• ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba

oficijelna internet prezentacija općine Ilijaš
JU OŠ "Srednje" obilježila Dan škole Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Petak, 28 Tra 2017 13:23
DanSkoleSrednje10Učenici i nastavno osoblje OŠ ”Srednje” danas su uz prigodan program obilježili Dan škole. Bogat kulturno-zabavni program učenika ove škole oduševio je prisutne zvanice, koji su uživali u retrspektivi domaćih bosanskohercegovačkih filmova. Na samom početku prisutnima se obratio direktor OŠ ”Srednje” Refik Kurtović, te pomoćnica načelnika u Službi za društvene djelatnosti Sanja Zagorac-Jozić. Rečeno je kako je protekla godina najuspješnija u OŠ ”srednje”, uz nadu da će se infrastrukturni projekti nastaviti uz konstatno poboljšanje odgojno-obrazovnog procesa. O rezultatima postignutim u protekloj školskoj godini, kao i o planovima za naredni period razgovarali smo sa direktorom OŠ ”Srednje”, Refikom Kurtovićem.
 
”Osnovna škola ”Srednje” nalazi se u naseljenom mjestu Srednje, a po tome je i dobila naziv. Nastava je organizovana u četiri školska objekta, centralni objekat u Srednjem, te tri područne škole jedna u Gajevima, Dragoradima i treća u Kamenici. škola pod ovim imenom egzistira od 2002. godine, dakle ove godine obilježavamo petnaest godina, iako historijat
školstva ovog područja datira iz 19. stoljeća, tačnije od 1979. godine. Godina iza nas je jedna os uspješnijih godina u našoj školi, drago mi je da smo i ove godine uspjeli da realizujemo planirano, čak u nekim segmentima i da premašimo očekivano. Što se tiče odgojno-obrazovnog rada koji je naša primarna djelatnost možemo se pohvaliti osvajanjem prvog mjesta iz informatike, tehničke kulture, horskog muziciranja, NUS-a, te drugim mjestom iz matematike za devete razrede. U okviru konkursa na nivou FBiH koji je raspisao BIHAMK na temu ”Sigurnost učenika u saobraćaju”, naši učenici su osvojili tablet i još mnogo vrijednih nagrada. Zaključak je da se možemo pohvaliti rezultatima naših učenika, te sam jako zadovoljan na tom planu. Kada govorimo o infrastrukturnim projektima, ove godine smo završili najbitniji projekat uz pomoć Vlade KS, a to je Projekat utopljavanja škole, gdje je ugrađena i termofasada, nova stolarija, zamijenjena su grejna tijela, LED rasvjeta a sanirana je i kotlovnica koja je svakog proljeća bila potopljena. Na infrastrukturnom dijelu postigli smo sve one efekte koje smo priželjkivali sve ove godine. Po pitanju bezbjednosti učenika smo uz pomoć općinskog načelnika postavili zaštitnu ogradu na potpornom zidu, DanSkoleSrednje2odnosno na koritu rijeke Rače koju smo sanirali uz pomoć Ministarstva privrede KS. Također je postavljena i zaštitna ograda visoka 6m ispod gola, pored rijeke kako bi učenici mogli nesmetano da se igraju’‘, istakao je direktor.
 
Geografski položaj OŠ ”Srednje” je vrlo kompleksan, s obzirom da djeca putuju s velikih kilometarskih razdaljina. Direkor Refik Kurtović, naglasio je kako nije zadovoljan upisom djece u OŠ ”Srednje” koji proteklih godina stagnira.
 
”Što se tiče broja učenika, nismo zadovoljni upisom s obzirom da je naše školsko područje najveće u Kantonu Sarajevo, koje pokriva 4/5 općine Ilijaš ili oko 260m2. Teren je jako razuđen i imamo učenike koji do škole putuju i do 25km u jednom smjeru. Iako teren pokriva veliki prostor, naseljenost je jako slaba, nemamo onaj broj stanovnika koji smo imali prije rata. Tada je ova škola brojala i do 700 učenika, sa još jednom područnom školom u Podlipniku koja je brojala oko 300 učenika. Dakle, govorimo o području koje je brojalo preko 1000 učenika, dok sada imamo tek 265 učenika. Broj učenika zadnjih par godina stagnira, upisujemo oko 30 prvačića, a ove godine smo u aprilskom roku upisali 28 učenika”, kazao je direktor.
 
Kada je riječ o planovima i projektima za naredni period, direktor ističe kako će akcenat biti stavljen na odgojno-obrazovni proces, kako bi svaki učenik imao dobar temelj pri upisu u srednju školu.
 
”Obzirom da smo riješili goruće infrastrukturne projekte u našoj školi, sigurno ćemo akcenat staviti na onaj obrazovni dio, da unaprijedimo nastavu, popravimo ishode učenja kako bi naši učenici pri upisu u srednje škole imali dobar temelj. Što se tiče infrastrukturnih projekata, tu ćemo akcenat  staviti na područne škole, utopljavanje i način zagrijavanja tih DanSkoleSrednje3škola su svakako prioritet. Školsku plohu u Dragoradima ove godine finansirat će općina Ilijaš, a u planu je i ploha na Gajevima a voljeli bi sanirati i našu plohu ovdje u Srednjem koja je poprilično dotrajala. Mogu da kažem da osim opremljenosti naših kabineta, OŠ ”Srednje” infrastrukturno jako dobro stoji” , naglašava direktor Refik Kurtović.
 
OŠ ”Srednje” ima višedecenijsku tradiciju, prije rata zvala se OŠ “Evgenije Spahić Željko”, a na današnjoj lokaciji egzistira od 1979. godine, sa prekidom rada u toku agresije na BiH. Poslije rata pa sve do 2002. godine škola je egzistirala kao područna škola OŠ ”Hašim Spahić” Ilijaš. U toku rata u školi su boravili pripadnici srpske vojske, a poslije 1995. godine armija RBiH koristila je školsku zgradu, tako da je objekat bio poprilično devastiran i neuslovan. Kao samostalna počinje sa radom 7. novembra 2002. godine i od tada egzistira pod nazivom OŠ “Srednje”.
 
Izvor: www.radioilijas.ba
 
 
 
PRVI JAVNI POZIV ZA DODJELU GRANT SREDSTAVA IZ CHALLENGE FONDA ZA INOVATIVNE POSLOVNE IDEJE Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Petak, 28 Tra 2017 06:42
 
ChalangeZahvaljujući sredstvima Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju – Sida/ Ambasade Švedske u Bosni i Hercegovini, uspostavljen je Challenge program koji će u naredne četiri godine kroz projekt Challenge to change - C2C implementirati Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA i Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća-RARS. Partner u projektu je i Region Ostergotland, Istočna Švedska.
 
Cilj implementacije ovog projekta je jačanje privrednog razvoja u BiH kroz realizaciju inovativnih ideja,kao i jačanje saradnje Švedske i BiH. Challenge fond ima na raspolaganju 2.3 miliona EUR, koji će biti dostupan privrednim subjektima sa područja Bosne i Hercegovine i Švedske, koji imaju inovativne poslovne ideje, koji mogu dovesti do smanjenja nezaposlenosti, povećanja konkurentnosti i održivog društveno-ekonomskog razvoja u BiH.  U okviru projekta C2C, objavljuje :
 
 
PRVI JAVNI POZIV ZA DODJELU GRANT SREDSTAVA IZ CHALLENGE FONDA
ZA INOVATIVNE POSLOVNE IDEJE
 
 
Ukoliko ste preduzetni i inovativni, prepoznajete mogućnosti i prilike za razvoj novih proizvoda, usluga ili unapređenje postojećih procesa, kojima možete unaprijediti svoje poslovanje ili omogućiti pristup širim društvenim skupinama, onda Challenge fond predstavlja pravog partnera za saradnju i podrušku u realizaciji vaših inovativnih ideja.
 
Iznosi sredstava iz Challenge fonda koji mogu biti dodjeljeni prihvatljivim korisnicima:
 
·         za Startupe koji su registrovani najmanje 6 mjeseci i ne starije od 2
          godine, maksimalan iznos granta: 10.000,00 EUR 
·         za mikro, mala i srednja preuzeća do 250 zaposlenih, maksimalan
          iznos granta: 30.000,00 EUR
 
Aplikanti moraju obezbjediti minimalno vlastito učešće od 50% ukupne vrijednosti predloženog projekta. Period implementacije projekta ne može trajati duže od 12 mjeseci.
 
 Sve predložene prijave biće ocijenjene u skladu sa tri osnovna kriterija:
 
1.      Inovativnost poslovne ideje  
2.      Izvodljivost  i održivost poslovne ideje
3.      Društvena korist
 
Aplikacije na ovaj poziv moraju biti podnesene u elektronskoj formi u skladu s uputama koje se nalaze u dokumentu Smjernice/Vodič za aplikante, koji se može preuzeti na www.c2c.ba.
 
Samo aplikacije dostavljene putem elektronske forme, koja se nalazi na www.c2c.ba će biti uzete u razmatranje, dok se štampane aplikacije ili aplikacije dostavljene  mail-om neće razmatrati.
 
Rok za podnošenje aplikacija  je 12. juni 2017. godine, do 16 sati.
 
Izvor: www.serda.ba 
 
Usvojeni Izvještaji JKP"Vodostan" i JU "KSC i Radio Ilijaš" Ispis Email
Autor Aida Muratović   
Četvrtak, 27 Tra 2017 13:48


Održana je osma sjednica Općinskog vijeća Ilijaš sa osam tačaka dnevnog reda . Poslije vijećničkih pitanja i inicijativa prešlo se na Dnevni  red . Posebnu pažnju na današnjoj sjednici imali su Izvještaji JKP „ Vodostan „  Ilijaš i Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju za 2016. godinu JU „KSC i Radio Ilijaš „.

DSC03202Izvještaj JKP „Vodostan „ je prezentirala direktorica Belma Zukić  , rekavši da je ovo preduzeće prvi put poslije deset godina poslovalo pozitivno . U pomenutom periodu preduzeće je obavljalo aktivnosti  distribucije , analize vode te održavanje vodovodne mreže . U protekloj godini vodosnadbijavanje je bilo redovno izuzev dva dana kada je bila redukcija zbog nenamjenske potrošnje vode . Izvršene su značajne rekonstrukcije na vodozahvatu Junakovac  kao i na fekalnoj i kanalizacionj mreži .

Mnogobrojni su uzroci nastanka kvarova na kanalizacionoj i vodovodnoj mreži  kao što je starost mreže , oštećenja , nelegalno i nestručno priključenje na mrežu  kao i mnogobrojni drugi faktori .

Ovo predužeće je nabavilo opremu za detekciju kvarova  te formiralo tim za otkrivanje gubitaka u sistemu i radi na hitnoj sanaciji otkrivenih kvarova  i ono što je najbitnije voda zadovoljava sve standarde za korištenje .

Vijećnici su pohvalili Izvještaj JKP“Vodostan „ napomenuvši da  je vidljiv napredak u pomenutom preduzeću .

Opširnije...
 
Počeli radovi na izgradnju Biznis centra u Ilijašu Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Srijeda, 26 Tra 2017 10:58
biznis1Počeli su pripremni građevinski radovi na rekonstrukciji dijela objekta Kulturno-sportskog centra Ilijaš u svrhu uspostave Biznis centra. Izvođač radova je Fazum gradnja Ilijaš. Procijenjena vrijednost projekta je 350.000,00 KM s PDV-om, investitor je Općine Ilijaš, a projekat je sufinansiran namjenskim sredstvima Ministarstva privrede Kantona. Završetak građevinskih radova se očekuje u prvoj polovini 2018. godine, nakon čega slijedi opremanje Centra i njegov početak rada.
 
Oficijelni naziv projekta je Centar za održivi razvoj i podršku biznisu, a svrha uspostave Centra je da se unaprijede procesi upravljanja lokalnim razvojem, i to ravnomjerno u svim segmentima održivog razvoja u skladu s najboljim praksama koje su trenutno primijenjene u razvijenim lokalnim zajednicama širom svijeta, uključujući lokalni ekonomski razvoj, društveni razvoj, zaštitu i unaprjeđenje životne sredine i razvoj  infrastrukture, ali na način da se problematika lokalnog razvoja unutar naše lokalne zajednice rješava po utvrđenim prioritetima  u skladu sa postojećim strateškim okvirom. S obzirom na to da nam je  trenutna prioritetna oblast rješavanje problematike nezaposlenosti i da smo kao lokalna administracija u prethodnom periodu ostvarili izuzetne rezultate u oblasti povećanja biznis3zaposlenosti, kroz izgradnju poduzetničke infrastrukture i  privlačenja domaćih i inostranih investicija, cijenimo da treba nastaviti jačati institucionalne kapacitete radi stvaranja boljeg poslovnog ambijenta i uopćeno boljeg imidža općine Ilijaš, da bismo osigurali nesmetani nastavak već započetih procesa radi otvaranja novih radnih mjesta, povećanja izvoza privrednih subjekata s teritorije općine Ilijaš i nastavka poboljšanja nivoa razvijenosti naše lokalne zajednice, kazao je šef  Sektora za lokalni razvoj Općine Ilijaš Mirza Marukić.
 
 Ciljne grupe, odnosno korisnici Centra će prvenstveno biti mladi ljudi i poslovni sektor, posebice mala i srednja preduzeća. Pored usluga koje će Centar pružati poslovnom sektoru, odnosno malim i srednjim preduzećima, te Privrednom vijeću općine Ilijaš, veliki dio aktivnosti odnosno usluga će se odnositi na populaciju mladih, tako što će im biti omogućeno učešće u  edukativnim i prekvalifikacijskim programa i aktivnostima Centra, koji će se provoditi u saradnji s partnerskim organizacijama.
 
Edukacija u Ilijašu na temu "Otpad nije smeće" Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Srijeda, 26 Tra 2017 10:52
OtpadNijeSmece 007Kantonalno javno komunalno preduzeće Rad d.o.o. Sarajevo organizuje javnu edukaciju građana o tome kako selektovati i bacati smeće. Edukacija građana i podizanja svijesti o selektivnom prikupljanju otpada održava se danas na Gradskom šetalištu u Ilijašu.
 
KJKP Rad ovu aktivnost organizuje u sklopu projekta "Jačanje javne svijesti kroz medijsku promociju zaštite okoliša pod nazivom – Otpad nije smeće", a koji finansira Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH.
 
Stručni saradnici za edukaciju KJKP Rad tom prilikom će uz razgovor sa stanovnicima edukovati građane kako da promijene svoje navike, počnu odvajati otpad i odlagati ga u kontejnere u koje pripada (plavi, žuti, zeleni), a cilj je podizanje svijesti o važnosti reciklaže i selektivnog odlaganja otpada.
 
Općinski načelnik Akif Fazlić posjetio je lokalitet i dao punu podršku ovoj akciji, te istakao da je u budućnosti Općina Ilijaš spremna obezbijediti značajna sredstva u općinskom Budžetu za ekološke projekte. Najvažnije je uticati na jačanju svijesti o selektivnom prikupljanju otpada radi općeg dobra građana kako Općine Ilijaš tako i Kantona Sarajevo, istakao je Općinski načelnik.
 
Planirana je podjela anketa u kojoj će građani iznijeti svoje sugestije, prijedloge s ciljem unapređenja komunalne usluge i povećanje nivoa javne higijene. Dijelit će i brošure sa detaljnim objašnjenjem šta se odlaže u žuti, plavi, zeleni kontejner, a šta ne, a obezbijedili su i prigodne poklone za građane.
 
 
Šef Organizacione jedinice KJKP Rad Ilijaš Alan Šerak također je podržao ovu akciju i ukazao da je ključna stvar edukacija i podizanje svijesti građana o sekektivnom prikupljanju otpada i pozvao građane da se pridržavaju  
 
<< Početak < « 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

ODLUKA
o raspodjeli finansijskih sredstava sportskim udruženjima koja se finansiraju iz Budžeta Općine Ilijaš
za 2017. godinu

 

ODLUKA
o raspodjeli finansijskih sredtava za programe iz oblasti kulture koji se finansiraju iz Budžeta Općine Ilijaš
za 2017. godinu

 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2017.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2017

 

.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas305
mod_vvisit_counterJuče1144
mod_vvisit_counterOva sedmica3376
mod_vvisit_counterOvaj mjesec29577