• ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba

oficijelna internet prezentacija općine Ilijaš
U toku asfaltiranje 400 metara puta u zaseoku Kustura Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Petak, 01 Stu 2019 08:42

 

asfaltiranje kustura mz gajevi 2U toku je asfaltiranje još jednog puta na području općine Ilijaš.

Riječ je o dionici puta u selu Vukasović, tačnije zaseoku Kustura u mjesnoj zajednici Gajevi.

Finansijska sredstva za asfaltiranje ove dionice u potpunosti je osigurala Općina Ilijaš u iznosu od 48.797,77 KM.
 
Dužina asfaltirane dionice puta je 400 metara. Širina kolovozne trake je tri metra.
 
Izvođač radova je firma “Halilović” d.o.o. Ilijaš, a nadzor vrši Institut za građevinarstvo "IG" Banja Luka.

 
Obilježavanje godišnjice oslobođenja južnih padina Čemerske planine Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Petak, 01 Stu 2019 08:23
grb armije rbihUdruženje demobilsanih boraca odbrambeno – oslobodilačkog rata 1992. - 1995. općine Ilijaš organizuje obilježavanje godišnjice oslobađanja južnih padina Čemerske planine u okviru akcije "Pobjeda '94" u utorak, 5. novembra 2019. godine.
 
Program:
 
17:45 – Polaganje cvijeća na Centralnom spomen obilježju u Ilijašu;
 
18:00 – Okrugli sto u sali Biznis centra u Ilijašu.
 
Zaštita rijeke Misoče ključ vodosnabdijevanja u općini Ilijaš Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Četvrtak, 31 Lis 2019 06:44

filter postrojenje karasnica 23Kompleksnost ilijaškog sistema vodosnabdijevanja se ogleda u činjenici otvorenog vodozahvata na rijeci Misoči koja nastaje sa teritorija tri općine i dva kantona. Sam proces proizvodnje vode je složen jer podrazumijeva sve faze obrade kao i velike troškove u distribuciji zbog teritorijalne razuđenosti općine.

Ovakav sistem, koji nema alternativu, zahtjeva konstantno ulaganje u vodovodnu infrastrukturu. U posljednje tri godine od velikih investicija izdvajamo izgradnju dva moderana filterska postrojenja u Ilijašu i Srednjem sa automatskim praćenjem, kontrolom i upravljanjem na SCADA sistemu,  u potpunosti zamjenjen sistem automatske dezinfekcije i doziranja koagulanta te potpunu rekonstrukciju i adaptaciju tri gradska rezervoara vode za piće. Trenutno su u realizaciji projekti rekonstrukcije taložnice, uređenja korita rijeke Misoče iznad vodozahvata i projekat energetske efikasnosti na objektu filter stanice.
 
Implementacijom metering sistema, kreiranjem DMA zona, mjeračima protoka sa data logerima, uvođenjem automatske regulacije pritiska te kontinuiranom planskom rekonstrukcijom vodovodne mreže znatno je smanjen gubitak u mreži sto je rezultiralo isporukom vode bez redukcije i dalo mogućnost za priključenje novih korisnika. Vrijednost realizovanih projekata u ovoj godini je cca 1.100.000 KM.
 
Uveden HACCP sistem kvaliteta
 
Da nijedan segment u vodosnabdijevanju građana Ilijaša nije zapostavljen govori činjenica da je JKP "Vodostan" Ilijaš implementirao HACCP sistem kvaliteta, koji omogućava identifikaciju i procjenu svih mogućih rizika, u svim fazama procesa proizvodnje i distribucije kao i način sprječavanja eventualne upotrebe vode koja ne zadovoljava propisane standarde.
 
Osim toga Općina Ilijaš je uradila Elaborat i provela niz zakonom propisanih aktivnosti na  usklađivanju zona sanitarne zaštite i zaštitnih mjera za izvorišta Mahmutovića Rijeka i rijeka Misoča. Ovim putem apelujemo da Vlada Federacije BiH, kao nadležna institucija, u što kraćem roku donese navedenu odluku o zaštiti izvorišta.
 
Utvrđivanje zona sanitarne zaštite i zaštitnih mjera ima za cilj zaštitu voda od svih vidova zagađenja i štetnih uticaja koji mogu nepovoljno djelovati na higijensku ispravnost vode za piće kao i na izdašnost izvorišta.
 
Vodovodni sistem Vrutak
 
Dugogodišnji problem vodosabdijevanja na području mjesnih zajednica Gajevi, Dragoradi, Kamenica i dijelom Srednje riješiti će se izgradnjom novog vodovodnog sistema Vrutak. Prva faza ovog projekta započeta je u 2018. godini, a njeno okončanje i puštanje u funkciju se očekuje do kraja ove godine. Vrijednost radova prve faze iznosi 1.810.000 KM, od čega je do sada  utopljavanje filter postrojenja 23Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo izdvojilo 1.000.000 KM, a preostali dio se finansira iz budžeta Općine Ilijaš.  Okončanjem prve faze stanovnici naselja mjesne zajednice Gajevi dobiće dovoljne količine vode sa kojom su oskudjevali naročito u ljetnim mjesecima.
 
U drugoj fazi ovog projekta planira se distribucija vode za područje Nišićke visoravni, gdje se pored individualnih stambenih objekata nalazi zaštićeno područje Bijambare i brojni vikend objekti. Dugoročno gledano ovaj sistem će se širiti i na mjesne zajednice Dragoradi i Kamenica.
 
Konačno rješenje vodosnabdijevanja ovog područja doprinijet će snažnijem razvoju poljoprivrede i turizma. Kako je riječ o veoma složenom sistemu vodosnabdijevanja, nakon njegove izgradnje, isti će se predati na upravljanje JKP ”Vodostan” Ilijaš, koji će građanima isporučivati vodu u okviru centralizovanog sistema, što do sada nije bio slučaj.
 
Održana 35. sjednica Općinskog vijeća Ilijaš Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Srijeda, 30 Lis 2019 12:11

35 sjednica ov 1Uz prisustvo 20 vijećnika u srijedu, 30. oktobra 2019. godine, održana je 35. redovna sjednica Općinskog vijeća Ilijaš. Zasjedanje je vodila predsjedavajuća Općinskog vijeća Alma Omerović.

Meho Džindo je istupio iz kluba vijećnika Liberalno demokratske stranke i ubuduće će djelovati kao nezavisni vijećnik.
 
Na dnevnom redu našlo se sedam tačaka. Nakon nekoliko vijećničkih pitanja i inicijativa, jednoglasno je usvojen Izvještaj o realizaciji zaključaka sa prethodne sjednice.
 
Općinsko vijeće je potom podržalo Prijedlog Odluke kojom se daje saglasnost na plan utroška najmenskih sredstava u iznosu od 171.000,00 KM, prikupljenih od naknada za korištenje državnih šuma na području općine Ilijaš u 2019. godini, za rekonstrukciju puta Ravne – Homar u mjesnoj zajednici Srednje.
 
Usvojeni su prijedlozi odluka kojima se utvrđuju naknade za vršenje usluga iz oblasti premjera i katastra u postupku izlaganja podataka premjera i katastarskog klasiranja na javni uvid za katastarske općine Bijambare, Čemerno, Čevljanovići, Dragoradi, Medojevići, Ozren, Podlipnik, Rakova Noga, Srednje, Stomorine, Taračin Do i Visojevica.
 
35. sjednica ov 3Također, usvojen je Prijedlog Rješenja o formiranju šestočlane komisije za izlaganje na javni uvid podataka premjera i katastarskog klasiranja za katastarsku općinu Medojevići.
 
Vijeće je podržalo Prijedloge Rješenja o razrješenju i imenovanju člana Komisije za zdravstvo, informisanje, socijalna i vjerska pitanja.
 
Na kraju sjednice vijećnici su usvojili k znanju informaciju o uspjehu učenika osnovnih i srednjih škola za 2018./2019. školsku godinu, koja obuhvata informacije o broju učenika i odjeljenja, inkluzivnom obrazovanju, uspjehu u učenju i vladanju, ali i podatke o vannastavnim aktinostima, broju izostanaka, uslovima rada i realizovanim projektima, saradnji sa roditeljima i ostalim relevantnim temama u ovoj oblasti.
 
Program otvorenja spomen česme u selu Homar Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Utorak, 29 Lis 2019 12:49

spomen cesma homar 2Program otvorenja spomen česme šehidima i poginulim civilima odbrambeno oslobodilačkog rata 1992. – 1995. i novoasfaltiranog puta u naselju Homar, u mjesnoj zajednici Srednje planiran je u petak, 1. novembra 2019. godine u 13:00 sati.

Program:
 
12:00 – Džuma namaz u mesdžidu Homar;
13:00 – Svečano otvorenje spomen česme;
13:15 – Svečano puštanje u funkciju novoasfaltiranog puta.
 
Organizatori ovog događaja pozivaju sve građane podružnice Homar - MZ Srednje i ostale građane općine Ilijaš da svojim prisustvom uveličaju događaj.
 
<< Početak < « 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

PRIJAVA KORUPCIJE
 
 
Prijavu korupcije i druge nepravilnosti možete prijaviti na e-mail: 

 
 
 
 
 
 
 
 

Projekat LIFE - VIDEO

Projekat poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou – LIFE, koji provodi Međunarodna finansijska korporacija IFC, članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, putem UKaid-a

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2019.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2019
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas299
mod_vvisit_counterJuče2290
mod_vvisit_counterOva sedmica17048
mod_vvisit_counterOvaj mjesec34733