• ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba

oficijelna internet prezentacija općine Ilijaš
Čestitka povodom Dana reintegracije općine Ilijaš i Dana nezavisnosti BiH Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Četvrtak, 28 Velj 2019 06:52

 

prvi mart cestitkaOpćinski načelnik Akif Fazlić i predsjedavajuća Općinskog vijeća Ilijaš Alma Omerović upućuju građanima općine Ilijaš čestitku povodom Dana Općine Ilijaš i Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u kojoj se navodi:

"Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, 1. mart, zauzima posebno mjesto u historiji naše domovine. Na taj dan, prije 27 godina, građani Bosne i Hercegovine odredili su sudbinski put svoje domovine i njenu budućnost kao suverene i samostalne države.

Također, 29. februar jedan je od najznačajnijih datuma iz novije historije općine Ilijaš. Prije 23 godine dio općine je reintegrisan u sastav Federacije BiH, a prognanim građanima Ilijaša vratila se nada u bolju budućnost.

Stoga, u ime Općine Ilijaš i u svoje lično ime, svim građanima općine Ilijaš i Bosne i Hercegovine upućujemo iskrene čestitke povodom  1. marta – Dana nezavisnosti BiH i Dana reintegracije općine Ilijaš."

 
Održana svečana dodjela stipendija za učenike i studente općine Ilijaš Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Srijeda, 27 Velj 2019 22:16

53078685 1746745975426911 1667228320586006528 nTradicionalno u sklopu programa obilježavanja Dana reintegracije općine Ilijaš i Dana nezavisnosti BiH upriličena je svečana dodjela stipendija za učenike i studente sa područja općine Ilijaš.

Prvi ugovori o stipendiranju u organizaciji Općine Ilijaš, dodijeljeni su školske 2001/2002. godine za osam učenika i 12 studenata.

Danas, 18 godina poslije, dodjeljeno je 260 ugovora o stipendiranju i to za 122 učenika i 133 studenta te pet ugovora dobitnika sportskih stipendija. Za ovu namjenu, iz budžeta Općine Ilijaš izdvojeno je 178.200,00 KM.

Ovim projektom Općina Ilijaš nastavila je davati podršku za obrazovanje mladim ljudima i u 2019. godini.

Stipendiranje za učenike i studente traje devet mjeseci, studentska stipendija iznosi 100 KM, učenička 50 KM, a sportska 80 KM.

"Jedan od prioriteta Općine Ilijaš jeste ulaganje u obrazovanje i mlade ljude odnosno ulaganje u budućnosti. Zato smo večeras tu, da dodjela stipendija-Nacelniknagradimo znanje i uspjeh. Večeras smo ovdje da svi zajedno potaknemo mlade ljude da istraju u svom obrazovanju te učine našu lokalnu zajednicu još boljom", rekao je načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić.

Ugovore o stipendiranju dodijelili su predsjedavajuća Općinskog vijeća Ilijaš Alma Omerović, dopredsjedavajući Općinskog vijeća Ilijaš Alen Hasković, načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić i pomoćnica načelnika u Službi za društvene djelatnosti i poslove mjesnih zajednica Sanja Zagorac - Jozić. Najboljim i najvrijednijim učenicima koji postižu zapažene rezultate na kantonalnim i federalnim takmičenjima Općina Ilijaš dodjelila je i novčane nagrade.

Svečanost je upotpunio svojim izvedbama tamburaški orkestar Osnovne muzičke i baletske škole „Novo Sarajevo“ – područno odjeljenje Ilijaš.

 
Svečano otvorenje filter postrojenja vode za piće na Sokolini u Srednjem Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Srijeda, 27 Velj 2019 13:36

 

devic mahir otvorenje filter postrojenja sokolinaU povodu 23. godišnjice reintegracije općine Ilijaš i Dana nezavisnosti BiH upriličeno je svečano otvorenje filter postrojenja vode za piće na Sokolini u Srednjem.

Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Mahir Dević na samom početku je pozdravio i poželio dobrodošlicu prisutnim građanima i gostima, čestitavši svim zaslužnim na uspješnoj realizaciji ovog kapitalnog projekta, te poželjevši više ovakvih i sličnih projekata na području općine Ilijaš.

Općina Ilijaš i JKP “Vodostan” zajedničkim nastojanjima određeni period pokušavali su pronaći način za izgradnju filterskog postrojenja na Sokolini.

Nakon rekonstruisanog filter postrojenja na Karašnici, nastavljeno je u istom smjeru kako bi se i građani naselja Srednje mogli snabdijevati zdravstveno ispravnom vodom.

Vrijednost projekta iznosi 510.000 KM, a finansiran je od strane Ministarstva komunalne privrede i infrastrukture KS sa 300.000 KM, dok je preostali dio od 210.000KM finansirala Općina Ilijaš predviđenim Budžetom za 2018. godinu.

Više o kapacitetu i značaju ovog filter postrojenja kazala je direktorica JKP “Vodostan” Belma Zukić.

"Radi se o filter postrojenju kapaciteta 15 litara u sekundi, sa mogućnošću nadogradnje za dodatnih 7,5 litara u sekundi ukoliko to razvojne potrebe općine budu zahtijevale.

Na ovom lokalitetu postoji još nekoliko nekaptiranih izvorišta koji bi se mogli uvesti u sistem vodosabdijevanja. Značaj ovog projekta je i činjenica da se sa novim padavinama pojavljivala i mutnoće vode. Izgradnjombelma zukic otvorenje filter postrojenja sokolina postrojenja stvoreni su tehničko – tehnološki uslovi za uklanjanje suspenzija i drugih bio nerazgradivih čestica iz vode.

Svi parametri i procesi koji se odvijaju na ovom postrojenju prate se kontinuirano 24 sata na Karašnici u Ilijašu, uz zvučne signale i alarme ukoliko dođe do bilo kakvih poremećaja", kazala je Zukić.

Načelnik Općine Ilijaš rekao je više o budućim planovima na poboljšanju vodosbdijevanja svih stanovnika općine Ilijaš.

"Ovaj projekat je definisan operativnim planom i strategijom razvoja općine Ilijaš i to je dokaz da mi u Općini Ilijaš radimo planski. Realizacija je započela prošle godine i uspjeli smo na efikasan način završiti projekat izgradnje taložnice i riješiti gorući problem vodosabdijevanja naselja Sredenje.

Sa vodovoda Sokolina snabdijevaju se objekti osnovne škole Srednje, ambulanta u Srednjem i veliki broj domaćinstava. Izgradnjom taložnice dugoročno je riješena distribucija vode svima njima.

Kapacitet vodovoda Sokolina je veliki i mi imamo planove da ovaj vodovodni sistem dalje razvijamo i gradimo novu primarnu mrežu. Ove godine planiran je i završetak prve faze izgradnje vodoopskrbnog sistema Vrutak, za koju je zukic fazlic presjecanje vrpceizdvojeno 1.700.000,00 KM i završetak rekonstrukcije taložnika na filter postrojenju Karašnica", rekao je Fazlić.

Na samom kraju prisutni su imali priliku posjetiti objekat u kojem je smješteno filter postrojenje, gdje su načelnik Akif Fazlić i direktorica JKP "Vodostan" Belma Zukić presijecanjem vrpce i pritiskom tastera pokrenuli filter u rad.

 

 

 

 

 
Održana 28. sjednica Općinskog vijeća Ilijaš Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Utorak, 26 Velj 2019 13:54

 

28.sjednica ov 1Uz prisustvo 20 vijećnika u utorak, 26. februara 2019. godine održana je 28. redovna sjednica Općinskog vijeća Ilijaš. Zasjedanje je vodila predsjedavajuća Općinskog vijeća Alma Omerović. Na dnevnom redu našlo se 12 tačaka, a nakon vijećničkih pitanja i inicijativa prešlo se na dnevni red.

Komandir PS Ilijaš Irfan Nefić detaljno je prezentirao informacije o stanju kriminaliteta, javnog reda i mira i saobraćaja na području općine Ilijaš za proteklu godinu.

"Tokom 2018. godine ukupno je registrovano 114 krivičnih djela od čijeg ukupnog broja evidentiranih krivičnih djela policijski službenici Odjeljenja kriminalističke policije Ilijaš rasvijetlili su 78, odnosno 68 posto.

Zbog raznih oblika narušavanja javnog reda i mira policijski službenici PS Ilijaš u 2018. godini registrovali su izvršenje 64 prekršaja, što je u odnosu na 2017. godinu više za četiri prekršaja.

U izvještajnom periodu po Zakonu o javnom redu i miru u 63 slučaja podnešene su prekršajne prijave ili izdati prekršajni nalozi protiv 81 lica, dok je evidentiran jedan prekršaj po Zakonu o nabavljanu, držanju i nošenju oružja i municije.

U strukturi prekršaja protiv javnog reda i mira nabrojani su naročito drsko ponašanje – 15, tuče – 14, prosjačenje – 13. Najveći broj ovih prekršaja izvršen je na ulici – 58.

Tokom 2018. godine, na području općine Ilijaš evidentirane su 254 saobraćajne nezgode, što je za 53 saobraćajne nezgode manje nego u 2017. godini. Što se tiče statističkih pokazatelja za povrijeđena lica u 2018. godini tri lica zadobila su teške tjelesne povrede, dok je 67 zadobilo lakše tjelesne povrede.

U ovom izvještajom periodu registrovano je ukupno 5080 prekršaja iz oblasti sigurnosti saobraćaja na putevima, za koje su izdati prekršajni nalozi i podneseni zahtjevi za pokretanje prekršajnog postupka. Evidentno je da je u toku ovog izvještajnog perioda došlo do znatnog smanjenja broja prekršaja za 1586 prekršaja u odnosu na 2017. godinu", rekao je Nefić.

P28.sjednica ov 2otom je jednoglasno usvojen Izvještaj o radu općinskog načelnika i službi Općine Ilijaš za 2018. godinu. Izvještaj predstavlja sublimaciju izvještaja koji su proizvod realizacije projekata iz operativnog plana općinskog načelnika i službi Općine za 2018. godinu, planova i programa rada službi Općine za 2018. godinu i realizaciju ciljeva za 2018. godinu.

Jednoglasno je usvojen i Operativni plan općinskog načelnika i službi Općine Ilijaš za period 01.01. - 31.12.2019. godine, kojeg je detaljno obrazložio načelnik Akif Fazlić.

Osnovi za izradu Operativnog plana sadržani su u Budžetu Općine Ilijaš za 2019. godinu, u Strategiji razvoja općine Ilijaš za period 2018 – 2022. godinu, planovima i programima Vlade Kantona Sarajevo, planovima i programima rada javnih preduzeća i planovima ostalih potenicjalnih investitora.

"Operativnim planom utvrđeni su i definisani projekti čijom realizacijom će se prije svega nivo izgrađene infrastrukture u oblasti saobraćaja, vodosnabdijevanja, elktrosnabdijevanja i ostalih komunalnih funkcija, društvenih djelatnosti, ekologije i zaštite životne sredine, rada MZ i organa uprave podići na viši nivo i započeti izgradnja nove, što će uveliko poboljšati uslove života stanovništva općine Ilijaš u svim njenim dijelovima.

Neki od najznačajnijih projekta u 2019. godini su završetak prve faze izgradnje vodoopskrbnog sistema Vrutak, zavvršetak rekonstrukcije društvenog doma u Podlugovima, završetak rekonstrukcije taložnika na filter postrojenju Karašnica, izgradnja i opremanje fiskulturne sale u SŠC „Nedžad Ibrišimović“, prva faza izgradnja sportskog centra Ilijaš – gradski stadion, sanacija i utopljavanje područne škole u Gajevima, sanacija sprata vrtića u Ilijašu, rekonstrukcija regionalne ceste na potezima Stari Ilijaš – Malešići, Alića rampa – Gnionica i cesta u Lješevu prema granici kantona Sarajevo, nastavak dalje modernizacije saobraćajne, vodovodne i kanalizacione infrastrukture na cijelom području općine Ilijaš, nastavak infrastrukturnog opremanja industrijskih zona, te prva faza izgradanje reciklažnog dvorišta.

28.sjednica ov 3Važno je napomenuti da će se realizacijom projekata definisanim u oblasti privrede i poljoprivrede, kao što je nastavak subvencioniranja poljoprivredne proizvodnje, uvođenje novih poticaja za poslovne ideje i strat up biznis, a posebno dalje ulaganje u industrijske zone, stvoriti ambijent i uslovi za dalji ekonomski rast i zapošljavanje.

Dinamika realizacije nekih od projekata biće uslovljena aktivnostima nosilaca, finansijera i implementatora projekata, prije svega Vlade Kantona Sarajevo i njenih nadležnih ministarstava i direkcija kao investitora", kazao je Fazlić.

Sjednica je potom nastavljena jednoglasnim usvajanjem Izvještaja o izvršenju Budžeta Općine Ilijaš za 2018. godinu. Izvještaj je prezentovala pomoćnica načelnika u Službi za privredu i finansije Merima Osmanović.

"Budžet Općine Ilijaš u periodu od 01.01.2018. do 31.12.2018. godine bilježi 16.985.089,00 KM ostvarenih prihoda, što je 90 posto od planiranih prihoda u Bužetu za 2018. godinu. Ostvareni su izdaci u iznosu od 14.156.121,00 KM što predstavlja 75 posto od planiranih izdataka u Bužetu za proteklu godinu. Prema tome, ostvaren je suficit za navedeni period od 2.828.968,00 KM.

Prihodi od poreza, u odnosu na planiranu veličinu na godišnjem nivou su ostvarni u procentu od 98 posto, a neporezni prihodi u iznosu od 67 posto u odnosu na plan.

Tekući trensferi od Federacije su ostvareni u iznosu od 150.000,00 KM, a tekući transferi od Kantona Sarajevo u iznosu od 606.519,00 KM, što u odnosu na plan Budžeta Općine Ilijaš za 2018. godinu predstavlja izvršenje od 100 posto.

Prihodi od donacija su ostvareni u iznosu od 63.028,00 KM, što u odnosu na plan Općine Ilijaš za 2018. godinu predstavlja izvršenje od 88 posto. Kapitalni transferi od ostalih razina vlasti ostvareni su u iznosu od 5.862.370,00 KM.

Ukupni izdaci u izvještajnom periodu iznose 14.156.121,00 KM, što predstavlja 75 posto ostvarenja ukupno planiranih izdataka na godišnjem nivou.

Bruto plaće i naknade uposlenima su u iznosu 1.776.774,00 KM. Izdaci za materijal i usluge iznose 901.561,00 KM. Općina Ilijaš je u formi tekućih transfera imala izdatke u iznosu od 2.276.284,00 KM, što je procentualno 91 posto od planiranih izdataka ove vrste na godišnjem nivou. U okviru ove 28.sjednica ov 4pozicije praktično se vidi podrška lokalnoj zajednici u smislu finansiranja potpore funkcionisanju i poboljšanju komunalnih funkcija, podrške čitavom nizu udruženja kao i pomaganje niza projekta koji utiču na poboljšanje života u društevenom i socijalnom smislu, te smatramo da su ovim izvršenjem u potpunosti zadovoljeni ovi zahtjevi.

Kapitalni transferi i izdaci su ostvareni u iznosu od 9.001.958,00 KM, što je 69 posto od planiranog godišnjeg iznosa", kazala je Osmanović.

Vijećnici su podržali Odluku kojom se za zatvaranje konstrukcije finansiranja Gradskog stadiona sa pratećim sadržajima kreditno zadužuje Općine Ilijaš u iznosu od 1.200.000,00 KM.

Usvojena je i Odluka kojom se povjerava na upravljanje i korištenje sistem za videonadzor šireg gradskog područja općine Ilijaš Policijskoj stanici Ilijaš koja je u sastavu VII Policijske uprave pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Policijska stanica Ilijaš je dužna uz godišnju informaciju o stanju kriminaliteta, jasvnog reda i mira i saobraćaja na području općine Ilijašdostaviti izvještaj o stanju sistema videonadzora šireg gradskog područja općine Ilijaš i efektima njgovog korištenja.

Vijećnici su usvojili Odluku o načinu i uslovima neizgrađenog građevinskog zemljišta putem javnog nadmetanja radi izgradnje proizvodno – poslovnog objekta u obuhvatu industrijske zone Luka u skladu sa RP Luke Ilijaš.

Usvojeno je Rješenje kojim se utvrđuje da je od javnog interesa izgradnja javne rasvjete u naselju Ribarići i da se u tu svrhu može pristupiti nepotpunoj eksproprijaciji zemljišta, odnosno ustanovljenju prava služnosti radi postavljanja betonskih stubova.

Na samom kraju sjednice Općinsko vijeće je podržalo Zaključak kojim se odobravaju novčana sredstva u iznosu od 30.000,00 KM za pomoć licima koji se nađu u stanju socijalne potrebe, a svoja prava ne mogu ostvariti putem Službe socijalne zaštite Općine Ilijaš. Lica koja spadaju u tu kategoriju su starije osobe bez bližih srodnika, samohrani roditelji, invalidna lica koja ne ostvaraju prava putem Službe socijalne zaštite, lica oboljela od hroničnih i drugih oblika bolesti i mnogočlane porodice bez primanja koja se računaju kao prihod.

Navedena novčana pomoć će se ralizovati u budžetskoj 2018. godini i istu odobrava općinski načelnik, na prijedlog Službe za opću upravu, boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu i nadležne komisije Općinskog vijeća. Iznos novčane pomoći je 100,00 KM mjesečno za jednog korisnika i ista će se isplaćivati putem bankovnih računa korisnika.

 
Posjeta djece vrtića "Ilijaš" općinskom načelniku u povodu Dana Općine Ilijaš Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Utorak, 26 Velj 2019 12:40

 

djeca vrtic ilijas posjetaOdgajatelji i 25 mališana iz JU "Djeca Sarajeva" vrtić "Ilijaš" posjetili su Općinu Ilijaš povodom Dana nezavisnosti BiH i Dana reintegracije općine Ilijaš.

Prijem djece upriličen je u kabinetu općinskog načelnika, gdje su ih dočekali načelnik Akif Fazlić i pomoćnica načelnika u Službi za društvene djelatnosti i poslove mjesnih zajednica Sanja Zagorac – Jozić.

Kao znak sjećanja na njihov dolazak mališani su načelniku uručili poklon i čestitku, koje su sami izradili.

Vrtić "Ilijaš" broji 71 člana i u narednom periodu se nadaju povećanju kapaciteta.  Operativnim planom općinskog načelnika i službi Općine Ilijaš za period 01.01. - 31.12.2019. godine planiran je projekat sanacije sprata ovog vrtića.

Kao poklon ilijaškim mališanima za Dan reintegracije općine Ilijaš u četvrtak, 28. februara, na gradskom trgu sa početkom u 12 sati planiran je zabavni program sa animatorima i maskotama, edukativno – zabavna predstava za djecu "Pomagajte doktore, lutke naše izliječite", te plesna zabava sa maskotama.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

 
 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2019.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2019
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas930
mod_vvisit_counterJuče2159
mod_vvisit_counterOva sedmica3089
mod_vvisit_counterOvaj mjesec36708