• ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba

oficijelna internet prezentacija općine Ilijaš
Uspješno završene radionice u okviru projekta “Mladi za mlade pokreću aktivizam” Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Ponedjeljak, 22 Lis 2018 05:52

mladi za mlade pokrecu aktivizamKoalicija za borbu protiv mržnje “Zanemari razlike”, u saradnji sa OSCE misijom u BiH, Vijećem mladih Općine Novo Sarajevo, Omladinskom organizacijom “Iskoristi dan-Carpe Diem” iz Ilijaša te Crvenim križem Ilijaš, realizovala je projekt pod nazivom “Mladi za mlade pokreću aktivizam”.

U prostorijama Biznis centra općine Ilijaš, 13. i 20.10.2018. godine održane su radionice za mlade u okviru kojih su učesnici obrađivali teme volonterizma i tolerancija te sterotipi i predrasude. Edukatorice radionica bile su Nina Peleksić i Naida Mehanović iz Koalicije “Zanemari razlike”.

Tokom radionice učesnike je posjetio i načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić, koji je pozdravio sve prisutne, održao motivacioni govor te se zahvalio radionica biznis centar organizatorima što su izabrali da ovakve vrste radionica realizuju u saradnji sa omladinskim organizacijama iz Ilijaša.

“Ponosni smo na mlade ljude koji su svojim aktivizmom i učesšćem na radionicama pokazali da mladi itekako žele da doprinesu poboljšanju svoje lokalne zajednice ali i društva u cjelini. Cilj naše organizacije te djelovanja i jeste da okupljamo mlade ljude, da zajedno radimo na radionica biznis centarumrežavanju i jačanju omladinskog aktivizima u Ilijašu. Zahvaljujemo se svima koji su učestovali u realizaciji ovog projekta, prije svega Misiji OSCE-a u BiH i našim partnerima a zatim i Srednjoškolskom centru “Nežad Ibrišimović” te Općini Ilijaš”, kazala je Elma Čutura, predsjednica OO “Iskoristi dan-Carpe Diem”.

Kao jedan od produkata uspješne saradnje mladih jeste i ilustrativni prikaz urađen na zidu Srednjoškolskog centra “Nedžad Ibrišimović”. Prijedog volontera OO “Iskoristi dan-Carpe Diem”, Harisa Čuture pod nazivom “Volontiraj i budi superheroj” izabran je kao najbolji od učesnika radionice dok je volonter CK Ilijaš, Faruk Rizvo pripremio idejno rješenje grafita te iscrtao grafit uz podršku Eldara Šehića, predsjednika mladih CK Ilijaš, javljaju iz Omladinske organizacije “Iskoristi dan-Carpe diem”.

 
“Sjećanje na Nedžada Ibrišimovića” – ostavio je bogato naslijeđe pisane riječi Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Ponedjeljak, 22 Lis 2018 05:46

44382219 2440969982610035 7206108524504416256 n„Oktobar je mjesec knjige. Oktobar je mjesec u kojem se lišće i sva priroda zaogrnu zlatnim ogrtačem. Svoj izgled upotpune detaljima u smeđoj, narandžastoj i crvenoj boji. I izgledaju tako bogato i raskošno. U jednom takvom oktobraskom danu, tačnije 20. rođen je bosanskohercegovački književnik Nedžad Ibrišimović.”

Nakon što je preselio na bolji svijet 2011. godine, iza njega je ostalo bogato naslijeđe pisane riječi, kojeg se Ilijašani s ponosom sjećaju. Tim povodom, BZK “Preporod” Ilijaš u saradnji sa SŠC „Nedžad Ibrišimović“ Ilijaš, organizovala je književno veče ”Sjećanje na Nedžada Ibrišimovića”. U prepunoj sali Općine Ilijaš, ove večeri preovladavale su emocije, ljubav prema djelima bh. velikana Ibrišimovića, ali i sjećanja koja će pamtiti članovi porodice, prijatelji i saradnici koji su imali čast lično poznavati Nedžada. Doc.dr. Adijata Ibrišimović Šabić, predaje rusku književnost na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Večeras je govorila u ulozi kćerke Nedžada Ibrišimovića. Kroz suze govorila je o liku i djelu svog oca, ali i književniku kojeg će pamtiti generacije.

„Prvi put javno ću govoriti o nekim svojim sjećanjima na rahmetli oca i o svom doživljaju njegovih djela. Svakom piscu treba posvetiti pažnju. Svojim Vječnikom, Nedžad je uspio da u bosanskom jeziku nadraste taj bosanski jezik i da ga izvede u onaj rang lijepih svjetskih velikih jezika. To je inače zasluga naših velikih književnika, posebno Nedžadov roman „Vječnik“. On je pisac koji je ispitivao književne sisteme. Svakim svojim novim djelom, otvarao je nove prostore literature. I to je ono zapravo čemu mi trebamo posvećivati pažnju i čemu se trebamo vraćati. Veza oca i najstarije kćerke je zaista 44548626 2440967445943622 4581335571900661760 nposebna. Vrlo je to emotivna veza. Ja sam bježala od književosti ali ona me dočekala, negdje iza ćoška. Mnogi u meni prepoznaju Nedžada. Ja sam i u tome prepoznala njega. Posebno sam ponosna na svog oca“, istakla je doc.dr. Ibrišimović-Šabić.

Profesor bosanskog jezika u SŠC „Nedžad Ibrišimović” Muriz Kučinar govorio je o poznanstvu sa Nedžadom, ali svoje emocije i ljubav prema Nedžadovoj pisanoj riječi vrlo često i sam prenosi na papir.

„Bila je čast poznavati Nedžada. Družili smo se. Zadnje dvije-tri godine imali smo zadatak da naučimo ljude da čitaju. Koliko smo uspjeli u tome, jedini sudac je vrijeme koje će otkriti jesmo li uspjeli u tome. Moj zadatak je večeras bio da sa učenicima pripremimo recitale. Cilj nam je da Nedžada ne zaboravimo. Veliki ljudi se pamte tek kad prestane kucati srce junaka. Na nama je da njegujemo i nikad ne zaboravimo našeg Nedžada Ibrišimovića“, rekao je profesor Kučinar.

Profesorica bosanskog jezika i književnosti Aida Kahriman-Krhan, u ovoj književnoj večeri, bila je u ulozi moderatora. Vrlo vrijedno radila je sa učenicima i kolegama, kako bi večerašnje sjećanje na Nedžada Ibrišimovića bilo dostojanstveno, onako kako zaslužuje bh. književnik Ibrišimović.

„Dvadesetog oktobra 1940. godine rođen je veliki književnik Nedžad Ibrišimović. Na bolji svijet je preselio 2011. godine. Mi ga se rado sjećamo u Ilijašu i vjerujemo da će ove književne večeri prerasti u tradiciju. Ovo je lijep susret između Preporoda Ilijaš i SŠC „Nedžad 44512394 2440966499277050 2253582237997989888 nIbrišimović“ započelo je prošle godine kada smo organizirali prvo književno veče „Sjećanje na Nedžada Ibrišimovića“. Večeras smo govorili o ljepoti pisane riječi, o Nedžadovom životu, o njegovim djelima. To je intelektualac i svi koji su ga poznavali zaista su počašćeni. Zadnje godine života proveo je u Ilijašu, živeći skromno kako to rade svi veliki ljudi. Poslat ćemo poruke važnosti čitanja i pisanja o čemu je i Nedžad govorio. Vječnik Nedžad Ibrišimović duboko će ostati u našim sjećanjima, kako našim tako i budućim generacijama“, istakla je profesorica Kahriman – Krhan.

Muzičko-zabavni program izveli su učenici SŠC „Nedžad Ibrišimović”. Mnogobrojni posjetitelji, ali i prisutni članovi porodice Nedžada Ibrišimovića, uživali su u recitalalima, uz obećanje da će se ponovo sresti 20. oktobra naredne godine.

Izvor: radioilijas.ba

 
Realizacija projekta sadnje drveća i ukrasnog grmlja u Ilijašu Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Četvrtak, 18 Lis 2018 11:42

sadnja drveca i ukrasnog grmlja kjkp parkU toku je realizacija projekta sadnje drveća i ukrasnog grmlja u parku ispred SŠC "Nedžad Ibrišimović", te u ulicama 126. Ilijaške brigade, Hašima Spahića i Bosanki put. 

Radi se o projektu čiji je cilj poboljšanje ekološke i estetske slike gradske jezgre Ilijaša.

Projekat podrazumijeva sadnju 30 sadnica školovanog visokog rastinja, 10 sadnica četinara i 340 ukrasnih grmova.

Riječ je o projektu koji se realizira na području cijelog Kantona Sarajevo u vrijednosti od 200.000,00 KM.

Federalni fond za zaštitu okoliša finansira 120.000,00 KM, a KJKP "Park" 80.000,00 KM. Planirana sredstva za općinu Ilijaš su 18.900,00 KM.

Izvođač radova je preduzeće KJKP "Park" Sarajevo.

 
Program obilježavanja 25. godišnjice zločina nad Bošnjacima Stupnog Dola i Vareša Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Utorak, 16 Lis 2018 13:57

stupni-doProgram obilježavanja 25. godišnjice zločina nad Bošnjacima Stupnog Dola i Vareša:

19. oktobra 2018. – petak

• 19:00 sati – Promocija knjige “Batonove priče” – autora Saida Štete, prostor MZ Stupni Do, organizator “Preporod” Vareš.
21. oktobra 2018. – nedjelja

• 10:00 sati – Memorijalni malonogometni turnir – stadion ispred OŠ Vareš, organizator MZ Stupni Do. Prijava ekipa mpže se izvršiti do 19.10.2018. godine u Općini Vareš, ured broj 15 ili na telefon 061/362-193

22. oktobra 2018. – ponedjeljak

• 10:00 sati – Okupljanje logoraša “23. oktobar ‘93” Vareš – sala MSŠ “Norbat 2” Vareš, organizator Udruženje logoraša “23. oktobar ‘93” Vareš,

• 10:00 sati – Mimohod sjećanja, organizator Udruženje logoraša “23. oktobar ‘93” Vareš,

• 11:00 sati – Obilazak mezarja žrtava u Varešu – mezarje Glavica, organizator Udruženje logoraša “23. oktobar ‘93” Vareš,

• 12:30 sati – Učenje Tevhida – Čaršijska džamija u Varešu, organizator Medžlis Islamske zajednice Vareš,

• 18:00 sati – Komemorativna akademija – Sala općine Vareš, organizator MZ Stupni Do, “Preporod” Vareš.
23. oktobra 2018. – utorak

• 08:00 sati – Obilazak mezarja žrtava u Pomenićima, Dabravinama, Hodžićima i Budoželju, organizator Medžlis Islamske zajednice Vareš,

• 08:00 sati – Marš mira “Trasa spasa Stupni Do”, organizator MZ Stupni Do,

• 11:30 sati – Polaganje cvijeća na spomen-česmu, prigodno obraćanje i obilazak mezarja žrtava u Stupnom Dolu,

• 13:00 sati – Tevhid – džamija Stupni Do.

 
Književno veče “Sjećanje na Nedžada Ibrišimovića “ Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Utorak, 16 Lis 2018 13:51

NedzadU subotu 20. oktobra 2018. godine, u 18:00 sati, u sali Općine Ilijaš, BZK “Preporod” Ilijaš organizuje književno veče ”Sjećanje na Nedžada Ibrišimovića”.

Gosti književne večeri su doc.dr. Adijata Ibrišimović–Šabić, profesor Muris Kučinar, te učenici SŠC Ilijaš. Moderator je Aida Kahriman–Krhan.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 


za stipendiranje izuzetno nadarenih učenika i studenata u 2018/2019


za stipendiranje učenika i studenata u stanju socijalne potrebe 2018/2019


Molba i izjava studenti školska godina 2018/2019


Molba i izjava Učenici školska godina 2018/2019

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2018.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2018
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1462
mod_vvisit_counterJuče2022
mod_vvisit_counterOva sedmica3484
mod_vvisit_counterOvaj mjesec36986