• ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba

oficijelna internet prezentacija općine Ilijaš
Priključak sportske dvorane na sistem KJKP "Toplane-Sarajevo" Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Utorak, 04 Srp 2017 12:25
SastanakToplaneOpćinski načelnik Akif Fazlić danas je održao sastanak sa direktorom KJKP "Toplane – Sarajevo"d.o.o. Sarajevo Admirom Džuburom i direktorom JU "KSC I RADIO ILIJAŠ" Benisom Fazlićem, a povod sastanka je bio priključak sportske dvorane na sistem KJKP "Toplane-Sarajevo". 
Rebalansom Budžeta Općine Ilijaš, koji je usvojen na 10. sjednici Općinskog vijeća obezbijeđena su sredstva u iznosu od 20.000,00 KM za priključak sportske dvorane na sistem KJKP "Toplana- Sarajevo", a na današnjem sastanku je dogovorena dinamika radova, kako bi sistem profunkcionisao do grejne sezone. 
U narednom periodu KJKP "Toplane-Sarajevo" će izvršiti projektovanje, izvođenje mašinskih i elektro radova te uvezivanje u centralni sistem kotlovnice, a Općina Ilijaš će preko JU "KSC I RADIO ILIJAŠ" uplatiti novčana sredstva u iznosu od 20.000,00 KM za realizaciju ovog Projekta.
Sportska dvorana se trenutno zagrijava na plin što se pokazalo neekonomičnim i neodrživim, te opredjeljenje menadžmenta i osnivača ustanove je da se priključkom ovog objekta na sistem Toplana  obezbijede još bolji uslovi za korisnike sportske dvorane u zimskom periodu. 
 
Općinski načelnik Akif Fazlić je iskoristio priliku i pohvalio rad KJKP Toplane Sarajevo u zimskom periodu kada je grejna sezona intenzivna, a u kojoj su korisnici usluga KJKP "Toplane-Sarajevo" sa područja Općine Ilijaš izuzetno zadovoljni. 
 
Održan otvoreni sastanak sa vijećnicima OV-a Ilijaš i Predsjednicima Savjeta MZ Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Ponedjeljak, 03 Srp 2017 13:15
SastanakSaVijecnicimaFDR 002U okviru projekta “Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH” koji je zajednička inicijativa Vlade Švicarske i Vlade Švedske, a kojeg provodi UNDP BiH, dana je u Općini Ilijaš održan sastanak/tribina sa vijećnicima Općinskog vijeća općine Ilijaš i predsjednicima Savjeta mjesnih zajednica.
Današnji sastanak je dio aktivnosti u sklopu gore navedenog projekta, a organizovan je od strane Fondacije za razvoj i demokratiju koja je ujedno i SastanakSaVijecnicimaFDR 005partner Projekta. 
Cilj sastanka je bio da se utvrde mehanizmi političke odgovornosti vezano za MZ, zatim diskusija u vezi participacije predstavnika MZ u radu Općinskog vijeća te komunikacije između Općinskog vijeća i mjesnih zajednica. 
Ova aktivnost će doprinijeti uspostavljanju konačne vizije mjesnih zajednica.
 
SastanakSaVijecnicimaFDR 014U drugom dijelu dana održan je i sastanak sa predsjednicima Savjeta mjesnih zajednica sa područja Općine Ilijaš koji su direktno uključeni u implementaciju projekta ali i sa mjesnim zajednicama koje nisu dio ovog Projekta. Na sastanku je diskutovano o jačanja uloge MZ u procesima donošenja odluka, funkcionisanju mjesnih zajednica, komunikaciji i saradnje sa drugim akterima vlasti.
 
Svečano otvorena manifestacija "Ilijaški dani 2017" Ispis Email
Autor Aida Muratović   
Nedjelja, 02 Srp 2017 06:58

id 1Sinoć je svečano otvorena manifestacija "Ilijaški dani 2017"koja se ove godine održava do 07. jula .

I ove godine će posjetitelji moći uživati u raznovrsnom kulturno -zabavnom i sportskom programu .

Manifestacija ima tradiciju dugu već 17 godina , koja se u Ilijašu održava svake godine . U prehhodnim godinama održano je desetine pozorišnih predstava , koncerata narodne i pop muzike ,večeri sevdaha , koncerata klasične muzike , izložbi poznatih slikara , promocije knjiga , filmske večeri ..i ostali mnogobrojni sadržaji . I ove godine je pripremljen bogat kulturno -zabavni program .

Prvu noć manifestacije je počela izvedbama najlješih ilahija i kasida koje su izveli Ženski hor Hannan iz Starog Ilijaša i Hor Džemata Podlugovi .

Dodijeljene su nagrade i diplome pobjednicima literarnog konkursa " Ramazan mjesec milosti, oprosta i spasa " koji je i ove godine uspješno realizovala "JU KSC i Radio Ilijaš" uz nesebičnu pomoć sponzora :Perzijsko -bosanskog koledža sa internatom Lješevo , Lišćevicom promet i Hodžexom d.o.o.

Predsjednik komisije za izbor radova šerif ef. Čatić je proglasio pobjednike .id 2

Amra Herić je osvojila treće mjesto , učenica je VI razreda JU OŠ"Srednje" . Sponzor nagrade je Hodžex d.o.o , firma koja se bavi prodajom građevinskog materijala na veliko i malo .

Nagradu je uručila Fadila Fazlić , stručna savjetnica za kulturu i sport JU KSC i Radio Ilijaš .

Drugo mjesto je osvojila Emira Nur Muftić , pohađa OŠ "Musa Ćazim Ćatić " Sarajevo .Sponzor nagrade Lišćevica promet Podlugovi , firma koja je već duži niz godina prijatelj i podrška JU KSC i Radio Ilijaša .

Pobjednik ovogodišnjeg literrnog konkursa je Ernad Hadžavdija , završio peti razred OŠ "Srednje" .

Sponzor nagrade je PBK sa internatom Lješevo , koji su i do sada podržali mnogobrojne aktivnosti , događeje i manifestacije .

Poslije proglašenja pobjednika druženje je nastavljeno nastupom horova .

 
Dodijeljeno milion KM za razvoj poslovnih zona u FBiH: 17 novih firmi i 202 nova radna mjesta Ispis Email
Autor web admin   
Petak, 30 Lip 2017 00:00

U Vladi Federacije BiH danas je potpisan ugovor o dodjeli grant sredstava za razvoj poduzetničkih zona na području FBiH. Visina sredstava za sedam općina i gradova FBiH iznosi milion KM koje će biti uložene u otvaranje novih firmi i radnih mjesta.

nacelnik1

nacelnik11

Kako je izjavio federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić koji je u ime Vlade FBiH potpisao ugovor s načelnicima sedam općina i gradova iz FBiH, sredstva su dodijeljena na osnovu javnih poziva na koje se prijavilo 39 općina i gradova.

"Izabrano je sedam prvoplasiranih koji će dobiti iznosi između 75.000 KM do 150.000 KM, ovisno o projektu koji su naveli u aplikaciji. Drago mi je što će posljedica ovoga biti 17 novih poslovnih subjekata koji će ući u ove poslovne zone i biti zaposlena nova 202 radnika. Ovaj projekt radimo svake godine", rekao je Zukić.

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić kazao je kako je ovaj projekt bitan za lokalne zajednice jer je on test osposobljenosti i spremnosti lokalnih administracija za stvaranje poduzetničke klime u lokalnim zajednicama.

"Općina Ilijaš je ovaj projekt dizajnirala na iznos od 151.000 KM, od čega će ovo ministarstvo osigurati 108.000 KM, a 43.000 je učešće lokalne zajednice. Projekt je dizajniran na tri nivoa: jedan za industrijsku zonu Luka, drugi za opremanje poslovnog centra i treći kao podrška posjete međunarodnim sajmovima. Ovo je druga godina da smo u ovom projektu i rezultate itekako možemo valorizirati. U prošloj godini općina Ilijaš je imala rast zaposlenosti od 16,5 posto, 520 radnih mjesta, bili smo 12. u FBiH po vrijednost izvoza sa 169 miliona i nastojimo to zadržati i u ovoj godini", rekao je Fazlić.

Istakao je kako očekuje novih 50 radnih mjesta i tri nova privredna subjekta koja će početi raditi u okviru ovog projekta.

Općina Maglaj također je dobila sredstva. Načelnik Mirsad Mahmutagić kazao je kako imaju tri poslovne zone i da su dobili 185.000 KM putem ovog projekta.

"Ministarstvo sa 136.900 KM sufinansira projekt za najveću poslovnu zonu. Nadamo se da će efekti biti vrlo pozitivni i da ćemo zaposliti što više mladih u BiH. Nadam se da će Maglaj nastaviti privredni razvoj", rekao je Mahmutagić.

Premijer FBiH Fadil Novalić rekao je da ovakvi projekti pokreću procese nabolje. Podsjetio je da je privrednik 33 godine i da zna šta znači osnovati i voditi preduzeće te zaposliti i obučiti radnike za posao.

"To je veliki Sizifov posao. Velika je to odgovornost, ali Vlada FBiH nastoji da privrednici u tom projektu ne budu sami, da im pomogne, olakša i podstakne ih. Imamo veliku pomoć i saradnju lokalnih zajednica jer povećanje broja zaposlenih znači da ljudi rade i žive dostojanstveno od svog rada, da se pune penzioni fondovi i da raste društveni dohodak. Naš glavni cilj je zapošljavanje i na tome radimo u svim resorima", rekao je Novalić.

Istakao je kako je zaključno s 29. junom novozaposlenih 31.650 osoba u FBiH te da su ovo podaci koji otvaraju perspektivu građanima da u BiH vrijedi ostati i raditi na njenom razvoju i budućnosti.

Izvor: www.klix.ba

 

 
Održana sjednica Općinskog vijeća Ilijaš Ispis Email
Autor Aida Muratović   
Četvrtak, 29 Lip 2017 00:00

Održana je deseta  sjednica  Općinskog vijeća sa jedanaest tačaka dnevnog reda . Nakon vijećničkih pitanja i inicijativa prešlo se na dnevni red .

Općinski načelnik Akif Fazlić je obrazložio prijedlog Izmjene i dopune Budžeta općine Ilijaš za 2017. godinu.

Obzirom da su se stvorili zakonski i drugi uslovi za pokretanje procedure Izmjena i dopuna Budžeta  općine Ilijaš za 2017.godinu , sačinjen je prijedlog .  Izmjenama i dopunama su utvrđeni prihodi i primici u iznosu od 14.993.600 KM što u odnosu na aktuelni plan predstavlja povećanje za 2.729.700 KM odnosno za 22 %više u odnosu na aktuelni plan .

Najznačajnije stavke prihoda koje su tretirane Izmjenama i dopunama Budžeta : povećanje na poziciji Prihoda od indirektnog oporezivanja koji pripadaju jedinicama lokane samouprave , povećanje na poziciji Neporezni prihodi –prihodi po osnovu komunalne naknade , kao i povećanje na poziciji primljeni tekući transfer od kantona . Ova tačka  je usvojena jednoglasno .

 Na sjednici je usvojen i Plan rada Javne ustanove „Kulturno – sportski centar i Radio Ilijaš“ za 2017. godinu .  JU KSC i Radio će se kao i predhodnih godina  fokusirati na organizovanje mnogobrojnih aktivnosti , koncerata , pozorišnih predstava , likovnih izložbi , promociji knjiga , edukativnih  radionica , općinskih manifestacija . I dalje će biti nastavljeno pružanje malksimalne podrške sportskim udruženjima da kvalitetno obavljaju svoje aktivnosti .  Ova Ustanova će rebalansom Budžeta dobiti 100.000 KM  koje će biti raspoređene na rekonstrukciju grijanja u Sportskoj dvorani , nabavku opreme  i auta za Radio , kao i na projekte koji se tiču Kino sale .

Usvojeni su i Prijedlozi Odluka o usvajanju Regulacionacionih planova „Savića brdo „ Savića brdo 1“, i „Stari Ilijaš „, kao i prijedlog Odluke o utvrđivanju novog građevinskog zemljišta i Plana parcelacije za izgradnju apartmanskog naselja Ljubnići II i Nacrt Odluke o provođenju i usvajanju regulacionog  plana „Gornji  Kadarići „

Usvojen je Prijedlog zaključka o davanju saglasnosti za obavljanje poslova sekretara Općinskog vijeća Ilijaš kao Prijedlog Rješenja iz imovinsko-pravne oblasti .

Snimak sjednice možete poslušati sutra (petak) u 13,00 sati na talasima Radio Ilijaša .

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2017.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2017

 

.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1296
mod_vvisit_counterJuče899
mod_vvisit_counterOva sedmica8509
mod_vvisit_counterOvaj mjesec23135