• ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba

oficijelna internet prezentacija općine Ilijaš
Obilježena 26. godišnjica pogibije heroja Hašima Spahića Ispis Email
Autor Admir Dervišević   
Nedjelja, 11 Lis 2020 18:03
nacelnik1Ilijaški komandant, major Hašim Spahić i član Komande 1. Korpusa Armije BiH, kapetan Šemso Baručija, poginuli su na Moševićkom brdu 11. 10. 1994. godine, dok su tokom žestokih borbi bili na prvim odbrambenim linijama.Jedinstvena organizacija boraca “Unija veterana” općine organizovala je i ove godine manifestaciju sjećanja na mjestu pogibije na Moševićkom brdu.
Nakon obilaska mezarja i polaganja cvijeća u petak , ove nedjelje upriličena je posjeta Moševićkom brdu, gdje su se saborci i porodica sjetili Hašima Spahića, njegovog života i hrabrosti.
Obilježavanju godišnjice pogibije Hašima Spahića prisustvovao je član Predsjedništva BiH Željko Komšić.
-Ovo je, nažalost, samo jedno od bezbroj ovakvih mjesta u našoj BiH. Važno je da se sjećamo i da imamo želje, volje i snage doći da obilježimo dan kad smo izgubili dva heroja. Važno je sjećati se šta oni znače za slobodarsku i oslobodilačku priču za Bosnu i Hercegovinu, važno je priču o njima prenositi na djecu i mlađe generacije, jer Hašim i Šemso su razlog što smo danas ovdje i što imamo pravo da govorimo onako kako govorimo. Porodici, koji bi naravno željeli da su oni živi i sa nama, mogu samo poručiti da imaju pravo da budu ponosni, kazao je Komšić.
Major Hašim Spahić je dao veliki doprinos u organiziranju ilijaškog stanovništva u otporu protiv agresora i doprinos u formiranju 126 Ilijaške brigade.
-Ovaj dan je jako važan za porodice Hašima i Šemse, ali i za historiju, u tom danu porodice su izgubile najmilije članove, a mi smo dobili heroje i preokret na ratištu u borbi za slobodne teritorije i u toj borbi uspjeli i odbranili domovinu Bosnu i Hercegovinu i živimo u slobodnoj, priznatoj i suverenoj BiH. Moramo dolaziti ovdje, barem jednom godišnje odati pijetet ovim ljudima, jačati kolektivni i svoj lični patriotizam jer će puno toga trebati da bi ovu državu gradili i vodili civilizacijskim putem. Svojom posjetom važnost ovom događaju dao je član Predsjedništva Željko Komšić i nadam se da će ovaj dolazak ponukati mnoge na razmišljanje, obaveze i odgovornosti u našem daljem djelovanju, kazao je ovom prilikom načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić zahvalivši se JOB “Unija veterana” na organizaciji obilježavanja godišnjice s obzirom na specifične uvjete i epidemiološku situaciju.
Prisutnima je o načinu pronalaska poginulih Hašima Spahića i Šemse Baručije govorio član Odreda Lasta Amir Hašimović. Uspomene na rahmetli Šemsu Baručiju evocirao je njegov saborac Sead Alić, a o važnosti sjećanja i njegovanja tekovina Odbrambeno –oslobodilačkog rata kazao je pomoćnik ministra za boračka pitanja Kantona Sarajevo Osman Smajlović.cvk2
O borbama na ovom dijelu ratišta i liku i djelu Hašima Spahića govorio je komandant ilijaške brigade Enes Durak.
– Rahmetli Hašim je bio veliki čovjek, a u isto vrijeme mali i običan čovjek a njegova djela su velika. Zbog činjenice da je bio jako svjestan šta je Čemerska planina i njene strateške važnosti doveo se u poziciju da on kao komandant operativne grupe dođe da vraća liniju, a to nije normalna praksa. Bio je jako svjestan šta znači Moševićko brdo, hvala mu na svemu što je radio i oplemenio mene kao čovjeka, borca i oficira. Molim vas da nikad ne zaboravimo ni Hašima ni Šemsu,niti jednog borca koji je život dao za Bosnu i Hercegovinu, jer ako zaboravimo može nam se ponoviti isto ili još gore, poručio je Durak.
Ime Hašima Spahića nosi osnovna škola u Ilijašu i jedna od glavnih ulica grada, a njegov lik živi vječno u sjećanjima porodice, saboraca, prijatelja, ali i svih drugih građana Ilijaša.
 
Javni poziv za subvencioniranje nabavke (kupovine) nove mehanizacije i opreme za obradu poljoprivrednog zemljišta Ispis Email
Autor web admin   
Petak, 09 Lis 2020 00:00
 
Počelo obilježavanje 26.godišnjice pogibije heroja Hašima Spahića Ispis Email
Autor Admir Dervišević   
Petak, 09 Lis 2020 10:32

ado1

Program je počeo polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na mezarju u Brezi,a poslije i na centralnom spomen obilježju u Ilijašu gdje su brojne delegacije odale počast i položile cvijeće.

Ilijaški heroj major Hašim Spahić i član Komande 1. Korpusa Armije BiH kapetan Šemso Baručija, poginuli su na Moševičkom brdu 11. 10. 1994. godine, dok su tokom žestokih borbi bili na prvim odbrambenim linijama. Prošlo je 26 godina nakon herojske smrti, ime Hašima Spahića nosi Osnovna škola u Ilijašu i jedna od glavnih ulica grada.

Jedinstvena organizacija boraca “Unija veterana” Općine organizovala je i ove godine manifestaciju sjećanja na rahmetli Hašima Spahića.

Oktobar je težak i tmuran mjesec kaže predsjednik JOB Unija veterana Sidik Bećirević. JOB Unija veterana više od 20 godina organizira program i čuva sjećanje na ilijaškog gaziju.

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić ističe da lik Hašima Spahića treba njegovati i da ne trebamo zaboraviti šta je uradio za našu državu.

"Navršilo se 26.godina od kad je naš sugrađanin,heroj i naš komadant Hašim Spahić dao život za državu BiH.Prisjećamo se Hašima i njegovog lika,čovjeka koji je imao toliko hrabrosti i patriotizma da se na prvim linijama odbrane slobodne teritorije BiH nađe kao komadant operativne grupe,da rukovodi odbranom slobodnih teritorija i da za državu BiH da svoj život. Generacije koje dolaze moraju pamtiti lik Hašima Spahića i moraju pamtiti sve ono što je uradio za odbranu države" rekao je načelnik.

Polaganjem cvijeća prisustvovale su delegacije iz Breze i Ilijaša,te predstavnik Ministarstva za boračka pitanja KS.U nedelju će biti organizovana posjeta mjesta pogibije heroja Hašima Spahića na Moševičkom brdu.

hš2

 
Odluka o utvrđivanju i objavi broja birača upisanih u izvod iz Centarlnog biračkog spiska za glasanje izvan Bosne i Hercegovine za Lokalne izbore 2020. godine Ispis Email
Autor web admin   
Petak, 09 Lis 2020 00:00
Odluka o broju birača
 
Nastavak aktivnosti na rješavanju pitanja pristupnog puta na lokalitetu naselja INA Ispis Email
Autor Admir Dervišević   
Četvrtak, 08 Lis 2020 11:45

ina20Danas je u kabinetu Općinskog načelnika, održan sastanak na kojem su osim općinskog načelnika Akifa Fazlića, prisustvovali predstavnici firme HOLDINA d.o.o. Sarajevo: Mia Čivić direktorica pravnih poslova, Slavko Sić direktor Holdine d.o.o. Sarajevo i Mato Gugić voditelj skladišta HOLDINA u Podlugovima, pomoćnica načelnika Službe za prostorno uređenje i zaštitu okoliša Meliha Avdibegović, pomoćnica načelnika Službe za imovinsko pravne poslove,geodetske poslove i katastar Nizama Mališević, pomoćnik načelnčelnika za saobraćaj, stambeno komunalne poslove i građenje Aziz Fazlić i predsjednik Savjeta MZ Podlugovi Safet Gabeljić.

Tema sastanka bila je nastavak aktivnosti na rješavanju pitanja pristupnog puta i zaštitnog pružnog pojasa u vlasništvu Holdina d.o.o. Sarajevo na lokalitetu naselja INA, koje aktivnosti su neophodne nakon ukidanja pružnog prelaza preko pruge koja ide prema skladištu Holdine u Podlugovima.

Kako je utvrđeno, zemljište između pružnog prelaza prema skladištu Podlugovi i izgrađenih objekata, najvećim dijelom je u vlasništvu preduzeća Holdina d.o.o. Sarajevo i manjim dijelom u vlasništvu Općine Ilijaš. Zatvaranjem pružnog prelaza, postoji potreba za izgradnjom putne komunikacije za izgrađene objekte na lokalitetu, a posebno nekoliko izgrađenih objekata koji bez izgradnje iste nisu u mogućnosti pristupiti svojim objektima. Građani tretiranog područja godinama koriste predmetno zemljište, a Općina, niti vlasnici preduzeće Holdina nisu to sporili. Najveći problem, kako su istakli predstavnici firme Holdina,jesu kamioni koji se parkiraju blizu pružnog pojasa prema skladištu i onemogućavaju funkcionisanje preduzeća, obzirom da je zakonski minimum zaštitnog pružnog pojasa 6m sa obje strane pruge, a koju obavezu Holdina mora ispoštovati shodno zakonskim propisima, čije poštivanje traži i nadležna inspekcija.ina22

Poslije iznesenih stavova općinskog načelnika i predstavnika HOLDINA d.o.o. Sarajevo doneseni su konstruktivni prijedlozi, koji se zajednički u dogledno vrijeme mogu i ispoštovati:

-da se prije svega vlasnik kamiona privoli da, shodno interesu šire društvene zajednice, pomakne kamione izvan zaštitnog pojasa pruge, kako bi Holdina d.o.o. mogla pristupiti zaštiti pruge i ograđivanju pružnog pojasa, kojim radovima bi se ispoštovali uslovi nadležne inspekcije koja svakodnevno vrši terenski obilazak i traži izvršenje donesenih rješenja,

-da preduzeće Holdina d.o.o. Sarajevo uputi zahtjev prema Općini Ilijaš za cijepanje parcele pružnog pojasa, kojim postupkom bi bio završen i postupak rješavanja imovinsko pravnih odnosa ostatka zemljišta u vlasništvu Holdina d.o.o. Ilijaš, odnosno pravni postupak kojim će općina Ilijaš steći pravo vlasništva čime se stiću uslovi za izgradnju potrebnog puta.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Izrada Strategije
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

 
 
O D L U K A
o izmjeni Odluke o imenovanju članova biračkih odbora
 

 
 


 
 
 
 
PRIJEDLOG RANG LISTE ZA DODJELU STANA
 

 
 


 
 


 
 
ZAKLJUČAK
 
 
ODLUKA O USVAJANJU IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI I" ZA LOKALITET "1" i "2"
 
 
 ODLUKA O PROVOĐENJU IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI I" ZA LOKALITET "1" i "2"
 
 
IZMJENE I DOPUNE REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI I" ZA LOKALITET "1" i "2"
 
 
URBANISTIČKO RJRŠENJE
 

 
ZAKLJUČAK
 
 
ODLUKA O USVAJANJU IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI II" ZA LOKALITET "1a"
 
 
 ODLUKA O PROVOĐENJU IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI II" ZA LOKALITET "1a"
 
 
IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA '' PODLUGOVI II '' – ZA LOKALITET ''1a''
 
 
URBANISTIČKO RJRŠENJE
 

 


 
Odluka o određivanju biračkih mjesta na području Općine Ilijaš
 

 
Covid 19 - Brošura

 PRODUŽEN ROK ZA PRIJAVU

 
 

PRIJAVA KORUPCIJE
 
 
Prijavu korupcije i druge nepravilnosti možete prijaviti na e-mail: 
 
ZAKLJUČAK
 
 
ZAKLJUČAK
 
 
 ODLUKA O USVAJANJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIČKA STANICA" ''
 
 
ODLUKA O PROVOĐENJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"
 
 
REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA" (skraćeni tekst)
 

REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"- URBANISTIČKO RJEŠENJE
 

 
ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE/SUFINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU-APLIKACIJE PROGRAMA IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

Program mjera i ušteda za ublažavanje posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusom (Covid 19)
 

 
 
JAVNO SAOPĆENJE investitorima koji posjeduju važeće lokacijske informacije, urbanističke saglasnosti i naknadne urbanističke saglasnosti
 

 
 
Izvještaj o radu općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2019.godinu
 

 
 
Operativni plan općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2020.godinu
 

 

 
 

Projekat LIFE - VIDEO

Projekat poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou – LIFE, koji provodi Međunarodna finansijska korporacija IFC, članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, putem UKaid-a

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2020.godinu

Budžet općine ilijaš 2020
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas2744
mod_vvisit_counterJuče2614
mod_vvisit_counterOva sedmica2744
mod_vvisit_counterOvaj mjesec75294