• ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba

oficijelna internet prezentacija općine Ilijaš
MZ Mrakovo opremljena informatičkom opremom u sklopu projekta"Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH" Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Srijeda, 04 Lis 2017 12:16
UNDPMZMRakovo 045Mjesna zajednica Mrakovo jedna je od šest mjesnih zajednica s područja Općine Ilijaš koja je uključena u Projekat "Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH". koji je zajednički projekat Vlade Švicarske i Vlade Švedske u vrijednosti od 14,5 miliona KM, a sprovodi ga  Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP). Cilj projekta je povećanje demokratskog i direktnog učešća građana Bosne i Hercegovine u lokalnoj upravi, jačanje odgovornosti općinskih vlasti i poboljšanje infrastrukture i usluga na nivou mjesnih zajednica.
 
Na Forumu građana ove mjesne zajednice, održanom 20.01.2017. godine, na temu: "Šta nedostaje vašoj mjesnoj zajednici", građani su imali priliku predložiti projekte iz oblasti infrastrukture, obrazovanja, sporta, socijalnih pitanja, korištenje informacionih tehnologija, kada je kao prioritet predložen projekat "Opremanje multimedijalnog centra u sklopu MZ Mrakovo IT opremom". 
UNDPMZMRakovo 026Prethodnih mjeseci vođene su aktivnosti na implementaciji projekta u kojim je Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Mrakovo Mehmed Smajlović zajedno sa članovima Savjeta uzeo aktivno učešće i u sklopu Projekta pokazao da je mjesna zajednica Mrakovo spremna odgovoriti  svim izazovima i preprekama koje se postavljaju pri implementaciji projekata.
Kao rezultat projekta Mjesna zajednica Mrakovo dobila je moderno opremljenu multimedijalnu salu setom informatičke opreme, smart tablom i kancelarijskim stolovima i stolicama u vrijednosti od 22.100,00 KM, od čega je UNDP obezbijedio 17.000,00 KM, a Općina Ilijaš 5.1000,00 KM.   
Ovo je bila priliko da Općinski načelnik Akif Fazlić posjeti Mjesnu zajednicu Mrakovo kada je čestitao rukovodstvu mjesne zajednice na aktivnostima, te istakao da bez punog angažmana ne bi mogli doći do realizacije ovakvog projekata. 
"Mjesna zajednica Mrakovo je prva od šest mjesnih zajednica s područja Općine Ilijaš koja je realizirala svoj projekat u sklopu projekta "Jačanje uloge mjesne zajednice u BiH". Njihov projekat je dobio najveće ocjene, te je prvi realiziran. Dakle radi se o UNDPMZMRakovo 017projektu koji podrazumijeva nabavku informatičke opreme, koja treba da posluži daljoj edukaciji prije svega ljudima iz ove mjesne zajednice a i šire. Naravno ovo je prilika da sve strukture mjesne zajednice, nevladin sektor i svi drugi na adekvatan način koriste ovu opremu što i jeste suština. Kroz projekat je podržan i nevladin sektor koji će koristiti ovu opremu.   Općina Ilijaš će obezbjediti budžetsku podršku u smislu održavanja potrebnog repro materijala, jer nam je cilj da ovaj projekat bude održiv u punom kapacitetu. Ovaj projekat  pruža mogućnost cijelom nevladinom sektoru, lokalnoj samoupravi, mjesnoj zajednici da koriste opremu i dalje rade na unaprijeđenju mjesne zajednice, da dalje rade na kreiranju novih projekata, njihovom kandidovanju kroz procedure i zajedno u saradnji sa građanima određuju prioritete", rekao je Općinski načelnik Akif Fazlić. 
 
MZ Mrakovo broji 3700 stanovnika od kojih je 209 mladih, a ovim UNDPMZMRakovo 049projektom se žele stvoriti neophodni uslovi za što kvalitetniju edukaciju mladih uključujući i građane druge životne dobi, te aktivno uključiti i druge manjinske grupe. Ciljne grupe su žene, mladi, socijalno isključene grupe građana, nevladine organizacije. Prema riječima Predsjednika Savjeta MZ Mehmeda Smajlovića, u MZ se javlja potreba organizovanja timskog rada, strateškog razvoja MZ Mrakovo, a navedene aktivnosti želimo realizovati aktivnim uključivanjem građana u sve faze dostupnih projekata. 
 
"Ovaj projekat je izuzetno značajan jer smo mi na forumu građana, koji smo organizovali u protekloj godini dana, napravili listu prioriteta i ovaj projekat, ova multimedijalna sala koja prerasta u Društveni centar Općine Ilijaš dobila je najveći broj bodova. To nam je bio osnovni cilj, da građani ove mjesne zajednice dobiju što žele. Odlučili smo se za informatičku opremu putem koje ćemo vršiti edukaciju prije svega djece, mladih i ostalih, prvo u osnovnom pa onda i u nekom naprednom kursu. Građani su upoznati sa projektom, dolazili su i ranije u ovaj objekat koji je  izuzetno opremljen i pruža sve mogućnosti. U narednom periodu organizovat ćemo edukacije, a putem društvenih mreža ćemo obavještavati građane o našim aktivnostima, koje ovom prilikom i pozivamo da uzmu aktivno učešće u našim projektima", rekao je Predsjednik Savjeta MZ Mrakovo Mehmed Smajlović.  
 
Partner u projektu je i omladinska organizacija "Iskoristi dan – Carpe UNDPMZMRakovo 039diem", koja također aktivno sudjeluje u projektu "Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH" koja će održavati edukativne radionice u Mjesnoj zajednici Mrakovo. Projekat ima za cilj povećanje kvalitetnih edukativno-kreativnih sadržaja za djecu i mlade u mjesnoj zajednici, a  specifični cilj projekta je omogućiti značajnije korištenje prostorija mjesne zajednice u cilju osnaživanja i umrežavanja mladih, omogućiti kreativne sadržaje za kvalitetno provođenje slobodnog vremena djece i njihovih roditelja kao i doprinijeti povećanju informisanosti mladih u mjesnoj zajednici. Projekat će se implementirati u iznosu od 9.750,00 KM, od čega je UNDP obezbijedio 70%, a Općina Ilijaš 30% finansijskih sredstava. 
 
Predsjednica udruženja Iskoristi dan - Carpe diem" Elma Čutura je istakla da: "naš program jeste edukacije u mjesnoj zajednici gdje ćemo raditi radionice za mlade, vezano za prvo zapošljavanje, gdje ćemo proći različite segmente tog prvog nastupa, prvog intervjua. Također radit ćemo radionice za djecu gdje ćemo raditi različite sadržaje da ih odvojimo od kompjutera. Ovom prilikom pozivam sve mlade koji su zainteresovani da nam se jave na facebook stranicu  Omladinska organizacija Iskoristi dan – Carpe diem, a dalje ćemo se dogovoriti kako će oni moći učestvovati u ovom projektu. Početak realizacije projekta očekujemo početkom narednog mjeseca".
 
Također u sklopu projekta u mjesnoj zajednici Mrakovo bit će otvoren i Društveni centar koji će služiti kao adekvatan prostor za organizaciju i implementaciju kulturnih, društvenih, društveno poduzetničkih programa i aktivnosti. Centar će biti jedinstven prostor u ovoj sredini, usmjeren na zadovoljavanje potreba i pružanje mogućnosti prvenstveno građanima, udruženjima i mladim čime se doprinosi boljoj kvaliteti života u lokalnoj zajednici. 
 
Općinski načelnik upriličio prijem za ilijaške članove pionirske odbojkaške reprezentacije BiH Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Ponedjeljak, 02 Lis 2017 14:02
odbojkasi 013Općinski načelnik Akif Fazlić upriličio je prijem za najbolje odbojkaše Odbojkaškog kluba Ilijaš, koji su članovi pionirske odbojkaške reprezentacije BiH. Riječ je o Barić Ivanu i Kadrić Adinu, koji su u prethodnoj sezoni ostvarili zapažene rezultate u ovom sportu. Naime Ivan i Aldin su članovi pionirske odbojkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine  s kojom su učestvovali na Balkanskom prvenstvu za pionire koje je održano u Bugarskoj u junu 2017. godine, ostvarivši najbolji rezultat u ovoj konkurenciji do sad, plasmanom na četvrto mjesto.
Pomoćnica načelnika u Službi za društvene djelatnosti i poslove mjesnih zajednica Sanja Zagorac-Jozić čestitala je ovim mladim ljudim na izuzetnim rezultatima koji su postigli i poželjela puno sreće i sportskih rezultata u odbojkasi 014daljem radu. Općinski načelnik se također, pridružio čestitkama. Izrazio je posebno zadovoljstvo što općina Ilijaš ima reprezentativce u nekoliko sportova. Obećao je  finansijsku podršku Općine Ilijaš i u budućnosti, u skladu sa mogućnostima općinskog budžeta.  
Na današnjem prijemu Općinski načelnik je uručio prigodne novčane nagrade Ivanu i Adinu.
 
Vandali ponovo haraju Dječijim igralištem u Ilijašu Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Ponedjeljak, 02 Lis 2017 09:50
park1-300x225U Dječijem parku u centru Ilijaša  ponovo su demolirane ljuljačke i drugi rekviziti na jedinom dječijem igralištu u gradu. Polomljene klupe, poklopci od kanti za smeće, te polomljene drvene sprave, ljuljačke i oštećena  kućica i tobogani gdje su se djeca igrala, česta je slika iz ovog parka.
 
U nadležnim općinskim odjeljenjima ističu da ne mogu da stignu da urade popravke, koliko često vandali oštećuju stvari, te zbog poštivanja zakonskih procedura javnih nabavki, sanacija ovog parka neće biti moguća prije proljeća 2018. godine.  Roditelji ogorčeni tako sami popravljaju ljuljačke kako bi se djeca mogla igrati. Djeca razočarana odlaze kada vide da su njihove sprave za igranje uništene.
 
parkljulja-300x225Nadležni iz Općine Ilijaš su prepoznali potrebe djece, omladine, roditelja, te je prije dvije godine park u potpunosti opremljen najsavremenijim mobilijarom, a nedavno je urađena i zaštitna ograda oko parka te je u parku urađena i javna rasvjeta. No, ništa nije dovoljno da zaštiti dječiju oazu od nesavjesnih nasilnika.  Možda se kao  jedino rješenje nameće angažovanje noćnog čuvara ili postavljanje video nadzora, te veći angažman policije.
 
Pored odlične opremljenosti parka po najsavremenijim standardima koji podrazumijevaju: ljuljačke, ljuljačke sa baby sjedalicama, njihalice, klackalice, klupe i kante za smeće, park je okružen zelenim površinama, pijeskom i zaštitnim pločama, u neposrednoj blizini pjesačke zone, a udaljen od regionalne ceste te je predstavljao savršeno mjesto za dječiju zabavu. Igranje i druženje u parku sa vršnjacima je najbolji i najzdraviji način kvalitetno provedenog slobodnog vremena,  ali to vandalima nije bitno i na okrutan način svakodnevno uništavaju javna dobra i gradsku imovinu bez imalo savjesti.
 
Ukoliko se ova praksa nastavi, djeca u Ilijašu ostat će bez jedinog Dječijeg igrališta jer jednostavno nema smisla ulagati u popravke.
 
 
 
Željezara Ilijaš primjer pozitivnog poslovanja u KS Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Ponedjeljak, 02 Lis 2017 07:03
zeljezara-ilijas-300x169Kanton Sarajevo bilježi pomake kada je u pitanju poslovni ambijent i to je vidljivo svakog dana. Predstavnici  Privredne komore Kantona Sarajevo i Ministarstva privrede i privrednika posjetili su Željezaru Ilijaš koja je primjer pozitivnog poslovanja u KS.
 
Tokom posjete ovoj kompaniji generalni direktor Amel Ćatić ispričao je jednu pozitivnu priču, koja je počela prije nekoliko godina, privatizacijom ove kompanije od strane Preventa.
 
Danas ova kompanija bilježi konstantan rast. Izvoz iz ove fabrike u zemlje EU je čak 95 posto.
 
“Ovdje u Ilijašu u kratkom roku je urađen jedan moderan i funkcionalan pogon. Već sada možemo reći da bilježimo uspješnu godinu poslovanja gdje smo stabilizirali fabriku i primili 80 mladih ljudi”, kazao je Ćatić, te naglasio kako investicije u Željezaru još nisu stale, te će biti nastavljene i u narednom periodu.
 
Posjeta ovoj kompaniji upriličena je u okviru Međunarodne poslovne konferencije Kantona Sarajevo 2017 koju je organizovala Privredna komora Kantona Sarajevo i Ministarstvo privrede KS.
 
Izvor: www.akta.ba 
 
Općina Ilijaš svesrdnu podržava rad Informativnog centru MKSJ u Sarajevu Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Petak, 29 Ruj 2017 11:22
IvoKomsic 001Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić i pomoćnik načelnika u Službi za opću upravu, boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Nijaz Spahić ugostili su danas u Općini Ilijaš prof. dr. Ivu Komšića, Hajrudina Ibrahimovića i predstavnike Informativnog centra Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, koji je smješten u Vijećnici u Sarajevu.
 
U razgovoru koji je tom prilikom vođen Općinski načelnik Akif Fazlić je naglasio da Općina Ilijaš  svesrdno podržava uspostavljanje Informativnog centra MKSJ u Sarajevu i da će Općina Ilijaš od iduće godine finansijski podržati njihov rad. Uz to je dodao da će arhivska građa i rad ovog centra nesumnjivo doprinijeti istini o zločinima koji su počinjeni.
 
Prof. Komšić je istakao da je uspostavljanje Informativnog centra MKSJ u Sarajevu od historijskog značaja jer Sarajevo i Bosna i Hercegovina dobivaju jednu od najznačajnijih arhiva koja će omogućiti da se utvrdi istina o onome što se desilo 90-ih godina.
 
IvoKomsic 003Podsjećamo da je Savjet bezbjednosti UN-a zatražio od Međunarodnog suda da omogući osnivanje informativnih i dokumentacionih centara u zemljama bivše Jugoslavije koji će pružiti digitalni pristup svim javnim spisima i arhivskom materijalu Međunarodnog suda i provoditi različite aktivnosti s ciljem promoviranja naslijeđa Međunarodnog suda.
U novembru prošle godine potpisan je memorandum o razumijevanju između Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Grada Sarajeva o uspostavljanju Informativnog centra u BiH koji je smješten u sarajevskoj Vijećnici. U memorandumu se navode konkretne funkcije Centra, uključujući njegovu izložbenu komponentu, podršku pravnim stručnjacima i civilnom društvu, kao i provođenje aktivnosti na unapređenju procesa tranzicijske pravde kroz upotrebu arhivskog materijala MKSJ.
 
Slični Informativni centri biće otvoreni i u drugim gradovima BiH i zemljama bivše Jugoslavije, ali je prvi koji će čuvati arhivu Haškog Trubinala biti u Gradskoj vijećnici u Sarajevu, gradu-simbolu razaranja i surovosti proteklog rata.
 
Više od 400 hiljada dokumenata iz sudskih procesa vođenih pred Haškim tribunalom nalazit će se u ovom Informativnom centru.
 
Otvaranje Informativnog centra Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) ima svoju simboličnu i praktičnu stranu. Žrtve neće biti zaboravljene, nakon što Haški tribunal, kako je najavljeno, iduće godine bude zatvoren. To je simbolička vrijednost Informacionog centra, a praktična je u tome što će svjedočenja biti sačuvana, kako bi mlade generacije znale istinu o dešavanjima tokom rata u Bosni i Hercegovini.
Informativni centri trebali bi sadržavati dijelom kopije same arhive Tribunala u Hagu, ali bit će omogućen i pristup bazama podataka koje sadržavaju originalne javne dokumente procesa, koji su se odvijali pred ovim Tribunalom.
Otavaranje Informativnog centra u Sarajevo ima veliki značaj za pravosuđe Bosne i Hercegovine, posebno za Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, koje ima Odjel za ratne zločine.
 
<< Početak < « 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

 
Nacrt strategije
 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2017.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2017
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas561
mod_vvisit_counterJuče1459
mod_vvisit_counterOva sedmica5010
mod_vvisit_counterOvaj mjesec19858