija u Mjesnoj zajednici Srednje i obuhvatit će saobraćajnicu od magistralog puta prema objektu Osnovne škole "Srednje" do spoja sa novim asfaltom na lokalitetu Lijep Luka ukupne dužine cca. 1300m. Projekat će obuhvatiti i rekonstrukciju trga u Srednjem. Ukupna vrijednost navedenih radova je 250.000,00 KM.

Sporazumom o sufinansiranju rekonstrukcije i modernizacije putne infrastrukture na području općine Ilijaš obezbjeđena su finansijska sredstva i za modernizaciju saobraćajnica u Mjesnim zajednicima Gajevi, Kamenica, Ljubinići, Misoča i Mrakova. Početak realizacije radova očekuje se u prvoj sedmici augusta 2020. godine.

 
Počelo natkrivanje spomen-obilježja šehidima Bioče Ispis Email
Autor Enisa Mešetović   
Ponedjeljak, 15 Lip 2020 06:27

Spomen obilježje Bioča 2020.Radnici građevinske firme “Polet Srebrenica”, 10. juna 2020. godine započeli su radove na uređenju Centralnog spomen-obilježja šehidima Bioče. Ukupna vrijednost projekta iznosi 32.175,00 KM od čega je Ministartsvo za boračka pitanja KS osiguralo 15.000,00 KM a Općina Ilijaš 17.175,00 KM.

Tokom realizacije projekta izvršit će se natkrivanje postojećeg spomen-obilježja koja je izgrađeno u znak sjećanja na 47 šehida.

„Iako sve snage usmjeravamo na ublažavnje posljedica uzrokovanih koronavirusom te na sprečavanje širenja zaraze, postoje projekti i aktivnosti koji ne trebaju čekati. Spomen-obilježja šehidima su naša sveta mjesta, podsjetnici na borce i njihovu nadljudsku borbu te izuzetne zasluge u odbrani općine Ilijaš i Bosne i Hercegovine. Mi ispunjavamo naš dug prema tim ljudima, čuvamo sjećanje i ponosan sam što će spomen-obilježje u Bioči biti u cjelosti uređeno”, istakao ja Općinski načelnik Akif Fazlić.Spomen obilježje Bioča 2020.2

Nadzor nad radovi vrši Institut za građevinarstvo "IG" d.o.o. Banja Luka. Rok za izvođenje radova je 45 kalendarskih dana. Podsjećamo, početkom 1992. godine agresorska vojska zarobila je i zatvorila stanovnike Bioče u prostorije osnovne škole i potom ih odvela u logore gdje su mnogi mučki ubijeni. Bioča je dala 47 šehida, a prije agresije je u ovom mjestu bilo 52 bošnjačka domaćinstva.

 
Obilježena 28. godišnjica masakra nad stanovnicima Ahatovića u Sokolini Ispis Email
Autor Enisa Mešetović   
Nedjelja, 14 Lip 2020 17:49

sokolima 2020.1U Sokolini je obilježena još jedna tužna godišnjica otkad je agresor, prije 28 godina u autobusu svirepo ubio 48 nedužnih Bošnjaka iz naselja Ahatovići, Bojnik i Dobroševići, i stradanja 18 šehida i poginulih boraca Armije RBiH, koji su u pokušaju proboja prema slobodnoj teritoriji, poginuli na brdu Ranovača, braneći svoj narod i domovinu. Nakon 12-dnevnog mučenja i torture u logoru Rajlovac dovezeni su u blizinu naselja Sokolina gdje su na zvjerski način likvidirani.

Veliki broj porodica stradalih, preživjeli borci i logoraši, delegacija Općine Novi Grad Sarajevo, te predstavnici Općine Ilijaš, Kantona Sarajevo, boračkih udruženja, stanovnici Ahatovića, Bojnika i Dobroševića, položili su cvijeće na mjestu masakra i odali počast žrtvama.

14. juna 1992. godine, neprijateljske snage naredile su mještanima Bojnika, Dobroševića, Ahatovića koji su bili zarobljeni u logoru u Rajlovcu, da uđu u autobus koji ih je navodno, trebao odvesti na razmjenu. Ali, tada je neprijatelj, umjesto na razmjenu, 56 nenaoružanih logoraša odvezao u Sokolinu, gdje su ih na najsvirepiji način ubili. Nakon strašnih tortura koje su prošli u logoru u Rajlovcu, gdje su proživljavali ono što ljudski um ne može ni zamisliti, mnogi od zarobljenih Bošnjaka, nisu ni slutili da će im lažno obećanje dato od agresora „da ih vode na razmjenu“ biti posljednja vožnja – vožnja u smrt.

Neprijateljski vojnici po dolasku u Sokolinu naredili su zarobljenicima da legnu na pod autobusa, a onda su autobus zasuli granatama, mecima i bombama. Od 56 zarobljenika osam ih je preživjelo,od kojih je jedan u međuvremenu preminuo, a ostali su živi svjedoci užasnog zločina počinjenog u Sokolini.

Elvir Jahić, jedan od preživjelih, stopostotni invalid, svakog 14. juna dođe na mjesto stradanja. Kaže da je teško, svake godine iznova doživljavati ono što se prije 28 godina dogodilo njemu i njegovim komšijama.

Nakon višednevnih pokušaja da se odupremo agresoru, zarobljeni smo i odvedeni u logor u Rajlovcu. Jedno jutro su nam kazali da idemo na razmjenu, ali su nas prevarili i dovezli u Sokolinu kako bi nas mučki ubili. Agresorski vozač i vojnici su izašli iz autobusa i onda je počela kanonada iz raznog oružja, od granata, bombi, puščanih metaka… Nakon što su prestali, ostala su raskomadana tijela, a oni su otišli sa mjesta zločina. Iako teško ranjen, nekako sam uspio dopuzati do obližnjeg potoka, gdje sam pokušao skratiti sebi muke udarajući se kamenom u potiljak kako bih izgubio svijest, ali nisam uspio. Vratio sam se puzajući u autobus gdje sam proveo noć među mrtvim tijelima. Pronašli su nas mještani sela Ravne, Homar i Vukasovići i spasili nas koje smo preživjeli a poginule borce dostojanstveno ukopali,kazao je Jahić.

O izvlačenju ranjenika i preživjelih i situaciji koju su zatekli u Sokolii prisutne je upoznao Džafer Herić, član Ratnog štaba u Srednjem.Sokolina 2020.2

-Nekoliko ranjenika uz brdo i šumu dopuzali su u Vukasoviće i obavijestili o svemu što se desilo. Mi smo u noći oko dva sata noći i došli iz Gojanovića u Vukasoviće gdje su nas informisali o svemu. Održali smo sastanak sa načelnikom Štaba rahmetli Hrustemom Mališevićem i razmotrili kako da organizujemo evakuaciju i ukop. Jedan je predložio da se sve snimi kamerom i snimak je poslat u Olovo, odakle je o ovom događaju upoznat cijeli svijet. Pokušavao sam tri puta da uđem u autobus ali nisam mogao, potresne slike i zločin ne mogu se shvatiti niti opisati. Pored autobusa bio je kanister benzina ili nafte, imali su namjeru da zapale autobus. U magli i kiši organizovali smo izvlačenje, pripadnici policije, civilne zaštite u muku su uz suze niz lice obavili evakuaciju tijela i obavljen je ukup u Ravnama, a ranjenici evakuisani. Od ovog mjesta Mokro i Ilijaš udaljeni su pola sata, nad nama je također mogao biti izvršen masakr, ali tada o tome nismo razmišljali, prisjetio se Herić.

Ubijenim Bošnjacima u Sokolini podignuto je spomen-obilježje, a i autobus u kojem su dovezeni i ubijeni još se nalazi na istom mjestu i svjedoči o nezapamćenom zločinu počinjenom nad nedužnim ljudima. Nakon polaganja cvijeća i učenja Fatihe kod spomen-obilježja Sokolina, brojne delegacije odale su počast i žrtvama na mjestu masovne grobnice i spomen ploče u mjestu Ravne.

 
Upriličeno odavanje počasti šehidima i poginulim borcima MZ Ljubina u Solakovićima Ispis Email
Autor Enisa Mešetović   
Petak, 12 Lip 2020 11:45

Solakovići 2020.1Polaganje cvijeća i odavanje počasti svim šehidima i poginulim borcima MZ Ljubina upriličeno je na Spomen obilježju u Solakovićima. Ovom prilikom obilježena je i 28. godišnjica granatiranja i prisilnog iseljavanja civilnog stanovništva Solakovića.

U prisustvu predstavnika boračkih organizacija, predstavnika Općine Ilijaš, mještana i drugih posjetilaca na dostojanstven način obilježen je ovaj važan dan u cilju njegovanja kulture sjećanja.

Azrudin Halilović predsjednik Organizacionog odobra memorijalnog turnira „Azmir Halilović“ i brat šehida Azmira Halilovića kazao je da se 24 organizova pomenuti turnir ali da je ujedno bilo odavanje počasti svih šehidima i poginulim borcima MZ Ljubina.

„Mi smo 24 godine organizovali turnir našem šehidu, mogu slobodnoSolakovići 2020.2 reći našem prvom šehidu na podrušju općine Ilijaš koji je dao svoj život za ovu općinu i naravno za Republiku BiH. Ove godine smo spriječeni zbog pandemije da to organizujemo, ali u dogovoru sa nadležnom službom Općine Ilijaš, odlučili smo da i ove godine obilježimo ovaj dan, i prisjetimo se svih šehida i poginulih boraca mjesne zajednice Ljubina. Na centralnom spomen obilježju svima odajemo počast koji su dali svoje živote u odbrani BiH. Ove godine imamo minimlano okupljanje zbog pandemije ali se zahvaljujem Općini Ilijaš i medijima što nam pomažu da se ne zaboravi šta se dešavalo na ovim prostorima“, kazao je Azrudin.

Azmir Halilović rođen je 1996. Godine i dobio je ime po amidži koji je nastradao od agresora. Ističe da će se uvijek boriti da se hrabi sinovi ove zemlje ne zaborave.„Velika mi je čast što nosim amidžino ime. Trebamo biti ponosni na ljude koji su dali živote za odbranu BiH. Ja sam rođen 1996. godine i uvijek ću se truditi da čuvam od zaborava imena i svog amidže i svih drugih ljudi koji su dali živote da bismo mi danas bili ovdje gdje jesmo“, kazao je Azmir.

Solakovići 2020.3Nijaz Spahić pomoćnik načelnika u Službi za boračko-invalidsku zaštitu Općine Ilijaš ističe da je krajem mjeseca maja i sredinom juna Ilijaš doživio najveća stradanja, progone, ubistva, zarobljavanja.

„Solakoviće i ovo mjesto nije zaobišao jedan koncept da se sve što može pobije, protjera, sruši. Solakovići su posebno mjesto s obzirom na to da se nalazi uz saobraćajnicu Semizovac-Srednje a ta je saobraćajnica za agresora bila itekako važna zato što je Vogošća i Ilijaš jedinu vezu za Sokocem i Palama imala kroz ovo naselje. Iako smo danas ovdje pod mjerama zaštite zbog pandemije, dobro je da imamo učesnike tih događaja, imamo preživjele, imamo mlade koji trebaju da dolaze na ova mjesta i čuju šta se dešavalo, zbog svoje budućnosti. Platili smo preveliku cijenu, da bismo danas slobodno živjeli“, istakao je Spahić.

 
<< Početak < « 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Izrada Strategije
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

Covid 19 - Brošura

 

 
JAVNI OGLAS
o prodaji neizgrađenog građevinskog zemljišta putem javnog
nadmetanja – licitacije
 

 
 

PRIJAVA KORUPCIJE
 
 
Prijavu korupcije i druge nepravilnosti možete prijaviti na e-mail: 
 
ZAKLJUČAK
 
 
ZAKLJUČAK
 
 
 ODLUKA O USVAJANJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIČKA STANICA" ''
 
 
ODLUKA O PROVOĐENJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"
 
 
REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA" (skraćeni tekst)
 

REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"- URBANISTIČKO RJEŠENJE
 

 
ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE/SUFINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU-APLIKACIJE PROGRAMA IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

Program mjera i ušteda za ublažavanje posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusom (Covid 19)
 

 
 
JAVNO SAOPĆENJE investitorima koji posjeduju važeće lokacijske informacije, urbanističke saglasnosti i naknadne urbanističke saglasnosti
 

 
 
Izvještaj o radu općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2019.godinu
 

 
 
Operativni plan općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2020.godinu
 

 

 
 

Projekat LIFE - VIDEO

Projekat poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou – LIFE, koji provodi Međunarodna finansijska korporacija IFC, članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, putem UKaid-a

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2020.godinu

Budžet općine ilijaš 2020
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1566
mod_vvisit_counterJuče3322
mod_vvisit_counterOva sedmica1566
mod_vvisit_counterOvaj mjesec7840