• ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba

oficijelna internet prezentacija općine Ilijaš
Održana treća sjednica Privrednog vijeća Općine Ilijaš Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Petak, 24 Ožu 2017 11:38
3sjednicaPVU sali Općine Ilijaš jučer je održana treća sjednica Privrednog vijeća Općine Ilijaš. Sjednicu je vodio Predsjednik Privrednog vijeća, Općinski načelnik Akif Fazlić. Sastanku su pored članova vijeća prisustvovali predstavnici Grupacije Svjetske banke i predstavnici Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo. 
Nakon usvajanja Zapisnika sa prethodne sjednice predstavljeni su novi članovi Privrednog vijeća g. Dževad Halilović direktor firme Tranzitexport d.o.o. Ilijaš i g. Jasmin Zuluf LSP Logisti Service Provider d.o.o. Ilijaš. 
Na trećoj tački dnevnog reda razmatran je Pregled ostvarenog progresa u realizaciji zaključaka sa II sjednice, u okviru koje je Općinski načelnik naglasio da je u toku donošenje Pravilnika o sistematizaciji Jedinstvenog organa uprave u okviru kojeg će se formirati šalter za privrednike, a u skladu sa Zaključkom s prethodnog sjednica održana je prezentacija Kreditno garantnog fonda SERDE. 
 
Šef programa za podsticaje Službe za zapošljavanje KS g. Nedim Sadija privrednicima je prezentovao Programe koje Služba planira realizovati u toku godine, te pozvao privrednike da apliciraju na iste.
U okviru ove tačke prezentirane su poticajne mjere zapošljavanja i održavanje više stope zaposlenosti kao i programi prekvalifikacije koje provodi Služba za zapošljavanje KS. 
 

3Sjednicapv3Direktor Srednjoškolskog centra "Nedžad Ibrišimović" Amir Džafo je upoznao prisutne sa procesom usklađivanja obrazovnog sistema u ovoj ustanovi sa potrebama tržišta rada. Srednjoškolski centar je izradio Elaborat, pripremio nastavni plan i program za informatički smjer, a ova ustanova planira uvesti i novo zanimanje oblikovač materijala na CNC mašinama od naredne školske godine. S druge strane, istaknuto je da je neophodno da SŠC Ilijaš izvrši preregistraciju u skladu sa Zakonom o obrazovanju odraslih kako bi ova školska ustavnova mogla da nesmetano realizira programe stručnog usavršavanje i prekvalifikacije u skaldu sa potrebama poslodavaca. Osim toga, istaknuto je da je neophodno da općina Ilijaš i SŠC budu pravovremeno upoznati sa nadolazećim potrebama poslodavaca, kako bi se na iste moglo odgovoriti.
 
Općinski načelnik je istakao da Općine Ilijaš intenzivno radi na stvaranju uslova za obrazovanje stvarno potrebnih kadrova koje će imati adekvatna znanja, vještine i kompetencije za kojim postoji potreba na tržištu rada, 3SjednicaPV2posebno kada je u pitanju drvna i metalska industrija i IT sektor koji nudi najviše prostora za zapošljavanje mladih osoba. Shodno tome PS je donio zaključak o pokretanju inicijative da se uspostavi sistem za periodično praćenje potreba poslodavaca u općini Ilijaš. Također donesen je zaključak da se putem saradničke mreže uputi inicijativa za održavanjem sastanka sa predstavnicima nadležnih institucija u cilju otklanjanja otvrenih pitanja vezanih za proces preregistracije SŠC Ilijaš.
 
"Na današnjoj sjednici imali smo dvije vrlo značajne tačke dnevnog reda. Jedna je bila prezentacija programa zapošljavanja koji vodi Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo i Federalni zavod za zapošljavanje.  Članovi Privrednog vijeća su dobili relevantne informacije da mogu blagovremeno aplicirati prema tim Projektima i druga vrlo važna tačka usklađivanje obrazovne politike sa potrebama tržišta rada. Sve više se nameće problem neadekvatne strukture ljudi koji su prijavljeni na evidenciji Službe za zapošljavanje sa potrebama poslodavaca i mi smo tu aktivnost pokrenuli već na prvoj sjednici Privrednog vijeća, definisali smo neke pravce rada i donijeli određene zaključke. Ono što želimo već u ovoj godini realizirati je otvaranje informatičkog smjera u Srednjoškolskom centru "Nedžad Ibrišimović". Također planiramo otvaranje jednog smjera učenika koji se školuju za radnička zanimanja u drvnoj i metalskoj industriji. Srednja škola vrlo intenzivno radi na tim projektima, mi smo kroz svoj Budžet obezbijedili opremanje informatičkog kabineta. Nadamo se da će u aprilu nadležne institucije odobriti ove programe našoj srednjoj školi i da će startati u septembru s ovim zanimanjima što će biti iskorak kada je u pitanju Općina Ilijaš i priprema kadra kojem će na neki način biti obezbjeđen posao jer će se školovati za ona zanimanja za koja će tržište rada zainteresirano", istakao je Općinski načelnik Akif Fazlić.
 
Privredno vijeće okuplja najeminentnije privrednike općine Ilijaš i formirano je s ciljem omogućavanja aktivnog sudjelovanja privrednika u procesu unapređenje poslovnog okruženja ove općine. Osnivanje Vijeća i provedene reforme su konkretni rezultati projekta privlačenja investicija i poboljšanja poslovnog okruženja (LIFE) kojeg provodi Grupacija Svjetske banke u saradnji sa Britanskom ambasadom u Bosni i Hercegovini, a kojem je Općina Ilijaš pristupila u februaru prošle godine. 
 
Uskoro početak radova na izgradnji autobuskog stajališta i parking prostora na Bijambarama Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Petak, 24 Ožu 2017 08:30
AutobuskeBijambareOpćinski načelnik Akif Fazlić, Pomoćnica načelnika u Službi za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove Općine Ilijaš Meliha Avdibegović i šefica Odsjeka za katastar u Službi za imovinsko-pravne poslove Općine Ilijaš Nizama Mališević jučer su održali radni sastanak sa direktorom Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja Osmanom Delićem, predstavnicima JP Ceste Federacije Bosne i Hercegovine, predstavnicima Projektantske kuće Urbis Centar d.o.o. Banja Luka i revidentma Projekta. 
AutobuskeBijambare2Tema sastanka je bila završetak Glavnog projekta izgradnje autobuskog stajališta i parking prostora na lokalitetu Bijambara, a u cilju pribavljanje potrebnih mišljenja i saglasnosti od strane nadležnih institucija kako bi se što prije krenulo sa izvođenjem radova. 
Na sastanku je dogovoreno da Projektantska kuće Urbis Centar d.o.o. Banja Luka  izvrši neophodne korekcije na projektu i isti dostavi u Službu za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove Općine Ilijaš nakon čega slijedi pribavljanje neophodnih mišljenja i saglasnosti.  
 
Održano općinsko takmičenje iz informatike Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Četvrtak, 23 Ožu 2017 16:24
TakmicenjeDanas je u Osnovnoj školi "Srednje" održano općinsko takmičenje iz informatike za učenike  osnovnih škola. 
Na takmičenju je učestvovalo pet škola sa područja naše općine. Takmičenje je bilo ekipno a najviše bodova osvojila je ekipa OŠ "Srednje".  Drugo mjesto zauzela je JU Osnovna škola "Podlugovi", a treće mjesto Osnovna škola "Đulistan" Lješevo. 
Našu općinu, će na Kantonalnom takmičenju, predstavljati Osnovna škola "Srednje".
 
Općina Ilijaš je svim učesnicima takmičenja obezbijedila sendviče i sokove a za prvoplasirane tri škole diplome i novčane nagrade.
Učenicima i nastavnicima zahvaljujemo na učešću u takmičenju, čestitamo na postignutim rezultatima i želimo mnogo sreće na Kantonalnom takmičenju.
 
Održano Općinsko takmičenje iz geografije Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Srijeda, 22 Ožu 2017 12:27
TakmicenjeGeografijaU prostorijama JU Osnovne škole "Podlugovi" u Podlugovima, danas je održano općinsko takmičenje iz geografije za učenike devetih razreda. Takmičenju je pristupilo 15 učenika iz pet  ilijaških osnovnih škola.
Najuspješnija na ovom takmičenju bila je Dedić Enida učenica Osnovne škole "Podlugovi" sa osvojenih 91 bod, zatim učenica Osnovne škole "Podlugovi" Sužanj Nusreta sa osvojenih 87 bodova. Treće mjesto zauzeo je Hasanović Iner učenik JU Osnovne škole "Hašim Spahić" sa osvojenih 85,5 bodova i Šehić Ilma učenica JU Osnovne škole "Stari Ilijaš" sa osvojenih 80,5 bodova. 
Općina Ilijaš obezbijedila je diplome i novčane nagrade za najuspješnije učenike. 
Učenicima i nastavnicima čestitamo na postignutim rezultatima i želimo puno sreće na Kantonalnom takmičenju.
 
U toku gradnja novih proizvodnih hala na području Općine Ilijaš Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Srijeda, 22 Ožu 2017 12:10
ProizvodneHale1Investicije u oblasti industrijske proizvodnje su osnova za snažniji ekonomski razvoj i otvaranje većeg broja novih radnih mjesta, tako da se kao strateški cilj razvoja lokalne privrede nameće potreba aktivne uloge lokalne zajednice u privlačenju domaćih i inostranih investicija. 
 
U Industrijskoj zoni Luka i u Starom Ilijašu se intenzivno grade nove proizvodne hale. Općinski načelnik je posjetio gradilišta firmi Standard Furniture Factory, Semina (Ezio Inox), Superior group i Lamers te razgovarao o dinamici gradnje i potrebnoj podršci Općine Ilijaš. 
 
 
Općina Ilijaš se strateški opredijelila za razvoj industrijske proizvodnje s posebnim fokusom na mala i srednja preduzeća iz metaluroško-metalske, ProizvodneHale2drvne industrije i industrije hrane i pića. 
Privreda Općine Ilijaš je u 2016. godini izvezla roba u vrijednosti od 169 miliona KM, što je pozicionira na drugo mjesto u Kantonu Sarajevo. Jedina je Općina u Kantonu Sarajevo koja ima veći izvoz od uvoza, gdje je pokrivenost uvoza izvozom 293,12 %. Ovakav ekonomski rast omogućio je otvaranje velikog broja radnih mjesta.
Sve relevantne statistike su registrovale da je Općina Ilijaš u posljednje tri godine imala ubjedljivo najveće stope porasta broja zaposlenih u Kantonu Sarajevo. U 2016. godini ona je iznosila 16,4 % ili 550 novih radnih mjesta. Pored industrije sve više se razvija građevinarstvo, turizam, trgovina, transport i usluge. 
 
ProizvodneHale3Da Općina Ilijaš stvara povoljan ambijent za investitore pokazuje i uključenost Općine u Projekat LIFE, koji implementira Grupacija Svjetske banke, u partnerstvu sa Veleposlanstvom Velike Britanije, Vijećem ministara BiH i entitetskim vladama. Cilj Projekta je pružiti podršku lokalnim vlastima u Bosni i Hercegovini u jačanju njihove konkurentnosti i podsticanju rasta privatnog sektora kroz smanjenje opterećenja za privredu na lokalnom nivou, dosljednu implementaciju propisa na lokalnom nivou, unapređenje transparentnosti u pružanju usluga građanima i privredi, te unapređenje usluga za investitore i povećanje investicija u općini. 
 
Ono što investitore opredjeljuje za ulaganje u općini Ilijaš su njene konkurentske prednosti, od kojih posebno izdvajamo: povoljan geostrateški ProizvodneHale4položaj, dobra saobraćajna i željeznička infrastruktura, moderna poslovna infrastruktura, blizina Međunarodnom aerodromu u Sarajevu, kvalifikovana radna snaga, raspoloživost prirodnih resursa (šuma, voda, nezagađeno poljoprivredno zemljište), industrijska tradicija, dostupnost univerzitetskih centara i strukovnih škola, efikasna lokalna samouprava, te kontinuirana postinvesticiona podrška Općine Ilijaš prema svim poslovnim subjektima koji obavljaju djelatnost na području općine Ilijaš.
 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

ODLUKA
o raspodjeli finansijskih sredstava sportskim udruženjima koja se finansiraju iz Budžeta Općine Ilijaš
za 2017. godinu

 

ODLUKA
o raspodjeli finansijskih sredtava za programe iz oblasti kulture koji se finansiraju iz Budžeta Općine Ilijaš
za 2017. godinu

 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2017.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2017

 

.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas185
mod_vvisit_counterJuče921
mod_vvisit_counterOva sedmica4860
mod_vvisit_counterOvaj mjesec27075