• ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba

oficijelna internet prezentacija općine Ilijaš
U naselju Korita upriličeno otvorenje novoasfaltiranog puta dužine 2 kilometra Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Četvrtak, 08 Kol 2019 15:34

67760060 1670202413111402 1660511605915385856 oNa lokalitetu kod spomen obilježja u naselju Korita, upriličeno je svečano otvorenje novoasfaltiranog puta. Načelnik općine Ilijaš Akif Fazlić kazao je da ovaj putni pravac ima posebnu važnost jer povezuje naselje Korita sa magistalnim putem.

„Projekat je izrađen prije dvije godine a finansijska konstrukcija je pravljena na bazi sredstava OKFŠ-a. Prošle godine potpisan je Sporazum sa Ministarstvom privrede KS kada je općina Ilijaš dobila 720.000,00 KM za tri putna pravca. Vrijednost ti putnih pravaca je 902.000,00 KM koji su praktično i završeni. Općina Ilijaš je učestvovala sa 182.000,00 KM. Što se tiče ovog putnog pravca, radi se o putu dužine dva kilometra i ovo je prva faza realizacije projekta čija je vrijednost 316.000,00 KM. Od toga 275.000,00 sredstava je finansirala Vlada KS a Općina Ilijaš iz vlastitog budžeta oko 50.000,00 KM. 

67886681 3149752348398458 8508940635602944000 o

Realizacija ovog projekta je izuzetno važna u smislu daljeg povratka građana u ovo područje. Radi se o velikom području i naselju koje je prije rata imalo veliki broj stanovništva. Nažalost, poslije rata povratak je tekao sporo. Infrastruktura se sporo realizirala i želimo sve to ubrzati. Praktično, ključ svega je potpuna rekonstrukcija puta. Kandidirali smo i drugu fazu ovog projekta. Očekujemo od Vlade KS da podrži taj projekat kako bismo isti priveli kraju“, kazao je Fazlić.

Amir Joldo, v.d.direktor KJP „Sarajevo-šume“ d.o.o. kazao je da će se nastaviti saradnja ovog preduzeća sa mjesnim zajednicama i općinom Ilijaš.

„Ovo je jedan od projekata koji je pokrenut i prije mog imenovanja ali mogu potvrditi da će se saradnja nastaviti i ulaganja u mjesne zajednice“, kazao je Joldo.

Mahir Dević zastupnik u Skupštini KS istakao je kontinuiran rad sa starom Valdom KS u realizaciji projekata iz oblasti putne infrastrukture, prije svega kada su u pitanju šumski putevi iz sredstava OKFŠ-a. Također, istakao je da očekuje i od nove Vlade KS da podrži nastavak realizacije ovog projekta.

„Imali smo asfaltiranje puta u Dragoradima i prema Homaru. Ovo je 

67795032 3149753008398392 2666596188785999872 o

početak asfaltiranja puta iz Korita prema Solakovićima. Nadamo se da će nova Vlada KS nastaviti ovaj projekat. Za ovu godinu ta sredstva još nisu potpisana ali se nadamo da će se to desiti do kraja augusta i da ćemo nastaviti ovaj važan projekat. Mještani Korita zaslužili su jedan ovakav put. Prije svega oni su bili odlični borci, branili su svoje domove, domaćinski se odnosili prema svemu. Kao šef Kluba SDA u Skupštini KS pomno ću pratiti realizaciju sredstava iz OKFŠ-a. Imao sam usmeno obećanje od ministra privrede gospodina Bašića da će to biti na prvoj sjednici Vlade u augustu i svakako ćemo kroz Skupštinu pokrenuti pitanje da se ovaj projekat podrži i privede kraju“, kazao je Dević.

67525665 3149754418398251 8575081190636126208 o

Hasib Bešlija, član Savjeta MZ Ljubina i mještanin naselja Korita ističe da je nemjerljiv značaj ovog puta za stanovnike ovog naselja.

„Putna komunikacija je usporavala povratak. Ovdje stalno boravim i bilo bi nas više da imamo dobru putnu komunikaciju. Ali hvala Bogu i to ide na bolje zahvaljujući načelniku Akifu Fazliću i zastupniku u Skupštini KS Mahiru Deviću. Zaista su učinili mnogo. Mi smo ovim putem dobili dosta i riješili naše mnogobrojne probleme“, kazao je Hasib Bešlija.

Vijećnik u Općinskom vijeću Ilijaš Akif Bešlija kazao je da očekuje da se nastavi rekonstrukcije ove dionice puta.

„Ovo je za nas historijski trenutak, konačno su Korita dobila asfaltiranu dionicu puta. Svi oni koji budu željeli raditi i boraviti na svojim imanjima, imat će bolje uslove i olakšan pristup naselju Korita. U konačnici bit će olakšan život na ovom prostoru“, kazao je Bešlija.

 
Produžen javni poziv mladim osobama za učešće u aktivnostima grant sheme za razvoj preduzetništva Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Četvrtak, 08 Kol 2019 07:25

 

iit-allows-startups-to-participate-in-placement-drive-1024x640Javni poziv upućen mladim osobama za učešće u aktivnostima grant sheme „Razvoj preduzetništva i podrška pokretanju novih startup kompanija na području Kantona Sarajevo“, a koji je prvobitno trebao biti okončan jučer, produžen je do 13. augusta ove godine do 17:00 sati.

Ovakva odluka proistekla je iz zaprimljenih molbi i sugestija od strane potencijalnih aplikanata, a zbog čega je izvršena i dopuna ovog javnog poziva u smislu da podnosioci prijava koji ispunjavaju tražene osnovne kriterije i imaju kvalitetnu poslovnu ideju i želju da se bave vlastitim biznisom, ali se nalaze u radnom odnosu, imaju pravo prijave po osnovu ovog javnog poziva. U slučaju da takve osobe budu odabrane za učešće u aktivnostima grant sheme, prije dodjele grant sredstava od strane Ministarstva privrede KS morat će dostaviti potvrdu da se nalaze na evidenciji nadležnog biroa za zapošljavanje.

Podsjećamo da je pomenuti poziv proistekao iz Projekta „Boljom upravom do bržeg ekonomskog rasta“ (EGG) kojeg Ministarstvo privrede KS provodi u saradnji sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP) i Službom za zapošljavanje KS.

Ovim javnim pozivom su obuhvaćene mlade osobe starosti do 35 godina sa područja Kantona Sarajevo, i to iz općina Centar Sarajevo, Hadžići, Ilijaš, Ilidža, Novi Grad, Novo Sarajevo, Stari Grad, Trnovo FBiH i Vogošća.

Planirani program podrške uključuje: specijalistički višednevni preduzetnički trening program za 80 polaznika, bespovratnu finansijsku podršku za realizaciju 55 najbolje ocijenjenih biznis planova, uz maksimalni iznos podrške po jednom biznis planu u iznosu od 15.000 KM, mogućnost da odabrani korisnici programa sa JU Zavod za zapošljavanje Kantona Sarajevo potpišu prateće ugovore o sufinansiranju troškova obaveznih doprinosa na plate tokom prve godine poslovanja, te mentorsku podršku i praćenje tokom prve godine poslovanja.

Projekt EGG će sufinansirati grant shemu sa iznosom od 150.000 KM i ovim sredstvima će biti pokriveni troškovi specijalističkog trening programa kao i mentoringa uspješnih polaznika u trajanju od 12 mjeseci. Shodno pravilima i procedurama UNDP-a, projekat EGG će izvršiti selekciju i odabir pružitelja usluga specijalističkog trening programa i mentoringa putem javnog tendera.

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo će sufinansirati grant shemu sa 850.000 KM i ta sredstva će isključivo biti utrošena na dodjelu bespovratnih sredstava uspješnim polaznicima trening programa.

Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo će istovremeno obezbijediti podršku odabranim korisnicima za sufinansiranje dijela troškova obaveznih doprinosa na plate tokom prve godine poslovanja u iznosu od 600 KM za svaki mjesec poslovanja, a što je oko 7.200 KM na godišnjem nivou po jednom podržanom korisniku, odnosno ukupno 396.000 KM za planiranih 55 korisnika tokom prve godine poslovanja.

Prijave aplikanti moraju dostaviti preporučenom poštom, kurirskom poštom ili lično na adresu: Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), Projekat „Boljom upravom do bržeg ekonomskog rasta“ (EGG), UN HOUSE, Zmaja od Bosne bb 71000 Sarajevo.

Po isteku roka za dostavljanje prijava, otvaranje prijava i izbor korisnika bit će izvršeni u zgradi Vlade KS, od strane nadležne stručne Komisije za odabir. Sve prijave koje se dostavljaju po osnovu ovog javnog poziva moraju biti predane u zatvorenoj koverti naslovljene na „PROJEKAT EGG – PRIJAVA NA JAVNI POZIV U OKVIRU GRANT SHEME „RAZVOJ PREDUZETNIŠTVA I PODRŠKA POKRETANJU NOVIH STARTUP KOMPANIJA NA PODRUČJU KANTONA SARAJEVO“.

Sva dodatna pitanja u vezi ovog poziva se mogu dostaviti putem elektronske pošte, i to na sljedeću e-mail adresu: Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript .

Projekt „Boljom upravom do bržeg ekonomskog rasta (EGG)“ finansijski je podržan od Vlade Kraljevine Norveške.

Osim mjera za unapređenje općeg privrednog ambijenta, EGG projekat predviđa ulaganja u inovacije, obrazovanje, samozapošljavanje te razvoj novih vještina koje trenutno nedostaju na tržištu. Također, projektom će se podržati perspektivni ekonomski sektori kroz razvoj kadrova, te unapređenje proizvodnih kapaciteta, a sve na temelju aktuelnih i predviđenih tržišnih potreba. Projekat će biti implementiran u periodu od 2019. do 2021. godine.

 
Asfaltirano novih 600 metara puta na dionici Gajevi – Spahin Han Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Utorak, 06 Kol 2019 17:47

asfaltiranje nacelnikZavršeno je asfaltiranje puta na dionici Spahin Han – Gajevi u dužini od 600 metara.

Kako je i planirano asfaltiranje ove dionice puta završeno je danas.

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo za ovaj projekat je osiguralo sredstva od 213.000,00 KM.

Izvođač radova bila je firma “Halilović” d.o.o. Ilijaš, a nadzor nad izvođenjem radova vršio je Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo.

Danas je ovu lokaciju obišao i načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić, te je bio prisutan polaganju zadnjih metara asfalta na ovoj dionici.

Općina Ilijaš je još prošle godine pokrenula nekoliko projekata rekonstrukcije puteva koji se finansiraju iz sredstava OKFŠ-a, a dionica Gajevi – Spahin Han received 482051235940954je jedna od tih projekata.

 
Počelo asfaltiranje dionice puta Gajevi – Spahin Han Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Ponedjeljak, 05 Kol 2019 13:40

298572965012751075016592653Danas je počelo asfaltiranje puta na dionici Spahin Han – Gajevi u dužini od 600 metara.

Planirano je da asfaltiranje ove dionice puta bude završeno sutra.

U periodu od 7 do 17 sati danas i sutra na snazi je totalna obustava saobraćaja ovom dionicom, od raskrsnice za Sudiće prema Spomen obilježju, raskrsnica za Udrabe.

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo za ovaj projekat je osiguralo sredstva od 213.000,00 KM.

Izvođač radova je firma “Halilović” d.o.o. Ilijaš, a nadzor nad izvođenjem radova vršit će Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo.

Općina Ilijaš je još prošle godine pokrenula nekoliko projekata rekonstrukcije puteva koji se finansiraju iz sredstava OKFŠ-a, a dionica Gajevi – Spahin Han je jedna od tih projekata.

 
Počeli radovi na izgradnji reciklažnog dvorišta u Ilijašu Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Ponedjeljak, 05 Kol 2019 08:13

 

reciklazno dvoriste pocetak radovaProtekle subote počeli su radovi na prvoj fazi izgradnje reciklažnog dvorišta u Ilijašu.

Radovi obuhvataju izgradnju potpornog zida, ograde, oborinske i fekalne kanalizacije, hidrantske i sanitarne mreže u vrijednosti od 331.885,15 KM.

Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS osiguralo je sredstva u iznosu od 250.000 KM, a Općina Ilijaš nedostajuća sredstva.

Izvođač radova je firma "Vizija" d.o.o. Visoko, a nadzor vrši Institut za građevinarstvo "IG" d.o.o. Banja Luka. Rok za izvođenje radova je 90 dana.

Izgradnjom reciklažnog dvorišta biće zaokružen sistem dvolinijskog odvoza otpada. Reciklažno dvorište biće pozicionirano na ulazu u industrijsku zonu Željezara, na prostoru gdje se trenutno nalazi organizaciona jedinica KJKP "Rad".

Ukupna vrijednost projekta je preko 700.000,00 KM, a prva faza će koštati 331.000,00 KM. Po završetku kompletnog projekta reciklažno dvorište će biti predato na upravljanje KJKP "Rad".

Funkcija reciklažnog dvorišta je dvostruka, tu će moći odlagati otpad i građani, ali najviše će služiti na upotrebu KJKP "Rad", te će značajno doprinijeti smanjenju odlaganja smeća na divlje deponije.

Općina Ilijaš je prethodno osigurala idejni projekat reciklažnog dvorišta, izdala urbanističku saglasnost, obezbijedila glavni projekat, izvršila reviziju glavnog projekta, izdala neophodna odobrenja za građenje, provedena je procedura javne nabavke i izaberan izvođač radova, te nadzor.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

PRIJAVA KORUPCIJE
 
 
Prijavu korupcije i druge nepravilnosti možete prijaviti na e-mail: 
PRISTUP INFORMACIJAMA
 

 
 
 
 
 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2019.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2019
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1065
mod_vvisit_counterJuče1859
mod_vvisit_counterOva sedmica1066
mod_vvisit_counterOvaj mjesec34286