• ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba

oficijelna internet prezentacija općine Ilijaš
Sastanak predstavnika međunarodne organizacije World Vision i općinskog načelnika Ispis Email
Autor Nermina Avdukic   
Utorak, 10 Tra 2018 22:19

received 10215823955217585

U kabinetu općinskog načelnika održan je sastanak sa predstavnicama međunarodne organizacije World Vision Adisom Redžić menadžericom projekta Jačanje sistema referalnih mehanizama zaštite djece od nasilja na lokalnom nivou i Sanjinom Gijom koordinatorom na istom projektu.

Sastanak je održan u cilju upoznavanja općinskog načelnika Akifa Fazlića i pomoćnice u Službi za društvene djelatnosti Sanje Zagorac - Jozić sa Razvojnim programom Igman, te kako bi se dogovorili daljnji koraci u implementaciji projekta.

World Vision je međunarodna organizacija za pomoć, razvoj i javno zagovaranje posvećena radu s djecom, porodicama i zajednicama kako bi prevazišli siromaštvo i nepravdu. U oktobru 2017. godine organizacija je počela sa implementacijom Razvojnog programa Igman na području općina Breza, Vareš, Ilijaš i Hadžići.

Aktivnosti World Vision-a BiH usmjerene su na jačanje partnerstava ključnih aktera na lokalnom nivou koji rade s djecom uključujući škole, centre za socijalni rad, domove zdravlja, policiju, vjerske institucije, nevladine organizacije.

Podršku ostvaruju kroz dva tehnička programa. Prvi je obrazovanje i životne vještine djece kroz podršku implementaciji mikroprojekata školskih razvojnih timova u okviru indeksa inkluzivnosti i drugi je unapređenje saradnje ključnih aktera u borbi protiv nasilja nad djecom kroz podršku formiranju grupa za dobrobit djece za lokalnom nivou.

U okviru drugonavedenog tehničkog programa u općinama Breza, Vareš, Ilijaš i Hadžići od aprila 2018. godine počinje implementacija projekta Jačanje sistema referalnih mehanizama zaštite djece od nasilja na lokalnom nivou.

Projekat implementiramo u partnerstvu s UNICEF-om BiH u okviru UNICEF-ovog Programa zaštite djece od nasilja i promocije inkluzije djece sa poteškoćama u razvoju u zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj. Tehnički programi World Vision-a BiH odobreni su od strane Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica i Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke.

 
Sastanak općinskog načelnika i predstavnika infrastrukturnih preduzeća Ispis Email
Autor Nermina Avdukic   
Utorak, 10 Tra 2018 21:29

received 10215823913296537Općinski načelnik Akif Fazlić održao je sastanak sa predstavnicima Službe za prostorno uređenje i zaštitu okoliša Općine Ilijaš, te predstavnicima JKP Vodostan Ilijaš, JP Elektroprivreda BiH, KJKP Toplane, KJKP Sarajevogas, BH Gas i DD BH Telecom.

Tema sastanka bila je implementacija programa uz pomoć kojeg će se elektronski pribavljati saglasnosti u postupku izdavanja odobrenja za građenje.

Zakonom o prostornom uređenju KS u postupcima izdavanje dokumentacije o građenju, propisana je obaveza organa koji izdaje dokumentaciju o građenju, pribavljanja svih saglasnosti, između ostalog i infrastrukturnih preduzeća, po službenoj dužnosti. Istim zakonom utvrđeni su i rokovi svih učesnika u postupku, za izdavanje potrebnih saglasnosti.

Općina Ilijaš je i prije stupanja na snagu novog zakona pribavlja sve saglasnosti po službenoj dužnosti. Uspostavljena je dobra saradnja i komunikacija sa svim učesnicima u postupcima koji se vode u službi nadležnoj za izdavanje dokumentacije o građenju, ali brzina rješavanja zahtjeva nije dostigla zakonom utvrđeni rok.

Cilj uvođenja novog programa je što kraći rok za izdavanje dozvola i brza usluga za građane.

U cilju dobijanja što brže usluge, Općina je pokrenula aktivnosti na kupovini licence koja bi omogućila komunikaciju i pribavljanje saglasnosti putem interneta. Kako bi sistem u potpunosti funkcionisao potrebno je da se u proceduru nabavke istog programa uključe i infrasturkturna preduzeća.

Na sastanku je bilo riječi o ideji i mogućnostima za otvaranje centra komunalnih usluga na području općine Ilijaš, koji bi riješio građane komplikovanih procedura, omogućio plaćanje računa na jednom mjestu, te izdavanje saglasnosti i potvrda.

 
Biznis centar: Nastavljen program jačanja preduzetničkih vještina Ispis Email
Autor Nermina Avdukic   
Utorak, 10 Tra 2018 11:04

radionicaDrugi moduli Programa jačanja preduzetničkih vještina u okviru YEP Inkubatora poslovnih ideja za učesnike iz Ilijaša održani su od četvrtka 5. aprila do nedelje 8. aprila u Biznis centru Općine Ilijaš.

Učesnici su aktivnim učešćem u interaktivnim vježbama, diskusijama i studijama slučaja imali priliku da se bave temama inžinjeringa vrijednosti, planiranja proizvodnje/procesa pružanja usluge, troškova i upravljanja vremenom.

Kao najkorisnije i najzanimljivije učesnici su ocijenili vježbe u kojima su kroz niz simuliranih situacija mogli da prožive ono sa čim će se u budućnosti kao preduzetnici svakodnevno susretati.

Svi treninzi u okviru Programa jačanja preduzetničkih vještina realizuju se po jedinstvenoj CEFE metodologiji. 

 
Čestitka povodom Vaskrsa Ispis Email
Autor Nermina Avdukic   
Petak, 06 Tra 2018 06:42

vaskrsU povodu nastupajućeg Vaskra, općinski načelnik Akif Fazlić i predsjedavajući Općinskog vijeća Ilijaš Mahir Dević, uputili su čestitku u kojoj se kaže:

"Svim sugrađanima pravoslavne vjeroispovjesti u svoje ime i u ime svojih saradnika, želimo uputiti iskrene čestitke povodom velikog praznika Vaskrsa. Vrijeme velikih vjerskih praznika prilika je za zbližavanje sa porodicom, prijatelјima i komšijama, tako uz želje za dobro zdravlje i napredak, svima želimo da praznične dane provedete u prijatnom raspoloženju u krugu svojih najmilijih. Sretan Vaskrs!"

 
Prezentacija elaborata o usklađivanju površina državnih šuma i šumskih zemljišta na području KS Ispis Email
Autor Nermina Avdukic   
Četvrtak, 05 Tra 2018 13:17

prezentacija samir omerovicU sali Općinskog vijeća Općine Ilijaš održana je prezentacija elaborata o usklađivanju površina državnih šuma i šumskih zemljišta na području Kantona Sarajevo. Projekat organizira i finansira Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, a prezentator elaborata bio je Samir Omerović iz JP Bosanaskohercegovačke šume.

U uvodnom dijelu izlaganja navedeni su razlozi za izdavanje i promjene namjene zemljišta. Šumska zemljišta iz kategrije goleti i šibljaka podesnih za pošumljavanje, te zemljišta planinskih pašnjaka i rudina nalaze se prema odredbama starijih varijanti zakona o šumama i Zakona o šumama KS u nadležnosti, u nekim slučajevima i vlasništvu, korisnika šuma, a koja su ugovorom o prenosu poslova gospodarenja potpisana između nadležnog resornog ministarstva i korisnika šuma.

U konkretnom slučaju radi se o Kantonalnom javnom preduzeću za gospodarenje državnim šumama "Sarajevo šume" d.o.o. i Ministarstvu privrede KS. S obzirom na sve veći interes za tursitički i privrednim razvojem Kantona Sarajevo stvorila se potreba da se navedene kategorije zemljišta stave u funkciju tog razvoja.

Naime, radi se o površinama koje KJP "Sarajevo šume" d.o.o. opterećuje sa aspekta zaštite i pošumljavanja, te tom preduzeću stvaraju veće troškove, a kada bi se te iste površine stavile u funkciju privrednog razvoja stvarale bi novu dodatnu vrijednost i korisnika šuma rasteretile prethodno navednih obaveza.

U tom smislu neophodno je definisati model kako te površine staviti u funkciju razvoja Kantona. Model bi se sastojao iz seta koraka i zakonskih propisa koji regulišu ovu oblast kako bi se navedene površine stavile u prethodno navedenu funkciju.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 


Preliminarne rang liste

potencijalnih korisnika FBiH za Kanton Sarajevo za općinu Ilijaš, u okviru “Javnog poziva izbjeglicama iz Bosne i Hercegovine, raseljenim osobama u Bosni i Hercegovini i povratnicima u Federaciju Bosne i Hercegovine za podnošenje prijava za obnovu i rekonstrukciju stambenih jedinica u cilju povratka na područje općina Federacije Bosne i Hercegovine“.


Preliminarna rang lista - totalno uništen stambeni objekat


Preliminarna rang lista - djelimično oštećeni stambeni objekt


Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2018.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2018
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas672
mod_vvisit_counterJuče981
mod_vvisit_counterOva sedmica5828
mod_vvisit_counterOvaj mjesec33267