• ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba

oficijelna internet prezentacija općine Ilijaš
Obilježen 22. rođendan OŠ "Hašim Spahić" Ispis Email
Autor Nermina Durić-Kahvedžić   
Utorak, 15 Svi 2018 13:08

32416506 798558733672894 6574357416954036224 nMnogobrojnim  kulturno – rekreativnim i sportskim aktivnostima učenici i uposlenici  OŠ „Hašim Spahić“ obilježili su Dan škole. Kao kruna svega što su nastavnici i učenici radili prethodnu godinu, upriličena je Svečana priredba u izvedbi učenika škole u kino sali Ilijaš, sa početkom u 11:30 sati. Mirsad Kustura direktor OŠ „Hašim Spahić“ Ilijaš istakao je da s ponosom obilježavaju 22. rođendan.

„Tim povodom upućujem čestitke svim našim učenicima, roditeljima, nastavnicima i uposlenicima, penzionerima, a svim našim gostima i dragim prijateljima želim se zahvaliti što su danas sa nama. Za 22 godine od kada škola nosi svijetlo ime čovjeka, prosvjetnog radnika, patriote, antifašiste, heroja Hašima Spahića, postigli smo veoma mnogo uspjeha, naročito u nekoliko zadnjih godina. Školu smo skoro kompletnu renovirali. Postigli smo izvanredne prostorno-tehničke uslove za život i rad zaposlenika i učenika. Uskoro počinje izgradnja naše nove fiskulturne sale s čim ćemo doći do potpunog ostvarenja naše vizije a to je da radimo u jednoj smjeni, da organizujemo produženi boravak i time da steknemo nove uslove za postizanje energetske efikasnosti“, kazao je direktor Kustura.32461877 798563763672391 7318273983441272832 n

OŠ „Hašim Spahić“ trenutno pohađa 650 učenika raspoređenih u 28 odjeljenja. U prvom aprilskom roku, upisano je novih 60 učenika, te se očekuje još 10% u drugom roku. Učenici ove ilijaške škole, ostvarili su zapažene rezultate na svim općinskim i kantonalnim takmičenjima u prethodnoj godinu.

„Što se tiče uspjeha u odgojno-obrazovnom procesu, oni su mnogobrojni. Posebno bih naglasio da smo ove godine postigli nadprosječne rezultate. Ove godine imamo pobjednika na kantonalnom takmičenju iz engleskog jezika, to je Kartal Din, učenik IX-2 razreda i koristim priliku da mu u ime učenika i uposlenika još jednom čestitam, kao i njegovoj nastavnici Mersihi Čutura“, kazao je dirketor Kustura.

Sanja Zagorac – Jozić pomoćnica načelnika u Službi za društvene djelatnosti i poslove mjesnih zajednica Općine Ilijaš uputila je najiskrenije čestitke povodom Dana škole svim uposlenicima, roditeljima i učenicima.

-„Posebno s aspekta Službe za društvene djelatnosti Općine Ilijaš drago mi je da naše ni jedno obećanje nije izostalo, kada je u pitanju OŠ „Hašim Spahić“. Sve što smo najavili i realizovali smo. U završnoj smo fazi da počne izgradnja fiskulturne sale što nas posebno raduje. Pozivamo odlikaše odnosno  učenike devetih razreda, da prate naše javne pozive i postanu stipendisti Općine Ilijaš“, kazala je Zagorac-jozić.

Nakon Svečane priredbe, upriličena je posjeta izložbi likovnih i radova tehničke kulture te radova ručne radinosti učenika škole i druženje zvanica i gostiju u prostorijama OŠ „Hašim Spahić“.

Na ovom prostoru škola postoji još od 1958. godine, pod nazivom OŠ „27. juni“ i tada je škola svoj dan obilježavala 15. maja. Od 1996. godine škola nosi ime čovjeka, kolege, borca i antifašiste Hašima Spahića. Bila je to jedina osnovna škola na području reintegrirane općine Ilijaš. Tek se 1998. godine odvojila JU OŠ „Podlugovi“ i 2002. godine JU OŠ „Srednje“ i nakon toga OŠ „Hašim Spahić“ bila je jedna od najbrojnih na području KS.

Izvor: Radio Ilijaš

 
Visoka delegacija Britanske ambasade i GGF-a posjetila Općinu Ilijaš Ispis Email
Autor Nermina Durić-Kahvedžić   
Utorak, 15 Svi 2018 13:00

svjetskabankaNačelnik Općine Ilijaš gospodin Akif Fazlić primio je danas delegaciju Britanske ambasade i Fond za dobru upravu britanske vlade (GGF) s kojom je razgovarao o pozitivnim efektima uspješno realiziranog Projekta privlačenja investicija i unapređenja poslovnog okruženja na lokalnom nivou (LIFE), koji je u ovoj općini provela Međunarodna finansijska korporacija (IFC) uz podršku Britanske ambasade.

Cilj današnjeg sastanka je osvrt na ostvarene rezultate, odnosno monitoring i evaluaciju provedbe Projekta LIFE, kojeg Općina Ilijaš provodi od 2016. godine.

Implementacijom Projekta LIFE Općina Ilijaš je realizirala niz izuzetno značajnih aktivnosti, odnosno servisa kojima je unaprijedila rad sa postojećim i potencijalnim investitorima, od kojih izdvajamo: uspostavu Privrednog vijeća Ilijaš, kreiranje Investicijskog vodiča, uspostavu E-registra i kreiranje liste poticaja prema investitorima. Osim navedenog tokom implementacije projekta su skraćeni rokovi za izdavanje dozvola, te je uspostavljen efikasan mehanizam praćenja investicijskih aktivnosti na području općine Ilijaš.

Danas, Općina Ilijaš očekuje nastavak razvoja svog privatnog sektora, jer su realizacijom Projekta LIFE ostvarene direktne uštede za privredu ove općine, u iznosu 548.000,00 KM godišnje, te kreirano stabilno poslovno okruženje, koje je u stanju privući nove i zadržati postojeće investicije.

 

 

 
Uskoro početak izgradnje Spomenika braniocima Misoče Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Utorak, 08 Svi 2018 12:25
MinistarFiso 006Dana, 08.05.2018. godine Općinski načelnik Akif Fazlić održao je radni sastanak sa Ministrom za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharemom Fišom i pomoćnikom Ministra Osmanom Smajlovićem. Sastanku su prisustvovali i pomoćnik načelnika u Službi za opću upravu, boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Općine Ilijaš Nijaz Spahić i Muhamed Handžić vijećnik Općinskog vijeća Ilijaš. 
 
Jedna od glavnih tema sastanka bila je izgradnja Spomenika braniocima Misoče, u naselju Milakov Do, čiji početak je planiran u ovoj godini. 
Izgradnja spomenika je planirana u pet faza i kompleks će se sastojati od ulazna kapije, spomenika kao centralnog dijela, četiri šadrvana i spomen sobe. 
 
Ukupna vrijednost projekta je 202.293,70 KM, a ove godine je planirana realizacija I faze u iznosu od 80.000,00 KM od čega će Ministarstvo za boračka pitanja KS sufinansirati 50.000,00 KM, a Općina Ilijaš 30.000,00 KM. 
MinistarFiso 004Glavni projekat je izrađen i već je izdata urbanistička saglasnost. 
U narednom period Ministar i Općinski načelnik će potpisati Sporazum kojim će se definisati prava i obaveze sporazumnih strana.
Na sastanku je bilo riječi o pravima boraca koji ostvaruju u Općini Ilijaš i Ministarstvu te o zajedničkoj saradnji ove dvije institucije, a u cilju pružanja pomoći boračkoj populaciji. 
 
Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo zahvalio se Općinskom načelniku na razumijevanju i pomoći koju svakodnevno pruža demobilisanim borcima, a posebno je istakao zadovoljstvo činjenicom da demobilisani borci svoj radni angažman pronalaze i ostvaruju u privrednim društvima koji posluju u krugu Industrijskih zona u Ilijašu. 
 
Počeo Sajam organskih proizvođača u Ilijašu-Kupujmo zdravo, kupujmo domaće Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Utorak, 08 Svi 2018 09:51
Asocijacija organskih proizvođača Kantona Sarajevo u saradnji sa Općinom Ilijaš, organizuje tradicionalni Sajam organske proizvodnje u Ilijašu 07. i 08. maja. Na postavljenim štandovima u šetalištu, zainteresirani kupci mogu pronaći zdrave domaće proizvode certificiranih organskih proizvođača iz brojnih gradova Bosne i Hercegovine. Posjetili smo Sajam i zabilježili ponudu nekoliko proizvođača.
 
 Ermin Delić iz Zenice firma „Zlatne kapi“  bavi se pčelarstvom, koje je i dugogodišnja porodična tradicija.
 
"Imamo certifikat za organsku proizvodnju, već dugi niz godina bavimo se pčelarstvom i proizvodima na bazi meda.  Nudimo razne  vrste meda te preparate sa cimetom, ćurokotom, koprivom i drugim preparatima. Najviše interesovanja kod naših ljudi privlači livadski med te preparati za jačanje imuniteta. Cijene su standardne za med, zavisno koji med zanima kupce", kazao je Delić.
 
Ermin Begić iz Visokog izlaže kvalitetne suhomesnate proizvode.
 
-Nudimo domaće suho meso proizvedeno na starinski način kako su naši djedovi proizvodili, došli smo u Ilijaš da predstavimo i ponudimo naš proizvod. Naša je domaća stoka, imamo HASAP standard, meso je veterinarski pregledano, dođite i probajte nudimo kvalitet. Cijene od 12 do 25 KM, poručio je Begić.  
 
Tradicionalno sa svojim proizvodima ručnim radovima, dekorativnim ručno oslikanim posuđem, jastucima, tkanim proizvodima predstavile su svoje radove članice Udruženja „Zlatne ruke“ Ilijaš.
 
Branko Milošević iz Eko centra Lamovita također predstavlja prirodne preparate na bazi aronije.
 
"Izlažemo prirodne preparata na bazi aronije, imamo i meleme i prirodne sapune. Naš brend je prirodni sirup od aronije, koncentrat koji se koristi za jačanje imuniteta, jačanje krvne slike, djeluje i preventivno ubija matične ćelije malignih oboljenja", objasnio je Milošević.
 
Ajdin Prašović iz Sarajeva prodaje biljni losion Herbalos protiv bolova izazvanih reumatskim oboljenjima, išijasom, starim povredama, oboljenima zglobova i sličnim tegobama.
 
Prašović poziva sve građane da dođu, kupe domaći proizvod u skladu sa svojim mogućnostima i podrže domaće proizvođače i kupovinu.
 
Cilj je okupiti sve zainteresovane poljoprivredne proizvođače koji žele ili već proizvode, radi razmjene iskustava i zajedničkog djelovanja. Posjetite dvodnevni Sajam organske proizvodnje u terminu od 09-18:00 sati i uvjerite se sami u kvalitet domaćih proizvoda.
 
 
 
Čestitka povodom 1. Maja Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Petak, 27 Tra 2018 09:40

1 majOpćinski načelnik Akif Fazlić i predsjedavajući Općinskog vijeća Ilijaš Mahir Dević upućuju građanima Općine Ilijaš čestitku povodom 1. Maja – Međunarodnog praznika rada u kojoj se navodi:

“Povodom 1. Maja – Međunarodnog praznika rada, u ime Jedinstvenog organa uprave i Općinskog vijeća Ilijaš, građanima Općine Ilijaš upućujemo iskrene čestitke sa željom da ovaj tradicionalni praznik rada dočekate i proslavite u miru, zdravlju i sreći, sa nadom i željom za bržim ekonomskim razvojem i boljim socijalnim položajem naših građana.
Sretan vam praznik rada!"

 
<< Početak < « 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2018.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2018
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1192
mod_vvisit_counterJuče1818
mod_vvisit_counterOva sedmica13358
mod_vvisit_counterOvaj mjesec34683