• ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba

oficijelna internet prezentacija općine Ilijaš
U Biznis centru otvorena Putujuća izložba "Anne Frank-Historija za sadašnjost" Ispis Email
Autor Nermina Lemezan   
Srijeda, 26 Velj 2020 13:06

 

5Putujuća Putujuća izložba "Anne Frank-Historija za sadašnjost", koja na 32 panela donosi brojne detalje iz života židovske djevojčice i njene obitelji krajem Drugog svjetskog rata, otvorena je u danas u Biznis centru Ilijaš kao dio programa obilježavanja Dana reintegracije općine Ilijaš i Dana nezavisnosti BiH. 

- Izložba je ostvarena u sklopu projekta „Historija, Istorija, Povijest – Lessons for Today“, a implementiraju je Mreža zapadnog Balkana skupa sa Konrad Adenauer fondacijom i Kuća Anne Frank iz Holandije. Naznačena izložba sadrži 32 panela o životu Anne Frank i njene porodice, te sedam lokalnih panela koji govore o historiji BiH u toku i nakon Drugog Svjetskog rata do danas, a koje su izradili eksperti iz Bosne i Hercegovine. Kompletna izložba prevedena je na službene jezike u BiH. Izložba je neprofitnog karaktera i služi isključivo u obrazovne svrhe, kazala je u uvodu profesorica SŠC „Nedžad Ibrišimović“ Dragana Kartal.

Nakon toga o važnosti podsjećanja na opasnosti stalno prijetećeg fašizma upozorio je i načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić.

- Drago mi je da je Ilijaš jedan od gradova gdje će biti prezentirana ova izložba. Znamo poruke ove izložbe, koliko je bitno ukazivati na nešto što je donio fašizam u jednom periodu čovječanstva. Znamo priču iz knjiga i filmova o djevojčici Anni Frank. Ta poruka je važna da dođe do onih koji trasiraju perspektivu i budućnost i naše države, a da to bude na principima antifašizma, demokratski i slobodarski pristup TEKST1koji će omogućiti slobodu i prava svim ljudima. Prije 24 godine vratili smo se kao prognani građani, obilježavamo Dan reintegracije, te je zbog toga simbolika izložbe veoma naglašena i bitna, posebno za buduće generacije za koje se nadam da će imati bolje uslove za razvoj i život nego što možda imaju u sadašnjem trenutku, kazao je Fazlić.

Djevojčica je u cijelom svijetu prepoznata kao simbol dječije žrtve holokausta. Rođena je u Frankfurtu na Majni 1929. godine. Četiri godine poslije sa porodicom seli u Amsterdam, nakon što u Njemačkoj na snagu stupaju protužidovski zakoni. Kada i život u Amsterdamu postane sve opasniji za Annu i njenu porodicu, oni sele u tajno sklonište gdje Anne tokom dvije godine piše svoj dnevnik. U augustu 1944. zabilježen je zadnji zapis u dnevniku, a ubrzo je i otkriveno sklonište u kojem se sa porodicom sakrivala. Petnaestogodišnja Anne umire u logoru. Jedini preživljeli član porodice je Otto Frank, njen otac, koji je i objavio dnevnik.

Sven Petke, direktor Fondacije Konrad Adenauer u BiH podsjetio je prisutne na život i tragičnu historiju i sudbinu porodice Ane Frank kazavši koliko je ta priča važna za Njemačku.

- To se desilo možda baš na današnji dan prije 75 godina i pokušavam da zamislim šta bi se desilo da je Ana preživjela, njena sestra i milioni drugih i za Njemačku to je važna priča, da se podsjetimo koliko je bilo DRAGANAžrtava a odgovornost je snosila naša država i mi ne možemo podnijeti da se takvo zlo ikada ponovi. Zamislite da živite u Holandiji i skrivate se, Nijemci vas pronađu, ubiju porodicu i samo otac preživi i kada objavi priču neki ljudi kažu da je sve to izmišljeno. On se u svojim sedamdesetim borio za istinu i pobjedio je i tome služi ova izložba da podsjeti na to i da istina i žrtve ne budu zaboravljeni.

Posjetioce će kroz izložbu voditi posebno obučeni učenici vodiči, volonteri na izložbi. Izložba Anne Frank – Historija za sadašnjost je besplatna i otvorena za javnost od 26. do 27. februara u prostorima Biznis centra u Ilijašu a od 28. februara do 13. marta u prostorijama Srednjoškolskog centra ,,Nedžad Ibrišimović” u Ilijašu, gdje će se održavati i organizovane grupne  posjete za srednje i osnovne škole.

 
Održana 39. sjednica Općinskog vijeća Ilijaš Ispis Email
Autor Nermina Lemezan   
Srijeda, 26 Velj 2020 11:46

39.sjednica ov 1Uz prisustvo 21 vijećnika u srijedu, 26. februara 2020. godine održana je 39. redovna sjednica Općinskog vijeća Ilijaš. Zasjedanje je vodila predsjedavajuća Općinskog vijeća Alma Omerović.

Vijećnik Asim Mujić je istupio iz stranke Građanski savez i ubuduće će nastupati kao samostalan vijećnik.

Na dnevnom redu našlo se sedam tačaka, a nakon vijećničkih pitanja i inicijativa prešlo se na dnevni red.

Jednoglasno je usvojen Izvještaj o radu općinskog načelnika i službi Općine Ilijaš za 2019. godinu. Izvještaj predstavlja sublimaciju izvještaja koji su proizvod realizacije projekata iz operativnog plana općinskog načelnika i službi Općine za 2019. godinu, planova i programa rada službi Općine za 2019. godinu i realizaciju ciljeva za 2019. godinu.

U protekloj godini realizovano je 65 kapitalnih projekata u vrijednosti od 8.797.000,00 KM. Iz oblasti saobraćajne infrastrukture 36 projekata vrijednosti 2.740.000,00 KM, iz oblasti komunalne infrastrukture 15 projekata u vrijednosti od 2.459.000,00 KM, u oblasti građenja, sanacija i rekonstrukcija objekata sedam projekata vrijednih 2.701.000,00 KM.

Također, visok nivo aktivnosti ostvaren je i u sferi društvenog života općine Ilijaš gdje su kroz tekuće tranfere za pojednice i neprofitne organizacije podržane pojedine kategorije stanovništva kao i rad i aktivnosti nevladinog sektora u ukupnoj vrijednosti od 1.891.610,00 KM. Transfer za učenike, studente i mlade iznosio je 413.905,00 KM, transfer za socijalne programe i boračku populaciju u iznosu od 486.273,00 KM, transfer za udruženja građana i neprofitne organizacije 729.948,00 KM, a za podsticajne mjere u privredi i poljoprivredi izdvojeno je 261.484,00 KM.

39.sjednica ov 2Jednoglasno je usvojen i Operativni plan općinskog načelnika i službi Općine Ilijaš za 2020. godinu, kojeg je detaljno obrazložio načelnik Akif Fazlić.

Osnovi za izradu Operativnog plana sadržani su u Budžetu Općine Ilijaš za 2020. godinu, u Strategiji razvoja općine Ilijaš za period 2018. – 2022. godinu, planovima i programima Vlade Kantona Sarajevo, planovima i programima rada javnih preduzeća i planovima ostalih potenicjalnih investitora.

"Operativnim planom utvrđeni su i definisani projekti čijom realizacijom će se prije svega nivo izgrađene infrastrukture u oblasti saobraćaja, vodosnabdijevanja, elktrosnabdijevanja i ostalih komunalnih funkcija, društvenih djelatnosti, ekologije i zaštite životne sredine, rada MZ i organa uprave podići na viši nivo i započeti izgradnja nove, što će uveliko poboljšati uslove života stanovništva općine Ilijaš u svim njenim dijelovima.

U 2020. godini planirana je realizacija 81 kapitalnog projekta od kojih se na saobraćajnu infrastrukturu odnose 34 projekta, a najznačajniji su druga faza izgradnje Gradskog stadiona u Ilijašu, nastavak rekonstrukcije regionalne ceste, nastavak dalje modernizacije saobraćajne, vodovodne i kanalizacione infrastrukture na cijelom području općine Iljaš, nastavk infrastrukturnog opremanja industrijskih zona, završetak izgradnje reciklažnog dvorišta, sufinansiranje projekata energetske efikasnosti  za SŠC "Nedžad Ibrišimović" i četiri područne škole, završetak rekonstrukcije prostora i nabavka opreme za produženi boravak u OŠ "Hašim Spahić", te rekonstrukcija u JU "Djeca Sarajeva" – vrtić u Ilijašu.

Važno je napomenuti da će se realizacijom projekata definisanim u oblasti privrede i poljoprivrede, kao što je nastavak subvencioniranja poljoprivredne proizvodnje, uvođenje novih poticaja za poslovne ideje i strat up biznis, a posebno dalje ulaganje u industrijske zone, stvoriti ambijent i uslovi za dalji ekonomski rast i zapošljavanje.

U 2020. godini uvodi se još jedna linija podrške privrednim subjektima i obrtnicima, a to je potpuno regresiranje kamate na investicione kredite. Zajedno sa institucijama KS definsat ćemo osnovne mjere i aktivnosti na smanjenju zagađenosti zraka na području naše općine

39.sjednica ov 3Dinamika i realizacija nekih od projekata biće uslovljena aktivnostima nosilaca, finansijera, implementatora projekata, prije svega Vlade Kantona Ssarajevo i njenih nadležnih ministarstava i direkcija kao i investitora.

Poseban zadatak i važno pitanje za dalji razvoj općine će se definisati kroz procedure izrade i donešenje novog urbanističkog plana za urbanističko područje općine Ilijaš, te kroz izradu  i donošenje nove Strategije općine Ilijaš za period 2021. - 2027. godinu, koja će se raditi sinhronizovano za sve nivoe vlasti u FBiH", kazao je Fazlić.

Vijećnici su potom podržali Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o povjerenju na upravljanje i korištenje općinskih objekata za vodosnabdjevanje koji su u isključivom ili pretežnom vlasništvu Općine Ilijaš.

Usvojeno je Rješenje kojim se utvrđuje da je od javnog interesa obezbijeđenje zemljišta za proširenje fudbalskog igrališta u Ljubnićima – Čifluk, te da se u tu svrhu može pristupiti potpunoj eksproprijaciji zemljišta. Potom Rješenje kojim se utvrđuje da je od javnog interesa izgradnja vodovodne mreže i separatne kanalizacione mreže za fekalne i oborinske vode na lokalitetu za izgradnju apartmasnkog naselja Bioča II, te da se u tu svrhu može pristupiti potpunoj eksproprijaciji zemljišta.

Vijećnici su na kraju prihvatili i Prijedlog Rješenja o formiranju Komisije za izlaganje na javni uvid podataka premjera i katastarskog klasiranja za katastarske općine Bijambare, Dragoradi, Srednje, Stomorina i Čevljanovići.

 
Predstavnici Ambasade Švedske u posjeti Općini Ilijaš u okviru projekta „Jačanje uloge MZ“ Ispis Email
Autor Nermina Lemezan   
Srijeda, 26 Velj 2020 11:40

214545214586241524500000000000000000000Predstavnici Ambasade Švedske  boravili  su u posjeti općini Ilijaš, a povod  je rezultati projekta „Jačanje uloge MZ u Bosni I Hercegovini“, koji je u protekle četiri godine realiziran u šest ilijaških mjesnih zajednica. 

Nakon obilaska Osnovne škole „Podlugovi“ i Društvenog centra „Mrakovo“ upriličen je sastanak u kabinetu načelnika Općine Ilijaš Akifa Fazlića. Podsjetimo, projektom su obuhvaćene sljedeće mjesne zajednice: Ilijaš Grad, Podlugovi, Mrakovo, Stari Ilijaš, Misoča i Srednje.

Predstavnik Ambasade Švedske u BiH Torgny Svenungsson izrazio je zadovoljstvo posjetom kazavši da je cilj praćenje aktivnosti projekta koje Vlada i Ambasada Švedske u BiH podržavaju. 

– Mjesne zajednice  su vrlo bitne kao komunikacija sa građanstvom i povratne informacije vrlo su važne kao dio demokratskog procesa, ali i kako bismo uvidjeli prijedloge za dalji razvoj društva, zajednice i općine. Posjetili smo dvije mjesne zajednice-Podlugovei Mrakovo i vrlo sam impresioniran motiviranošću  i energijom u obje MZi to je pozitivan znak za budućnost i razvoj ove lijepe općine. Smatramda je program koji je usmjeren prema podršci  mjesnim zajednicama i općinama nešto što  omogućava korištenjeresursa lokalne zajednice.  Mnogo je kompetentnih i aktivnih osoba angažiranih  na ovom programu  koje žele dati doprinos unapređenju uslova u svojoj mjesnoj zajednici. Važno je i da je mjesna zajednica u komunikaciji sa građanstvom, a najbitnije je da bude otvorena  i transparentna prema 4158625862458625211111111111111111111javnosti, kazao je gospodin Svenungsson.

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić  ukazao je na važnost ovog višegodišnjeg projekta i želju za njegovim nastavkom.


– Općina Ilijaš je prepoznala važnost ovog projekta. Kroz projekat je fokus stavljen na institucionalno jačanje MZ , jačanje kapaciteta, razvijanje drugih  oblika  djelovanja građana mjesnih zajednica  u odnosu na standardne procedure. Tako da je posebno afirmiran rad foruma građana, koji treba da bude operativan, aktivan u definisanju prioriteta, da  daje konstruktivne sugestije. Naša iskustva su jako pozitivna, naše mjesne zajednice  dobile su  tehničku pomoć ,  obuku i edukaciju. Mnogi projekti su realizirani,glavni cilj je bio da se uvide potrebe,  pretoče u ideju, uobliče u projekat  i apliciranje projekata do njihove implementacije što je program i omogućio.  Općina finansijski učestvuje sa 30 posto sredstava urealizaciji izabranih projekata. Ovom prilikomizražavam zahvalnost donatorima Vladama Švicarske I Švedske, UNDP-u kaodomaćem partneru koji je implementirao projekat  sa općinama i mjesnim zajednicama i moja ključna poruka je da želimo nastavak ovog projekta, kazao je načelnik Fazlić.

Projekt Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini je zajednički projekt Vlade Švicarske i Vlade Švedske, a provodi ga Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u partnerstvu sa domaćim vlastima.

Projektne aktivnosti imaju za cilj unapređenje kvaliteta života građana kroz poboljšanje usluga koje se pružaju na lokalnom nivou, povećanje demokratske odgovornosti i socijalne uključenosti.

 
U Ilijašu obilježen "Narandžasti dan" Ispis Email
Autor Nermina Lemezan   
Utorak, 25 Velj 2020 11:32

 

54851462486868Svaki 25. u mjesecu je "Narandžasti dan" - dan borbe protiv nasilja nad ženama i djevojčicama. Aktivisti/ce OO „Iskoristi dan-Carpe diem“ Ilijaš na šetalištu u Ilijašu obilježili su ovaj značajan datum uličnom akcijom dijeljenja narandži sa porukama, ali i otiskom dlana kao obećanje da neće vršiti nasilje ili da će nasilje prijaviti ukoliko uoče isto.

„Narandžasti dan je dan koji se obilježava svakog 25. u mjesecu u cilju prevencije nasilja nad ženama u cilju osvještavanja, podizanja svijesti i značaja pomenutog. Kao koordinatorica mogu reći da sam zadovoljna odzivom građana i aktivnostima naših volontera. Svaki vid nasilja je nedopustiv i stalno moramo pričati o tome.

Žrtve često imaju strah i ne smiju govoriti o problemu. Mi smo ovom akcijom pokazali da smo uz njih. Aktivnost otiska dlana je mali znak da im kažemo da nisu sami i obećanje da osoba neće vršiti nasilje i da će isto prijaviti ukoliko uoči nasilje“, kazala je Đenana Šehić, koordinatorica projekta i polaznica 15. generacije „Uči, misli i djeluj“ obuke za 58946548148856485omladinske lidere koje provodi Instituta za razvoj mladih KULT.

Ilhana Draginović jedna je od aktivistica koja je danas učestvovala u  uličnoj akciji, a u cilju buđenja svijesti svih građana o ukazivanju na problem koje imamo u društvu.

„Prvo smo objasnili ljudima zašto smo tu. Napisali smo poruke na narandže koje smo dijelili. Najzanimljiviji dio bio je otisak ruke u boji. To je najviše privuklo mlade. Vjerujem da smo uspjeli u cilju i dalje ćemo raditi na ostvarenju istog", kazala je Ilhana.

Sutra se obilježava Ružičasti dan – dan kada se ukazuje na sve oblike nasilja, a ne samo na nasilje nad ženama i djevojčicama.

 
Posjeta djece vrtića "Ilijaš" općinskom načelniku u povodu Dana općine Ilijaš Ispis Email
Autor Nermina Lemezan   
Utorak, 25 Velj 2020 10:05

 

djeca vrtic ilijasOdgajateljice i 25 mališana iz JU "Djeca Sarajeva" vrtić "Ilijaš" posjetili su Općinu Ilijaš povodom Dana nezavisnosti BiH i Dana reintegracije općine Ilijaš.

Prijem djece upriličen je u kabinetu općinskog načelnika, gdje su ih dočekali načelnik Akif Fazlić, predsjedavajuća Općinskog vijeća Ilijaš Alma Omerović i stručna saradnica za obrazovanje, pitanje mladih i NVO sektor u Službi za društvene djelatnosti i poslove mjesnih zajednica Enisa Mešetović.

Kao znak sjećanja na njihov dolazak mališani su načelniku uručili poklon i čestitku, koje su sami izradili.

"U ime JU "Djeca Sarajeva" i ilijaškog vrtića želim se zahvaliti načelniku Općine Ilijaš i svim uposlenicima na dugogodišnjoj brizi za naš objekat, te na tome što imaju sluha o značaju predškolskog odgoja i obrazovanja.

Djeca su budućnost i temelj ovog društva i upravo zbog toga mi svake godine u povodu Dana općine Ilijaš i Dana nezavisnosti BiH želimo da ih upoznamo i uključimo u društvena zbivanja", kazala je Sanja Fejzić, odgajateljica u vrtiću "Ilijaš".

Vrtić "Ilijaš" broji 66 upisane djece u cjelovitom programu, te dvije grupe u obaveznom programu koje broje 37 djece i u narednom periodu se nadaju povećanju kapaciteta. Operativnim planom općinskog načelnika i službi Općine Ilijaš za 2020. godine planiran je projekat sanacije sprata ovog vrtića.

"Ovo je zaista lijepa tradicija i mislim da je ova posjeta za mališane djeca vrtic ilijas 2posebna impresija, jer dožive nešto novo u odnosu na svakodnevni rad u vrtiću.

Zadovoljstvo i sreća je vidjeti raspoloženu i sretnu djecu. Naša profesionalana odgovornost i obaveza je da se podržava rad ove ustanove.

Općina Ilijaš kroz svoj budžet i programe nastoji stvoriti najbolje uslove u vrtiću.

Ove godine je planirano da se investira oko 80.000 KM u proširenje kapaciteta vrtića i time će se doprinijeti da nemamo liste čekanja", rekao je načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić.

Kao poklon ilijaškim mališanima za Dan općine Ilijaš u petak, 28. februara, na Trgu Alije Izetbegovića sa početkom u 13 sati planiran je zabavni program sa animatorima i maskotama.

 
<< Početak < « 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Izrada Strategije
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

PRIJAVA KORUPCIJE
 
 
Prijavu korupcije i druge nepravilnosti možete prijaviti na e-mail: 
 
Izvještaj o radu općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2019.godinu
 

 
 
 
Operativni plan općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2020.godinu
 

 
 Nacrt Regulacionog plana "Apartmansko naselje Ljubnići - QTR-BS" Ilijaš
 

 
 
 
 
 
 

Projekat LIFE - VIDEO

Projekat poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou – LIFE, koji provodi Međunarodna finansijska korporacija IFC, članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, putem UKaid-a

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2020.godinu

Budžet općine ilijaš 2020
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas814
mod_vvisit_counterJuče1259
mod_vvisit_counterOva sedmica2073
mod_vvisit_counterOvaj mjesec72393