• ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba

oficijelna internet prezentacija općine Ilijaš
Delegacija Kraljevine Jordan u posjeti Općini Ilijaš Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Ponedjeljak, 20 Stu 2017 13:19
PosjetaDelegacijeSvjetskeBankeIJordana 004Općinu Ilijaš danas je posjetila delegacija Svjetska banka iz ureda Kraljevine Jordana, predstavnici Gradske uprave Grada Amana i predstavnici Grupacije Svjetske banke iz Sarajeva. 
Povod posjete je bila razmjena iskustva s Općinom Ilijaš u kojoj se već godinu dana realizuje projekat poboljšanja poslovnog okruženja na lokalnom nivou u BiH (LIFE), koji implementira Grupacija Svjetske banke u saradnji s Britanskom ambasadom u BiH, a u cilju povećanja konkurentnosti i privlačenja većeg broja investitora u Općini Ilijaš. 
 
Na samom početku sastanka Općinski načelnik Akif Fazlić prisutne je upoznao s geo-političkim položajem Općine Ilijaš, demografskom strukturom stanovništva i privrednim potencijalima. Načelnik je istakao da je Općina Ilijaš, Općina sa izvoznom orjentacijom u kojoj prednjače metalna i drvno-prerađivačka proizvodnja. Također na području Općine Ilijaš registrovano je oko 800 poljoprivrednih gazdinstava i općina je koja ima poljoprivredni potencijal. 
Aktivnosti Općine Ilijaš su vezane za poduzetništvo i privlačenje investicija, a jedan od projekata koje Općina Ilijaš implementira je LIFE projekat sa Svjetskom bankom gdje se nastoji poboljšati poduzetnički ambijent, skratiti i pojeftiniti procedure. Ovim Projektom općina je pozicionirana da u ime investitora pribavlja sve potrebne dozvole i saglasnosti i time je napravljena proaktivna administracija, ali nailazi se na problem administracije na višim nivoima vlasti. 
 
PosjetaDelegacijeSvjetskeBankeIJordana 011Predstavnici Grupacije Svjetske banke predložili su Općinu Ilijaš u cilju razmjene iskustava, smatrajući da je Općina Ilijaš jedna od općina s najboljim postignutim rezultatima u sklopu projekta LIFE. Općina Ilijaš je općina u kojoj je prepoznata spremnost ljudi da podijele i razmjene svoja iskustva kao i da primjene druga pozitivna iskustva. U Kraljevini Jordan implementira se sličan projekat koji se sastoji od par komponenti, a tiču se pojednastovljenja zakonske regulative u izdavanju dozvola za privrednike, jačanja transparentnosti lokalne administricije u cilju povećanja ekonomskih efekata kroz investicije. To su gotov podudarne komponete s projektom LIFE. 
 
PosjetaDelegacijeSvjetskeBankeIJordana 014Predstavnica Svjetske banke grada Amana na sastanku je naglasila je da Svjetska banka u Jordanu pomaže vlastima Jordana sa nekoliko reformskih projekata, a sve u cilju podizanja konkurentnosti i privlačenju  investicija. Fokus je na poboljšanju poslovnog ambijenta i pojednostavljenju  procedura. 
 
Zamjenik Gradonačelnika za planiranje Grada Amana zahvalio se Općinskom načelniku na prijemu, te znajući da se ovdje desio užas rata i destrukcija prvi utisak je veoma pozitivan.  Ono što je privuklo pažnju gostima Kraljevine Jordan jeste orjentisanost prema razvoju i napretku. 
 
PosjetaDelegacijeSvjetskeBankeIJordana 018Direktor Direkcije za zanastvo Grada Amana također se zahvalio na prijemu i istakao da je zakonska regulativa BiH slična sa regulativom Gradske uprave Amana. Samo izdavanje dozvole za obavljanje obrta ili zanatstva u Gradu Amanu ima veze sa 20 zakona i različitih regulativa na nivou grada. "Mi danas ozbiljno razmatramo sa našim kolegama iz Svjetske banke kako da pojednostavimo tj. prevaziđemo tu situaciju. Što se tiče novog izdavanja zanatskih djelatnosti neke stvari smo uspjeli regulisati. Uspostavljen je sistem E-Vlade koja  pomaže da sve obuhvatimo elektronski što znatno olakšava procedure", istakao je direktor Direkcije za zanatstvo. 
Na sastanku je bilo riječi o komparaciji funkcionisanja administrativnog aparata u Kraljevini Jordan i Gradu Amanu sa Općinom Ilijaš i Kantonom Sarajevo. 
Grad Aman se dijeli na 22 područja, a područje predstavlja jednu malu gradsku upravu koja servisira korisnike u svim segmentima. 
 
Predstavnici Grada Amana su u Službi za privredu i finansije, Odsjeku za lokalni razvoj i Službi za prostorno uređenje i zaštitu okoliša Općine Ilijaš pogledali način izdavanja pojedinih dozvola i procedura za investitore te nastojat će prenijeti modele pozitivne prakse iz Općine Ilijaš u Grad Aman. 
 
Nastavak aktivnosti za izgradnju prečistača za Općine Ilijaš, Vogošća i Breza Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Petak, 17 Stu 2017 13:05
SastanakSPredstavnicimaIzSlovenije 005Danas su u Općini Ilijaš,  Općinski načelnik  Akif Fazlić i pomoćnica načelnika u Službi za prostorno uređenje Meliha Avdibegović održali sastanak sa načelnikom Općine Vogošća Edinom Smajićem i njegovim saradnicima, načelnikom Općine Breza Munibom Zaimovićem i saradnicima i predstavnicima Slovenačke firme "Projekt" iz Nove Gorice. Povod sastanka je nastavak aktivnosti na pripremi projektne dokumentacije i pribavljanju potrebnih dozvola za izgradnju zajedničkog sistema za prečišćavanje otpadnih voda na području Općina Ilijaš, Vogošća i Breza. 
 
SastanakSPredstavnicimaIzSlovenije 004Podsjetimo, načelnici općina Vogošća, Ilijaš i Breza s partnerima iz Slovenije ranije su potpisali protokol o izradi dokumentacije za pripremu investicijskog projekta "Izgradnja zajedničkog prečistača i kolektorske mreže otpadnih voda na području općina Vogošća, Ilijaš i Breza u BiH”.
Firma "Projekt" iz Nove Gorice je izradila fizibiliti studiju, studiju uticaja na okoliš i idejno rješenje za izgradnju kanalizacionog sistema odnosno kolektora i prečistača koji treba da riješe pitanja otpadnih voda za Općine Vogošća, Ilijaš i Breza, a izrada dokumentacije  finansirana je iz sredstava donacije Republike Slovenije.
 
Na današnjem sastanku načelnici općina Ilijaš, Vogošća i Breza izrazili su spremnost za nastavak saradnje na ovom projektu sa Republikom Slovenijom, te na bazi dogovora usaglašeno je da načelnici tri općine potpišu pismo namjere o nastavku projkta i isto upute Vladi Republike Slovenije.  
 
SastanakSPredstavnicimaIzSlovenije 001O Projektu su već upoznata i nadležna Kantonalna i Federalna Ministarstva, a izradu idejnog rješenja koordiniralo je zajedničko tijelo, koje je svojim smjernicama učestvovalo u izradi prijedloga, a sama tehnička rješenja dala je firma iz Nove Gorice".
 
Obzirom da se radi o projektu velike vrijednosti njegova realizacija je planirana po fazama.
 
Promotivni video Opcine Ilijaš Ispis Email
Autor web admin   
Utorak, 13 Pro 2016 09:04

 
Održana četvrta sjednica Privrednog vijeća Općine Ilijaš Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Srijeda, 15 Stu 2017 09:52
4 Sjednica Privrednog vijeca 001U utorak 14. novembra Privredno vijeće Općine Ilijaš održalo je svoju četvrtu redovnu sjednicu i predstavilo informaciju o progresu u implementaciji ranijih zaključaka Vijeća, te razmatralo daljnje korake u radu.
 
Sjednicu je vodio Predsjednik Privrednog vijeća, Općinski načelnik Akif Fazlić, a sastanku su pored članova Vijeća prisustvovali i predstavnici LRC-BIS (Business Intelligence System-a), te Fondacije LEARN iz Ilijaša kako bi prezentirali mogućnosti podrške lokalnoj privrednoj zajednici u Ilijašu, kroz različite oblike prekvalifikacije i stručnog osposobljavanja, te dijeljenja troškova kroz poslovne inkubatore.
 
4 Sjednica Privrednog vijeca 005Podsjetimo, Privredno vijeće okuplja najeminentnije privrednike općine Ilijaš i formirano je s ciljem njihovog aktivnog sudjelovanja u procesu unapređenje poslovnog okruženja ove općine. Osnivanje Vijeća i provedene reforme konkretni su rezultati Projekta privlačenja investicija i poboljšanja poslovnog okruženja (LIFE) kojeg provodi IFC, članica Grupacije Svjetske banke u saradnji sa Britanskom ambasadom u Bosni i Hercegovini, a kojem je Općina Ilijaš pristupila u februaru prošle godine.
 
Općina Ilijaš uvodi novi standard ISO 9001:2015 Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Utorak, 14 Stu 2017 08:37
ISO 001Općina Ilijaš je proteklih mjeseci intenzivno radila na prelasku na novi standard međunarodne kvalitete ISO 9001:2015. Održane su radionice sa članovima Tima za kvalitet Općine Ilijaš, kojim su rukovodili ovlašteni auditor cetifikacijske kuće "Bureau Veritas“ Nijaz Alispahić i menadžerica za kvalitet u Općini Ilijaš Muvedeta Fazlić. 
Politika kvalitete Općine usklađena je sa novim standardom, kao i Poslovnik kvaliteta, a radilo se i usklađivanje ostale dokumentacije. Svi interni auditori u Općini Ilijaš uspješno su položili ispite, a danas se provedi interni audit koji će potvrditi spremnost organizacije za prelazak na novi standard. U mjesecu decembra bit će proveden certificirajući audit za međunarodni standard ISO 9001:2015.
 
ISO 004Aktivnim radom i zalaganjem menadžera i tima za kvalitet, kao i cijele organizacije, posljednih mjeseci sistem je usklađen i sa zahtjevima najnovijeg međunarodnog standarda ISO 9001:2015.
 
Općina Ilijaš je do sada primjenjivala ISO 9001:2008, a prelaskom na novi standard teži se unaprjeđenju rada organa uprave, njegovom poboljšanju, a u cilju pružanja što kvalitetnije usluge građanima. 
 
 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

 
 

ODLUKA
o stipendiranju izuzetno nadarenih učenika i studenata u školskoj
2017-2018. godini

 

ODLUKA
o stipendiranju učenika i studenata u stanju socijalne potrebe u školskoj
2017-2018. godini

 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2017.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2017
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas832
mod_vvisit_counterJuče1960
mod_vvisit_counterOva sedmica2792
mod_vvisit_counterOvaj mjesec35234