• ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba

oficijelna internet prezentacija općine Ilijaš
BZK “Preporod” Ilijaš poklonio gradu predivnu Večer najljepših ilahija Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Ponedjeljak, 13 Stu 2017 07:36
bzkPreporod1Najspektakularniji, scenski usavršen, inovativan, vokalno i izvođački nadmoćan bio je ovogodišnji tradicionalni ilijaški Koncert najljepših ilahija u organizaciji BZK “Preporod” Ilijaš , koji je ponovo okupio najeminentnije soliste i grupe duhovne muzike i više hiljada posjetitelja u Sportskoj dvorani Ilijaš.
 
Ašere je na početku koncerta proučio Tarik ef. Hašimović.  Na koncertu su nastupili: SOLISTI: Armin Muzaferija, Latif Moćević, Ahmed Alili, Mustafa Isaković, Šerif Delić, Miralem Babajić, Selma Droce, Lejla Čaušević i Adna Gurda. HOROVI: hor “Šapat srca”, „Ašik“  i domaćin koncerta hor “Preporod” Ilijaš i Ansambl Džemšida Hodžića.
 
Učesnici, kao i posjetitelji poslije koncerta kazali su da su duhovnom hranom zadovoljili svoje duše, a kako reče producent koncerta  Tarik Omerhodžić ta pozitivna energija širila se dvosmjerno između izvođača i publike.
 
BzkPreporod2"Od samog početka sam uz ovaj projekat, kao i uz ovaj koncert. Mi na sceni smo uživali i nakon dva sata nema  uopće umora, samo veliko zadovoljstvo i jednostavno sam uživao. Ta emocija se prenosi, ono što se napravi u Ilijašu je urnek koji je zapažen i u velikim gradovima. Publika je žedna ovakvih sadržaja i to se osjeti i uspostavi prava interakcija sa publikom, tako da se dobije poseban doživljaj. Zahvaljujem se svim saradnicima iz agencije Produkcija, koji su sebe nesebično dali za ovaj projekat,  svim izvođačima i horovima koji su na moj poziv odmah se odazvali i došli. Ovaj koncert kruna je godišnjeg uspješnog rada BZK „Preporod“ Ilija"š,  kazao je Omerhodžić zahvalivši se i svima ostalima koji su dali doprinos za uspješnu realizaciju Večeri najljepših ilahija.
 
Utisci učesnika
 
BzkPreporod3Posebno emotivno ovu ilijašku večer je doživio i Latif Moćević, kazavši da je poseban doživljaj i zadovoljstvo učestvovati na koncertu koji organizuju prijatelji.
 
"Ovo su koncerti koji imaju posebnu dimenziju jer su vezani za prijatelje i ljude s kojima smo i privatno prijatelji. To doda posebnu energiju i sretan sam što se oživljava duh i čuva tradicija naše duhovne muzike, to je ono što me najviše ispunjava i čestitam organizatorima koji u tome uspijevaju svake godine", zaključio je Moćević.
 
Već treću godinu na ilijaškom koncertu ilahija učestvuje i talentovani  Ahmed Alili, sin hafiza Aziza Alilija. Posebnu emociju prenio je mladi Alili izvedbom ilahije Aziza Alilija „Džibrilov mi dodajte ibrik“, odnosno „Ya, Rabbena“.
 
"Publika u Ilijašu prepoznaje vrijednost duhovne muzike i cijeni emociju koju ona u vjerniku proizvodi. Od 2014. godine učestvujem na koncertu i izvođači su odlični. Publike je sve više iz godine u godinu i radostan sam zbog toga", kazao je Ahmed Alili.
 
Šerif Delić u posljednjih 10 godina čest je gost na raznim vjerskim manifestacijama u našem gradu, Ramazanskim večerima sa hafizom Bugarijem.
 
BzkPreporod4"Prvo što sam iz Kaknja, pa sam bliže Ilijašu i osjećam se kao domaćin, ovo je bila još jedna predivna večer i po mom mišljenju najbolji koncert do sada. Načelnik Općine Ilijaš uvijek ima razumijevanja i podržava u svemu ovakve manifestacije što cijelom događaju daje posebnu vrijednost,a i Tarik Omerhodžić uvijek ima volje i uspijeva na najbolji način organizirati ovako velike događaje", naglasio je Delić izrazivši nadu da će tradicija koncerata ilahija dugo potrajati.
 
Profesorica muzike Selma Droce kaže da je čast nastupati sa izvođačima, solistima, horovima i da je ovaj koncert urađen na najvišem profesionalnom nivou.
 
"Sa domaćinima i organizatorima koncerta sarađujem već četvrtu godinu i čast je i ponos biti dio ove večeri jer je sve urađeno na maksimalno profesionalnom nivou i zadovoljava najviše standarde i što se tiče scene, izvođača, muzike i kompletnog aranžmana. Trudimo se raditi na najbolji mogući način i sačuvati originalnu ljepotu i izvornost svake ilahije i kaside", istakla je profesorica Selma.  
 
Devet  heroja
 
BzkPreporod5Na koncertu  su premijerno prikazani dijelovi spota kaside „Devet heroja“ Mustafe Isakovića, koji će svoje prvo prikazivanje imati 17. novembra  u Multimedijalnoj sali Općine Novi Grad Sarajevo.   Mustafa Isaković, poznati interpretator ilahija, proteklu godinu je angažovan na projektu pod nazivom “Devet heroja”. Riječ je o kasidi posvećenoj devetorici heroja Armije Republike Bosne i Hercegovine odlikovanih najvećim ratnim odličjem, Ordenom heroja oslobodilačkog rata, među kojima su general; Izet Nanić, Hajrudin Mešić, Safet Hadžić, Safet Zajko, Mehdin Hodžić, Midhat Hujdur, Adil Bešić, Nesib Malkić, Enver Šehović. Kasidu prati kratki dokumentarni film posvećen bosanskim gazijama.
 
 
Inače, Isaković je široj bh. javnosti poznat i po tome što je predstavljao BiH u jednoj od najpopularnijih televizijskih emisija posvećenih takmičenju u najboljoj interpretaciji i izvođenju ilahija i kasida, Munshid Al-Shariqah, koje se održava u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.
 
Inserti sa koncerta
 
Do suza je prisutne dovela naša Adna Gurda spektakularnom izvedbom pjesme Hanke Paldum „Mojoj Majci“  Izvanredni nastup Hora „Ašik“ i Armina Muzaferije pratio je i derviški ples, što je bio poseban doživljaj za publiku. To su bili djelići savršeno ukomponovanog mozaika uređenog za potpuno audio-vizuelno, ali i ono posebno nemjerljivo duhovno zadovolJstvo svake prisutne duše ove subote u Sportskoj dvorani Ilijaš.
 
Zahvalnice
 
Organizatori BZK „Preporod“ Ilijaš ove su godine za podršku u radu dodijelili zahvalnice ministru finansija u Vladi Kantona Sarajevo Jasminu Halebiću i direktorima osnovnih škola „Stari Ilijaš“ i „Hašim Spahić“ Mahiru Deviću i Mirsadu Kusturi.
 
Humanitarna akcija
 
BzkPreporod6Koncert je i ove godine bio humanitarnog karaktera. Svi posjetioci mogli su  donirati novčana sredstva, u skladu sa svojim mogućnostima, za izgradnju lifta u SŠC „Nedžad Ibrišimović“ Ilijaš, koji ne neophodan učeniku Dženanu Pinjiću ali i svim ostalim učenicima sa sličnim problemima.
 
 
JU KSC i Radio Ilijaš je glavni medijski pokrovitelj i domaćin sa svojim kapacitetima. SPONZORI: Općina Ilijaš, Federalno ministarstvo kulture i sporta, Ministarstvo kulture i sporta KS, BH Pošta.
 
Izvor: www.radioilijas.ba
 
Asfaltiran kružni tok u Solakovićima Ispis Email
Autor Nermina Durić-Kahvedžić   
Četvrtak, 09 Stu 2017 18:01

 solako1Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić sa saradnicima  i predsjednik MZ Ljubina Meho Tabaković posjetili su Solakoviće i novoizgrađeni asfaltirani put u ovom mjestu, koji je nakon godina čekanja prava olakšica i dobra vijest za  mještane, te znatno olakšava kretanje građana, kao i prijevoz djece do škole.

Predsjednik MZ Ljubina Meho Tabaković kazao je za Radio Ilijaš da se na asfaltiranje ovog puta čeka već 30 godina.

Zahvaljujem se načelniku i svima koji su podržali ovaj projekat, na ovaj put čeka se od 1987. godine. Ovo je projekat tzv. kružni tok Solakovići  u dužini oko 350 metara i tu egzistira najveći broj stanovništva i nekako je najprometniji, prilikom kiša prvi je na udaru i ošteti se a realizacijom ovog projekta to je svedeno na minimum. Izvođač radova je firma Halilović, aplicirali smo Općini Ilijaš da se ovaj projekat završi do kraja, nekih 500 metara i nadamo se da će se ovaj i ostali projekti značajni za naše građane realizirati, kazao je Tabaković.

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić naglašava specifičnost ove MZ zajednice te neophodnost rješavanja mnogih pitanja kako bi se život stanovnika ovog područja poboljšao.

Ovo je jedan manji projekat, ali jako bitan za stanovnike Solokavića, ovdje ima puno toga da se radi. Ove godine akcenat smo dali na izgradnju puteva i javne rasvjete. MZ Ljubina i Solakovići  ima specifičan položaj s aspekta realizacije projekata, a mislim na pitanje vodosnabdijevanja  i dalju rekonstrukciju puteva u okviru Ljubine. Mi smo opredijeljeni da svake godine realiziramo etapu tih projekata i tako da ćemo nastaviti u narednoj godini ono što dogovorimo sa Savjetom MZ i ono za što obezbjedimo sredstva, putna infrastruktura i javna rasvjeta su u planu. Teži dio je vodosnabdijevanje. Moramo napraviti stretegiju, plan i projekat kako bi riješili problem vodosnabdijevanja. Sad se snabdijeva iz raznih lokalnih izvora, izdašnost nije dovoljna s aspekta potreba i teško je kontrolisati ispravnost i moramo naći rješenje kako obezbjediti i naći varijantu kako riješiti projekat, kaže Fazlić.

Načelnik dodaje i da je bitno adekvatno zimsko održavanje puteva, prijevoz đaka i da je Općina Ilijaš opredjeljena da  da intenzivno radi na tim projektima, kako bi poboljšali život stanovnika i kako bi oni nastavili da žive u MZ Ljubina i pripadajućim naseljima i selima.

 

 

 

 

 
Obilježena 24. godišnjica napada na Crnu Rijeku Ispis Email
Autor Nermina Durić-Kahvedžić   
Četvrtak, 09 Stu 2017 17:58

 crnarijekanaslovnaTog kobnog i izuzetno hladnog 09. novembra  1993. godine  izvršen je agresorski  napad na Crnu Rijeku, a počela patnja,  progon i stradanje mahom civilnog stanovništva. Podsjetili su na to kod spomen obilježja  članovi Udruženja „Patriotska liga ‘91.“ organiziravši dan sjećanja na 24. godišnjicu stradanja i napada u Crnoj Rijeci.

Program je počeo polaganjem cvijeća na spomen obilježja, a nastavljen prigodnim historijskim časom i svjedočenjem preživjelih zarobljenika i obilaskom nekadašnjeg zatvora Solana-Jelik na Nišićima.

-Mi smo dužni da obilježavamo ovaj datum,a svi smo svjesni napada na ovu državu sa istih strana koje su ovdje napadali 93. godine. Mi evo treću obilježavamo godišnjicu  napada u Crnoj Rijeci, svaki dan treba govoriti istinu i istine ne treba nikoga biti stid i istina nije provokacija. Ova džamija je u ratu uništena i zapaljenja, kuće su izgorjele. Ono što se uradilo kosi se sa ljudskim umom, prekršena su sva pravila ratovanja, nadamo se da se rat nikada nikome i nigdje neće ponoviti, ali ukoliko dođe do rata nikada se više ne smiju uništavati materijalna dobra i činiti zločini prema živim bićima. Mi ćemo kod Solane, nakon što dobijemo sva imena stradalih i nakon što bude urađena fasada postaviti spomen ploču jer je tu boravilo dijete od šest mjeseci i dedo stariji od 90 godina, a većina zarobljenih je bila maloljetna. To se mora znati i ta ploča bit će opomena, kazao je ovom prilikom predsjednik Udruženja „Patriotska liga ‘91. Ilijaš“ Vejsil Šehić.

Općina Ilijaš podržava ovakve manifestacije, puno je urađeno na infrastrukturi i izgradnji spomen obilježja, na pisanju monografija koje svjedoče o dešavanjima na području naše općine, te će nastaviti i dalje davati podršku.   To je ovom prilikom naglasio i načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić.

Mi moramo izgraditi naše društvo i državu na istini o ratnom periodu, na istini o karakteru tog rata i to je jedini pravi put. Zato je važno da obilježavamo svaki događaj iz proteklog rata i ono što se desilo ‘93. godine ovdje jasno govori o tome, namjeri agresora da izvrši etničko čišćenje. Ovi skupovi treba da budu poruka za sve nas i da nas motivira da čuvamo i jačamo našu državu i njen ustavni poredak i da se angažiramo na njenom jačanju. Općina Ilijaš prati i aktivnosti udruženja i treba da ostavljamo materijalne tragove, što više obilježja, monografija, knjiga, filmova koji će svjedočiti o istini i tom periodu i svi koji mogu na tom planu nešto uraditi imat će punu podršku Općine Ilijaš, kazao je, između ostalog, načelnik Fazlić.

Program je završen obilaskom i polaganjem cvijeća na lokalitetu Jelik Solana gdje su zatvarani zarobljenici, muškarci, žene, djeca, starci tog kobnog 09. 11.1993. godine. Tu je o svom stradanju svjedočio preživjeli Junuz Dovadžija.

Mene su odveli na punkt kad su me zarobili i tukli me dva sata, neki su govorili da me ubiju, drugi da im trebam za razmjenu. Uzimali su od ljudi zlato i pare kako im ne bi ubili sinove. Nakon što su me tukli, doveli su me ovdje na Solanu gdje sam bio tri dana, odveli su me na Kulu na Butmir, neke su odveli na Pale i tu sam bio godinu dana i onda sam razmijenjen kad je bila državna razmjena na Mostu bratstva i jedinstva, priča Dovadžija. 

Obilježavanju godišnjice stradanja u Crnoj Rijeci pored mnogobrojnih građana, porodica šehida, prisustvovali su i predstavnici brojnih  boračkih organizacija, zastupnik u Skupštini KS Amar Dovadžija, vijećnik Rasim Šehić i drugi.

 

 

 

 
Pregled postignutog napretka mjesnih zajednica uključenih u projekat "Jačanje uloge MZ u BiH" Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Srijeda, 08 Stu 2017 12:37
sastanakhol1Općinski načelnik Akif Fazlić pristvovao je jučerašnjem sastanku koji je održan u hotelu "Holiday" u Sarajevo na temu: Srednjoročni pregled ostvarenih rezultata projekta "Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini", u koji je Općina Ilijaš i šest mjesnih zajednica sa područja Općine Ilijaš aktivno uključena. Na samom početku sastanka prisutnim se obratila gđa. Barbara Dätwyler Schauer u ime Ambasade Švicarske u Bosni i Hercegovini, gđa. Marie Bergström u ime Ambasade Švedske u BiH i gdin. Sukhrob Khosmukhamedov ispred UNDP-a BiH, koji su govorili o značaju i vrijednostima ovog projekta. 
Sastanku su prisustvovali članovi Projektnog odbora, predstavnici ministarstava, Saveza općina i gradova FBiH koji su partneri u projektu, načelnici općina, koordinatori projekta ispred Jedinica lokalne samouprave, predstavnici mjesnih zajednica i organizacija civilnog društva.  
Voditeljica projekta ispred UNDP-a Majda Ganibegović prisutnim je prezentirala do sada realizovane aktivnosti i ostvarene rezultate projekta, a potom su prisutni imali priliku čuti iskustva u realizaciji po jednog projekta u sastanakhol2Općini Pale, Nevesinje i Sanski Most. 
Kroz rad u grupe prisutni su imali priliku uzeti aktivno učešće na sastanku i razgovarati o ostvarenim rezultatima, izazovima, mogućim sistemskim promjenama i unaprjeđenju aktuelnih projektnih procesa. 
"Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH" je zajednički projekat Vlade Švicarske i Vlade Švedske u vrijednosti od 14,5 miliona KM koji implementira UNDP BiH u partnerstvu sa domaćim vlastima. Cilj projekta je povećanje demokratskog i direktnog učešća građana BiH u lokalnoj upravi, jačanje odgovornosti lokalnih vlasti i poboljšanju infrastrukture i usluga na nivou mjesnih zajednica. 
 
Kada je u pitanju Općina Ilijaš, u sklopu ovog projekta do sada su implementirane brojne aktivnosti: izvršene su edukacije upravljačkih struktura mjesnih zajednica o pisanju projektnih prijedloga, informacionih tehnologija, te socijalne inkluzije, organizovani otvoreni sastanci i dijalozi rukovodstva Općine sa građanima, sa vijećnicima Općinskog vijeća Ilijaš, izgrađena dva dječija parka u Misoči i Ilijaš-gradu, opremljena multimedijalna sala u MZ Mrakovo, a u toku je i rekonstrukcija sportskog terena u MZ Srednjem, ograđivanje i asfaltiranje plohe oko Društvenog doma u Podlugovima te ugradnja i nabavka tri autobuske nadstrešnice u MZ Stari Ilijaš. 
U ove projekte je uloženo cca. 160.000,00 KM koji su zajednički sufinansirali Općina Ilijaš i UNDP. 
U projekat su također uključene i četiri nevladne organizacije sa područja Općine Ilijaš koje će imati priliku provesti svoje aktivnosti u vrijednosti od 9.700,00 KM.  
 
Asfaltiranje lokalnih puteva u MZ Mrakovo Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Srijeda, 08 Stu 2017 11:35
mrakovoJučer je završena rekonstrukcija i asfaltiranje lokalnog puta u MZ Mrakovo u dužini od 350 m. Vrijednost radova je cca. 40.000,00 KM, a sredstva su obezbijeđena u Budžetu Općine Ilijaš za 2017. godinu. Rekonstrukcijom ove dionice puta asfaltom su spojena naselja: Novo naselje-Gornje Mrakovo i Haluge.
 
Također u toku su radovi na rekonstrukciji i asfaltiranju puta Savića brdo – oštra krivina u dužini od 580 m. Vrijednost radova je cca. 55.000,00 KM, a sredstva su zajednički obezbijedili građani MZ Mrakovo u iznosu od 13.500,00 KM i Općina Ilijaš 41.500,00 KM. Projekti se realizuju putem Službe za saobraćaj, stambeno-komunalne poslove i građenje Općine Ilijaš, a planirani su Programom rada MZ i Operativnim planom Općinskog načelnika za 2017. godinu.
mrakovo1Predsjednik Savjeta MZ Mrakovo Mehmed Smajlović, zahvalio se Općinskom načelniku, nadležnoj službi i građanima koji su učestvovali u realizaciji ovih projekata, te izrazio zadovoljstvo što su skoro svi planirani projekti u mjesnoj zajednici Mrakovo za 2017. godinu i realizovani. Obzirom da je ostalo vrlo malo neasfaltiranih dionica puteva na području MZ Mrakovo, prema najavama g. Smajlovića fokus za narednu godinu će biti izgradnja javne rasvjete i komunalne infrastrukture u ovoj mjesnoj zajednici. 
Građani ovog dijela mjesne zajednice također su zadovoljni realizovanim projektima te se zahvaljuju Općinskom načelniku i Savjetu mjesne zajednice na implementaciji ovih projekata. 
 
Postupkom javne nabavke za izvođenje radova kao najpovoljniji ponuđač izabrana je firma "Halilović" d.o.o. Ilijaš, a nadzor nad izvođenjem radova vrši "Pronasa" d.o.o. Sarajevo. 
 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

 
 

ODLUKA
o stipendiranju izuzetno nadarenih učenika i studenata u školskoj
2017-2018. godini

 

ODLUKA
o stipendiranju učenika i studenata u stanju socijalne potrebe u školskoj
2017-2018. godini

 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2017.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2017
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas832
mod_vvisit_counterJuče1960
mod_vvisit_counterOva sedmica2792
mod_vvisit_counterOvaj mjesec35234