• ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba

oficijelna internet prezentacija općine Ilijaš
U četvrtak 11. sjednica Općinskog vijeća Ilijaš Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Utorak, 18 Srp 2017 11:40
6.sjednicaOV 008Jedanaesta sjednica Općinskog vijeća Ilijaš održat će se u četvrtak, 20.07.2017. godine u 10:00 sati u novoj sali Općine Ilijaš (3. sprat). 
Za Dnevni red su planirane sljedeće tačke:
 
1. Vijećnička pitanja i inicijative
2. Izvještaj o realizaciji zaključaka sa 10. sjednice
3. Prijedlog Odluke o pogodnostima za investiranje na području Općine Ilijaš u svrhu razvoja i poticaja industrijske proizvodnje za 2017. godinu
4. Prijedlog Odluke o davanju saglasnosti za realizaciju priključka na vodovodnu mrežu naselju Donja Vratnica Općina Visoko
5. Prijedlog Odluka o: 
a.) provođenju Regulacionog plana "Apartmansko naselje Sovrle 1 – Ilijaš"
b.) usvajanju Regulacionog plana "Apartmansko naselje Sovrle 1 - Ilijaš"
6. Nacrt Odluka o:
a.) provođenju Regulacionog plana "Apartmansko naselje Sovrle"
b.) usvajanju Regulacionog plana "Apartmansko naselje Sovrle"
7. Prijedlog Odluke o načinu i uslovima prodaje neizgrađenog gradskog građevinskog zemljišta – Alića Gaj. 
 
Potpisan Sporazum o rekonstrukciji vodovodne i kanalizacione mreže Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Ponedjeljak, 17 Srp 2017 12:36
BelmaugovorOpćinski načelnik Akif Fazlić i direktorica JKP ”Vodostan” Ilijaš Belma Zukić danas su potpisali sporazum o rekonstrukciji vodovodne i kanalizacione mreže za proširenje gradskog vodovoda. Riječ je o projektu vrijednom oko 670.000,00KM, a implementator projekta je JKP ”Vodostan” Ilijaš. Ovom rekonstrukcijom smanjit će se gubici, kvarovi i pucanja, ali će se i umanjiti mogućnosti hidrauličnih pritisaka na vodovodnoj mreži. 
 
Općinski načelnik Akif Fazlić kazao je kako je ovo jedan od ciljeva postavljenih u mandatnom periodu, kako bi se riješilo pitanje vodosnabdijevanja građana općine Ilijaš.
 
Ove godine implementiramo oko 2.000.000,00KM u ovu infrastrukturu. Pored potpisivanja Ugovora za rekonstrukciju filter stanice na Karašnici, danas je potpisan sporazum za rekonstrukciju vodovodne i kanalizacione mreže za proširenje gradskog vodovoda. Ovo je jedna od intencija, prije svega u smislu onoga što je identificirano, a želja da se kroz ovu rekonstrukciju smanje gubici i troškovi održavanja, te da kroz sinergiju ta dva efekta jačamo ekonomsku poziciju našeg komunalnog preduzeća. Nadamo se da ćemo ove projekte realizirati do kraja ove godine i stvoriti pretpostavke da idemo još brže u ovoj oblasti. Mi smo ovu oblast postavili kroz svoj mandatni period, da riješimo pitanje vodosnabdijevanja građana općine Ilijaš”, istakao je općinski načelnik.
 
Belmaugovor2Direktorica JKP ”Vodostan” Ilijaš Belma Zukić, kazala je kako je ovo veoma važan projekat koji bi trebao biti završen do kraja ove godine.
 
Danas je potpisan sporazum koji obuhvata proširenje i rekonstrukciju vodovodne i kanalizacione mreže u vrijednosti od 670.000,00KM. Riječ je o kapitalnim investicijama, a ovim sporazumom je obuhvaćena rekonstrukcija vodovodne mreže u ulici Ivana Franje Jukića, zatim rekonstrukcija i proširenje vodovodne mreže u naselju Alića gaj, kao i dogradnja kišne i fekalne kanalizacije na istom mjestu. Pored ovih projekata, tu je i projekat dijela izgradnje kanalizacione mreže u naselju Mrakovo, Ljubnići, Karaula, Donja Luka i Misoča. Ono što bih posebno naglasila kao značajnim u ovom projektu je sistem regulacije pritiska koji zapravo ima jako važne aspekte. Neki od tih aspekata i benefita su smanjenje gubitaka na vodovodnoj mreži, zatim smanjenje kvarova i novih pucanja na vodovodnoj mreži, kao i umanjenje mogućnosti hidrauličnih pritisaka i u konačnici daje mogućnost da se sistemu vodosnabdijevanja kvalitetnije upravlja u ovim hidrološkim periodima koji su otežani. Neki projekti su već i započeli, a konačna realizacija se očekuje do kraja ove godine, a implementator ovih projekata bit će JKP ”Vodostan” Ilijaš”, naglasila je Belma Zukić, direktorica JKP ”Vodostan” Ilijaš.
 
 
Potpisivanjem ovog sporazuma stvoreni su preduslovi za rješavanje pitanja vodovodne mreže u ulici Ivana Franje Jukića, naselju Alića gaj, kao i dogradnja kišne i fekalne kanalizacije na istom mjestu. Pored ovih projekata, tu je i projekat dijela izgradnje kanalizacione mreže u naselju Mrakovo, Ljubnići, Karaula, Donja Luka i Misoča.
 
Potpisan Ugovor za izgradnju Gradske tržnice u Ilijašu Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Ponedjeljak, 17 Srp 2017 12:27
trznicaugovor2Općinski načelnik Akif Fazlić i direktor firme ”Fazum gradnja” iz Ilijaša Muamer Fazlić, potpisali su danas Ugovor o izgradnji Gradske tržnice u Ilijašu u vrijednosti projekta od cca. 600.000,00KM. Gradska tržnica nalazit će se na lokalitetu Banovac, a sastojat će se iz dva dijela: zatvorenog dijela dimenzija 15×20 metar i otvorenog dijela, dnosno nadstrešnice dimenzija 20×25 metara. Tržnica će predstavljati mjesto gdje će ilijaški poljoprivrednici moći plasirati svoje proizvode svaki dan, a ne samo subotom, kako je bilo dosad.
 
Danas smo potpisali Ugovor za izgradnju Gradske tržnice koja će se graditi na lokalitetu Banovac, pored tržnog centra ”Bingo”. Izvođač radova je firma ”Fazum gradnja”, a nadzor će vršiti firma ”CONSTRUCT d.o.o.” iz Zavidovića. Ovaj projekat je jedan od najznačajnijih projekata koji će ove godine realizovati općina Ilijaš kroz svoj Budžet. Građani Ilijaša dobit će jednu modernu Gradsku tržnicu u kojoj će se moći prodavati proizvodi animalnog porijekla, mlijeko, jaja itd.  Izgradnjom tržnice stvaraju se pretpostavke da građani Ilijaša mogu svaki dan nabavljati proizvode u svom gradu. Isto tako, poljoprivredni proizvođači sa područja općine Ilijaš naći će prostor i mogućnost plasiranje svojih proizvoda”, kazala je Merima Osmanović, pomoćnica načelnika u Službi za privredu i finansije općine Ilijaš.
 
trznicaugovorIzvođač radova na izgradnji Gradske tržnice je firma ”Fazum gradnja” iz Ilijaša. Direktor firme Muamer Fazlić istakao je kako mu predstavlja veliko zadovoljstvo da će ilijašani dobiti jedan ovakav objekat kakav je Gradska tržnica, te da radovi počinju najkasnije za 10 dana.
 
Ovdje smo danas potpisali Ugovor o izgradnji zatvorenog dijela pijace, a radi se o jednom kvalitetnom objektu. Objekat se gradi na lokalitetu Banovac, a vrlo je bitno napomenuti da se radi o objektu u koji će se ugraditi vralo kvalitetni i savremeni materijali. Da bi počeli sa radovima, potrebno je proći određene procedure, ali su moja očekivanja da možemo za 7 do 10 dana početi sa izvođenjem radova”, naglasio je Muamer Fazlić.
 
Izgradnjom nove tržnice općina Ilijaš, riješit će jedno od prioritetnih pitanja u 2017. godini. Radovi na izgradnji trajat će 120 dana, a sam idejni projekt koncipiran je tako da se prvenstveno zadovolje potrebe sadašnjih i budućih korisnika, te da se uveliko poboljša kvaliteta prostora, a samim tim i okruženja.
 
Općina Ilijaš izdvojila 25.000 KM za kupocvinu kombi vozila za Udruženje "Budi mi drug" Ilijaš Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Ponedjeljak, 17 Srp 2017 09:11
KombiBudiMiDrugOpćinski načelnik Akif Fazlić potpisao je danas Ugovor sa predsjednicom Udruženja roditelja ometene u psiho-fizičkom razvoju "Budi mi drug" Ilijaš Melihom Mešetović, za nabavku specijalizovanog vozila za članove ovog Udruženja. 
Riječ je o adaptiranom vozilu za osobe sa invaliditetom, vrijednosti cca. 25.000,00 KM, koje bi trebalo biti nabavljeno iduće sedmice. 
Meliha Mešetović, Predsjednica Udruženja roditelja djece ometene u psiho-fizičkom razvoju “BUDI MI DRUG” zahvalila se Općinskom načelniku i Općini Ilijaš na pomoći pri realizaciji ovog Projekta. "Ovo kombi vozilo će mnogo značiti članovima Udruženja. Neophodno nam je za prijevoz djece od kuće do Udruženja, za razna takmičenja, izlete, organizovanje odlaska na more itd. Uz pomoć Općine adaptirali smo prostorije u kojem trenutno boravimo i radimo, opremili smo taj prostor i sada tu redovno održavamo radionice i provodimo razne aktivnosti", istakla je Meliha. 
 
kombi2Nijaz Spahić Pomoćnik načelnika za opću upravu, boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Općine Ilijaš obećao je da podrška Općine Ilijaš ni u budućnosti neće izostati kada je u pitanju rad ovog Udruženja, te dodao:   
 
"Danas smo potpisali Ugovor o sufinansiranju kupovine specijalnog vozila za Udruženje "Budi mi drug". Rebalansom Budžeta Općine Ilijaš planirana su sredstva u iznosu od 25.000,00 KM. Pored toga ovo Udruženje finansiramo i kroz redovan rad sa određenim sredstvima. Ovo je Udruženje koje pokazuje zavidan rezultate u svom djelovanju kroz rad sa izuzetno osjetljivom kategorijom društva, a to su djeca sa posebnim potrebama". 
 
Udruženje dobrovoljno okuplja roditelje djece sa posebnim potrebama, stručne saradnike kao i druge zainteresovane osobe koje žele dati svoj doprinos u radu Udruženja. Udruženje broji 55 članova različitog uzrasta od dvije do četrdeset godina starosti s raznim tjelesnim i mentalnim oštećenjima, a konstantnim apliciranjima raznih Projekata kako domaćim tako i međunarodnim institucijama ovo Udruženje nastoji pomoći djeci sa smetnjama u psiho-fizičkom razvoju. 
 
Općinski načelnik zajedno sa saradnicima posjetio Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Petak, 14 Srp 2017 14:26
PosjetaMuzej 044Općinski načelnik Akif Fazlić zajedno sa svojim pomoćnicima, saradnicima, predstavnicima Udruženja šehida i poginulih boraca, Udruženja logoraša Kantona Sarajevo i Općine Ilijaš kao i boračkih udruženja sa područja Općine Ilijaš posjetio je danas Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida 1992.-1995 u Sarajevu. 
 
Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida kao prvi projekat ”kulture sjećanja" na vjerodostojan, simboličan i slikovit način prikazuje razmjere počinjenih zločina kao i karakter rata u Bosni i Hercegovini.  Muzej obiluje bogatom arhivskom građom i nudi multidisciplinarni pristup upoznavanju i istraživanju događaja na prostoru Bosne i Hercegovine u periodu 1992. – 1995. godine. U njegovom sastavu su arhiv i izložba Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, kao i prostori koji govore o zločinima PosjetaMuzej 054protiv čovječnosti, logorima, zločinima počinjenim nad djecom, masovnim grobnicama, genocidu u Srebrenici, te video izjave i svjedočenja žrtava, kao i projekcije ratnih filmova.  
Jasmin Mešković, Predsjednik Saveza logoraša BiH zahvalio se Općinskom načelniku na današnjoj posjeti, te dodao da:”Ovaj Muzej pokušava da pruži sve relevantne informacije i činjenice o genocidu na prostorima bivše Jugoslavije, odnosno zločinu protiv čovječnosti koji se desio na prostoru bivše Jugoslavije. U ovom Muzeju se nalaze sve relevantne činjenice, PosjetaMuzej 057odnosno dokazi koji su korišteni u Haškim optužnicama. Ovo je nužno potrebno BiH. Ovdje se na jedan poseban način doživljava onaj period najteži za BiH, a to je period agresije, period 1992-1995. godina". 
 
Na samom ulazu u Muzej nalaze se najpotresnije fotografije nastale prilikom ekshumacija u masovnim grobnicama na području Bosne i Hercegovine, kao i osmrtnica 75-godišnjeg Ševala Tabakovića koji je ubijen u Višegradu 1992. godine.
 
PosjetaMuzej 069Općinski načelnik i posjetioci uvjerili se se i u druge brojne potresne fotografije i eksponate koje se nalaze u Muzeju zločina protiv čovječnosti i genocida. Među njima su dimije nane Fate Đuliman koja je kao 81-godišnja starica provela dva mjeseca u logorima Gojevići, Duhre, te školi u Gromiljaku i Kiseljaku. U jednoj od soba je i majica dječaka Samira Delića, kao i majica logoraša koji je prošao stratišta logora Gabela, Silos i Ljubuški, a na kojoj se nalaze potpisi logoraša koji su bili zatočeni u tim logorima.
 
U jednoj od soba nalazi se oznaka zloglasnog 10. diverzantskog odreda koji je bio podređen Glavnom štabu Vojske RS-a, odnosno direktno komandantu Ratku Mladiću. O njihovim zvjerstvima najbolje govori podatak da su samo 16. jula 1995. godine na farmi Branjevo i u Domu kulture Pilice za svega nekoliko sati ubili između 1.000 i 1.500 muškaraca i dječaka nakon pada “zaštičene sigurnosne zone Srebrenica”.
 
PosjetaMuzej 079U Muzeju se nalazi i samica u kojoj su prikazane sve strahote kroz koje su prolazili logoraši.
U postavci se nalaze i poruke upućivane putem Međunarodnog komiteta Crvenog križa, kao i lični predmeti pronađeni u masovnim grobnicama – novčanici, lijekovi, olovke, ključevi, zdravstvene knjižice, lične karte, igračke, dječija cucla.
 
Nakon obilaska prostorija Muzeja Općinski načelnik Akif Fazlić je istakao da je: "govoriti o važnosti Muzeja suvišno. Država, glavni grad BiH, ovaj narod, je doživio najveću strahotu na kraju 20. vijeka na evropskom tlu i ne ostaviti jedan tužni spomenar generacijama i PosjetaMuzej 020svim dobronamjernim ljudima cijelog svijeta bio bi jedan veliki grijeh, zločin prema žrtvama koje su ubijene tokom svih tih teških godina. Naša je dužnost da svi u svojim mogućnostima podržimo ovakav projekat i ja čestitam ljudima koji su sve ovo pokrenuli". 
 
Svaki predmet je posebna priča, svaki predmet je iz nekog dijela BiH. Haški tribunal ustupio građu, svoje predmete, svoja svjedočenja. Svaki predmet ima priču vlasnika tog predmeta: vidjeti, opipati džemper, vidjeti majicu djeteta koje ju je nosilo, dimije koje je nana nosila, stolicu na kojoj je ubijen veliki broj logoraša su trenutci u kojim svaki posjetilac osjeti situaciju posljednjih trenutaka osobe koja je to preživljavala.
 
Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida 1992.-1995. nalazi se na adresi PosjetaMuzej 087Ferhadija 17, a radno vrijeme je svakim danom od 9 do 21 sat.
 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2017.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2017

 

.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1052
mod_vvisit_counterJuče1418
mod_vvisit_counterOva sedmica5795
mod_vvisit_counterOvaj mjesec23718