• ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba

oficijelna internet prezentacija općine Ilijaš
Materijali za X sjednicu Općinskog vijeća Ilijaš Ispis Email
 

Poštovani,

Materijale za sljedeću sjednicu Općinskog vijeća Ilijaš (X sjednica) možete preuzeti na sljedećem linku:

alt  Materijali za X sjednicu Općinskog vijeća Ilijaš

 

 
Obilježen Dan šehida u Općini Ilijaš Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Ponedjeljak, 26 Lip 2017 12:58

DanSehida1Drugi dan Ramazanskog bajrama u Bosni i Hercegovini obilježava se Dan šehida. Muslimani se tada, učeći dove i molitve, posjećujući mezarja u BiH, prisjećaju najboljih bosanskih sinova koji su dali živote u odbrani Bosne i Hercegovine. Bajram je radost za svakog muslimana, čitavu muslimansku zajednicu i čitav svijet. No, muslimani u BiH se drugog dana Ramazanskog bajrama prisjećaju velikog broja onih koji se više ne nalaze među živim, onih koji su živote izgubili u toku agresije na BiH od 1992. do 1995. Dan šehida je dan sjećanja na sve one koji su se svojim hrabrim podvizima i plemenitošću u odbrani Bosne i Hercegovine uzdigli do najsvjetlijih primjera boraca za pravdu, istinu i dostojanstvo. Dan šehida u BiH ustanovljen je odlukom Rijaseta Islamske zajednice u BiH 23. januara 1995. godine. Čini se da, kako vrijeme prolazi, ova odluka Rijaseta sve više dobija na važnosti i značaju.

I ove godine Organizacija porodica šehida i poginulih boraca općine Ilijaš upriličila je prigodan program obilježavanja. Nakon što je položeno cvijeće na Centralnom spomen obilježju u Ilijašu, centralna manifestacija obilježavanja Dana šehida upriličena je u Brezi, gdje je općinski načelnik Akif Fazlić govorio o važnosti obilježavanja ovog veoma bitnog datuma za općinu Ilijaš te čitavu BiH, te čuvanju od zaborava naših šehida.

Danas u ovom odabranom danu puni smo emocija, emocija koje nose radost bajrama, nose radost onoga što smo imali prethodni mjesec. Također nose radost ispraćanja velikog gosta ramazana i naših uspjeha u tom mjesecu. Pored svega ovoga, ovaj dan nosi i jednu tugu sjećanja na naše šehide, naše najbolje sinove koji su dali svoje živote i koji su nam omogućili da danas obilježavamo ovaj bajram u slobodi i u svojoj državi. Iz takvih emocija, najbolje što može proizaći jeste naš ponos i naše dostojanstvo. Ponos na naše heroje koji su bili spremni dati svoje živote za ono što mi danas imamo. Zbog toga, kada danas često padamo u jednu zamku, koja u sebi nosi jednu vrstu malodušnosti i skepticizma, kada nam stalno podmeću neko pitanje je li ovo država za koju su se oni borili moramo kazati  da u svijetu u kome danas živimo mi bolju državu nismo mogli izboriti. Zbog toga je moramo čuvati i svaki dan se boriti za nju. Danas je prilika da sebi damo tu zadaću, a poseban poziv za generacije koje dolaze. Te generacije su često u dilemama izbora neke lagodnije egzistencije, i odlaska na zapad, a mi smo tu da to pokušamo zaustaviti i naći prostora da se na novim snagama, pravdi i poštenju gradi prostor za te mlade ljude koji trebaju da preuzmu odgovornost i da ovu državu vode ka njenom većem prosperitetu” naglasio je općinski načelnik Akif Fazlić.

O važnosti odavanja počasti najboljim sinovima Bosne i Heregovine, te značju bošnjačkog jedinstva govorili su i načelnici općina Breze i Vogošće: Munib Zaimović i Edin Smajić. Za kulturno-umjetnički program izvođenjem ilahija bili su zaduženi izvođači hora ”Preporod”.

Nakon završetka centralne manifestacije u Brezi, delegacija općine Ilijaš zajedno sa ilijaškim imamima posjetila je šehidska spomen obilježja u Lješevu, Starom Ilijašu i Misoči, gdje su proučeni jasini i dova za duše šehida. Jasine i dove proučili su ilijaški imami kao i Mahir Dević. Vjernici, članovi šehidskih porodica, boračkih organizacija te predstavnici javnog i političkog života su također programom obilježavanja Dana šehida posjetili šehidska spomen obilježja u Kamenici, Solunu i Potočarima, gdje su položili cvijeće i proučili zajedničku fatihu, jasin i dovu za duše šehida.

Izvor: www.radioilijas.ba

 
Bajramska čestitka Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Petak, 23 Lip 2017 12:16
Povodom Ramazanskog Bajrama, Općinski načelnik g. Akif Fazlić i Predsjedavajući Općinskog vijeća Ilijaš g. Mahir Dević uputili su čestitku u kojoj se navodi:
 
bajram-326x235"Svim sugrađanima islamske vjeroispovijesti, u ime Općine Ilijaš, Općinskog vijeća općine Ilijaš i u lično ime upućujemo iskrene čestitke povodom Ramazanskog bajrama, uz želju da ove mubarek dane dočekate u zdravlju i blagostanju, sa svojim porodicama, rodbinom, prijateljima i komšijama.
Drugi dan Ramazanskog Bajrama obilježava se kao Dan šehida te pozivamo sve građane Općine Ilijaš da se na taj dan okupimo u što većem broju na Centralnom spomen obilježju u Ilijašu i mjesnim mezarjima te odamo dužno poštovanje svim šehidima, poginulim i nestalim borcima Ilijaša i Bosne i Hercegovine. 
BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN"
 
U narednih 6 mjeseci rekonstrukcija filterskog postrojenja "Karašnica" Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Petak, 23 Lip 2017 11:07

PotpisivanjeUgovoraFilterStanica 009Općinski načelnik Akif Fazlić danas je potpisao Ugovor sa firmom "MIBRAL" d.o.o Sarajevo za izradu Glavnog projekta rekonstrukcije i izvođenje radova na filterskom postrojenju "Karašnica". Riječ je o projektu vrijednosti 963.861,56 KM, a sredstva su obezbijedli Vlada Kantona Sarajevo, odnosno Ministarstvo komunalne privrede Kantona Sarajevo 500.000,00 KM i Općina Ilijaš 463.861,00 KM. 
Prema riječima Općinskog načelnika ovo je vrlo značajan Projekat za vodovodni sistem. 
"Obzirom da imamo vodozahvat na otvorenom vodotoku rijeke Misoče trenutno su tretman i zdravstvena ispravnost vode najbitniji činioci u isporuci vode prema korisnicima. Ovaj projekat upravo to obezbjeđuje i zbog toga je jako bitno da smo uspjeli na vrijeme provesti sve procedure i da imamo pred sobom građevinsku sezonu. Očekujemo sredinim jeseni da se projekat  implementira i da riješimo ovo goruće pitanje u cjelokupnom našem sistemu gradskog vodovoda", rekao je Općinski načelnik Akif Fazlić.
 
PotpisivanjeUgovoraFilterStanica 016Kada uzmemo u obzir da voda, kao osnovna životna namirnica koja je od izuzetnog fiziološkog značaja i nezamjenjiva bilo čim drugim onda je jasno da se radi o projektu izuzetne važnosti u vodosnabdijevanju i isporuci pitke i čiste vode krajnjim korisnicima.

Direktorica JKP "Vodostan" Ilijaš Belma Zukić je istakla da je: "riječ o rekonstrukciji filterskog postrojenja za preradu vode 100 l/s. Ovo postrojenje je staro 50 godina, ono je i usljed ratnih dejstava fizički oštećeno i njegova funkcionalnost je na granicama. Kada govorimo o filter postrojenju onda je važno reći da to u tretmanu vode jako važan segment i s njim se uklanjaju nečistoće i bionerazgedive materije".
Direktorica se zahvalila Općinskom načelniku, Vladi KS i Ministarstvu komunalne privrede, ali i svima koji su doprinijeli u realizaciji ovog projekta, od začetka ideje, obezbjeđenja sredstava do  faze potpisivanja Ugovora. 
 
Maja Bralović direktorica firme MIBRAL d.o.o Sarajevo također se zahvalila Općinskom načelniku i Općini Ilijaš na ukazanom povjerenju za ovako zanimljiv i značajan projekat, te dodala da se: "Projekat sastoji iz dvije faze, i to: izradu Glavnog projekta, a nakon toga i izgradnju. 
Rok za projektovanje i izvođenje radova je 6 mjeseci i mi ćemo nastojati osigurati da ćemo radove izvršiti u predviđenom roku s najboljim mogućim kvalitetom". 
 
Izvođač radova je firma MIBRAL d.o.o. Sarajevo, a rok za izvođenje radova je šest mjeseci od dana potpisivanja Ugovora.    
 
Program obilježavanja Dana šehida Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Petak, 23 Lip 2017 07:10
sehidi1-300x225-300x225Dan šehida obilježava se u ponedjeljak, drugog dana Bajrama, 26.06.2017. godine.  
 
Program obilježavanja: 
 
08:00 Polaganje cvijeća i učenje Fatihe na Centralnom spomen-obilježju u Ilijašu
 
Jedan autobus kreće marš-rutom: ILIJAŠ-BREZA-LJEŠEVO-STARI ILIJAŠ-MISOČA. Polazak autobusa je u 08:00 sati ispred KSC-a Ilijaš, a Centralna manifestacija u Brezi počinje u 08:30 sati.
 
Po završetku programa u Brezi, nastavlja se obilazak mjesnih mezaristana, po već navedenoj marš-ruti.
 
Jedan autobus kreće iz Crne Rijeke sa polaskom u 07:30sati. Ide za Brezu, sa svraćanjem na Spomen-česmu u Solakoviće gdje će se položiti cvijeće. Povratak iz Breze po završetku programa.
 
Jedan autobus kreće marš-rutom: ILIJAŠ-SEMIZOVAC -SREDNJE-GAJEVI-OLOVO-SOLUN. Polazak autobusa je u 10:00 sati ispred KSC-a Ilijaš. 
Po završetku programa planiran je povratak za Ilijaš.
 
U Potočare je predviđen odlazak delegacije ispred Općine Ilijaš i boračkih udruženja.
Polazak je u 07:00 sati ispred KSC-a Ilijaš sa svraćanjem na šehidska mezarja u VLASENICI, ZAKLOPAČI, BRATUNCU I POTOČARIMA.
 
Na svim navedenim mezaristanima će se položiti cvijeće i proučiti Fatiha.
 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2017.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2017

 

.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas25
mod_vvisit_counterJuče1106
mod_vvisit_counterOva sedmica25
mod_vvisit_counterOvaj mjesec26195