• ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba

oficijelna internet prezentacija općine Ilijaš
U Ilijašu uz poruku „Gdje je“ obilježen Međunarodni dan nestalih osoba Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Petak, 30 Kol 2019 10:52

 

medjunarodni dan nestalih 1Porodice nestalih osoba, međunarodne organizacije, nevladine organizacije i državne institucije širom svijeta danas obilježavaju Međunarodni dan nestalih.

Na Trgu Alije Izetbegovića u Ilijašu obilježen je ovaj dan u organizaciji Udruženja porodica nestalih općine Ilijaš uz prisustvo članova porodica, predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti Općine Ilijaš i brojnih udruženja.

Zekija Avdibegović već 27 godina traga za svojim mužem i maloljetnim sinom, predsjednica je  Udruženja porodica nestalih općine Ilijaš, ljudi koji bolna srca vode istu borbu beznadežnog traganja.

- Mi u općini Ilijaš tragamo za informacijama o 46 nestalih, imamo još 7250  nestalih građana Bosne i Hercegovine od ukupnog broja 35 hiljada nestalih u proteklom ratu. Najvažnije je danas poslati poruku da se nađu informacije, da neko kaže i progovori gdje su grobnice. Apelujem na institucije države da se uđe u arhive vojske i da se konačno završi ova trauma koja traje 27 godina, poručila je Avdibegović.

Cilj ovog dana  je da se oda počast nevinim žrtvama prisilnih nestanaka i prikaže agonija članova porodica koji još uvijek traže posmrtne ostatke svojih najdražih.

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić  kazao je da je ilijaško Udruženje porodica nestalih borac i da im treba pružiti podršku u njihovom bolnom procesu traženja istine.

- Nažalost, moramo konstatovati da državne institucije sve manje medjunarodni dan nestalih 3rade na ovom pitanju, a pitanje nose udruženja i nevladine organizacije a to su na takav način ne može riješiti. Ovih 46 imena naš je ilijaški najveći dug koji jednog dana moramo riješiti i naša je stalna obaveza. Upućejem poziv svima koji mogu doprinijeti da se ovo pitanje riješi u cijeloj Bosni i Hercegovini, ne samo u Ilijašu, svima koji imaju neke informacije da te informacije podijele sa porodicima koje nose ovu tešku bol i da uđemo u proces koji će otvoriti nadu da će se u bliskoj budućnosti i da ćemo govoriti o puno manjem broju nestalih nego što je slučaj danas, kazao je Fazlić.

Nakon obraćanja načelnika Fazlića mlada članica Udruženja porodica nestalih Iman poručila zahvalila je svima na podršci i pozvala djecu na puštanje  crnih balono sa porukom „Gdje je“ nadajući se da će to bolno pitanje nekada dobiti svoj odgovor.

Prema podacima Instituta za nestale BiH, u Bosni i Hercegovini se još uvijek traga za više od 7000 osoba. Pretpostavlja se da je tokom rata u BiH nestalo oko 32.000 osoba, a do sada je ekshumirano 25.000 posmrtnih ostataka.

Podršku su pružili i mladi Crvenog križa općine Ilijaš.

Izvor: radioilijas.ba

 
Obavijest Službe civilne zaštite Općine Ilijaš– Upozorenje na opasnost od mina Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Petak, 30 Kol 2019 07:40

1296841985498215846125612Služba civilne zaštite Općine Ilijaš upozorava građane na opasnosti od zaostalih neeksplodiranih ubojnih sredstava NUS-a i minsko-eksplozivnih sredstava MES-a, posebno u sezoni kada je aktuelno branje šumskih plodova, sakupljanje ogrjeva i boravka na otvorenom.

Mole se svi građani da predmete za koje sumnjaju da ih mogu dovesti u opasnost od eksplozije, prijave Službi civilne zaštite Ilijaš na telefon: 033/580-695,400-785 ili policijskoj stanici Ilijaš na telefon: 033/401-000 (122).

Posebno skrećemo pažnju građanima na sljedeće:

- Ne ulazite na površine koje su pod sumnjom da su minirane;

- Poštujte oznake za mine i ne premještajte ih, skidanje oznaka za mine je krivično djelo;

- Ne palite rastinje koje se nalazi u minskom polju ili u njegovoj blizini;

- Ako posjedujete neka eksplozivna sredstva u svom domaćinstvu, ista ne bacajte i ne pokušavajte sami razminirati, nego prijavite u Službu civilne zaštite.

 
Asflatirano 85 metara puta u Novom Naselju Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Petak, 30 Kol 2019 07:23

 

2475972197523673Posljednih nekoliko dana aktivno se radi na sanaciji i asfaltiranju više ulica na području općine Ilijaš.

Jučer je asfaltirana dionica puta u Novom Naselju. Dužina dionice je 85 metara dok je širina kolovozne trake 3 metra.

Vrijednost radova iznosi 6.881,94 KM.

Investitor je Općina Ilijaš uz sufinansiranje mještana. Općina je izdvojila 4.581,94 KM, a građani 2.300,00 KM.

Izvođač radova je firma “Halilović” d.o.o. Ilijaš, a nadzor je vršio Institut za građevinarstvo “IG” Banja Luka.

 

 

 

 

 
Načelnik Općine Ilijaš upriličio prijem za dosadašnje predsjednike 14 Savjeta MZ Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Četvrtak, 29 Kol 2019 14:10

prijem biznis centar 1U Biznis centru Ilijaš organizovan je prijem za predsjednike Savjeta mjesnih zajednica koji su obavljali mandat u periodu od 2014. do 2019. godine.

Domaćini ovog susreta bili su načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić, predsjedavajuća Općinskog vijeća Ilijaš Alma Omerović i pomoćnica načelnika u Službi za društvene djelatnosti i poslovne mjesnih zajednica Sanja Zagorac – Jozić.

Pomoćnica Zagorac – Jozić je iskazala zahvalnost za vrijedan rad u prethodnom mandatu svim predsjednicima Savjeta i pozvala ih da i dalje budu društveno aktivni i doprinose boljem životu građana.

Načelnik Fazlić je kazao kako je današnji prijem lijepa tradicija koju će nastojati očuvati.

"Ovom prilikom bivšim predsjednicima Savjeta MZ želim iskazati zahvalnost za dugogodišnji rad i aktivno učešće u lokalnoj zajednici, te ih pozvati na saradnju sa novoizabraim predsjednicima. Prijem i 545645454545454545196457895126915247pokloni su, prije svega, ljudski čin zahvalnosti za vrijedan rad. Uloga predsjednika Savjeta je teška, oni komuniciraju sa građanima, a nemaju nadležnost da rješavaju njihove brojne probleme, za što zaista zaslužuju priznanje", rekao je Fazlić.

Treći mandat predsjednika Savjeta MZ Mrakovo uspješno obavlja Mehmed Smajlović, koji je i predsjednik Komisije za mjesen zajednice Općine Ilijaš.

"Zahvaljujem se građanima Mrakova na povjerenju. Ovo je prelazni period gdje je kontinuitet nastavljen, a dobili smo kroz savjet mlade ljude, kojima treba znanje i iskustvo i mi ćemo im pomoći u tome. Ovo je svečan dan i čin. Imam mnoštvo priznanja, ali najdraža su mi ova gdje se mogu vidjeti plodovi našeg rada i najvažnije kada su naši građani zadovoljni", kazao je Smajlović.

Prisutnima se obratila i predsjedavajuća OV-a Alma Omerović, kazavši da su mjesene zajednice ćelije lokalne samouprave, a predsjednici najveći operativci na terenu, te se zahvalila svima na uspješnom radu.

Prisutni predsjednici Savjeta MZ izrazili su zahvalnost za uručene pokolone, istaknuli svoju dobru saradnju sa kolegama i općinskim službama, te poželjeli sreću u daljnjem radu novim i reizabranim predsjednicima Savjetsa MZ.

 
Završeno asfaltiranje dijela ulice Žrtava genocida Srebrenice u Podlugovima Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Četvrtak, 29 Kol 2019 07:43

2541981515498675198676564132472551496414Jutros je završeno asfaltiranje još jednog dijela puta na području općine Ilijaš.

Radi se o dijelu ulice Žrtava genocida Srebrenice u Podlugovima, u blizini OŠ Podlugovi.

Finansijksa sredstva za asfaltiranje ove dionice u potpunosti je osigurala Općina Ilijaš u iznosu od 17.740,94 KM.

Izvođač radova je firma “Halilović” d.o.o. Ilijaš, a nadzor je vršio Institut za građevinarstvo “IG” Banja Luka.

 
<< Početak < « 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

PRIJAVA KORUPCIJE
 
 
Prijavu korupcije i druge nepravilnosti možete prijaviti na e-mail: 
 
 
 
 
 

Projekat LIFE - VIDEO

Projekat poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou – LIFE, koji provodi Međunarodna finansijska korporacija IFC, članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, putem UKaid-a

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2019.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2019
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas2057
mod_vvisit_counterJuče2922
mod_vvisit_counterOva sedmica4979
mod_vvisit_counterOvaj mjesec38471