• ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba

oficijelna internet prezentacija općine Ilijaš
Obilježena 26. godišnjica donošenja odluke o pružanju otpora u MZ Gajevi-Lokva Ispis Email
Autor Nermina Avdukic   
Ponedjeljak, 23 Tra 2018 13:40

lokve1Učenjem Fatihe, odavanjem počasti i polaganjem cvijeća na Spomenik šehidima i borcima NOR-a u Čevljanovićima i prigodnim kulturno-umjetničkim programom na lokalitetu Lokva obilježena je ovog ponedjeljka 26. godišnjica donošenja odluke o organizovanju i pružanju otpora agresiji na Bosnu i Hercegovinu na području Srednjeg i šire okoline, što uključuje i dijelove općina Vogošća, Olovo, Vareš i Sokolac. Organizatori su udruženje RVI Ilijaš i MZ Gajevi. April 92. godine bio je presudan mjesec za gotovo sve gradove naše domovine, a ova Odluka značila je spas lokalnog stanovništva MZ Gajevi i šire, a kasnije i formiranje jedinica koje će braniti narod.

Sve ono što je tada dogovorilo više od osamdeset patriota sa ovog područja u potpunosti je provedeno u djelo, a nekoliko hiljada civila iz 22 sela bezbjedno je evakuisano na slobodne teritorije.

– U to vrijeme u jednoj bezizlaznoj situaciji smo našli rješenje kada je bila neizvjesna sudbina ovog stanovništva koje je bilo zbunjeno i nije znalo šta da radi. Najvažnija odluka tog sastanka održanog na 22. aprila je bila da se ne predaje oružje. Formirano je pet odreda teritorijalne odbrane na ovom razuđenom području koje obuhvata osam mjesnih zajednica i graničilo je sa općinama Sokolac, Olovo i Vareš. Ti borci su kasnije ušli u sastav 126. Ilijaške brigade i Prve slavne olovske brigade, koje su dale nemjerljiv doprinos u odbrani domovine. Osnovni zadatak je bio zaštiti stanovništvo,a drugi zadatak je bio organizovati evakuaciju stanovništva što je i bezbjedno urađeno i nekoliko hiljada je prebačeno na sigurne teritorije. Važno je da mladim ljudima danas poručimo da u životu nisu samo lijepi dani, doživi čovjek i rat kao iracionalan i težak događaj, ali da se i u naizgled bezizlaznih situacijama može pronaći izlaz, kazao je u izjavi za Radio Ilijaš jedan od organizatora otpora Bajezid Karavdić, koji je prisutnima i održao historijski čas o značaju ovog datuma i odluke za pružanje otpora agresiji.

lokve2S ovoga područja 133 borca su dala živote, od toga 15 zlatnih ljiljana i dva borca nositelji policijske značke, što samo po sebi govori o spremnosti pružanja otpora i odbrani zemlje od agresije.

Fahrudin Demirović, predsjednik Organizacije RVI Ilijaš zahvalio se prisutnima što su uveličali ovaj događaj,a predstavnicima općinskih struktura vlasti na podršci obilježavanju ovog historijski značajnog datuma za Ilijaš, Srednje i okolna sela i općine, te posebno učenicima, nastavnicima i direktoru OŠ „Srednje“ koji svake godine pripreme sadržajan program i daju značajan doprinos obilježavanju godišnjice.

Nijaz Spahić, pomoćnik načelnika u Službi za boračko-invalidsku zaštitu Općine Ilijaš naglasio je kontinuiranu podršku Općine Ilijaš i načelnika Općine Ilijaš svim značajnim tekovinama proteklog rata i da će to nastavitičiniti izgradnjom nijaz spahic lokvespomen oblježja, pisanjem monografija, podržavanjem manifestacija i drugih svjedočanstava o otporu i odbrani na području Ilijaša. Ovakve godišnjice i događaji su jedina mjesta gdje se mladi na pravi način mogu informisati o nedavnoj historiji, žrtvi šehida i boraca koji su život dali za današnji mir.

Spahić je najavio skoru rekonstrukciju Spomenika šehidima i palim borcima na Čevljanskom polju, kao i nekoliko drugih spomen obilježja na području općine Ilijaš, koji su oštećeni od starosti ili vremenskih neprilika.

Na kraju programa obratio se predsjednik MZ Gajevi Besim Gljiva kazavši da će značaj ovog događaja pasti u zaborav ukoliko ne bude bolja posjeta manifestaciji lokalnog stanovništva i samih učesnika dešavanja, te da se nada da će posjeta biti bolja u budućim obilježavanjima.

Cvijeće su položili predstavnici Općine Ilijaš, Koordinacija boračkih udruženja Općine Ilijaš-RVI Ilijaš i Udruženje porodica šehida i poginulih boraca, Udruženje 126. Ilijaške brigade, Četa Dragoradi, UABNOR Ilijaš, MZ Gajevi i drugi.

Izvor: radioilijas.ba

 
Prigodnim programom obilježen Dan SŠC “Nedžad Ibrišimović” Ilijaš Ispis Email
Autor Nermina Avdukic   
Subota, 21 Tra 2018 06:20

dan skole 1Mnogobrojnim aktivnostima u Srednjoškolskom centru „Nedžad Ibrišimović“ obilježen je Dan škole – 15. april i Dan otvorenih vrata. Pored predstavljanja škole budućim učenicima i sportskih aktivnosti, upriličena je i svečana priredba u prostorijama škole, na kojoj su prisustvovale mnogobrojne zvanice, nastavno osoblje i učenici.

Amir Džafo direktor SŠC „Nedžad Ibrišimović“ Ilijaš, kazao je da je Svečana priredba ujedno i prilika da se menadžment škole, na prigodan način zahvali svima koji su doprinijeli realizaciji bitnih projekata.

„Imali smo posjetu učenika osnovnih škola sa područja općine Ilijaš i škole sa područja općine Breza. Pokazali smo im kabinete, predstavili grupe predmeta, zanimanja trećeg stepena, učeničke radionice, frizerski salon. Škola broji 410 učenika i u blagom smo porastu. Očekujemo da će sljedeće godine broj učenika biti veći jer se kvalitet u zadnje vrijeme počinje prepoznavati. U toku prošle kalendarske godine imali smo akciju prikupljanja pomoći za izgradnju lifta. Ovo je prilika da se još jednom zahvalimo svima onima koji su donatorali novčana sredstva i pomogli nam da realizujemo bitne projekte“, kazao je direktor Džafo.

dan skole 2Jedan od dobitnika Zahvalnice je i načelnik općine Ilijaš Akif Fazlić. Istakao je da je razvoj obrazovanja na području općine Ilijaš jedno od najvažnijih opredjeljenja.

„Prelijepo se osjećam u jednoj ovakvoj Javnoj ustanovi, jer je SŠC „Nedžad Ibrišimović“ pokazao izuzetan odnos prema radu i unosi novi elan i programsku orjentaciju. Ono što je jako bitno jeste to da u obrazovni proces uvodimo nova zanimanja, da opremamo kabinete najsavremenijom opremom. To radi menadžent ove škole i nastavno osoblje. Naša obaveza jeste da ih podržavamo. Općina Ilijaš kroz svoj Budžet itekako prati razvoj obrazovanja jer je ono jedno od naših najvažnijih opredjeljenja. Takva sinergija daje uvijek pozitivne rezultate“, kazao je načelnik Fazlić.

Mehmedagić Admir, IV je razred gimnazije, odličan je učenik i za sve prisutne na Svečanoj priredbi, upriličio je monodramu kojom je, na humorističan način predstavio razmišljanje srednjoškolaca ali i skrenuo pažnju na važnost učenja.

dan skole 3„Prvenstveno sam upisao sam škole zbog blizine. Ono što me posebno vezalo za školu jeste odnos nastavnika i učenika. Nakon srednje škole planiram upisati elektrotehniku“, kazao je Admir.

Podsjetimo, Srednjoškolski centar Ilijaš osnovan je 1961. godine odlukom Općine Ilijaš kao Gimnazija “Moša Pijade” Ilijaš, a od 1971. godine pa do 1992. godine radi kao Školski centar “Moša Pijade” Ilijaš. Škola je 1996. godine počela sa radom u veoma teškim uslovima sa upisanih 214 učenika raspoređenih u osam odjeljenja. U školskoj 1996/97. godini škola je djelimično obnovljena i rekonstruisana. Obnova i rekonstrukcija nastavlja se iz godine u godinu tako da danas možemo reći da je ova obrazovna ustanova dobro opremljena. Odlukom Općinskog vijeća, Srednjoškolski centar Ilijaš ponio je imene velikog bosanskohercegovačkog pisca Nedžada Ibrišimovića, koji je svoje posljednje godine života proveo u našem gradu.

Izvor: radioilijas.ba

 
Asfaltiranje puta u ulici Bosanski put Ispis Email
Autor Nermina Avdukic   
Petak, 20 Tra 2018 11:02

received 10215894882230716Nakon završetka radova na rekonstrukciji puta na Karašnici u dužini 300 metara danas su nastavljeni radovi na asfaltiranju puta u ulici Bosanski put, kod baraka u dužini 530 metara. 

Općinski načelnik Akif Fazlić, pomoćnik načelnika u Službi za saobraćaj, stambeno-komunalne poslove i građenje Aziz Fazlić i viši referent za građenje Dervo Šabić posjetili su danas ovaj lokalitet.
Posebno su zadovoljni stanovnici naselja kroz koji prolazi novi asfaltni put.

"Projekat asfaltiranja će meni i mojim komšije olakšati svakodnevni život. Naša ulica će dobiti novi i ljepši izgled, a mi olakašan prilaz domovima. Naime, naše naselje je skoro u gradu i treba da imamo lijepo asfaltiranu ulicu. Nekoliko izlaza iz našeg naselja sada će biti povezani sa regionalnom cestom", kazao je received 10215894886270817Sabahudin Šehić, stanovnik ulice Bosanski put.

Finansijksa sredstva za asfaltiranje puta u ulici Bosanski put u potpunosti je osigurala Općina Ilijaš u iznosu od 70.777,14 KM. Pomenuti projekat planiran je ugovorom iz 2017. godine, ali nije realizovan u protekloj godini zbog početka zimske sezone.

Za realizaciju ovog projekat angažovana je građevinska firma Haliliovć d.o.o., dok je za nadzor zadužena firma Pronasa d.o.o. Sarajevo.

 
Javni poziv za učesnike/ce – Edukacija “Osnove pisanja biznis plana“ Ispis Email
Autor Nermina Avdukic   
Petak, 20 Tra 2018 06:13

business planU okviru projekta “Edukativne radionice u MZ Mrakovo”, Omladinska organizacija “Iskoristi dan – Carpe Diem” organizuje besplatnu jednodnevnu edukaciju o temi: “Osnove pisanja biznis plana“, koja će se održati 28.04.2018. (subota) u prostorijama MZ Mrakovo – Ilijaš, u periodu od 10:00 do 16:00 sati.

Kreiranje biznis plana je prvi korak koji trebate uraditi kada počinjete neki posao. On vam pomaže da realno sagledate prilike i prepreke koje se nalaze u okruženju, saznate ko vam je konkurencija, koje efekte možete očekivati od posla koji želite raditi, te da li će taj posao u određenom vremenu biti finansijski isplativ.
Osnovni cilj edukacije je prenijeti znanja i vještine pisanja efikasnog biznis plana. Polaznici edukacije uvidjet će svoje poduzetničke sklonosti, kako samostalno generirati poslovne ideje, opisati poduzetničku ideju te kako planirati i postaviti ciljeve, misiju, viziju i strategiju razvoja biznisa.
Ko se može prijaviti:
Mladi (15 – 35 godina starosti)
Studenti i srednjoškolci završnih godina
Ostali pojedinci zainteresovani za usavršavanje
Prednost pri izboru imat će prijavljeni učesnici iz Mjesne zajednice Mrakovo.

Učešće na radionici je besplatno, a svi zainteresovani se mogu prijaviti putem linka: https://www.surveymonkey.com/r/PLP8FWV. Rok za prijave je 27.04.2018. godine do 16:00 sati. Zbog ograničenog broja mjesta, molimo da imate u vidu vrijeme prijave.

Za odabrane učesnike obezbjeđen je radni materijal, ručak i osvježenje, prevoz do prostorija MZ Mrakovo kao i certifikat o učešću.

Kontakt osoba, broj telefona i e-mail:
Enisa Mešetović, tel.: 061 352 991,e-mail: Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript

Projekat “Edukativne radionice u mjesnoj zajednici Mrakovo” realizuje se u okviru projekta “Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH” kojeg finansiraju Vlada Švicarske i Vlada Švedske, a sprovodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH.

 
Upozorenje i preporuka iz civilne zaštite Ispis Email
Autor Nermina Avdukic   
Četvrtak, 19 Tra 2018 07:18

PozarUpozoravaju se građani općine Ilijaš da prilikom čišćenja imanja izbjegavaju paljenje vatre. Ukoliko to urade trebaju voditi računa da vatra ne izmakne kontroli i ne izazove neželjene posljedice.

Strogo se zabranjuje paljenje vatre u blizini šumskih kompleksa, minskih polja i požarno osjetljivih objekata. Za one koji se ne budu pridržavali ovih upozorenja shodno Zakonu o zaštiti od požara preduzeće se propisane sankcije.

Kontakti telefona:

Profesionalna vatrogasna brigada Ilijaš: 033 400 211
Policijska uprava Ilijaš: 033 401 000
Služba civilne zaštite: 033 400 785

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 


Preliminarne rang liste

potencijalnih korisnika FBiH za Kanton Sarajevo za općinu Ilijaš, u okviru “Javnog poziva izbjeglicama iz Bosne i Hercegovine, raseljenim osobama u Bosni i Hercegovini i povratnicima u Federaciju Bosne i Hercegovine za podnošenje prijava za obnovu i rekonstrukciju stambenih jedinica u cilju povratka na područje općina Federacije Bosne i Hercegovine“.


Preliminarna rang lista - totalno uništen stambeni objekat


Preliminarna rang lista - djelimično oštećeni stambeni objekt


Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2018.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2018
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas672
mod_vvisit_counterJuče981
mod_vvisit_counterOva sedmica5828
mod_vvisit_counterOvaj mjesec33267