• ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba

oficijelna internet prezentacija općine Ilijaš
Obilježena Sedmica borbe protiv korupcije u Općini Ilijaš Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Srijeda, 12 Pro 2018 12:48

 

fazlic sisic U okviru obilježavanja Sedmice borbe protiv korupcije predstavnici Antikorupcijske mreže organizacija civilnog društva u BiH – ACCOUNT, uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj – USAID/BiH, posjetili su Općinu Ilijaš.

Cilj posjete bio je promovisanje javne kampanje u čijem fokusu je zaštita zviždača u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Predstavnik ACCOUNT-a održao je sastanak sa šeficom Odsjeka za opću upravu Općine Ilijaš Muvedetom Fazlić i tom prilikom uručio joj promotivni materijal.

Cilj akcije pod nazivom “Borba protiv korupcije počinje od…” jeste rad na unapređenju sistema prijave korupcije, te podsjećanje na problem korupcije u Bosni i Hercegovini.

Nakon donošenja Zakona o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju 2014. godine Općina Ilijaš je kreirala Pravilink o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju u Općini Ilijaš. Početkom ove godine Općina je donijela Akcioni plan u borbi protiv korupcije na lokalnom nivou te je formiran radna grupa za provedbu pomenutog Akcionog plana.

Akcioni plan će unaprijediti stepen odgovornosti i profesionalizma rada općinske uprave, poboljšati proces planiranja, donošenja i sprovođenja akata i programa na transparentan i participatoran način, unaprijediti sisteme unutrašnje i vanjske kontrole rada općinske uprave, ojačati integritet općinske uprave uvođenjem i primjenom etičkih standarda te stvoriti poticajan ambijent za učešće civilnog i privatnog sektora u aktivnostima općinske uprave.

 
Ilijaški "start up" poduzetnici na Forumu službe za zapošljavanje Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Srijeda, 12 Pro 2018 12:03

forum poduzetnistvoU organizaciji Agencije za rad i zapošljavanje BiH i Projekta zapošljavanja mladih (YEP), uz podršku Vlade Švicarske, održan je šesti po redu Forum službi zapošljavanja. Forumu su prisustvovali općinski načelnik Akif Fazlić i Šef odsjeka za privredu i lokalni razvoj Mirza Marukić.

Forum je održan pod motom "Pokreni nešto dobro", a osnovna tema je bila pomoć u pokretanju poduzetničkih ideja. Cilj Foruma je poticanje diskusije na teme od ključne važnosti za jačanje poduzetništva: profiliranje i obuka poduzetnika, mentorstvo, modeli finansijske podrške, te društveno poduzetništvo.

Tokom Foruma su predstavljeni rezultati YEP inkubatora poslovnih ideja, koji je tokom 2018. godine na području Bosne i Hercegovine uticao na aktivaciju više od 1.200 potencijalnih poduzetnika, te stručno i finansijski podržao više od 100 novih poduzetnika.

Projekat se provodio i na teritoriji općine Ilijaš, a Općina Ilijaš je projekat sufinansirala u vrijednosti od 20.000,00 KM. Na Forumu su učestvovala tri "start up" poduzetnika iz Ilijaša, koji su korisnici podrške projekta YEP inkubator, i to Đemal Mališević - autoprijevničke usluge, Nerma Šuvalija – proizvodnja meda i proizvoda na bazi meda i Adnan Gagulić - proizvodnja prirodnih sapuna, eteričnih ulja i biljnih masti. Oni su na poduzetničkom sajmu pri 6. Forumu službi za zapošljavanje predstavili svoje poslovne ideje, odnosno proizvode i usluge.

 
U subotu u Ilijašu tradicionalni koncert Večer najljepših ilahija Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Srijeda, 12 Pro 2018 07:28

koncert ilahijaTradicionalni koncert “Večer najljepših ilahija”, 13. po redu u organizaciji BZK “Preporod” Ilijaš i MIZ Sarajevo, bit će održan u subotu 15. decembra 2018.godine, sa početkom u 18:30 sati u Sportskoj dvorani Ilijaš.

Na koncertu će nastupiti: Grupa solista “Ašik”, Madžid Aganhodžić, Selma Droce, Lejla Čaušević, Medina Turković, hor MIZ Sarajevo i Hor “Šapat srca”

Specijalni gost: hafiz dr. Kenan ef. Musić

Domaćin koncerta: Hor “Preporod” Ilijaš

Koncert je humanitarnog karaktera. Posjetitelji će moći donirati novčana sredstva, u skladu sa svojim mogućnostima za pomoć dvadesetosmogodišnjoj Amini Bradić iz Ilijaša koja je oboljela od teške bolesti pod nazivom “Lymphoma malig. Hodgkin”, jedne od vrsta karcinoma koji zahtjeva skupo liječenje koje sama porodica ne može priuštiti.

Ulaz na koncert je besplatan.

 

 

 
Održana Javna rasprava na Nacrt Regulacionog plana “Banovac” Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Srijeda, 12 Pro 2018 07:15

RP BANOVAC Javna rasprava na Nacrt Regulacionog plana “Banovac” održana je u sali Općinskog vijeća Ilijaš. Prvi Javni uvid na Nacrt Odluke o usvajanju Izmjene i dopune Regulacionog plana “Banovac” i Nacrt Odluke o provođenju Izmjene i dopune Regulacionog plana “Banovac” održan je 9. novembra 2018. godine, te je isti izložen i na web stranici Općine Ilijaš www.ilijas.ba.
Raspravi su prisustvovali predstavnici Općine Ilijaš, predstavnici mjesnih zajednica, kao i načelnik Općine Ilijaš koji su iznijeli svoja zapažanja, sugestije, prijedloge i kritike predloženog nacrta i izmjena koje su njim planirane.

Pomoćnica načelnika u Službi za prostorno uređenje i stambeno komunalne poslove Meliha Avdibegović upoznala je prisutne sa izmjenom Regulacionog plana „Banovac“.

„Za izmjenu već postojećeg Regulacionog plana „Banovac“ koji je usvojen 2011. godine bilo je nekoliko motiva i evo danas imate priliku to i pogledati. Navest ću dio onih koji su poslužili da pokenemo inicijativu. Na samom početku navest ću kompleks Sportsko - rekreativnog centra na Banovcu, zatim prethodnim RP smo planirali jedan ugostiteljski objekat, međutim on će biti zamijenjen objektom za potrebe gradskog stadiona sa svim sadržajima i tribinama. Kompletan kompleks Sportsko - rekreativnog centra na Banovcu ostao je kao jedna parcela i u okviru istog zavisno od naše potrebe realizovat će se određeni sadržaji na tom prostoru. Kao što vidite imamo veliki stadion za nogomet i pomoćni stadion koji je prikazan i to će najvjerovatnije tako ostati, dok će se u narednom periodu sigurno pojaviti i potrebe za teniskim igralištem, ali i atletska staza. U prvobitnom konceptu plana bio je planirana i izgradnja bazena, međutim mi smo se usaglasili da se ta lokacija bazena prenese na neko bolje mjesto“, istakla je Avdibegović.

Zainteresovani građani, pravna i fizička lica, vlasnici nekretnina i drugi zakoniti korisnici prostora u obuhvatu Regulacionog plana Banovac, mogli su da izvrše uvid u Nacrt plana, da se uključe u Javnu raspravu, te da dostave pismene prijedloge, primjedbe i sugestije. Isti su se dostavljali Općini Ilijaš, Službi za prostorno uređenje i zaštitu okoliša koja organizuje i sprovodi javnu raspravu.

 
Održana Javna rasprava o Nacrtu Budžeta Općine Ilijaš za 2019. godinu Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Srijeda, 12 Pro 2018 07:15

BUDZET U sali Općinskog vijeća Ilijaš danas je održana javna rasprava Nacrta Budžeta Općine Ilijaš i Odluke o izvršavanju Budžeta Općine Ilijaš za 2019. godinu.
Javnoj raspravi su prisustvovali vijećnici Općinskog vijeća Ilijaš, predstavnici udruženja, mjesnih zajednica i građani.

Općinsko vijeće Ilijaš je na 25. sjednici održanoj 28. novembra 2018. godine usvojilo Nacrt Budžeta Općine Ilijaš za 2019. godinu i Nacrt Odluke o izvršavanju Budžeta za 2019.godinu.

Na početku rasprave, načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić predočio je glavne karakteristike utvrđenog Nacrta, a nakon toga je otvorena diskusija tokom koje su prisutni građani imali priliku iznijeti svoje prijedloge i primjedbe.

„Nacrt Budžeta Općine Ilijaš utvrđen je u iznosu od 15.600.000.00 KM i ovom rasporavom želim da dobijemo kvalitetne sugestije i prijedloge. Naravno da u kreiranju budžeta uvijek postoje neke objektivne okolnosti i principi. Prije svega ti principi su da imamo realan okvir budžeta kojim ćemo odrediti prioritete i samim tim finansirati te prioritete tokom godine. Sljedeći princip jeste da projekti koji su započeti privedemo kraju. Kao što znate Općina Ilijaš je prošle godine na decembarskoj sjednici usvojila strategiju razvoja do 2022. godine. Naravno da cijenimo i podržat ćemo rad svih udruženja, stipendiranje učenika kao i finansiranje rada javnih ustanova ali i podsticaja u poljoprivredi. Praktično pokrivamo cijeli taj društveni život kada je upitanju naša općina“, kazao je Općinski načelnik Akif Fazlić.

Nacrt Budžeta Općine Ilijaš za 2019. godinu prisutnim je prezentirao Nedžad Masnopita, šef Odsjeka za budžet i trezor Općine Ilijaš, koji je prisutnim predstavio strukturu planiranih prihoda i rashoda za 2019. godinu. Projecirani prihodi i primici u okviru projekcije Nacrta Budžeta Općine Ilijaš za 2019. godinu planirani su u skladu sa važećim propisima koji definišu i određuju pripadnost javnih prihoda općina, uvažavajući sve aktivnosti koje se sa aspekta aktuelnih fiskalnih mjera provode na višim nivoima vlasti, kao i njihova refleksija na Budžet Općine Ilijaš.

U okviru budžetske potrošnje za administrativni dio budžeta izdvaja se iznos od 3.367.050.00 KM, što predstavlja 21,58% od ukupnog budžeta. Općina će kao podršku programima iz oblasti kulture i sporta u 2019. godini izdvojiti 2.427.000.00 KM.

Nacrtom Budžeta planiran je nastavak uređenja školskih objekata, također izdvojena su i značajna sredstva za uređenja vodovodne i kanalizacione mreže, objekata kulurno-historijskog naslijeđa, kupovinu zemljišta i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa i brojni drugi projekti.

Nacrt Budžeta Općine Ilijaš za 2019. godinu i Nacrt Odluke o izvršavanju Budžeta za 2019. godinu objavljen je na web stranici www.ilijas.ba i oglasnoj ploči Općine Ilijaš, te se pozivaju građani, predstavnici mjesnih zajednica i svi zainteresovani subjekti da svoje prijedloge, primjedbe i sugestije dostave u Službu za privredu, finansije i investicije Općine Ilijaš do 17.12.2018. godine do 12:00 sati.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

Javni poziv
 
 
 Prijavni obrazac
 
 
 
 
 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2019.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2019
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1115
mod_vvisit_counterJuče1604
mod_vvisit_counterOva sedmica1115
mod_vvisit_counterOvaj mjesec28123