• ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba

oficijelna internet prezentacija općine Ilijaš
OŠCZ uputio zahtjev višim nivoima u vezi sa nedostatkom kadrova i sanitetskih vozila u DZ Ilijaš Ispis Email
Autor Nermina Lemezan   
Četvrtak, 30 Tra 2020 09:56

opcina ilijas 253765467898765Općinski Štab civilne zaštite (OŠCZ) na jučerašnjoj sjednici donio je dva zaključka u vezi sa problemom manjka zdravstvenog osoblja i sanitetskih vozila u Domu zdravlja Ilijaš. 

Naime u Domu zdravlja Ilijaš konstantno se susreću sa problemom nedostataka ljekarskog kadra, potom tehničara i radnika na održavanju higijene.

Također, ljekari iz Doma zdravlja Ilijaš moraju redovno odlaziti na rad u kampove sa migrantima u Blažuju i Ušivku, tako da je deficit kadra skoro uvijek prisutan.

Stoga je Općinski Štab civilne zaštite (OŠCZ) donio zaključak da se zahtjevom obrati obrati generalnom direktoru Javne ustanove Domovi zdravlja Kantona Sarajevo i ministru zdravstva Kantona Sara u vezi sa nedostatkom kadrova u DZ Ilijaš.

Također, drugi problem sa kojim susreću radnici DZ Ilijaš je manjak sanitetskih vozila. Na području općine Ilijaš postoji jedno takvo vozilo, koje su do sada koristili i za transport sumnjivih slučajeva i za transport uslovno rečeno regularnih pacijenata.

Po protokolu bi trebali korisiti dva vozila, jedan tzv. prljavi sanitet za transport pozitivnih i sumnjivih pacijenata i jedan sanitet koji je zadužen za transposrt svih ostalih pacijenata.

Općinski Štab civilne zaštite (OŠCZ) donio je i drugi zaključak kojim se obraća generalnom direktoru Javne ustanove Domovi zdravlja KS, ministru zdravstva KS i Federalnom štabu civilne zaštite sa zahtjevom za nabavku još jednog sanitetskog vozila.

 
OŠCZ izdao upozorenje za građane: Obavezno poštivanje mjera za prvomajske praznike Ispis Email
Autor Nermina Lemezan   
Četvrtak, 30 Tra 2020 07:20

25648544564186476251463245887742114111Općinski Štab civilne zaštite (OŠCZ) na jučerašnjoj sjednici donio je zaključak da se objavi upozorenje za građane općine Ilijaš:

Za predstojeće prvomajske praznike i vikend upozoravaju se građani da obavezno nose zaštitne maske, rukavice te poštuju socijalnu distancu. Službenici PS Ilijaš će dodatno i pojačno pratiti da li se građani pridržavaju važećih mjera, te će sankcionisati sve one koji se ne budu pridržavali navedenih mjera.

„U dane vikenda i prvomajskih praznika imat ćemo pojačane mjere na svim izletištima, te ćemo provjeravati da li građani i dalje poštuju aktuelne naredbe. Prije svega ići ćemo sa upozorenjima, međutim uvijek se nađu i lica koja se moraju represivno sankcionisati“, naveo je komandir PS Mirsad Kurspahić.

 
OŠCZ ukinuo zabranu održavanja subotnje pijace u Ilijašu Ispis Email
Autor Nermina Lemezan   
Četvrtak, 30 Tra 2020 07:07

PIJACA ILIJASOpćinski Štab civilne zaštite (OŠCZ) na sjednici održanoj dana 29.04.2020. godine ukinuo je zabranu održavanja subotnje pijace u Ilijašu.

Tržnica ponovo počinje sa radom u subotu, 02. maja 2020. godine, u uobičajenom radnom vremenu.

Dozvoljava se prodaja isključivo prehrambenih proizvoda ispred i unutar tržnice uz poduzimanje mjera protoka kupaca na način da se omogući socijalna distanca i uz obavezu poštivanja ostalih higijensko epidemioloških mjera.

I dalje ostaje na snazi zabrana prodaje odjeće, obuće i ostalih roba, a u skladu sa naredbama Federalnog štaba civilne zaštite.

Bitno je napomenuti da je obavezno nošenje zaštitnih maski i rukavica za sve prodavce i posjetioce pijace.

 
Informacije o stanju korona virusa na području općine Ispis Email
Autor Nermina Lemezan   
Četvrtak, 30 Tra 2020 07:06

1005x635-2-326x205Informacije o stanju korona virusu na području općine Ilijaš za dan 30. april 2020. godine:

Broj osoba pozitivnih na Covid 19 na području općine Ilijaš iznosi ukupno 4. Ovim osobama je određena mjera samoizolacije i pod stalnim su zdravstvenim nadzorom.

Prema najnovijim podacima iz PU Ilijaš, a po rješenju Federalnog zavoda za javno zdravstvo u samoizolaciji se nalazi ukupno 19 osoba, te su isti pod zdravstvenim nadzorom.

Broj izliječenih osoba od korona virusa na području općine Ilijaš iznosi 1. U protekla 24 sata nije zabilježeno kršenje mjere samoizolacije.

Ovim putem Štab civilne zaštite apeluje na sve građane općine Ilijaš da budu maksimalno savjesni i samoodgovorni, te da poštuju mjere održavanja socijalne distance, nošenja zaštitnih maski i rukavica, kako bismo što uspješnije prebrodili trenutno stanje.

 
Održana peta sjednica Štaba civilne zaštite Općine Ilijaš Ispis Email
Autor Nermina Lemezan   
Srijeda, 29 Tra 2020 11:14

U sali Općine Ilijaš održana je peta sjednica općinskog štaba civilne zaštite (OŠCZ).

Komandant, načelnik te članovi štaba usvojili su zapisnik te analizirali usvojene mjere i preporuke sa prethodne sjednice, te donijeli nove mjere u vezi sa pandemijom Corna virusa (COVID 19) na području općine Ilijaš.

sjednica kriznog staba opcine ilijas 5

Kratak osvrt na socijalni aspekt u vrijeme pandemije dali su sekretarka Cvrenog križa općine Ilijaš Sejda Ćesan i pomoćnik načelnika u Službi za socijalnu zaštitu Nijaz Spahić.

Pripadnici Crvenog križa općine Ilijaš su od početka pandemije imali 157 kontakata sa korisnicima njihovih usluga, od toga 26 kontakata za dostavu lijekova, te 131 za dostavu namirnica, plaćanje računa i slično. Također Crveni križ je 21. aprila sa Zavodom za transfuziju proveo akciju doborovoljnog darivanja krvi.

Služba za socijalnu zaštitu Općine Ilijaš je realizovala više socijalnih programa gdje su ugrožene porodice dobile novčanu pomoć, te nekoliko projekata podjele prehrambenih i higijenskih paketa.

Služba ima uspostavljenu bazu podataka porodica u potrebi i trudi se da što više korisnika dobije pomoć. Ukupno će oko 400 porodica biti obuhvaćeno nekim vidom pomoći. 

Sa aspekta zdravstvene i epidemiološke situacije ocjena je dobra, stanje je stabilno i kontrolisano. Osvrt na ovaj aspekt prezenirao je doktor Anel Bumbulović.

Zaključno za danas broj potvrđenih slučajeva pozitivnih na Covid 19 na području općine Ilijaš je pet. Od toga je jedna osoba izliječena, dvije osobe su u fazi izlječenja i njihova retestiranja će biti obavljena sutra. Očekuje se da će njihovi testovi biti negativni, tako da će ostati dva aktivna aktivna slučaja.

Sve osobe sa područja općine Ilijaš koje se bile pozitivne na Covid 19 imale su lakšu kliničku sliku, te nije bilo potrebe za hospitalizacijom, osim jedne osobe koja je izliječena. Svi pacijenti su dobro i stabilni su, te ih svakodnevno prate ljekari i epidemiološke službe.

Od početka pandemije broj osoba na području općine Ilijaš koje su u samoizolaciji je 176. Prema podacima iz Doma zdravlja Ilijaš trenutno se u samoizolaciji nalazi 28 osoba.

Do sad je obavljeno 63 testiranja na virus Covid 19. Testova ima dovoljno, a ljekari porodične medicine iz Doma zdravlja Ilijaš su svakodnevno na vezi sa epidemiolozima koji indiciraju testiranja.

Također bitno je navesti da je sa radom počela Covid ambulanta u Semizovcu koja je na usluzi stanovništvu općina Ilijaš i Vogošća. Iz te ambulante će se vršiti sva testiranja za ove dvije općine, te pregledati osobe za koje se sumnja da su zaražene virusom Covid 19.

„Moram istaći da imamo problem nedostatak ljekarskog kadra, potom tehničara i radnika na održavanju higijene u Domu zdravlja Ilijaš. Također postoji problem sa manjkom sanitetskih vozila. Na području općine Ilijaš imamo jedno takvo vozilo, koje smo do sada koristili i za transport sumnjivih slučajeva i za transport uslovno rečeno regularnih pacijenata. Po protokolu bi trebali korisiti dva vozila, jedan tzv. prljavi sanitet za trasnport pozitivnih i sumnjivih pacijenata i jedan sanitet koji je zadužen za transposrt svih ostalih pacijenata. Iz Doma zdravlja u Ilijašu moramo slati ljekare na rad u kampove sa migrantima u Blažuju i Ušivku. Susrećemo se sa problemom ogromnog deficita kadra“, rekao je doktor Bumbulović.

Krizni štab Općine Ilijaš je usvojio dva zaključka i to: da se OŠCZ obrati generalnom direktoru JU Domovi zdravlja KS, ministru zdravstva KS i Federalnom štabu civilne zaštite sa zahtjevom za nabavku još jednog sanitetskog vozila, te drugi zaključak da se pošalje zahtjev generalnom direktoru JU Domovi zdravlja KS i ministru zdravstva KS u vezi sa nedostatkom kadrova u DZ Ilijaš.

O sigurnosnoj situaciji na području općine Ilijaš izvijestio je novi komandir PS Ilijaš Mirsad Kurspahić.

sjednica kriznog staba opcine ilijas 5bSituacija na području općine Ilijaš je zadovoljavajuća. Policijski službenici vrše pojačan obilazak i upozoravaju građane na pridržavanje naloženih mjera kada je u pitanju nošenje maski i rukavica te držanje socijalne distance. Međutim postoje lica koja se ogluše na naredbe pa se takvi represivno sankcionišu.

Prema najnovijim podacima iz PU Ilijaš, a po rješenju Federalnog zavoda za javno zdravstvo u samoizolaciji se nalazi ukupno 15 osoba, te iste obilaze policijski službenici. Do sada nije bilo kršenja mjere samoizolacije.

Rad u PS Ilijaš se odvija neometano, šalter sale u PS Ilijaš rade od 7:30 do 13 sati i nema prevelikih gužvi, građani poštuju upute, nose zaštitnu opremu i poštuju socijalnu distancu. Također vrši se redovna dezinfekcija prostora i vozila. 

„U dane vikenda i prvomajskih praznika imat ćemo pojačane mjere na svim izletištima, te ćemo provjeravati da li građani i dalje poštuju aktuelne naredbe. Prije svega ići ćemo sa upozorenjima, međutim uvijek se nađu i lica koja se moraju represivno sankcionisati“, naveo je komandir Kurspahić.

Krizni štab Općine Ilijaš donio je zaključak da se objavi sljedeće upozorenje za građane: Za predstojeće prvomajske praznike i vikend upozaravaju se građani da obavezno nose zaštitne maske, rukavice i drže socijalnu distancu. Policijski službenici će dodatno i pojačno pratiti da li se građani pridržavaju važećih mjera, te će sankcionisati sve one koji se ne budu pridržavali navedenih mjera.

Također OŠCZ donio je mjeru kojom se od 2. maja stavlja van snage prethodna mjera zabrane rada pijace. Subotnja pijaca će ponovo početi sa radom, uz primjenu svih mjera zaštite od protoka kupaca, socijalne distance, higijenskih i epidemioloških mjera i napomenu da je i dalje na snazi mjera zabrana prodaje tekstila.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Izrada Strategije
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

PRIJAVA KORUPCIJE
 
 
Prijavu korupcije i druge nepravilnosti možete prijaviti na e-mail: 
 
ZAKLJUČAK
 
 
ZAKLJUČAK
 
 
 ODLUKA O USVAJANJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIČKA STANICA" ''
 
 
ODLUKA O PROVOĐENJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"
 
 
REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA" (skraćeni tekst)
 

REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"- URBANISTIČKO RJEŠENJE
 

 
ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE/SUFINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU-APLIKACIJE PROGRAMA IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

Program mjera i ušteda za ublažavanje posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusom (Covid 19)
 

 
 
JAVNO SAOPĆENJE investitorima koji posjeduju važeće lokacijske informacije, urbanističke saglasnosti i naknadne urbanističke saglasnosti
 

 
 
Izvještaj o radu općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2019.godinu
 

 
 
Operativni plan općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2020.godinu
 

 

 
 

Projekat LIFE - VIDEO

Projekat poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou – LIFE, koji provodi Međunarodna finansijska korporacija IFC, članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, putem UKaid-a

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2020.godinu

Budžet općine ilijaš 2020
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas376
mod_vvisit_counterJuče2518
mod_vvisit_counterOva sedmica11673
mod_vvisit_counterOvaj mjesec11673