• ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba

oficijelna internet prezentacija općine Ilijaš
Obilježena 26. godišnjica odreda “Tale” i pogibije heroja Ibre Talića Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Srijeda, 27 Lip 2018 07:02

mezarjeUčenjem Ya sina i otkrivanjem spomen obilježja na kući Osmana Halilovića, gdje je bio smješten ratni štab u Misoči počelo je obilježavanje 26. godišnjice Odreda “Tale” i pogibije gazije Ibre Talića.

Dženan ef. Mahmutović na šehidskom mezarju u Gornjoj Misoči podsjetio je na hrabrost i borbu šehida i našu obavezu da ih nikada ne zaboravimo.

Spomen obilježje na nekadašnjem štabu i sanitetu otkrili su Izet Dedić i Biba Kahriman. Dedić je podsjetio na herojstvo misočkih boraca i na važnost same lokacije na kojoj je otkrivena spomen ploča kao podsjećanje sadašnjih i budućih generacija na opasnosti koje su stanovnici Misoče doživjeli koji su se nenaoružani i nespremni uspjeli suprotstaviti agresoru.

Program je nastavljen polaganjem cvijeća na spomen obilježju Ibri Taliću na Halugama, važnoj koti misočkog ratišta.

Pomoćnik načelnika u Službi za boračko-invalidsku zaštitu Nijaz Spahić kazao je da će ovih dana početi prva faza izgradnje Spomenika braniteljima Misoče u naselju Milakov do.

misoca nijazIzgradnja spomenika je planirana u pet faza i kompleks će se sastojati od ulazne kapije, spomenika kao centralnog dijela, četiri šadrvana i spomen sobe.

Ukupna vrijednost projekta je 202.293,70 KM, a ove godine je planirana realizacija I faze u iznosu od 80.000,00 KM od čega će Ministarstvo za boračka pitanja KS sufinansirati 50.000,00 KM, a Općina Ilijaš 30.000,00 KM.

Predsjednik Komisije za boračka pitanja i direktni učesnik borbe na Halugama Alija Ćosić podsjetio je prisutne na važnost kote i u kakvoj su se teškoj situaciji nalazili borci, koji nisu imali gotovo nikakvog oružja, ali je najvažnije što su civili odbranjeni i 08. jula 1992. godine poslednji civil iz Misoče je izašao na slobodni teritorij.

Ćosić je naglasio i da su mnogi na Halugama životom platili odbranu, a posebno borci koji su došli kao ispomoć iz Kaknja za koje su Haluge bile težak i nepoznat teren.

On se zahvalio Općini Ilijaš i svima koji su doprinijeli da počne realizacija projekta izgradnje Memorijala u Misoči.

patriotPredsjednik Udruženja boraca odred “Tale” Misoča Salhudin Matoruga dodijelio je zahvalnice za podršku borcima Misoče i izgradnji spomenika načelniku Akifu Fazliću, pomoćniku načelnika Nijazu Spahiću, predsjedniku Komisije za boračka pitanja Aliji Ćosiću, direktoru Sarajevo-šuma Nerminu Demiroviću i Hasreti Abadžiji, koja je dala svoj doprinos idejnom rješenju Memorijala koji će biti izgrađen u Misoči.

Na kraju je svojom monodramom program obogatila Dženeta Hasečić, a prisutni su pozvani da prisustvuju tevhidu koji će biti proučen u džamiji u Misoči 29. juna 2018. godine.

Izvor: radioilijas.ba

 
Program obilježavanja Dana 126. Ilijaške brigade Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Srijeda, 27 Lip 2018 06:35

126.-ilijaska-brigadaProgram obilježavanja Dana 126. Ilijaške brigade:

29.06.2018. (Petak)

09:30 sati
Posjeta mezarjima i grobljima i odavanje počasti šehidima, pognulim i umrlim borcima i civilnim žrtvama rata: Breza I i II, Lješevo, Misoča, Stari Ilijaš, Salkanov Han, Solakovići, Kamenica, Solun... i katolička groblja: u Brezi i Stupama (Desava).

12:00 sati
Tevhid za sve šehide i civilne žrtve rata sa područja općine Ilijaš u Gradskoj džamiji u Ilijašu.

30.06.2018. (Subota)

08:15 – 08:30 sati
Postrojavanje ratnih veterana i drugih učesnika ispred KSC Ilijaš i pohod na Čemersku planinu pod motom: „Ratnim stazama jedinica 126. (Ilijaške) brigade“.

10:15-10:45 sati
Dolazak na Korita i posjeta Spomen obilježju “Korita 92-95, odmor, formiranje kolone i polazak na Čemersku planinu.

12:00 – 15:00 sati
Dolazak na Starčevinu, upoznavanje sa prostorom Čemerske planine i okoline, sat historije o borbenim dejstvima koje je izvodila 126. brigada u sadejstvu sa drugim jedinicama ARBiH, ručak i kulturno zabavn program.

Pohod će se obaviti kombinovanim maršem pravcem: Ilijaš-Ljubina-Povoča- Korita (autobusom), Korita-Zavor-Starčevina (pješice) i natrag obrnutim smjerom.
- Za sve učesnike marša obezbjeđeni su sendviči i osvježenje
- Prijave za marš se mogu izvršiti na telefon 062/923-704

01.07.2018. (Nedjelja)

10:30 sati
Misa zadušnica u Katoličkoj crkvi u Ljubini za poginule i umrle branitelje i civilne žrtve rata sa područja općine Ilijaš i Župe Čemerno.

19:00 sati
Polaganje cvijeća na Centralnom Spomen-obilježju šehidima i poginulim borcima u Ilijašu.

19:15 sati
Svečana akademija u povodu 25 godina od formiranja 126.Ilijaške brigade (plato ispred KSC Ilijaš).

 
Uključivanjem javnosti u procese donošenja odluka do boljih javnih usluga za građane KS Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Utorak, 26 Lip 2018 13:02

cci salaCentri civilnih inicijativa (CCI) danas su u Općini Ilijaš organizovali uličnu akciju i javnu debatu pod nazivom „Bolje Sarajevo - za sve nas“ u okviru istoimene kampanje, koja ima za cilj informisanje i uključivanje građana u procese donošenja odluka kojima se može uticati na poboljšanje javnih usluga na lokalnom i kantonalnom nivou.

Na Uličnoj akciji, građani su se putem pripremljenog štampanog materijala, upoznali sa problematikom sukoba nadležnosti u Kantonu Sarajevo (KS), prijedlozima zakonskih rješenja od interesa za građane i javne usluge koje im pružaju opštine, grad i kanton, te dobili osnovne informacije kako bi bili spremni aktivno učestvovati u daljem procesu .

„Ustavne nedorečenosti i sukob nadležnosti između devet sarajevskih općina, Grada Sarajeva i Kantona Sarajevo (KS) prepreka su da cci setalistekvalitet usluga i zadovoljstvo građana budu iznad svih drugih prioriteta. Usvajanjem amandmana na Ustav KS krajem jula 2017. godine, stekli su se preduslovi za uspješno provođenje reformi Ustava KS, koje vode ka otklanjanju sukoba nadležnosti, poboljšanju javnih usluga u KS i kvalitetnijem životu građana. Putem javnih debata, nastoji se doći do dodatnog mišljenja šire javnosti i podrške reformskim procesima i zakonima, te upoznavanje javnosti u jedinicama lokalne uprave sa ciljevima procesa i reformi koje nova zakonska rješenja donose. Period usvajanja novog Zakona o lokalnoj samoupravi KS, kojim se regulišu nadležnosti i najveći broj usluga je nabolji trenutak za uključivanje građana i otvaranje dijaloga“, navela je Lejla Deronja Suljić menadžerica projekta.

Općinski načelnik Akif Fazlić je kazao kako su višegodišnji sukobi nadležnosti između sarajevskih općina, Grada Sarajeva i Kantona Sarajevo utjecali na kvalitet javnih usluga i njihovu cijenu.

„Reforma Ustava KS je neophodan temelj i ključni preduslov za donošenje nekoliko bitnih zakona, čije će usvajanje unaprijediti legislativu o lokalnoj samoupravi, jasno precizirati nadležnosti, raspodjelu prihoda i u konačnici doprinijeti poboljšanju javnih usluga i komunalnih servira poput urbanog planiranja, komunalne čistioće, korištenja javnih površina, lokalnih cesta u Kantonu Sarajevo. Kroz cci sala1reforme Ustava Kantona Sarajevo, institucionalno o finansijski će se osnažiti lokalna samouprava, što bi za posljedicu imalo povećanje kvaliteta života i zadovoljstva građana“, rekao je Fazlić.

Ulične akcije i javne debate biće održane i u drugim općinama u Kantonu Sarajevo u naredna dva mjeseca. Sljedeća je Općina Vogošća, gdje su slični događaji planirani za 2. juli 2018. godine. Aktivnosti se provode u saradnji sa općinskim vlastima, kao i Ministarstvom pravde i uprave KS.

Svi zainteresovani građani više informacija mogu dobiti putem FB stranice Bolje Sarajevo ili e-mail adrese Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript .

Kampanju podržava Vlada Švicarske, a sprovode Centri civilnih inicijativa u BiH.

 
Materijali za XXI sjednicu Općinskog vijeća Ilijaš Ispis Email
 

Poštovani,

Materijale za sljedeću sjednicu Općinskog vijeća Ilijaš (XXI sjednica) možete preuzeti na sljedećem linku:

alt Materijali za XXI sjednicu Općinskog vijeća Ilijaš

 

 
Program obilježavanja 26. godišnjice pogibije Ibre Talića u Misoči Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Ponedjeljak, 25 Lip 2018 20:11

MISOCA TALEU organizaciji Udruženje boraca Odbrameno - oslobodilačkog rata 1992-1995 i Odreda „Tale“ Misoča, povodom obilježavanja manifestacije „Misoča – Da se ne zaboravi“, u utorak 26. juna 2018. godine planiran je sljedeći program:

- 16:45 sati - Okupljanje u haremu džamije u Misoči

- Klanjanje Ikindije namaza

- 17:30 sati - Obilazak mezarja Gornja Misoča i učenje Jasnina

- Otrkivanje spomen ploče na kući Osmana Halilovića

- 19:00 sati - Polaganje cvijeća na spomen obilježju “Ibro Talić – Tale“

- Druženje

29.06.2018. – Petak:

- 12:00 sati - Učenje Tevhida šehidima u džamiji u Misoči

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2018.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2018
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas599
mod_vvisit_counterJuče1366
mod_vvisit_counterOva sedmica8176
mod_vvisit_counterOvaj mjesec31312