• ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba

oficijelna internet prezentacija općine Ilijaš
Održana Svečana sjednica Općinskog vijeća Ilijaš Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Utorak, 28 Velj 2017 15:52
SvecanaSjednicaOV 029Defileom slobode u organizaciji učenika Kampusa Perzijsko-bosanskog koledža i polaganjem cvijeća na Centralno spomen obilježje u Ilijašu nastavljen je Program obilježavanja Dana Općine Ilijaš i Dana nezavisnosti BiH. 
29.02.1996. godine jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova FBiH, predstavnici lokalne vlasti  općine Ilijaš ušli su u Općinu Ilijaš i taj dan je značio početak povratka i konačnu deblokadu grada Sarajeva.
U poslijeratnom periodu Ilijaš, kao i većina drugih bh. lokalnih zajednica, našla se u izuzetno teškoj situaciji i to ne samo u smislu lošeg privrednog stanja, već i velikog broja raseljenih lica, uništene ili dotrajale društvene i saobraćajne infrastrukture. Ovakvo stanje zahtijevalo je reorganizaciju, obnovu i ponovnu uspostavu gotovo svih segmenata društvenog života, od zdravstvenog socijalnog i obrazovnog sistem, preko obnove saobraćajne i društvene infrastrukture do stvaranja elementarnih preduslova za razvoj poduzetništva.  Proces reintegracije i obnove povratka trajao je jako dugo. 
 
SvecanaSjednicaOV 042Predsjedavajući Općinskog vijeća Ilijaš Mahir Dević čestitao je prisutnim Dan Općine Ilijaš i Dan nezavisnosti BIH i te podsjetio na doprinos u radu naše općine koji su dali dosadašnji Predsjedavajući Općinskog vijeća Ilijaš kao i bivši načelnici Općine Ilijaš  g. Mašić Nusret i g. Saudin Mešetović. 
"Želim da Vam čestitam ova dva velika praznika, praznik naše domovine BiH, Dan nezavisnosti i Dan reintegracije Općine Ilijaš. Želim da iskažem moralnu i ljudsku zahvalnost svim predstavnicima boračkih udruženja koji su u proteklom odbrambeno-oslobodilačkom ratu učinili sve što je bilo u njihovoj moći da našu Općinu odbrane od agresije koja je imala za cilj potpuno uništenje jednog naroda. Znam da ste obnašali vrlo odgovorne funkcije u tom periodu koje su zahtjevale vrlo teške odluke i hvala Vam na tome", rekao je Predsjedavajući Općinskog vijeća Mahir Dević, koji je pozvao prisutne na jedinstvo kako bi Općinu Ilijaš bila  još prosperitetnija i udobnija za sve građane i građanke. 
 
Da je u Općini Ilijaš vidan ekonomski, društveni, kulturno-sportski, obrazovni i zdravstveni prosperitet pokazuju svi parametri. 
 
SvecanaSjednicaOV 063Općinski načelnik u svom obraćanju podsjetio je prisutne na period povratka, reintegracije Općine Ilijaš u ustavno-pravni poredak FBiH kao i deblokadu Grada Sarajeva.
Nažalost tu obnovu i povratak mnogi ilijašani nisu dočekali.  Općina Ilijaš je dala 316 šehida. S velikim bolom nosimo činjenicu da još uvijek nisu pronađena 53 nestala sugrađanina, kao i da još uvijek niko nije osuđen za ratne zločine iz maja i juna 1992. godine. 
Ovo je bila prilika da se rezimiraju rezultati koje je Općina Ilijaš ostvarila u 2016. godini i da se najave planirani projekti.
"2016. godina bila je godina prosperiteta naše općine. Gotovo u svim oblastima ostvaren je progres i zavidan napredak. Općina Ilijaš se sve više pozicionira kao prostor ekonomskog rasta i zapošljavanja. Naša Općina dobiva sve više atribute industrijske općine sa razvijenom pretežno drvnom i metalskom industrijom sa izvoznom orjentacijom i otvarenjem novih radnih mjesta. Pored industrije sve više se razvija građevinarstvo, transport, industrija, usluge. Poljoprivreda i turizam su strateške grane. 
Kada je u pitanju društvena sfera, u 2016. godini oblasti obrazovanja i zdravstva su bile naš prioritet. U objekte obrazovanja investirano je oko 1,2 miliona KM, kroz programe Vlade KS i Općine Ilijaš. Centralni objekat Doma zdravlja Ilijaš nadograđen je i redizajniran, gdje je Dom zdravlja dobio novih 509 m2 za uvođenje novih funkcija, kroz ovaj Projekat nadograđen SvecanaSjednicaOV 067je i redizajniran objekat Općine Ilijaš čime su se poboljšali uslovi za rad organa uprave i dobila moderna sala Općinskog vijeća. 
2016. godina je obilježila intenzivna rekonstrukcija i modernizacija saobraćajne infrastrukture. Ukupna vrijednost investicija je iznosila preko 4,5 miliona KM. Najveći implementator bila je Direkcija za puteve KS sa preko 2 miliona KM.  
I u ovoj godini očekujemo značajne rezultate u svim sferama života. I dalji je ključni prioritet lokalni ekonomski razvoj sa projeciranom stopom porasta zaposlenih od 6% što će omogućiti novih 800 radnih mjesta u ovoj godini. Realnost ove projekcije potvrđuje započeta gradnja mnogih poslovnih hala ilijaških i stranih kompanija. Dodatni imput stvaranja poslovnog ambijenta dat će gradnja biznis centra i gradske tržnice. Vrijednost ova dva Projekta je oko 700.000,00 KM.
Nastavit ćemo subvencionirati poljoprivredne proizvođače, raditi na izradi prostorno-planske dokumentacije,  Adresnog registra, SvecanaSjednicaOV 075harmonizacije podataka kroz projekat registracije nekretnina kao i nastavak izlaganja podataka premjera na javni uvid za katastarske općine Srednje i Nišići", rekao je Općinski načelnik Akif Fazlić, te dodao da je u 2017. godini planirano ulaganje oko  4 miliona KM u modernizaciju i rekonstrukciju  saobraćajne infrastrukture
Također, najavljena su brojna ulaganja u oblasti komunalne infrastrukture, rekonstrukciju gradskog vodovodnog sistema, elektrosnadbijevanje, proširenje javne rasvjete, prikupljanje i odvoz otpada, obrazovanje i zdravstvo. Planirana je i izrada Projekta i tehničke dokumentacije za rekontrukciju Gradskog stadiona i izgradnja sportska plohe u Dragoradima, zatim rekonstrukcija Društvenog doma Podlugovi i revitalizacija historijskog područja Stari grad Dubrovnik.  
 
Na kraju svečane sjednice Općinski načelnik Akif Fazlić i Predsjedavajući OV-a Ilijaš Mahir Dević dodijeli su priznanja i plakete za izuzetan doprinos i rad. Dobitnici ovogodišnjih priznanja su: Nermin Demirović, direktor KJP Sarajevo-šume i Dževad Alispahić, a kao najuspješniji kolektiv proglašen je kolektiv JU OŠ "Stari Ilijaš". Dobitnici plakete Nermin Demirović i sekretar JU OŠ „Stari Ilijaš“ Sead Silajdžić izrazili su  zahvalnost, ali su kazali i da im ova priznanja puno znače jer je neko prepoznao njihov kvalitet i rad, te im daju izuzetnu snagu i želju da nastave još bolje raditi i realizirati brojne značajne projekte za građane općine Ilijaš.
 
SvecanaSjePrDodijeljene su nagrade za pobjednike konkursa BZK „Preporod“  o temi ”Zašto volim ovaj grad?”  i literarni rad o temi ”Niko ne voli svoj grad što je velik, nego što je njegov”.  Odlukom Stručne komisije za najljepši literarni rad izabrani su: Nidela Čučuković – Osnovna škola ”Stari Ilijaš”, Sendin Pašović – Osnovna škola ”Hašim Spahić” i Alma Ademović – Osnovna škola ”Stari Ilijaš”. Najbolje likovne radove uradili su: Anida Rožajac- Osnovna škola ”Podlugovi”, Faris Dzafo – Osnovna škola ”Hašim Spahić” i Enida Šebo – Osnovna škola ”Srednje”.
 
Svečano obilježen Dan JU OŠ "Stari Ilijaš" Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Utorak, 28 Velj 2017 15:39
StariIldsBogatim kulturno-zabavnim i sportskim programom obilježen je Dan škole„Stari Ilijaš„ i njen treći rođendan. Program je počeo u ranim jutarnjim satima sportskim aktivnostima u kojima je upriličeno takmičenje učenika u sportskim disciplinama. Mnogobrojne zvanice su došle da uveličaju ovaj trenutak  i nisu krili zadovoljstvo samom organizacijom priredbe. Danas je ovoj školi uručen i certifikat IS0 9001: 2015 , a svečanim presjecanjem vrpce pušten je u rad i novosagrađeni lift. Učenici  i nastavnici su se zaista potrudili da svaka tačka bude veliko zadovoljstvo za gledanje. Kako je kazao direktor ove škole Mahir Dević  danas slavimo tri praznika u ovoj školi a to su Dan općine Ilijaš, Dan nezavisnosti BiH i Dan OŠ „Stari Ilijaš“ .
 
mahir-1-300x225„Kada smo donosili odluku koji bi to bio Dan škole, odlučili smo da to bude na dan reintegracije općine Ilijaš. Mi smo ove godine odlučili  da lift koji jer sagrađen za potrebe našeg učenika Farisa Herića  svečano pustimo u rad baš na ovaj dan. Posebno smo ponosni na certifikat  ISO 9001: 2015 koji  nam je danas svečano uručen. Moramo napomenuti da je JU OŠ „Stari Ilijaš„ jedina škola u državi koja je dobila ovaj certifikat .“
 
Na priredbi su dodijeljene i zahvalnice  onima koji su dali svoj nesebičan doprinos obrazovanju.
 
Prisutnima se obratio i ministar obrazovanja KS Elvir Kazazović koji je čestitao svim građanima Dan općine i izrazio zadovoljstvo urađenim projektima u sferi obrazovanja u prigradskim općinama, poseban akcenat stavljajući na školu „Stari Ilijaš „.
 
Načelnik općine Ilijaš Akif Fazlić je kazao da je sudbina htjela da se dva najvažnija datuma Dan općine i Dan nezavisnosti BiH proslavljaju zajedno  čestitavši svim građanima ove bitne datume.
 
 
 
Nedim Čaušević direktor certifikacijske kuće  je uručio certifikat  ISO 9001:2015 i kazao da od ovog momenta u Ilijašu imamo školu koja pripada EU.
 
lift-300x225Poslije priredbe svečano je pušten u rad i novosagrađeni lift za Farisa Herića, učenika sa  teškoćama u razvoju. On je učenik šestog razreda i njegov dolazak u školu je nešto drugačiji od dolaska njegovih drugara , Faris na nastavu dolazi sa majkom koja ga nosi na leđima jer on boluje od cerebralne paralize i ona nije krila svoje zadovoljsvo novosagrađenim liftom i naravno zahvalila se svima koji su dali svoj doprinos izgradnji lifta. Lift ima metalnu konstrukciju obloženu panoramskim staklom, keramički pod i ugrađenu rasvjetu .
 
Učenici i nastavnici ove škole još jednom su pokazali svoju kreativnost i ozbiljnost organizovanja ovakvih događaja.
 
Izvor: www.radioilijas.ba
 
Svečano dodjeljena 220 Ugovora o stipendiranju stipendistima Općine Ilijaš Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Utorak, 28 Velj 2017 09:07
DodjelaStipendija2017 008U  povodu obilježavanja Dana reintegracije Općine Ilijaš i Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u Kulturno-sportskom centru Ilijaš u utorak, 27. februara upriličena je svečana dodjela Ugovora o stipendiranju stipendistima Općine Ilijaš. 
 

Općina Ilijaš je u decembru prošle godine objavila Konkurs za stipendiranje izuzetno nadarenih učenika i studentata i učenika i studenata koji se nalaze u stanju socijalne potrebe. Pravo učešća na konkursu imali su svi učenici i studenti koji imaju prebivalište na području općine Ilijaš duže od 3 godine, a koji su u prethodnoj godini ostvarili prosjek ocjena 4,80 – učenici srednjih škola i redovni studenti visokoškolskih ustanova sa prosjekom ocjena od 8,0 i 7,5 zavisno od fakulteta koji studiraju.
 
DodjelaStipendija2017 023U cilju stimulacije studenata da upisuju i studiraju na fakultetima iz grupacije medicinskih, tehničkih, biotehničkih i prirodno-matematičkih nauka Sarajevskog univerziteta prošle godine je izmijenjen Pravilnik za stipendiranje izuzetno nadarenih učenika i studenata kojim je predviđeno da studenti navedenih fakulteta imaju pravo na stipendiranje bez obzira na ostvareni prosjek ukoliko nisu obnavljali godinu. Ove godine Općinski načelnik donio je i Pravilnik o stipendiranju učenika i studenata sportista sa područja Općine Ilijaš kojim je predviđeno stipendiranje tri učenika odnosno studenta koji postižu vrhunske sportske rezultate na domaćim i međunarodnim takmičenjima, a imaju prebivalište na području Općine Ilijaš. Stipendije se dodjeljuju na osnovu konkursa, a Pravilnikom su definisani kriteriji za izbor kandidata.
 

Ove godine dodjeljeno je ukupno 220 Ugovora o stipendiranju i to: 64 Ugovora za izuzetno nadarene učenike i 101 Ugovor za izuzetno nadarene studente, 31 Ugovor za učenike u stanju socijalne potrebe, 21 Ugovor za studente također u stanju socijalne potrebe i 3 Ugovora za dobitnike sportske stipendije, za što je Općina Ilijaš iz svog Budžeta izdvojila 160.000,00 KM. 
Najboljim i najvrijednijim učenicima koji postižu zapažene rezultate na Kantonalnim i Federalnim takmičenjima Općina Ilijaš svake godine dodjeljuje i novčane nagrade. Ove godine nagrađeni su: Ishak Dervišević, Mia Barić, Adna Gurda, Amel Muratović, Šejla Alić, Atif Krdžić, Emin Hajdarević, Emina Kučinar, Džanin Zeković i Azra Haskić. 
 
DodjelaStipendija2017 040 Prošle godine počasno priznanje ”Zlatna značka” Univerziteta u Sarajevu, dobile su Amina Šljivo studentica Elektrotehničkog fakulteta i Emina Mostić studentica Filozofskog fakulteta u Sarajevu što je i Općina Ilijaš nagradila.
 
Dobitnici posebnih priznanja i novčanih nagrada za odličan uspjeh iz svih nastavnih predmeta u toku cjelokupnog srednjoškolskog obrazovanja su: Fazlić Faris, Fazlić Tarik i Udovčić Kerim.
 
Općinski načelnik u svom obraćanju je istakao istakao je kako je ovo veoma važan podsticaj za napredovanje učenika i studenata, te im čestitao na uspjehu u obrazovanju.
 
DodjelaStipendija2017 103”Prije svega hvala vam što ste ovdje večeras s nama, da podijelimo radost ovog našeg projekta. Vezali smo ovaj lijep povod za obilježavanjem dana općine Ilijaš. Naš projekat stipendiranja učenika i studenata je sve više ambiciozniji, te u odnosu na 2016. godinu imamo povećanje od cca 15.000KM za stipendije. Želimo da budemo u službi vaših potreba, jer je to prava investicija i to stavljamo kao prioritet. Koristim priliku da vam lično čestitam kao i vašim roditeljima, nastavnicima s kojim zajednički učestvujete u ovom uspjehu. Vaše obrazovanje je garancija prosperiteta naše lokalne zajednice”, naglasio je Općinski načelnik Akif Fazlić.
 

DodjelaStipendija2017 110Posebna čestitka je upućena studentima koji su u prethodnoj godini ostvarili prosjek ocjena preko 9,00, a tu su: Šabotić Zerina studentica III godine Muzičke akademije u Sarajevu, Kamenjaš Edin, student III godine Fakulteta za javnu upravu, Muniba Orić, studentica III godine Prirodno-matematičkog fakulteta, Ajnura Akbaš, studentica IV godine Internacionalnog univerziteta u Sarajevu, Emina Mostić, studentica I godine II ciklusa Filozofskog fakulteta, Selma Numanović, studentica  I godine II ciklusa  Ekonomskog fakulteta, Merisa Hasečić, studentica  I godine II ciklusa  Ekonomskog fakulteta, Zubejda Suljić, studentica 2.godine II drugog ciklusa Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu, Anela Šemić, studentica  2.godine II drugog ciklusa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, Alma Mašić, studentica VI godine Medicinskog fakulteta u Sarajevu i Merima Kučinar, studentica VI godine Medicinskog fakulteta u Sarajevu. 
 
Za kulturno-zabavni program svojim nastupima pobrinuli su se Azra Haskić i Džanin Zeković .
 
Povodom Dana Općine Ilijaš najmlađi sugrađani uživali u predstavi "Ružno pače" Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Utorak, 28 Velj 2017 08:33
prestava-1-300x225Povodom Dana općine Ilijaš i Dana nezavisnosti BiH  najmlađi posjetitelji su imali priliku uživati u predstavi “Ružno pače ” koja je odigrana u kino sali Ilijaš. Predstava je rađena prema jednoj od najljepših bajki Hansa C. Andersona. Priča o pačetu koje svi odbacuju jer je drugačije i kojem se ismijavaju, a koje postaje fantastičan labud koji zasjeni sve – priča je o tome da nema predaje, da svačija osobnost može doći do izražaja, da biti drugačiji ne znači biti slabiji od drugih. To je priča koje svako dijete treba da zna.
Generalni sponzor ove manifestacije bila je Općina Ilijaš.
 
Sa djecom jednako su uživali   učitelji i učiteljice i roditelji. Prekrasna atmosfera puna radosti i pozitivne energije. Predstava “Ružno pače” je istinsko uzbudljivo iskustvo i za djecu i za odrasle i traje 30 minuta.
 
Predstavu je režirala mlada rediteljica Elma Islamović, a u predstavi igraju neki od najboljih mladih glumaca u BiH: Maja Zećo, Sanela Krsmanović-Bistrivoda, Dražen Pavlović, Džana Džanić i Amar Čustović. Veselu, predivnu muziku je komponovao Brano Jakupović iz svjetski poznatog benda “Dubioza kolektiv”, čudesnu scenografiju je kreirala naša poznata arhitektica Lada Maglajlić, a fantastične kostime čuveni dizajnerski duo Irma Saje i Vanja Ciraj. 
 
Čestitka povodom Dana reintegracije Općine Ilijaš i Dana nezavisnosti BiH Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Ponedjeljak, 27 Velj 2017 11:33
Općinski načelnik Akif Fazlić i Predsjedavajući Općinskog vijeća Ilijaš Mahir Dević upućuju građanima Općine Ilijaš čestitku povodom Dana Općine Ilijaš i Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u kojoj se navodi:
 
zastave1Jedan od najznačajnijih datuma u historiji Bosne i Hercegovine je 1. mart, dan kada obilježavamo nezavisnost naše države Bosne i Hercegovine. Međunarodno priznanje nezavisnost BiH i verifikacija njenog suvereniteta je otvorila novi put za BiH. 
Bosna i Hercegovina ide dalje kao i naš Ilijaš, jača i pokazuje samoodrživost uprkos svim izazovima. U ime Općine Ilijaš i u svoje lično ime, svim građanima Bosne i Hercegovine koji jedinstvenu, demokratsku i prosperitetnu Bosnu i Hercegovinu smatraju svojom domovinom želimo sretan Dan Općine Ilijaš i 1.mart Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine”.
 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

ODLUKA
o raspodjeli finansijskih sredstava sportskim udruženjima koja se finansiraju iz Budžeta Općine Ilijaš
za 2017. godinu

 

ODLUKA
o raspodjeli finansijskih sredtava za programe iz oblasti kulture koji se finansiraju iz Budžeta Općine Ilijaš
za 2017. godinu

 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2017.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2017

 

.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas612
mod_vvisit_counterJuče544
mod_vvisit_counterOva sedmica6872
mod_vvisit_counterOvaj mjesec23525