• ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba

oficijelna internet prezentacija općine Ilijaš
Održano općinsko takmičenje iz geografije Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Utorak, 12 Ožu 2019 11:32

 

opcinsko takmicenje iz geografijeOpćinsko takmičenje iz geografije održano je danas u Osnovnoj školi “Srednje”. Takmičenje je organizovano za učenike IX razreda iz pet osnovnih škola sa područja općine Ilijaš, a prema kalendaru takmičenja, smotri i drugih manifestacija u organizaciji i učešću u organizaciji Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Prosvjetno - pedagoškog zavoda Kantona Sarajevo za školsku 2018./2019. godinu.

Učenici su se takmičili za prva tri mjesta koja vode na kantonalno takmičenje i mogućnost za nastavak takmičenja iz geografije na višim nivoima.

Učenica OŠ “Đulistan” Ajla Babić osvojila je 80 bodova i zauzela prvo mjesto, učenica OŠ “Podlugovi” Amina Beganović sa osvojenih 79 bodova zauzela je drugo mjesto, a Ajla Čelik iz OŠ "Srednje" sa 78 bodova zauzela je treće mjesto.

Ukupni plasman škola čiji su se učenici takmičili je sljedeći, prva je OŠ "Podlugovi", potom OŠ "Srednje", na trećem mjestu OŠ "Đulistan", četvrta je OŠ "Hašim Spahić" i posljednja OŠ "Stari Ilijaš".

Općina Ilijaš je učenicima takmičarima osigurala užinu, osvježenje, te za osvojena prva tri mjesta novčane nagrade i priznanja.

 
Održano općinsko takmičenje iz informatike Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Ponedjeljak, 11 Ožu 2019 11:36

 

opcinsko takmicenje informatika 2019U prostorijama OŠ ”Stari Ilijaš” održano je općinsko takmičenje iz informatike za učenike osnovnih škola.

Takmičenje je bilo ekipnog karaktera i učestvovalo je pet školskih ekipa sa po tri učenika, iz pet osnovnih škola sa područja općine Ilijaš.

Prvo mjesto osvojila je ekipa OŠ "Hašim Spahić" u sastavu Eldar Hodžić, Šaćir Mešetović i Faris Džafo.

Drugo mjesto pripalo je timu učenika OŠ "Srednje" koju su predstavljali učenici Muhamed Šehić, Sajra Kulo i Ajla Gljiva, dok su treće mjesto osvojili učenici OŠ "Podlugovi" u sastavu Ajla Bukva, Benjamin Mahmutović i Fadil Masnopita.

Ekipa osnovne škole ”Hašim Spahić” kao prvoplasirana predstavljat će Općinu Ilijaš na kantonalnom takmičenju.

Općina Ilijaš je svim učesnicima takmičenja osigurala sendviče i sokove, a za tri prvoplasirana tima diplome i novčane nagrade.

Učenicima i nastavnicima zahvaljujemo na učešću u takmičenju, čestitamo na postignutim rezultatima i želimo mnogo sreće na kantonalnom takmičenju.

 
Povodom 8. marta u Ilijašu organiziran program „Vrijedimo li isto?“ Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Petak, 08 Ožu 2019 08:59

vojnikinje 1Povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena, na prijedlog Indire Smajlović, učenice trećeg razreda gimnazije u SŠC “Nedžad Ibrišimović” Ilijaš, TPO Fondacija uz podršku Općine Ilijaš u četvrtak 7. marta na Trgu „Alija Izetbegović“ organizirala  je program pod nazivom “Vrijedimo li isto!?”

Cilj programa bio je da podsjeti javnost na sva ekonomska, politička i društvena postignuća žena kroz historiju, ali i da postavi pitanje “Vrijedimo li isto?”.

Učesnici programa bili su inicijatorica Indira Smajlović učenica gimnazije u SŠC “Nedžad Ibrišimović”, doc. dr. Zilka Spahić Šiljak, šefica odsjeka za međunarodnu saradnju Ministarstva sigurnosti BiH Ankica Tomić, prva brigadirka u Oružanim snagama BiH Mersida Mešetović, glavna urednica novina “Oslobođenje” Vildana Selimbegović, članice udruženja “Majke Enklave Srebrenica i Žepa” Kada Hotić i koordinatorica projekta TPO Fondacije Amina Mašić .

Inicijatorica programa Indira Smajlović na početku se zahvalila podršci Općini Ilijaš i načelniku Akifu Fazliću kao i učesnicama programa, te kazala da se čovjek treba boriti dok je živ i da bi se dokazala snaga ženskog uma i njegova moć kada se usmjeri na postizanje cilja.

– Da ukažem da su žene pokretačice ovog svijeta, da mi vrijedimo mnogo više od onoga što mislimo. Želim da Osmi mart provedete u razmišljanju o spolu i neravnopravnosti, da upotrijebite svoj glas za koji smo se borile, a ja sam svoj sigurno upotrijebila i ne odričem ga se, kazala je Smajlović.

Nakon toga prisutnima obratila Vildana Selimbegović, glavna urednica „Oslobođenja“, koja je opisala na koji način je upoznala Indiru Smajlović i kako je pokrenuta cijela ideja organizacije ovog programa, te je govorila o tome kako je biti žena novinar.

– Ja sam novinar više od tri decenije, ja sam glavna urednica još iz prošlog stoljeća ali biti žena i glavna urednica, bila sam prva žena na čelu bilo koje redakcije u BiH jer sam počela u magazinu „Dani“ i bez obzira na brojne nagrade u profesiji, niko nije očekivao da znam šta radim. Iako se stoljećima vrti poslovica da se oko žene kuća okreće i da je žena stub duštva, ali naša uvriježena percepcija društva je još uvijek muška i bez obzira koliko  su žene na pozicijama odlučivanja  računa se da iza ženskog uma stoji muška pamet. Ja sam veoma sretna što žene već decenijama uspješno u BiH demantiraju tu tezu, a pravi primjer je ministrica odbrane Marina Pendeš, navela je, između ostalog, Selimbegović. Iako zakonski žene imaju jednaka prava kao i muškarci, u praksi još uvijek dominiraju kulturološke i običajne norme koje sputavaju žene da ostvare zagarantovana prava, kazala je ovom prilikom doc.dr. Zilka Spahić-Šiljak.  Govorila je  o tome šta predstavlja 8. mart, ko je Klara Cetkin i zašto je bitna.

– Osmi mart je važan jer je civilizacijsko dostignuće jer su radnice u Njujorku još davne 1857. Godine protestirale zbog loših uvjeta rada, tražile su veće nadnice, kraće radno vrijeme ne samo za žene nego za sve radnike. Taj val protesta se nastavio  i u Evropi i zahvaljujući dvjema ženama Poljakinji Rozi Luksemburg koja je bila pravnica i novinarski Klari Cetkin ideja za promociju ženskih ljudskih prava i ideja za ravnopravnost je rezultirala organiziranjem žena na međunarodnom nivou, 1910. godine događa se velika međunarodna konferencija nakon čega je uslijedio val priznavanja glasa žena u svijetu, mi smo ga ovdje dobile 1946. nakon Drugog svjetskog rata. Ostavštine ove dvije pomenute žene i mnogih drugih velikanki koje su popločale put onim pravima i slobodama koje danas uživamo: pravo da biramo, budemo birane, da učestvujemo u javnom i političkom životu. Mnogo toga još ne štima u našem društvu, veliki  broj žena manje je plaćen od muškaraca, posebno mi je drago da su ovdje vojnikinje, policajke i pokazuju da žene mogu sve ako žele. Žene su u malom procentu zastupljene na mjestima odlučivanja, naš prosjek je 15 posto, a svjetski ne prelazi 30 posto. Žene još uvijek ne nasljeđuju imovinu, samo jedan posto posjeduju žene na svjetskom nivou a svi znamo da su obrazovanje i ekonomska neovisnost preduvjet ravnopravnosti. Žene nisu plaćene za poslove koje obavljaju u kući a većinu kućanskih poslova obavljaju i za taj posao ne dobiju penziju, brinu o porodici i djeci a to bi trebao biti zajednički posao. Veliki broj žena trpi nasilje i svaka peta žena trpi nasilje i o tome se ne govori javno jer se smatra sramotom žene, a nije sramota nasilnika da hodaju ulicom slobodno i da ne budu sankcionirani, ukazala je ovom prilikom doc.dr. Zilka Spahić-Šiljak.

Ankica Tomić šefica odsjeka za međunarodnu saradnju Ministarstva sigurnosti BiH kazala je da Ilijaš jedna od rijetkih općina koja ima svoj Lokalni akcioni plan utemeljen na nacionalnom akcijskom planu o ženama, miru i sigurnosti, taj plan se odnosi između ostalog i na povećanje broja žena u sigurnosti, te je čestitala Osmi mart rekavši da činjenica da se ovaj datum obilježava znak je da postoji potreba na ukazivanjem na probleme neravnopravnosti.

Mersida Mešetović, prva brigadirka u Oružanim snagama BiH također je ukazala na to da su žene iako educirane još uvijek malo zastupljene na mjestima odlučivanja.

– Došli smo u poziciju da imamo profesije, da imamo zanimanja, vrijeme je da gradimo svoje karijere, šest do sedam posto žena u uniformama na svjetskom nivou nije malo a to imaju Oružane snage BiH. Najbolji ambasadori BiH su naše djevojke i momci koji odlazer na mirovne misije, oni dokazuju svoje vještine, znanje, njih treba njegovati i ponositi se njima. Ženi u uniformi obezbjediti da gradi svoju karijeru. Dok se govori o sistemskom zlostavljanju žena u američkoj vojsci, a mi od 1992. nikad nismo imali mobinga, seksualne eksploatacije, uznemiravanja a to je kvalitet koji nosi naše tradicionalno bh. društvo čuvanja obraza majke, sestre. Nemojmo da samo Osmi mart bude dan kada ćemo isticati pozitivne prakse, ako smo u malom gradu Ilijašu iznjedrili ovakve generacije imamo čime da se ponosimo, kazala je Mešetović zaključivši da nije bitno da li isto vrijedimo nego koliko će svako u svom resoru biti posvećen tome da ovaj grad i država idu ka boljoj i prosperitetnijoj budućnosti.

Kada Hotić iz Udruženja „Majke Enklave Srebrenica i Žepa“ govorila je o snazi žene, žena koje su prošle najveće tragedije jer su im agresori ubili najmilije i izvršili genocid u Srebrenici, ali nikad nisu odustale niti posustale i u borbi za pravdu i istinu postigle ono što su svi smatrali nemogućim a to je da su tužile UN pod čijom zaštitom su izvršeni zločini, kao i Ministarstvo odbrane Holandije čiji je kontingent vojnika tada bio u Zaštićenoj zoni Srebrenica i Žepa. Hotić kaže da će nastaviti borbu, jer „žene su sila“ a dokaz je i inicijativa mlade Indire Smajlović na čiju hrabrost i ideju svi trebaju biti ponosni.

Ilijaški rock bend „Meteori“ ovom prilikom izveli su pjesmu Arethe Franklin „RESPECT“ koja je bila zaštitni znak samog početka feminističkog pokreta u historiji.

TPO Fondacija svake godine organizira tematske rasprave, izložbe i performanse povodom 8. marta, a ove godine je podržala inicijativu učenice Indire Smajlović da se Međunarodni dan žena obilježi u općini njenog prebivališta Ilijaš uz inspirativan i motivirajući program. O tome šta je inspirisalo Indiru Smajlović da pokrene inicijativu da se Međunarodni dan žena obilježi u općini Ilijaš najbolje je prikazala izložba u organizaciji TPO Fondacije koju su posjetitelji moći pogledati poslije programa, a tiče se predrasuda i stereotipa u riječima i rečenicama kojima su žene u bh. društvu često izložene.

Izvor: radioilijas.ba

 
Čestitka povodom Međunarodnog dana žena Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Petak, 08 Ožu 2019 06:51

 

8 martOpćinski načelnik Akif Fazlić i predsjedavajuća Općinskog vijeća Ilijaš Alma Omerović upućuju čestitku povodom Međunarodnog dana žena u kojoj se navodi:

"U ime Općine i u svoje lično ime upućujemo najiskrenije čestitke sugrađankama Ilijaša povodom Međunarodnog dana žena, praznika koji svojom simbolikom afirmira sveukupno društveno bogatstvo žene, čineći je posebnim faktorom u napretku naše zajednice.

Sigurni smo da ćete u predstojećem vremenu, kao naše majke, sestre, supruge, vijećnice i dalje biti aktivnim sudionicama zajedničkog puta ka boljem i ljepšem Ilijašu.

Zato, neka vam ovaj praznik bude snažan poticaj za uključenje u sve sfere društvenog života, kako bi sadašnjim, baš kao i budućim generacijama u općini Ilijaš obezbijedili bolje uslove života i rada."

 
Održano općinsko takmičenje iz fizike za učenike ilijaških osnovnih škola Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Četvrtak, 07 Ožu 2019 13:45

 

opcinsko takmicenje fiika 2019U prostorijama OŠ „Podlugovi“ održano je općinsko takmičenje iz nastavnog predmeta fizika za učenike osmih i devetih razreda. I ove godine učestvovalo je po tri učenika iz svih pet ilijaških osnovnih škola.

U kategoriji devetih razreda učenici OŠ “Hašim Spahić” zauzeli su prva tri mjesta i to Ismail Džafić prvo mjesto, Emil Nevaljalović drugo i Medina Porić treće mjesto.

Prvo mjesto u ekipnom plasmanu za učenike devetih razreda osvojila je OŠ "Hašim Spahić", drugo mjesto zauzeli su učenici OŠ "Podlugovi", a treće OŠ "Stari Ilijaš".

Prvo mjesto na ovogodišnjem općinskom takmičenju iz fizike za osme razrede pripalo je učenici  OŠ “Stari Ilijaš“ Ajseli Šehić, drugo mjesto osvojio je Benjamin Mahmutović iz OŠ "Podlugovi, a treće mjesto dijele učenice Merjema Osmanović iz OŠ "Podlugovi" i Amila Demirović iz OŠ "Hašim Spahić".

Ekipnu pobjedu u kategoriji osmih razreda osvojila je OŠ "Podlugovi", drugo mjesto OŠ "Stari Ilijaš" i treće mjesto OŠ "Hašim Spahić".

Općina Ilijaš je učenicima takmičarima osigurala užinu i osvježenje, te za osvojena prva tri mjesta novčane nagrade i priznanja.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

 
 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2019.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2019
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas942
mod_vvisit_counterJuče2159
mod_vvisit_counterOva sedmica3101
mod_vvisit_counterOvaj mjesec36720