• ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba

oficijelna internet prezentacija općine Ilijaš
Radni sastanak načelnika i vlasnika poslovnih prostora u pješačkoj zoni Ilijaš Ispis Email
Autor Nermina Avdukic   
Četvrtak, 08 Velj 2018 10:20

sastanak 07.02.Općinski načelnik, predstavnici Službe za prostorno uređenje i zaštitu okoliša i Službe za saobraćaj, stambeno-komunalne poslove i građenje održali su radni sastanak sa vlasnicima poslovnih prostora u pješačkoj zoni Ilijaš.

Tema sastanka bila je završetak zanatskih radova na nadstrešnicama poslovnih prostora u pješačkoj zoni uz već novosagrađenu nadstrešnicu. Dogovoreno je da se zajedničkim ulaganjem projekat finalizira. Općina je preuzela obavezu izrade elektroinstalacija, a vlasnici poslovnih prostora izradu završnih zanatskih radova.

Na osnovu projektne dokumentacije nadležna služba će izraditi prijedlog premjera i predračuna radova za svaku stambenu jedinicu.

U narednom periodu nastavit će se aktivnosti i komunikacija s ciljem završetka radova između nadležnih službi i predstavnika vlasnika poslovnih prostora.

 
Rješavanje slučajeva nestalih i neidentifikovanih osoba na području općine Ilijaš Ispis Email
Autor Nermina Avdukic   
Utorak, 06 Velj 2018 14:32

06.02.2018 034U velikoj sali Općine Ilijaš Udruženje porodica nestalih sa područja općine Ilijaš organizovalo je zajednički sastanak sa predstavnicaima Instituta za nestale osobe BiH, predstavnicima Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) i porodicama žrtava iz masovne grobnice Žerovanj.

Prisutnima se obratio Amor Mašović, iz Instituta za nestale osobe BiH, i ukazao na mogućnost da su neke porodice prilikom identifikacije na osnovu klasične metode napravile grešku.

"Postoji mogućnost da su za najmanje dva tijela iz masovne grobnice Žerovanj, u kojoj je ukupno pronađeno 31 tijelo, zamijenjeni identiteti i da se radi o drugim osobama. Kako bismo provjerili tu opciju planirano je da uzmemo krv od porodica koje su identificirale posmrtne ostatke svojih članova na temelju klasične metode, a nisu dali krv. Tada bismo sa sigurnošću znali da li se krvni uzorci podudaraju sa DNK uzorcima dva tijela koja se nalaze u mrtvačnici u Visokom. Ako se dogodi da se krvni uzorci podudare sa koštanim uzorcima DNK tijela iz mrtvačnice u Visokom onda je napravljena greška. Tada ćemo porodicama predati njihove stvarne srodnike, a izuzet ćemo ostatke žrtava koje su pogrešno identifikovane, te ih podvrgnuti DNK identifikaciji i nekoj drugoj porodici omogućiti da pronađu svoje srodnike," kazao je Mašović i naglasio kako su već ustanovili da je jedna porodica napravila grešku prilikom metode prepoznavanja.

Naime, do 2001. godine na području cijele BiH vršile su se identifikacije klasničnim metodom prepozanvanja tijela, bez primjene DNK metode i bez mogućnosti da se sa visokim procentom vjerovatnosti utvrdi identitet žrtava.

Još jedan problem u našoj općini je relativno visok broj neidentificiranih tijela ekshumiranih u proteklih 20 godina na području općine Ilijaš, a njih je devet. Od 53 nestale osobe sa područja općine Ilijaš to potenicijalno znači da je pronađen svaki peti nestali, ali da nije identifikovan. Dugi niz godina tijela se nalaze u mrtvačnicama bez mogućnosti identifikacije.

"Razlog tome je što nemamo dovoljno krvnih uzoraka porodica nestalih osoba. Moguće je da se radi o žrtvama koje nemaju bliskih srodnika, radi se o mladim, neoženjenim osobama, bez potomaka, braće i sestara. Te osobe imaju dalje srodnike čiji uzorci krv ne mogu pomoći u procesu provjere identiteta. Mada, od nedavno postoji mogućnost da će i uzorci krvi daljnjih srodnika biti iskoristivi primjenom novih metoda u novoj laboratoriji koja se trenutno priprema u Den Haagu", rekao je Mašović.

06.02.2018 029Treći važan problem o kojem se razgovaralo sa porodicama nestalih još uvijek relativno visok procent Ilijašana koji nisu pronađeni, njih 53. Njihova tijela se nalaze ili u masovnim grobnicama ili u pojedničanim grobnicama i u ovom času je nemoguće reći koliko dugo će trajati proces traganja.

Žerovanj je najveća masovna grobnica na području općine Ilijaš. Samo na području dvije masovne grobnice na Žerovnju i u Lješevu pronađena je 51 žrtva.

Porodice koje su identificirale posmrtne ostatke svojih članova na temelju klasične metode pristale su dati uzorke krvi i pomoći u okončanju ovog dugotrajnog procesa.

 
Općinska izborna komisija obilježila Svjetski dan izbora Ispis Email
Autor Nermina Avdukic   
Četvrtak, 01 Velj 2018 14:11

IMAG1900Povodom obilježavanja Svjetskog dana izbora, koji se na inicijativu izbornih zvaničnika obilježava svake godine prvi četvrtak u februaru, u organizaciji Općinske izborne komisije Ilijaš u prostorijama Srednjoškolskog centra "Nedžad Ibrišimović" Ilijaš, održan je čas na temu "Važnost demokratskih izbora" učenicima trećeg razreda mašinsko-tehničke škole.

U saradnji sa direktorom škole Amirom Džafom, te profesoricom Demokratije i ljudski prava Draganom Kartal, Općinska izborna komisija Ilijaš organizirala je čas promocije demokratije izbora. Učenici su upoznati sa osnovnim pojmovima u izbornom procesu, značaju izbora i glasanja, te njihovoj budućoj ulozi u promicanju demokratskih izbora.

Tokom časa, učenici su saslušali izlaganje i prezentaciju, a dio časa iskorišten je i za praktični dio.

Kao budućim biračima, potencijalnim članovima izborne administracije ili nosiocima političkih funkcija ukazano je na značaj demokratskog provođenja izbora, kao i na odgovornost u slučaju preuzimanja određenih zadataka u cilju učešća u realizaciji izbora u bilo kojem stadiju izbornog procesa.

Predavači su pozitivno ocijeni zainteresovanost srednjoškolaca ovom temom, te stavom prilikom praktičnog prikaza procesa glasanja i brojanja u kome su učestvovali.

IMAG1905Srednjoškolci su se aktivno uključili u proces glasanja i brojanja glasačkih listića tokom simulacije izbora na način da su u ulozi predsjednika i članova biračkih odbora ozbiljno shvatili zadatke koji su im dodijeljeni.

Ono što je uveliko dalo smisao izlaganju jeste zainteresiranost novih birača, u ovom slučaju punoljetnih srednjoškolaca, da iskoriste pravo na glasanje učešćem na predstojećim oktobarskim izborima.

 
Radni sastanak načelnika Akifa Fazlića i predstavnika Željezare Ilijaš Ispis Email
Autor Nermina Avdukic   
Četvrtak, 01 Velj 2018 12:25

radnisastanakOpćinski načelnik Akif Fazlić održao je radni sastanak sa direktorom Željezare Ilijaš Amelom Ćatićem i predsjednikom Nadzornog odbora Željezare Ilijaš Ćazimom Hamzićem.

Tema sastanka bila je poboljšanje poslovnog ambijenta na području općine Ilijaš. Predstavnici Željezare izložili su plan aktivnosti za 2018. godinu, te aktuelno stanje kada je u pitanju poslovanje ove kompanije. I u ovoj godini očekuje se daljnje povećanje obima proizvodnje, a time i potreba za novim radnim mjestima.

Sastanku je prisustvovao i Adnan Smailbegović, predsjednik Udrženja poslodavaca FBiH, koji je dao bezrezervnu podršku projektima Željezare Ilijaš, kao i ostalim privrednim subjektima koji posluju na podrčju općine Ilijaš.

 
Sastanak radne grupe za podršku u realizaciji snimanja dugometražnog filma Ispis Email
Autor Nermina Avdukic   
Srijeda, 31 Sij 2018 14:52

filmU srijedu, 31. januara 2018. godine, u kabinetu općinskog načelnika održan je sastanak radne grupe za podršku u realizaciji snimanja dugometražnog filma Sympathy for the Devil, reditelja Guillaume de Fontenaya.

Načelnik Akif Fazlić i sudionici sastanka izrazili su spremnost za saradnju i pomoć u realizaciji snimanja filma.

Produkcijska kuća ranije je dobila odobrenje Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo za snimanje filma na teritoriji KS, a Općina Ilijaš također je izdala opću dozvolu za snimanje filma.

Zajednički sastanak radne grupe organizovan je kako bi se dogovorila koordinacija, organizacija, priprema i podrška realizaciji snimanja, te detaljne faze i lokacije snimanja na rejonu općine Ilijaš.

Snimanje filma na području općine Ilijaš planirano je u periodu od 9. do 11. marta 2018. godine. Lokacije za snimanje su cesta ispred Željezare Ilijaš, magistralna cesta Sarajevo - Ilijaš - Visoko, te gradske ceste općine Ilijaš, prostor bivše fabrike Citroen – Autoservis Ilijaš i napuštena stambena zgrada u zaleđu bivše fabrike Citroen.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

Na osnovu člana 7. Odluke o dodjeli u zakup poslovnih prostorija u vlasništvu Općine Ilijaš (Službene novine Kantona Sarajevo br.10/18) Općinski načelnik objavljuje:
 
 
 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2018.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2018
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas102
mod_vvisit_counterJuče1520
mod_vvisit_counterOva sedmica10461
mod_vvisit_counterOvaj mjesec25130