• ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba

oficijelna internet prezentacija općine Ilijaš
Ilijaš dobija novi stadion, izgradnja počinje u narednim danima Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Četvrtak, 13 Pro 2018 13:20

 

12914-clipboard08-1544610673Nogometni klub Ilijaš član je Druge lige Federacije Bosne i Hercegovine grupa Centar koji bi uskoro svoje domaće utakmice mogao igrati na jednom od najmodernijih stadiona u državi.

Novi stadion će biti izgrađen na postojećem mjestu Gradskog stadiona u Ilijašu, a već su obezbijeđena sredstva za prvu fazu radova u iznosu od 1.690.000 KM. Od toga je 500.000 KM izdvojeno iz budžeta Kantona Sarajevo za 2018. godinu, a ostatak iz budžeta Općine Ilijaš i kreditnim zaduživanjem.

“Izgradnja novog stadiona započet će u narednim danima, konkretno prva faza radova za koju su već odobrena sredstva. Prva faza podrazumijeva izgradnju objekta, novih tribina, te izgradnju terena sa vještačkom travom koju ćemo raditi zajedno sa Nogometnim savezom BiH”, kazao je Amar Dovadžija, predsjednik NK Ilijaš.

Dovadžija ističe da je ukupna vrijednost projekta nešto više od pet miliona KM i da je plan da prva faza radova bude završena do kraja 2019. godine.

“Objekat će se sastojati iz četiri etaže, tačnije suteren, prizemlje, sprat i galerija. Kapacitet tribina je otprilike 2.000 sjedećih mjesta. Plan je da prva faza bude okončana do kraja 2019. godine, a cijeli projekat do 2020. ili 2021. godine”.

S obzirom da NK Ilijaš nastupa u trećem rangu takmičenja u BiH, izgradnja novog stadiona ujedno bi trebala značiti i veće sportske ambicije u budućnosti, ali to trenutno nije prioritet. Dovadžija ističe da su u fokusu kluba omladinske selekcije.

“Prioriteti trenutne Uprave NK Ilijaš su rad sa omladinskim selekcijama i, naravno, rješavanje infrastrukture na stadionu. Za sada nam polazi za rukom da to radimo usporedo. Što se tiče našeg seniorskog tima, trenutno smo trećeplasirana ekipa na tabeli Druge lige Centar, a cilj nam je da na kraju sezone budemo među prvih pet ekipa, kako bismo i naredne sezone, nakon reorganizacije Druge lige, bili učesnici ovog ranga”, govori predsjednik Ilijaša, te dodaje: “Kada riješimo infrastrukturu i napravimo respektabilan omladinski pogon, koji bi za tri ili četiri godine trebao prerasti u akademiju, onda ćemo razmišljati o iskoraku seniorske ekipe”.

Vezano za omladince NK Ilijaš, Amar Dovadžija je dodao da trenutno petorica mladih fudbalera ovog kluba borave na stažiranju u Slaviji iz Praga, gdje ih je pozvao bivši trener Željezničara i Sarajeva Jiri Plišek. Upravo sa Plišekom NK Ilijaš planira jedan projekat na području cijele BiH, o kojem će više govora biti u narednim mjesecima.

Izvor: sportsport.ba

 
Svečanost povodom završetka radova na sanaciji i utopljavanju Područne škole "Bioča" Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Srijeda, 12 Pro 2018 14:16

 

untitled1U povodu završetka radova na uređenju zgrade Područne škole u Bioči koja pripada Osnovnoj školi "Stari Ilijaš", organizovana je svečanost i druženje s učenicima i nastavnicima, kao i roditeljima te mještanima naselja Bioča. Svečanu vrpcu presjekli su općinski načelnik Akif Fazlić, v.d. direktorica škole Alma Salketić i zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Mahir Dević.

Ukupna vrijednost investicije iznosi 78.898,00 KM od čega je Općina Ilijaš iz svog budžeta izdvojila oko 50.000,00 KM, a Ministarstvo obrazovanja Kantona Sarajevo 30.000,00 KM.

Općinski načelnik Akif Fazlić je naglasio važnost očuvanja školskih objekata u koje se treba ulagati, a sve kako bi se osigurala bolja budućnost mladih.

"Zadovoljstvo mi je što se radi o područnoj školi koja se nalazi u naselju Bioča, jer je ovo mjesto pretrpjelo ogromnu štetu u toku agresije na našu domovinu. Obaveza lokalne zajednice i svih nivoa vlasti je da podari ljepšu sliku ovog naselja. Na ponos svih nas uspješno smo realizovali još jedan projekat u nizu i drago mi je da su danas djeca sretna i nasmijana. Ovom prilikom želim se zahvaliti i čestitati uposlenicima Osnovne škole „Stari Ilijaš“ kojoj pripada ova područna škola“, rekao je u obraćanju Fazlić.

Zahvalnost na podršci u realizaciji ovog projekta iskazala je v.d. direktorica Osnovne škole "Stari Ilijaš" Alma Salketić.

untitled3"Velika mi je čast i zadovoljstvo što sam danas prisutna ovdje. Emotivno sam vezana za ovu školu jer su moji počeci bili baš u njoj, kada sam kao nastavnica engleskog jezika počela predavati.  Kao što vidite dobili smo prelijepu zgradu, a samim tim i uslove dostojne učenika i nastavnika", kazala je Salketić.

Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo i bivši direktor Osnovne škole „Stari Ilijaš“ Mahir Dević kazao je kako su uslovi za održavanje nastave u ovoj školi bili jako teški te da je značaj škole veliki.

"Prije godinu dana krenuli smo u jednu diplomatsku ofanzivu da Općina Ilijaš i Ministarstvo za obrazovanje nauku i mlade KS sufinansiraju rekonstrukciju ove područne škole u Bioči, koja je zaista bila u jako lošim uvjetima. Na neki način bila mi je želja da u toku mog mandata kao direktora ove škole prije nego što odem riješim ovaj značajan projekat. Danas sam jako zadovoljan i ponosan što smo projekat priveli kraju, a kao što znate pored ovog projekta bila ih je još mnogo koji su vezani za područne škole. Sretan sam što smo u mnogim aktivnostima bili pioniri i zaista mi je drago da jedan ovakav kolektiv nastavlja raditi u boljim uslovima", rekao je Dević.

Područnu školu u Bioči pohađa 18 učenika, koji su  podijeljeni u dva kombinovana odjeljenja. Tokom izvođenja radova nastava se odvijala nesmetano. Izvođač radova bila je firma "Tehno - promet" d.o.o. iz Zenice, dok je stručni nadzor nad izvođenjem radova vršio Institut za građenje IG d.o.o. Banja Luka.

 
Obilježena Sedmica borbe protiv korupcije u Općini Ilijaš Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Srijeda, 12 Pro 2018 12:48

 

fazlic sisic U okviru obilježavanja Sedmice borbe protiv korupcije predstavnici Antikorupcijske mreže organizacija civilnog društva u BiH – ACCOUNT, uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj – USAID/BiH, posjetili su Općinu Ilijaš.

Cilj posjete bio je promovisanje javne kampanje u čijem fokusu je zaštita zviždača u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Predstavnik ACCOUNT-a održao je sastanak sa šeficom Odsjeka za opću upravu Općine Ilijaš Muvedetom Fazlić i tom prilikom uručio joj promotivni materijal.

Cilj akcije pod nazivom “Borba protiv korupcije počinje od…” jeste rad na unapređenju sistema prijave korupcije, te podsjećanje na problem korupcije u Bosni i Hercegovini.

Nakon donošenja Zakona o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju 2014. godine Općina Ilijaš je kreirala Pravilink o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju u Općini Ilijaš. Početkom ove godine Općina je donijela Akcioni plan u borbi protiv korupcije na lokalnom nivou te je formiran radna grupa za provedbu pomenutog Akcionog plana.

Akcioni plan će unaprijediti stepen odgovornosti i profesionalizma rada općinske uprave, poboljšati proces planiranja, donošenja i sprovođenja akata i programa na transparentan i participatoran način, unaprijediti sisteme unutrašnje i vanjske kontrole rada općinske uprave, ojačati integritet općinske uprave uvođenjem i primjenom etičkih standarda te stvoriti poticajan ambijent za učešće civilnog i privatnog sektora u aktivnostima općinske uprave.

 
Ilijaški "start up" poduzetnici na Forumu službe za zapošljavanje Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Srijeda, 12 Pro 2018 12:03

forum poduzetnistvoU organizaciji Agencije za rad i zapošljavanje BiH i Projekta zapošljavanja mladih (YEP), uz podršku Vlade Švicarske, održan je šesti po redu Forum službi zapošljavanja. Forumu su prisustvovali općinski načelnik Akif Fazlić i Šef odsjeka za privredu i lokalni razvoj Mirza Marukić.

Forum je održan pod motom "Pokreni nešto dobro", a osnovna tema je bila pomoć u pokretanju poduzetničkih ideja. Cilj Foruma je poticanje diskusije na teme od ključne važnosti za jačanje poduzetništva: profiliranje i obuka poduzetnika, mentorstvo, modeli finansijske podrške, te društveno poduzetništvo.

Tokom Foruma su predstavljeni rezultati YEP inkubatora poslovnih ideja, koji je tokom 2018. godine na području Bosne i Hercegovine uticao na aktivaciju više od 1.200 potencijalnih poduzetnika, te stručno i finansijski podržao više od 100 novih poduzetnika.

Projekat se provodio i na teritoriji općine Ilijaš, a Općina Ilijaš je projekat sufinansirala u vrijednosti od 20.000,00 KM. Na Forumu su učestvovala tri "start up" poduzetnika iz Ilijaša, koji su korisnici podrške projekta YEP inkubator, i to Đemal Mališević - autoprijevničke usluge, Nerma Šuvalija – proizvodnja meda i proizvoda na bazi meda i Adnan Gagulić - proizvodnja prirodnih sapuna, eteričnih ulja i biljnih masti. Oni su na poduzetničkom sajmu pri 6. Forumu službi za zapošljavanje predstavili svoje poslovne ideje, odnosno proizvode i usluge.

 
U subotu u Ilijašu tradicionalni koncert Večer najljepših ilahija Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Srijeda, 12 Pro 2018 07:28

koncert ilahijaTradicionalni koncert “Večer najljepših ilahija”, 13. po redu u organizaciji BZK “Preporod” Ilijaš i MIZ Sarajevo, bit će održan u subotu 15. decembra 2018.godine, sa početkom u 18:30 sati u Sportskoj dvorani Ilijaš.

Na koncertu će nastupiti: Grupa solista “Ašik”, Madžid Aganhodžić, Selma Droce, Lejla Čaušević, Medina Turković, hor MIZ Sarajevo i Hor “Šapat srca”

Specijalni gost: hafiz dr. Kenan ef. Musić

Domaćin koncerta: Hor “Preporod” Ilijaš

Koncert je humanitarnog karaktera. Posjetitelji će moći donirati novčana sredstva, u skladu sa svojim mogućnostima za pomoć dvadesetosmogodišnjoj Amini Bradić iz Ilijaša koja je oboljela od teške bolesti pod nazivom “Lymphoma malig. Hodgkin”, jedne od vrsta karcinoma koji zahtjeva skupo liječenje koje sama porodica ne može priuštiti.

Ulaz na koncert je besplatan.

 

 

 
<< Početak < « 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2019.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2019
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas937
mod_vvisit_counterJuče1860
mod_vvisit_counterOva sedmica16006
mod_vvisit_counterOvaj mjesec33608