• ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba

oficijelna internet prezentacija općine Ilijaš
Obilježena 27. godišnjica napada na Crnoriječku visoravan Ispis Email
Autor Admir Dervišević   
Ponedjeljak, 09 Stu 2020 14:04

kam1Udruženje boraca „Patriotska liga 91.“ Ilijaš obilježila je u petak (06.11.2020.)i 09. novembra 2020. godine 27. godišnjicu napada na Crnoriječku visoravan. Tog kobnog i izuzetno hladnog 09. novembra 1993. godine izvršen je agresorski napad na Crnu Rijeku, a počela patnja,progon i stradanje mahom civilnog stanovništva.U petak je proučen Tevhid svim šehidima i pogonulim borcima PL, civilnim žrtvama rata i borcima koji su umrli nakon rata, prije džume namaza u džamiji u Kamenici. Polaganje cvijeća upriličeno je danas, na spomen obilježja Kemenica kod džamije i kod tadašnjeg zatvora „Solana“ Nišići – Jelik gdje je proučena fatiha svim šehidima.


Vejsil Šehić član ratnog Predsjedništva kazao je da smo dužni da obilježavamo ovaj datum, i da budemo svjesni napada na našu državu sa istih strana koje su Crnu Rijeku napadali 93. godine.
„Naši vojnici koji su ovdje držali linije nisu ni metka ispalili na suprotnu stranu. Smatrali smo da će sve proći bez incidenata. Međutim, 09. novembra agresor je bez ikakvog ljudskog razloga krenuo u napad sa vrlo silovitom tehnikom, naoružanjem i ljudstvom. Rubni zaseoci su najviše nastradali i najviše je ljudi zarobljeno. Ostatak se uspio spasiti zahvaljujući borcima koji su se suprotstavili. Zarobljena su 72 civila i treba istaći da su oni bili starosne dobi od 1901.-1991. godišta. To je pokazatelj na koji je način agresor vršio napade i zarobljavao djecu i starce.
Iz ovih obilježavanja moramo izvući poruke. Šehidima pokazujemo da nećemo zaboraviti i da ćemo ugraditi u vrijeme onu ideju za koju smo se borili. Međutim, bojim se da današnje stanje ne prati to. Mi živi koji smo ostali i nove generacije koje su odrasle, trebamo shvatiti da je BiH odbranjena ali nije oslobođenja. U BiH su nastavili poslije 95. godine da žive snage u miru koje hoće da razgrade BiH. To Bošnjaci moraju shvatiti. Planski se Bošnjaci razjedinjuju. Moramo znati da ćemo biti faktor jedino ako Bošnjaci budu jedinstveni“, kazao je Vejsil Šehić.


Šerif Ćatić predsjednik UO Patriotske lige 91. Ilijaš istakao je da je ovo važan dan kada obilježavamo stradanje crnoriječana u proteklom ratu.
„To je vrijeme kada su mnoge crnoriječke porodice ostale bez svojih najdrkam2ažih, bez svojih očeva, sinova, muževa, roditelja. To im se desilo od njihovih komšija. U vrijeme rata taj se odnos izopačio i desila su se mnogobrojna ubistva a neki su i zarobljeni. Sve to je ostavilo dubok trag na naš narod i zahvaljujem se svima koji na bilo koji način doprinesu da se ne zaborave stradanja stanovništva u Crnoj Rijeci“, istakao je Ćatić.


Obilježavanju godišnjice stradanja u Crnoj Rijeci pored građana, porodica šehida, predstavnika boračkih organizacija, prisustvovali su i predstavnici političkog i vjerskog života kao i predstavnici Općine Ilijaš.Pokrovitelj obilježavanja godišnjice je Općina Ilijaš na čelu sa načelnikom Akifom Fazlićem.

 
IZMJENA OBAVIJESTI ZA BIRAČE Ispis Email
Autor Admir Dervišević   
Petak, 06 Stu 2020 14:46

Izmjena obavijesti za birače koji posjeduju akt nadležnog tijela o obaveznoj izolaciji ili se nalaze na bolničkom liječenju.

izboriOpćinska izborna komisija Ilijaš obavještava birače čije se ime nalazi na Izvodu iz Centralnog biračkog spiska za glasanje na redovnim biračkim mjestima, a koji su pozitivni na COVID-19 i/ili koji posjeduju akt nadležnog tijela o obaveznoj izolaciji ili se nalaze na bolničkom liječenju, zbog čega nisu u mogućnosti da dođu na biračko mjesto na kojem su upisani u Izvod iz Centralnog biračkog mjesta da glasaju lično da će biti, a na njihov zahtjev, omogućeno glasanje putem kovertiranog glasačkog listića, a putem posebnog mobilnog tima, koji se izuzima sa redovnog biračkog mjesta, a u skladu sa članom 24e. Pravilnika o provedbi izbora u Bosni i Herceogovini (“Službeni glasnik BiH”, br.25/20 i 67/20).
Da bi ostvarili svoje biračko pravo, birač je dužan najkasnije do 12.11.2020. godine do 07:00h lično (putem e-maila, fax aparata ili telefonskih aplikacija osposobljenih za prijem dokumenata, odnosno fotografija dokumenata) ili putem druge osobe dostaviti zahtjev za glasanje putem kovertiranog glasačkog listića, odnosno medicinski nalaz koji potvrđuje da je pozitivan na COVID-19 i/ili akt nadležnog tijela kojim mu je određena izolacija ili hospitalizacija.

Birač kojem je dijagnosticirano oboljenje COVID-19 nakon 12.11.2020. godine ili na sam dan izbora, Zahtjev za glasanje je dužan dostaviti 15.11.2020. godine do 09:00 h.

Zahtjev za glasanje, odnosno medicinski nalaz i/ili akt nadležnog tijela može se dostaviti Općinskoj izbornoj komisiji Ilijaš na e-mail:

Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript

– fax broj 033 400 505

– mobitel broj 061 219 405 ili putem drugog lica u kancelariju Općinske izborne komisije Ilijaš (Općina Ilijaš, III sprat, radnim danom od 09:00 do 15:00 h).

 
Općina Ilijaš za potrebe DZ Ilijaš obezbjedila sanitetsko vozilo vrijednosti 76.000,00 KM Ispis Email
Autor Admir Dervišević   
Petak, 06 Stu 2020 11:17

4Općina Ilijaš je u saradnji sa Međunarodnom organizacijom UNDP obezbjedila sanitetsko vozilo kao odgovor na potrebe zajednice u borbi protiv COVID-19.Nabavku vozila sufinansirala je Vlada Švedske, a implementirao Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH.Sanitetsko vozilo je ukupne vrijednosti 76.000,00 KM a nabavljeno je za potrebe Službe Civilne zaštite Općine Ilijaš.
Za vrijeme trajanja pandemije COVID-19 sanitetsko vozilo će se staviti na raspolaganje Domu zdravlja Ilijaš. Nabavkom vozila Općina Ilijaš uz pomoć UNDP nastavlja sa podrškom u realizaciji projekata koji zdrastveni sistem na pordručju Općine Ilijaš podižu na veći nivo.

Ugovor o davanju sanitetskog vozila na korištenje OJ Dom zdravlja Ilijaš poptisali su načelnik općine Ilijaš Akif Fazlić i generalni direktor JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo dr. Muhamed Ahmić, spec. neuropsihijatrije.
Načelnik Akif Fazlić istakao je da je Općina Ilijaš u provođenju svih aktivnosti koji su vezani za prevenciju posljedica pandemije Covid-19 u sferi socijalnog stanja zdravstva i ekonomskih mjera, danas provela jednu od izuzetno važnih mjera.2

„Obezbijedili smo novo sanitetsko vozilo za našu OJ Dom zdravlja KS. Ta potreba je iskazana već duži jedan period. Kroz aktivnosti koje smo imali sa UNDP-om i kroz Budžet općine Ilijaš obezbijedili smo sredstva da realizujemo nabavku ovog vozila.
Prije svega, želja mi je da ga uposlenici Doma zdravlja iskoriste na najbolji mogući način, naroćito u vrhuncu pandemije kada će im jako biti potreban. Također želim kazati da ćemo kroz naše aktivnosti za nekih sedam dana obezbijedit novi kontejner za Covid ambulantu u Semizovcu, koju koriste građani općine Ilijaš i općine 11Vogošća. To su naši doprinosi i iskazivanje odgovornosti za situaciju onakvu kakva ona jeste danas“, istakao je načelnik Fazlić.

Genralni direktor JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo dr. Muhamed Ahmić, spec. neuropsihijatrije zahvalio se općinskog načelniku koji je ispunio dato obećanje te istakao da je ovo ogromna pomoć uposlenicima Doma zdravlja Ilijaš.
„Dom zdravlja KS, odnosno OJ Dom zdravlja Ilijaš danas je od Općine Ilijaš dobila novo sanitetsko vozilo. Ovo vozilo, načelnik općine Ilijaš je obećao pri našem prvom susretu i to 44je ispunio. Ovo je ogromna pomoć uposlenicima Doma zdravlja. Nadam se da će i drugi načelnici opština slijediti primjer načelnika općine Ilijaš. Beskrajno hvala na ovoj donaciji“, kazao je genralni direktor DZ KS dr. Ahmić.


Načelnik Fazlić i generalni direktor JU DZ KS dr. Muhamed Ahmić razgovarali su i o primarnoj zdravstvenoj zaštiti u općini Ilijaš.

 
Općina Ilijaš dio projekta Magična penjališta Bosne i Hercegovine Ispis Email
Autor Enisa Mešetović   
Četvrtak, 05 Stu 2020 12:03

Memorandum Magična penjališta 2Općinski načelnik Akif Fazlić danas je potpisao Memorandum o saradnji u cilju zajedničke implementacije dijela projekta „Rock the Green Trail Via Dinarica“ – Magična penjališta Bosne i Hercegovine, kojeg provodi projektni tim: Fakultet sporta i tjelesnog odgoja Sarajevo, Planinarsko društvo „Fasto“ i IT kompanija Rebus d.o.o. Sarajevo.

U proteklom periodu projektni tim obišao je 49 općina u Bosni i Hercegovini sa ciljem procjene kapaciteta za postavljanje penjališta u tim općinama i razvoj nove turističke ponude. Općina Ilijaš jedna je od deset općina iz Bosne i Hercegovine koja je odabrana za postavljanje penjališta na prirodnoj stijeni na lokalitetu Zaštićenog područja Bijambare te za učešće u daljnjim aktivnostima projekta „Magična penjališta Bosne i Hercegovine“, a Memorandum o saradnji potpisuje se s ciljem formaliziranja buduće saradnje i detaljnog opisa prava i obaveze strana potpisnica vezano za realizaciju navedenog projekta.

Projekat “Magična penjališta Bosne i Hercegovine" omogućit će:

– Postavljanje brendiranih penjališta na postojećim prirodnim stijenama u općinama/opštinama (za napredne, srednje i početnike penjače);

– Razvoj web platforme, telefonske aplikacije i video spota za promociju, popularizaciju i ponudu novog turištičkog proizvoda „penjanje po prirodnim stijenama“ u Bosni i Hercegovini;

– Obuku, licenciranje i opremanje (komplet opreme za penjanje) instruktora penjanja iz različitih općina;

– Ponudu i promociju novog turističkog proizvoda „penjališta“ u općinama na regionalnom i međunarodnom nivou kroz formiranje „Regionalne mreže za promociju pustolovnog turizma“.

Projekat je finansiran sredstvima Europske Unije i projektnih partnera u iznosu od 178.008,00 eura. Finansiran je kroz EU4Business projekat Evropske unije koji potiče razvoj poduzetništva, izvozno orijentisanih sektora, turizma i poljoprivrede, kao i ruralni razvoj. EU4Business projekat vrijedan je 16,1 miliona eura, a zajednički ga finansiraju Evropska unija (15 miliona eura) i Savezna Republika Njemačka (1,1 miliona eura). Projekat zajedno provode GIZ, ILO i UNDP, od aprila 2018. godine do marta 2022. godine.

 
U Ilijašu uskoro nova šetnica i aleja drveća Ispis Email
Autor Admir Dervišević   
Ponedjeljak, 02 Stu 2020 11:06

ilijas drvo
Jesenja sadnja mladog drveća i izgradnja trotoara/šetnice počet će tokom ove sedmice, saopšteno je iz Općine Ilijaš.

-“Osim aktivnosti sadnje drveća i izgradnje aleje, bit će izgrađena i šetnica, te parking prostori. Na ovaj način želimo da ojačamo svijest o tome da je zelenilo naše zajedničko i da treba da ga čuvamo”, izjavili su nadležni.

Građani se mole da svoja vozila ne parkiraju na obilježenim dijelovima kako ne bi ometali izvođača radova. Radove izvodi firma Prunus d.o.o. Kakanj.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Izrada Strategije
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

KONKURS za stipendiranje učenika i studenata sportista sa područja Općine Ilijaš za školsku-akademsku 2020-2021.godinu
 

 
 


 
 


 
 
ZAKLJUČAK
 
 
ODLUKA O USVAJANJU IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI I" ZA LOKALITET "1" i "2"
 
 
 ODLUKA O PROVOĐENJU IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI I" ZA LOKALITET "1" i "2"
 
 
IZMJENE I DOPUNE REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI I" ZA LOKALITET "1" i "2"
 
 
URBANISTIČKO RJRŠENJE
 

 
ZAKLJUČAK
 
 
ODLUKA O USVAJANJU IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI II" ZA LOKALITET "1a"
 
 
 ODLUKA O PROVOĐENJU IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI II" ZA LOKALITET "1a"
 
 
IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA '' PODLUGOVI II '' – ZA LOKALITET ''1a''
 
 
URBANISTIČKO RJRŠENJE
 

 


 
Covid 19 - Brošura

 PRODUŽEN ROK ZA PRIJAVU

 
 

PRIJAVA KORUPCIJE
 
 
Prijavu korupcije i druge nepravilnosti možete prijaviti na e-mail: 
 
ZAKLJUČAK
 
 
ZAKLJUČAK
 
 
 ODLUKA O USVAJANJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIČKA STANICA" ''
 
 
ODLUKA O PROVOĐENJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"
 
 
REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA" (skraćeni tekst)
 

REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"- URBANISTIČKO RJEŠENJE
 

 
ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE/SUFINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU-APLIKACIJE PROGRAMA IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

Program mjera i ušteda za ublažavanje posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusom (Covid 19)
 

 
 
JAVNO SAOPĆENJE investitorima koji posjeduju važeće lokacijske informacije, urbanističke saglasnosti i naknadne urbanističke saglasnosti
 

 
 
Izvještaj o radu općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2019.godinu
 

 
 
Operativni plan općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2020.godinu
 

 

 
 

Projekat LIFE - VIDEO

Projekat poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou – LIFE, koji provodi Međunarodna finansijska korporacija IFC, članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, putem UKaid-a

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2020.godinu

Budžet općine ilijaš 2020
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1198
mod_vvisit_counterJuče1480
mod_vvisit_counterOva sedmica1198
mod_vvisit_counterOvaj mjesec51726