• ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba

oficijelna internet prezentacija općine Ilijaš
Održan sastanak povodom organizacije Manifestacije "Čevljanska korida 2019" Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Utorak, 23 Srp 2019 11:52
KoridaU kabinetu Općinskog načelnika, 22.07.2019. godine održan je sastanak Savjeta Mjesne zajednice Gajevi, predstavnika Udruženja "Čevljanovići 1947" i predstavnika Sedme Policijske uprave na kojem je postignut zajednički dogovor oko održavanja ovogodišnje Manifestacije "Čevljanska korida 2019".
Manifestacija "Čevljanska korida 2019" održat će se u  subotu i nedjelju, 27. i 28. jula 2019. godine u organizaciji Mjesne zajednice Gajevi i Udruženja "Čevljanovići 1947". Prema riječima organizatora dogovoreni su svi detalji oko kvalitetne organizacije Manifestacije i ispunjenja zahtjeva građana Mjesne zajednice Gajevi.
Korida u Čevljanovićima održava se s ciljem očuvanja starih bosanskih običaja i navika naroda sa ovih prostora. Iz Organizacinog odbora Manifestacije pozivaju posjetioce da i ove godine posjete Čevljansko polje te uživaju u raznovrsnim sportskim i zabavnim sadržajima.
 
Održana Manifestacija “Misoča 19. juli ‘92-‘19.-da se ne zaboravi” Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Ponedjeljak, 22 Srp 2019 08:45

misoca1tumisoca2tuU okviru Manifestacije “Misoča 19. juli ‘92-‘19.- da se ne zaboravi”  u subotu, 20.07.2019. godine upriličeno je polaganje cvijeća u haremu džamije u Misoči, nakon čega je otvoren Memorijalni turnir šehidima Misoče u malom nogometu za seniore.
U nedjelju, 21.07.2019. godine održana je revijalna utakmica pionira Misoče a zatim su odigrane finalne utakmice turnira. U konačnom poretku prvo mjesto zauzela je ekipa MZ Srednje, drugo mjesto MNK Crni Labud a treće mjesto AS STRUJA Podlugovi. Nagradu za fair play osvojila je ekipa Misoče. Najboljeg strijelac turnira je Saudin Delija a najbolji igrač Bajro Spahić. Za najboljeg golmana turnira proglašen je Mahir Mandra. Nagrade su uručili Općinski načelnik Akif Fazlić, predsjednik Organizaciog odbora turnira Enver Ljubijankić, predsjednik Udruženja Patriotska liga 91. Ilijaš Šerif Ćatić, predsjednik Džematskog odbora Misoča Izet Dedić i Alija Ćosić ispred Udruženja Odred Tale Misoča.
Generalni pokrovitelj turnira bio je Općinski načelnik Akif Fazlić.
Podsjetimo, građani, borci Misoče su zaustavili i zarobili agresorski tenk, među prvim zarobljenim u Federaciji BiH. Ovaj hrabri događaj slavi se kao pobjeda ilijaške brigade i misočkog odreda, pa je tim povodom ovaj datum uvršten u kalendar značajnih događaja Općine Ilijaš.

 
Svečano otvoren Spomen park u Misoči Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Petak, 19 Srp 2019 11:38
spomenmisoca2Svečanim otvaranjem Spomen parka  na Milakovom Dolu u Misoči počeo je program obilježavanja 27. godišnjice manifestacije  „Misoča 19. juli 1992. -da se ne zaboravi“, dana koji je značio veliku pobjedu hrabrih boraca i zarobljavanje prvog tenka tokom posljednje agresije na BiH.
Ovaj veliki događaj slavi se kao  pobjeda Odreda „Tale“ Misoča na čiju inicijativu je i počela izgradnja Spomen parka Milakov Do, uz podrški Udruženja Patriotska liga '91, MZ Misoča, džemata Misoča, Općine Ilijaš, kao i Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo.
Taj 19. juli otpočeo je  snažnim granatiranjem Misoče. U pet jutarnjih sati ispaljeno je 3 500 granata. Vojnicima je bilo teško jer nisu bili naoružani kao agresori koji su imali potpuno pješadijsko naoružanje. Ali koliko je bio žestok napad, toliko je bio jak otpor. Taj dan, Fikret Alić – Crni iz zolje je pogodio tenk. To je za neprijatelje bio znak da moraju napustiti položaj. Silno su se borili da tenk ne padne u ruke gazija Misoče. Granatirali su konstantno tenk kako bi ga uništili. U njemu je ostalo 45 granata što je sve ostalo u rukama boraca Armije BiH.
spomenmisoca1Tog događaja za Radio Ilijaš prisjetio se i Mirsad Šljivo, borac iz Misoče:
-Misoča je bila prvo bojište, mještani, mladići su se uključili u odbranu, a četničkim paravojnim jedinicima bilo je stalo strateški da zauzmu ovaj  položaj, ali branili smo se herojski. Na današnji dan 1992. godine tu herojsku odbranu dokazali smo zarobljavanjem tenka i 45 granata, koji su nam služili da njihovim tenkom sa Nabožića tučemo njihove položaje. Misočko ratište dalo je pun šehida, mnogo ranjenih kojih se uvijek moramo sjećati, kazao je Šljivo. 
Organizator Manifestacije je Udruženje Patriotska liga '91 Ilijaš, čiji predsjednik Šerif ef. Ćatić je kazao da se jako dobro sjeća tih dana i 19. jula 1992. godine.
-Pun sam emocija, ovdje je tog jula bilo pakleno, na obližnjem brdo poginuo je rahmetli Ibro Talić.  Želim da se zahvalim ljudima u Misoči i Udruženju Odred Tale koji ne daju zaboravu naše najhrabrije sinove i čestitam im na ovoj ideji i projektu  jer se samo s ljubavlju nešto ovako veliko moglo postići u tako kratkom vremenu, kazao je Ćatić.
 Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić kazao je da ni danas možda nismo svjesni važnosti svega što se prije 27 godina događalo u Misoči, te da  je naša obaveza da se na adekvatan način valoriziraju rezultati borbe a ovaj Spomen park je način da odbrana Misoče dobije značaj koji zaslužuje.
spomenmisoca3-Misoča je pokazala odgovornost i odvažnost, političku organizaciju, hrabrost sve su to bili elementi pokušaja  se zaustavi agresor od prodora u druge slobodne teritorije. Svaki dan je bio prevažan, ta borba koja je trajala pola godine i omogućila da se uspostave linije odbrane i na kraju odbrani i sačuva država BiH. Stoga je ovo pravo mjesto da odamo počast i zahvalnost za 70 šehida Misoče. Odajemo zahvalnost svim borcima koji su branili Misoču. Važnost Misoče je i u davanju morala braniteljima BiH,u tu doba svi ratni izvještaji  obuhvatali su i izvještaj iz Misoče, a ta vijest posebno je bila važna borcima opkoljenog Sarajeva, zato treba zahvalii i borcima koji su pomagali u odbrani Misoče, posebno borcima iz Kaknja, Vogošće,  ali dolazili su i borci iz Fojnice i iz Zenice. Zahvaljujemo i općinama koje su primile prognano stanovništvo iz Ilijaša, a to su Breza, Visoko, Kakanj, Breza i Vareš. Odbrana Misoče trajala je pola godine, a agresori su pokušali da zatru svaki trag života u Misoči, a vrijedni domaćini su se vratili i Misoča je obnovljena, izgrađena i ljepša nego što je bila, naglasio je načelnik Fazlić uz napomenu da će Spomen park najviše služiti mladim generacijama koji će na ovom lokalitetu učiti lekcije o hrabroj prošlosti Misoče.
Ministar za boračka pitanja KS Ismir Jusko kazao je da simbolika sjećanja na heroje koji su svoje živote ugradili u temelje ove države ne bi bila u punom značaju bez  postojanja spomen obilježja.
-Mi ćemo biti i proći, doći će neke nove generacije, svaki put kad prođemo pored mezarja i grobalja gdje su sahranjeni najbolji borci, kažem da su to spomenmisoca4putokazi kako se trebamo kretati u životu, kako da dovedemo sebe u situaciju da se zlo nikome i nikada ne ponovi. Jedan od najvećih strahova za roditelje je da nadživi  svoje dijete, u periodu koji je iza nas to smo gledali svakodnevno. Došla su druga vremana, zamijenili smo puške olovkama, trebamo sve učiniti da se zlo ne ponovi a da se pravda i ono što boračka populacija očekuje realizuje, poručio je Jusko napomenuvši da je on nastavio projekat koji je započeo bivši ministar Muharem Fišo te da Ministarstvo očekuje dostavljanje projekta i njegovu potpunu realizaciju.
Realizacija cjelokupnog projekta izgradnje Spomen obilježja Milakov Do planirana je u dvije faze.
Prva faza podrazumijevala je  izgradnju danas otvorenog Spomen – parka, a druga izgradnju objekta spomen – sobe.
Za finansiranje prve faze Općina Ilijaš izdvojila je 53.281,75 KM, a Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo 50.000,00 KM.
Planirana vrijednost radova druge faze je 97.293,70 KM.
spomenmisoca6Komandant 126. Brdske brigade Enes Durak kazao je da djelimično učesnik dešavanja u Misoči i da je ovo mjesto primjer čuda bosanskog otpora.
-Misoča je podnijela veliki teret i doživjeli su u jednom danu ispaljivanje hiljada projektila i stotine napada. Moramo se sjetiti rahmetli Crnog i Taleta, a ja sam 26. septembra izgubio i  rahmetli Saketa. Mi smo ponosni na ono što smo radili i uradili, molim da prenosite mlađima ono što se događalo, jer doprinos teritorijalne odbrane niko ne može poreći. Molim da se obilježavanja godišnjica nastavi, da se svakodnevno uči  kako se novim generacijama ne bi ponovile stvari koje se ovom narodu dešavaju svakih 50 godina, naveo je Durak. 
U nastavku programa o važnost sjećanja na najhrabrije borce i očuvanju kulture sjećanja govorili su predstavnici općina Kakanj i Visoko Rešad Zaimović i Kemal Kardaš. Pjesmu „Ilijaška brigada“ izveo je Mustafa Mujo Mešetović.
Načelnik Općine Ilijaš ovom je prilikom dodijelio zahvalnicu za podršku projektu Ministarstvu za boračka pitanja KS, kao i Monografiju „315 istina o slobodi“, a Udruženje Patriotska liga 91' zahvalnicu je uručilo načelniku Fazliću.
Program na Milakovom Dolu završen je polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe mnogobrojnih prisutnih predstavnika Vlade KS, općina, kao i boračkih udruženja. 
Manifestacije će biti nastavljena posjetom šehidskim mezarjima, a za vikend održavanjem memorijalnih turnira i utakmica.
 
Izvor: www.radioilijas.ba
 
Počela izgradnja fiskulturne sale u JU Srednjoškolski centar "Nedžad Ibrišimović" u Ilijašu Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Srijeda, 17 Srp 2019 14:09
salassc1Nakon što je porušena nefunkcionalan i dotrajali objekat fiskulturne sale, u ponedjeljak, 15.07.2019. godine počela je izgradnja nove i savremene sale za tjelesni odgoj u JU Srednjoškolskom centru "Nedžad Ibrišimović" u Ilijašu.  U izgradnju ovog savremenog objekta bit će uloženo cca. 740.610,00 KM, a sredstva su obezbijedili Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo i Općina Ilijaš.
salassc2Izvođač radova je firma FAZUM gradnja d.o.o. Ilijaš, a stručni nadzor nad izvođenjem radova vršit će Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo. Rok za izvođenje radova je šest mjeseci od dana uvođenja izvođača u posao.
Fiskulturna sala će nakon izgradnje služiti učenicima u redovnoj nastavi i vannastavnim aktivnostima ali i sportskim klubovima sa ovog prostora.
 
Za sufinansiranje projekata regulacije vodotoka na području općina Ilijaš izdvojeno 79.000 KM Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Petak, 12 Srp 2019 12:54

samir dzihic akif fazlicSporazum o sufinansiranju projekata regulacije vodotoka na području općina Ilijaš potpisao je danas načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić, direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Samir Džihić i direktor Zavoda za izgradnju KS Mirza Hulusić.

Radi se o projektima uređenja korita rijeke Ljubine, na lokalitetima Srednje, Čevljanovići i Dubrave.

Projekat regulacije korita rijeke Ljubine na lokalitetu u Srednjem Kantonalna uprava CZ sufinansirat će u iznosu do 29.000 KM, a preostala sredstva do završetka projekta obezbjediti će Općina Ilijaš iz svog budžeta.

Projekat regulacije korita rijeke Ljubine u Čevljanovićima Uprava će sufinansirati u iznosu do 16.000 KM, a preostala sredstva osigurati će Općina Ilijaš.

Regulaciju korita rijeke Ljubine na lokalitetu Dubrave Uprava će sufinansirati u iznosu do 34.000 KM, a preostala sredstva obezbijediti će Općina Ilijaš.

Za ovu namjenu Kantonalna uprava civilne zaštite izdvojila je 79.000 KM. Nadzor nad realizacijom projekta vrši Zavod za izgradnju KS.

Ovom prilikom, direktor Džihić je najavio kako će se uskoro krenuti i sa realizacijom Projekta sanacija klizišta.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

PRIJAVA KORUPCIJE
 
 
Prijavu korupcije i druge nepravilnosti možete prijaviti na e-mail: 
PRISTUP INFORMACIJAMA
 

 
 
 
 
 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2019.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2019
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas604
mod_vvisit_counterJuče2152
mod_vvisit_counterOva sedmica9007
mod_vvisit_counterOvaj mjesec45332