• ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba

oficijelna internet prezentacija općine Ilijaš
Posjeta slovenačke delegacije – Obnovljeno prijateljstvo općina Ilijaš i Trebnje Ispis Email
Autor Nermina Lemezan   
Petak, 28 Velj 2020 10:43

 

posjeta slovenacke delegacijeNačelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić sa saradnicima ugostio je jutros delegaciju slovenačke Općine Trebnje predvođenu gradonačelnikom Alojzijem Kastelicom te direktorom općinske uprave Janezom Pircom i članom Općinskog vijeća Brankom Longarom.

Tokom posjete saradnici načelnika, članovi Kolegija Općinskog vijeća, te direktori javnih ustanova su iznijeli osnovne podatke i aktuelne teme u okviru oblasti u kojima rade, te su se zanimali za način rada kolega iz Slovenije.

U našu općinu delegacija je doputovala povodom obilježavanja Dana općine Ilijaš i Dana nezavisnosti BiH. Naime, Općina Ilijaš je davne 1977. godine potpisala Povelju o bratimljenju sa Općinom Trebnje, Gradom Velika Gorica, Općinom Obrenovac i Gradom Aleksandrovcem. Ova posjeta će biti prilika da se pomenuta Povelja i prijateljske veze obnove.

"Impresioniran sam i zaista mi je drago vidjeti da je Ilijaš ovoliko razvijen te da prednjači u odnosu na neke druge općine u Bosni. Mislim da jedni drugima imamo što pokazati i učiti jedni od drugih. Posebno mi je zadovoljstvo da obnovimo prijateljstvo iz 1977. godine kada je sve i počelo.

Najbitnije u čemu bismo mogli pomoći je da razvijemo vaš tim za apliciranje na evropske projekte, tu vidim ono što će biti bitno za Ilijaš u budućnosti. Jer mi smo taj put već prošli i možemo vam pomoći i prenijeti iskustva. Želja mi je da razvijemo naše odnose i da obje strane rade na jačanju međusobnih veza", kazao je Kasetelic.

posjeta 1111Načelnik Akif Fazlić je zaželio dobrodošlicu županu i cjelokupnoj delegaciji Općine Trebnje.

"Zadovoljstvo mi je da smo nakon dugo vremena ponovo uspostavili bratske odnose koji su definisani Poveljem iz 1977. godine.

Važno je da imamo dobru komunikaciju i da se susrećemo, te da razmjenjujemo iskustva i jedni drugima pomažemo.

Iskustvo Općine Trebnje u smislu apliciranja za sredstva Evropske unije je nešto što bi nama pomoglo. Nažalost BiH još uvijek ne  može sudjelovati i aplicirati prema sredstvima iz evropskih fondova, ali iskustvo kolega iz Slovenije u budućnosti će biti jako važno.

Očekujem da će se međusobne posjete i komunikacija nastaviti, te da će doći do novih poznanstava. Župan je pomenuo da smo mi druga generacija iz Povelje iz 1977. godine. Obaveza nas dvojice je da na treću generaciju prenesemo iskustvo i želju da nastave putem prijateljstva i da rade u najboljem interesu građana ove dvije općine", rekao je Fazlić.

Na sutrašnjoj svečanoj sjednici Općinskog vijeća planirano je svečano potpisivanje obnovljenje Povelje o bratimljenju Općine Ilijaš i Općine Trebnje.

 
Otvorena izložba “Bosansko mramorje” autora Midhata Dizdarevića Ispis Email
Autor Nermina Lemezan   
Petak, 28 Velj 2020 08:55

 

21476759759675Svečano otvorenje izložbe „Bosnasko mramorje“ (Spomenici kulturno – historijskog naslijeđa općine Ilijaš) autora Midhata Dizdarevića profesora historije, upriličeno je u prostorijama Preporda u Ilijašu.

Izložba „Bosansko mramorje“ rezultat je projekta pod nazivom „Popis stećaka i nišana“ i „Valorizacija kulturne baštine“ općine Ilijaš koja je u periodu od 2017. - 2019. godine inicirana od strane Udruženja za zaštitu kulturno – historijskog naslijeđa i edukaciju mladih „ARHIUM“ Ilijaš.

Navedenim projektima izvršena je ubikacija, evidentiranje i fotodokumentiranje dvadeset lokaliteta što predstavlja 50% sveukupnog broja lokaliteta sa stećcima i nišanima.

Autor izložbe Midhat Dizdarević istakao je da je na dvadeset lokaliteta ubicirano i evidentirano 212 stećaka i osam starih nišana.

„Cilj evidentiranja, valorizacije i prezentiranja kulturno-historijskog naslijeđa jeste predstaviti po prvi put kulturno naslijeđe općine Ilijaš, stanje ugroženosti, stepen očuvanosti spomenika i perspektive za buduća istraživanja i razvoj kulturnog turizma. Općina Ilijaš posjeduje  najveću 1256582446koncentraciju nekropola stećaka u KS. Riječ je od oko 30 lokaliteta stećaka sa brojem od oko 550 stećaka. Ova izložba govori o kulturnom bogatstvu općine Ilijaš“, kazao je Dizdarević.

Doc.dr. Emir Filipović naglasio je da su stećci nadgrobni spomenici ljudi koji su živjeli prije nas na ovim prostorima.

„Oni pripadaju razdoblju koje mi nazivamo Srednji vijek i živo su svjedočanstvo kontinuiteta života na ovim prostorima. Oni su opomena nama danas, ako je život bio tada moguć, onda je moguć i danas na ovim prostorima. Ono što nas veže za ove prostore jeste osjećaj zavičanjosti a koji je bitan za naš identitet. Mi smo u obavezi da čuvamo naše historijsko naslijeđe. Stećci se javljaju u vremenu kada je Bosna bila najjača država i politički,kulturno i ekonomski.

Tako ih trebamo i doživljavati. To je bio dio plemićke kulture. Nije nam ostalo mnogo naslijeđa. Ono što je ostalo je poluzapušteno ili uništeno. Obaveza nam je da čuvamo naše historijsko naslijeđe kao značajno svjedočanstvo o vremenima iza nas. Ako se nećemo odnositi s poštovanjem odnositi prema prošlosti, kako da očekujemo od onih što dolaze u vremenu ispred nas, da poštuje vrijeme u kojem mi sada živimo“, kazao je doc.dr. Filipović.

4554895621546265486Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić čestitao je autoru izložbe Midhatu Dizdareviću na ovom projektu i na tome što je okupio kompetentne  ljude koji mogu govoriti o ovoj važnoj temi.

„Čast nam je da imamo ovu izložbu u povodu Dana općine Ilijaš. Napokon došli smo u fazu da govorimo o kulturno-historijskom naslijeđu naše Općine. Sigurno ćemo podržavati ovu vrstu projekata koja zahtjeva jedan proces u kojem ćemo svaki dan sve više napredovati. Važno je da učimo iz onog što je naša historija i koje poglede za budućnost možemo izvući iz ovih projekata“, kazao je načelnik Fazlić.

Na izložbi je posebno istaknuta nekropola Selište-Podbare i Sudići koje su po prvi put ubicirane i evidentirane. Od ostalih lokaliteta istaknut je višeslojni lokalitet Brus – Vruci čiji areal rasporstiranja ujedinjuje srednjovijekovni i osmanski period iz tog perioda. Važno je napomenuti da će izložba predstaviti i spomenike koji su na listi Nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, nekropole na Ozrenu Travnjak i Bandijera te Kopošići.

 
Održano predavanje na temu prevencije raka grlića materice Ispis Email
Autor Nermina Lemezan   
Četvrtak, 27 Velj 2020 15:30

DSC 1394U organizaciji Zdravstvenog savjeta općine Ilijaš i Zavoda javnog zdravstva Kantona Sarajevo održano je predavanje na temu prevencije raka grlića materice.

Moderator ovog edukativnog predavanja bio je predsjednik Zdravstvenog savjeta općine Ilijaš dr.med. Anel Bumbulović.

„Moram napomenuti da će ovo biti kontinuirana saradnja Zdravstvenog savjeta općine Ilijaš i Zavoda javnog zdravstva Kantona Sarajevo kroz cijelu godinu. Bavićemo se različitim temama i pokušati obuhvatiti sve ciljane skupine našeg stanovništva. Odlučili smo se na temu prevencije raka grlića materice kao javnozdravstvenog problema i faktora rizika kao i prevencije. Zašto ova tema? Rak grlića materice predstavlja veliki javnozdravstveni problem u BiH i svijetu. I pored toga što je dijagnostika raka grlića materice jednostavna i dostupna, ipak učestalost ovog oboljenja je velika.

Nažalost kod većine žena u BiH ova bolest se otkriva u poodmaklom stadiju kada je tretman liječenja dosta otežan ali i ishod bolesti sa veoma lošim prognozama. Ovo je važna tema da se žene edukuju o prevenciji i dostupnosti preventivnih mjera za ovo oboljenje“, kazao je dr. Bumbulović.

Predavanje na temu rak grlića materice održala je dr.med. Senihe Čelik koja je prisutne upoznala sa ovim javnozdravstvenim problemom, simptomima bolesti, faktorima rizika i prevenciji.

„Ciljevi su stvaranje podrške i povjerenja te pružanje pomoći u boljem razumijevanju zdravlja i faktora koji utiču na zdravlje pojedinaca u lokalnoj zajednici a samim time i podizanje kvalitete života pojedinaca i njihovih porodica u loklanoj zajednici, smanjenje učestalosti potencijalnih rizičnih ponašanja, te podizanje zdravstvene kulture pojedinaca i lokalne zajednice“, kazala je dr. Čelik.

Ove akcije unaprijeđenja zdravstvenog profila populacije u zajednici će biti dugotrajne, kontinuirane i planirane aktivnosti u saradnji sa partnerima DSC 1397prijateljima zdravlja, jedinicama lokalne zajednice na području KS.

„Korisnici ovog programa su općenito osobe s povećanim bihevioralnim, biomedicinskim i sociomedicinskim faktorima rizika a ciljana populacija programa su djeca i mladi, osobe srednje i starije dobi, radno sposobno stanovništvo i ranjive skupine (stariji, nezaposleni, osobe sa invaliditetom, etničke manjine, mladi i žene) što će se definisati sa predstavnicima lokalne zajednice“, kazala je dr. Čelik.

Sanja Zagorac-Jozić, pomoćnica načelnika i članica Zdravstvenog savjeta općine Ilijaš istakla je podršku Općine Ilijaš svim aktivnostima za zaštitu i prevenciju zdravlja naših stanovnika.

„Posebno mi je drago što je ovo prva javna i zvanična aktivnost Zdravstvenog savjeta općine Ilijaš koji je nedavno oformljen i već opravdava svoje postojanje. Mislim da ovakvih edukacija u našoj loklanoj zajednici treba biti što više, ne samo na ovu temu nego i na mnoge druge kako bismo osvijestili naše stanovništvo o važnosti zdravlja“, kazala je Zagorac-Jozić.

Iako spada u grupu preventivnih karcinoma, rak grlića materice na drugom je mjestu po učestalosti kod žena i često je uzročnik visoke smrtnosti.

 
Javni poziv za startup firme Ispis Email
Autor Nermina Lemezan   
Četvrtak, 27 Velj 2020 08:18

 

066„Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA, uz finansijsku podršku Vlade Kantona Sarajevo putem Ministarstva privrede, implementira projekat „Uspostava modela inovativnog business startup centra za početnike u biznisu sa područja Kantona Sarajevo“, kojim je predviđeno jačanje kapaciteta, znanja i vještina startup firmi kroz njihov prijem u Inovativni startup business centar, a koji će uključivati stručne edukacije, mentorstvo, savjetovanje, promociju, te korištenje zajedničkog radnog prostora za 20  subjekata.

Na ovaj način startup firmama će bti omogućen pristup širokom spektru usluga namijenjenih razvoju i rastu početnika u biznisu koje su već razvijene u SERDA-i, objedinjavanjem modela poslovnog centra, inkubatora, otvorenog zajedničkog radnog prostora (coworking space) i startup akceleratora.

U okviru navedenog projekta objavljen je Javni poziv startup firmama (mikro, malim i srednjim preduzećima i obrtnicima sa područja Kantona Sarajevo, koji posluju manje od 24 mjeseca) za prijavu na učešće u besplatnom Inovativnom startup business centru. Više informacija o načinu prijave moguće je dobiti na linku: https://serda.ba/bs/novosti/javni-poziv-startup-firmama-pocetnicima-u-biznisu-za-prijavu-na-ucesce-u-besplatnom-inovativnom-startup-business-centru/3596

 
Promocija zdravlja u lokalnoj zajednici: Najava predavanje na temu prevencije raka grlića materice Ispis Email
Autor Nermina Lemezan   
Srijeda, 26 Velj 2020 13:46

5e567892ebf50U organizaciji Zdravstvenog savjeta općine Ilijaš u četvrtak, 27. februara u 15 sati, u prostorijama Biznis centra je planirano predavanje na temu prevencije raka grlića materice.

Moderator ovog edukativnog predavanja će biti predsjednik Zdravstvenog savjeta općine Ilijaš dr.med. Anel Bumbulović.

Planirano je uvodno obraćanje načelnika Općine Ilijaš Akifa Fazlića, a potom uvodno predavanje direktorice Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo prof.dr.med.sci. Aide Pilav.

Nakon toga je planirana prezentacija dr.med. Senihe Čelik na temu „Rak grlića materice, javnozdravstveni problem, simptomi, faktori rizika i prevencija“.

Iako spada u grupu preventivnih karcinoma, rak grlića materice na drugom je mjestu po učestalosti kod žena i često je uzročnik visoke smrtnosti.

Da svake dvije minute u svijetu od raka grlića materice umre jedna žena porazni su podaci, zbog čega ovakva predavanja imaju višestruki značaj, posebno ako uzmemo u obzir činjenicu da živimo u zemlji u kojoj je briga o ženskom zdravlju posebno reproduktivnih organa žene i dalje tabu tema.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Izrada Strategije
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

PRIJAVA KORUPCIJE
 
 
Prijavu korupcije i druge nepravilnosti možete prijaviti na e-mail: 
 
Izvještaj o radu općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2019.godinu
 

 
 
 
Operativni plan općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2020.godinu
 

 
 Nacrt Regulacionog plana "Apartmansko naselje Ljubnići - QTR-BS" Ilijaš
 

 
 
 
 
 
 

Projekat LIFE - VIDEO

Projekat poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou – LIFE, koji provodi Međunarodna finansijska korporacija IFC, članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, putem UKaid-a

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2020.godinu

Budžet općine ilijaš 2020
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1697
mod_vvisit_counterJuče2205
mod_vvisit_counterOva sedmica20432
mod_vvisit_counterOvaj mjesec69623