• ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba

oficijelna internet prezentacija općine Ilijaš
Pušten u rad centar za videonadzor u PU Ilijaš Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Četvrtak, 28 Velj 2019 22:21

kamere pu ilijasDanas je u prostorijama PU Ilijaš, u okviru obilježavanja Dana nezavisnosti BiH i Dana reintegracije općine Ilijaš, upriličeno svečano puštanje u rad savremenog centra za videonadzor.

Osnovna svrha ovog centra je efikasnija zaštita javnih površina, sprečavanje narušavanja javnog reda i mira, nadzora svih važnih raskrsnica, te preveniranju i otkrivanju počinilaca krivičnih djela.

Treba napomenuti, da je riječ o visoko-kvalitetnoj opremi, kamerama visoke HD rezolucije, sa infra-red osvjetljenjem, što će omogućiti kvalitetno snimanje i u noćnim satima, samostalnim izvorom energije i mogućnošću trajnog pohranjivanja snimljenog materijala.

Svečanom puštanju u rad sistema videonadzora prisustvovali načelnik Općine Akif Fazlić, predsjedavajuća OV Alma Omerović, dopredsjedavajući OV Alen Hasković i zastupnik u Skupštini KS Mahir Dević.

Prisutnim se obratio općinski načelnik Fazlić, naglasivši da je ovaj projekat kamere pu ilijas 2realiziran u saradnji sa nadležnim službama Sedme PU i u cijelosti finansiran iz budžeta Općine Ilijaš, uz konstataciju da realizacija ovog projekta predstavlja primjer kvalitetne saradnje predstavnika lokalne zajednice i nadležne policijske uprave, što čini veoma mnogo na ukupnom poboljšanju sigurnosne situacije na području općine Ilijaš.

Vrijednost projekat je 69.577.98 KM. Ukupno je 10 kamera na sedam lokacija i to dvije u ulici Bosanski put u blizini autobuske stanice u Starom Ilijašu i lokacija u blizini autobuske stanice i pravoslavne crkve. Potom tri kamere u ulici 126. Ilijaške brigade na centralnoj pješačkoj zoni, kamera u blizini SŠC "Nedžad Ibrišimović, kamera u ulici Banovac u blizini katoličke crkve, dvije kamere u ulici Moševićka - lokacija u blizini autobuske stanice u Podlugovima i ambulante Podlugovi te kamera na lokaciji raskrsnice puteva R445 – R444, tačnije na raskrsnici za Brezu – Visoko – Ilijaš.

Od 10 kamera, sedam je nadzornih, a tri sa mogućnošću očitanja registarskih tablica i sistemom koji kontroliše da li je automobil registrovan te da li je vozilo ukradeno. 

 
Obilježen peti rođendan OŠ „Stari Ilijaš" Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Četvrtak, 28 Velj 2019 22:04

52840345 2726176280756069 6025219863608295424 nDan Osnovne škole „Stari Ilijaš“ tradicionalno se obilježava na Dan Općine Ilijaš i Dan nezavisnosti BiH. Učenici, nastavnici i gosti zajedno su uz prigodan kulturno - zabavni program obilježili petu godišnjicu uspješnog rada ove odgojno - obrazovne ustanove.

Čestitajući Dan nezavisnosti BiH i Dan Općine Ilijaš direktorica OŠ "Stari Ilijaš" Alma Salketić kazala je da poruka koju šalje iz ove škole glasi da volimo svoju domovinu, te je sa istakla da sa ponosom obilježavaju peti rođendan. 

"Danas slavimo petu godišnjicu postojanja, a ujedno i Dan Općine Ilijaš i Dan nezavisnosti BiH, tri praznika koja ćemo obilježiti na svečan način. Učenici naše škole vrijedno su radili i pripremali se za današnju priredbu. Zadovoljni smo radom i trudom djece, a nastavnisi se svakodnevno trude da ih motivišu na razne načine, Rezultate koje postižu sa na visokom nivou", kazala je direktorica Salketić.

Svim uposlenicima i učenicima, u ime načelnika Općine Ilijaš, čestitku povodom Dana škole uputila je i Sanja Zagorac - Jozić, pomoćnica načelnika u Službi za 

53196660 2726177417422622 7468808343738384384 o

društvene djelatnosti i poslove mjesnih zajednica.

"Posebna mi je čast što ovom prilikom mogu svim učenicima i nastavnicima čestitati Dan škole. Također vam čestitam i Dan Općine Ilijaš koji obilježavamo danas i Dan nezavisnosti naše lije Bosne i Hercegovine, Direktorici želim mnogo sreće i uspjeha, te da nastavi onim putem kojim je išao bivši direktor. Ponosna sam što djeca iz ove škole nose znanje koje će im trebati u budućnosti", istakal je Zagorac -Jozić.

Osnovna škola "Stari Ilijaš" je nova i savremeno opremljena, radi po evropskim standardima i veliku pažnju posvjećuje inkluzivnim procesima u obrazovanju. Škola je za kratak vremenski period postigla visoke standarde, počevši od produženog boravka za učenike, pa do stomatološke ordinacije koju na području KS pored ove škole posjeduju još samo dvije škole.

Izvor: radioilijas.ba

 
Posjeta šehidskom mezarju u Brezi povodom Dana Općine Ilijaš i Dana nezavisnosti BiH Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Četvrtak, 28 Velj 2019 21:42

FB IMG 1551389409071

Delegacija Općine Ilijaš, Koordinacija boračkih udruženja, Udruženje porodica šehida i poginulih boraca, Udurženje maloljetnih boraca i članova kluba Tempo posjetili su šehidska mezarja u Brezi, u kojima su ukopani ilijaški šehidi i poginuli branitelji Armije BiH.

Posjeta, učenje Fatihe i polaganje cvijećaupriličeno je povodom Dana reintegracije općine Ilijaš i Dana nezavisnosti BiH.

 
Održana promocija knjige "Posljednji bosanski Did" autora Semira Spahića Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Četvrtak, 28 Velj 2019 09:48

 

promocija knjige semira spahicaU organizaciji JU „KSC i Radio Ilijaš“ i pod pokroviteljstvom Općine Ilijaš sinoć je u kino sali u Ilijašu upriličena promocija knjige "Posljednji bosanski Did" autora Semira Spahića.

Promociji su prisustvovali istinski zaljubljenici Semirovih zapisa, koji je još jednom pokazao da organizuje prekrasne književne večeri. O romanu Semira Spahića govorili su pred brojnom publikom promotor prof. dr. Enver Kazaz i vlasnik izdavačke kuće Planjax doc. dr. Bajruzin Hajro Planjac.

Književno veče je uljepšala i premijerno izvedena "Himna Katara", čiji je tekst pisao Semir Spahić, u interpretaciji Esme Bešlije i Berina Šehića.

Autor knjige "Posljednji bosanski Did" Semir Spahić istakao je da je knjiga pisana sedam godina i u knjizi opisuje prošlost Bosne i Hercegovine kroz događaje jednog čovjeka koji je imao želju da postane bosanski Did.

"Riječ je o historijskom romanu koji govori o prošlosti Bosne i Hercegovine kroz događaje jednog čovjeka koji je cijeli život sanjao da bude bosanski Did, odnosno da bude prvi vjerski autoritet. Kroz sve te događaje i kroz sve što on proživljava mi zapravo proživljavamo historiju Bosne u tom periodu, a radi se zapravo o periodu šezdesetak godina pred dolazak Osmanlija u Bosnu i Hercegovinu. Knjigu sam pisao sedam godina jer je Bosna i Hercegovina historijski jako komplikovana država sa mnogo promjena vlasti i ratovanja, ali i historijske dinamike i zbog toga je jako teško pratiti nekom ko nije historičar po profesiji. Mnogo sam istraživao o historiji Bosne i Hercegovine i o historiji bogumila srednjeg vijeka. Drago mi je da sam došao do kraja rada i da se taj trud i rad isplatio. Izuzetno mi je drago što je promocija održana povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine i Dana reintegracije općine Ilijaš. Mogu slobodno kazati da sam ponosan na svoju knjigu i smatram da je zaista korisna i poučna. Iskreno se nadam da će ova knjiga pokrenuti neke ljude na razmišljanje i da se malo više zabavimo o historiji Bosne i Hercegovine", istakao je autor knjige Spahić.

Promotor prof. dr. Enver Kazaz iskazao je zadovoljstvo što je imao priliku semir spahic hajro planjacgovoriti o ovoj knjizi i o njenom autoru Semiru Spahiću koji je zaista dobar i vrijedan čovjek.

"Semir je napisao roman po obrascu pseudo historijskog romana čiji teorijski okvir nije potpuno poštovao nego je išao slobodom svoje kreacije. Mogu slobodno kazati da je vrlo vješt pripovjedač koji zna da drži pažnju i da kombinuje psihološku motivaciju. Ono što je Posljednji bosanski Did jeste roman koji spaja naše sa vremenom pred pad Bosne pod Osmansko carstvo. Roman ima nekoliko važnih zapleta u političkim borbama oko bosanskog prijestolja. Naravno ovo je roman koji osvjetljava horizont jedne dobre duše koja je prinuđena da bi ostvarila svoj ideal i napravi pakt sa političkim mišljenicima, poručio je prof. dr. Kazaz.

Izdavač knjige „Posljednji bosanski Did“ doc. dr. Bajruzin Hajro Planjac priredio je prigodan tekst u povodu ovog događaja. Kazao je da ovu promociju ne smatra običnom promocijom i uobičajenom promotivnom preporukom, jer  je ovdje riječ o nečemu mnogo značajnijem.

"Knjigom "Posljednji bosanski Did" autora Semira Spahića naša izdavačka kuća ove godine proslavlja jubilej od 30 godina postojanja. Zaista mi je zadovoljstvo što smo baš mi izdavač ove knjige, a tema koju obrađuje Semir je štura i zaista nema knjiga sa ovakvom tematikom posebno što je obrađen period prije sto i dvjesto godina prije dolaska turaka. Želim naglasiti da je biblioteka u Kaknju kupac svakog izdanja po jednog primjerka i u srijedu sam poslao paket knjiga njima, a u petak sam dobio poziv od direktora biblioteke u Kaknju koji mi je kazao da je oduševljen knjigom Semira Spahića. Ja ga ovom prilikom želim nagovoriti da priredi roman za mlađu čitalačku publiku odnosno za omladinu. To bi zapravo bile četiri knjige koje bi bile ilustrovane i vjerujte da ovih dana razmišljam kako da uskoro krenemo u realizaciju tog projekta i samim tim da se ovaj roman približi mlađim generacijama, dakle učenicima osnovnih i srednjih škola, rekao je Planjac.

„Smještena na raskrižju različitih civilizacija i religija bili su neshvaćeni i progonjeni. Njihova posebnost je postala njihova tragedija. Sa svojom vjerom, nastali su bosanski Bogumili. Ovo je priča o posljednjem bogumislom Didu, koji nije uspio spasiti svoj narod“.  – Semir Spahić

Preporučujemo da potražite primjerak knjige "Posljednji bosanski Did".

Izvor: radioilijas.ba

 
Otvorena izložba dječijih radova Zimske likovne radionice Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Četvrtak, 28 Velj 2019 07:32

 

izlozba slika safija besirevicU sklopu bogatog programa obilježavanja Dana reintegracije općine Ilijaš i Dana nezavisnosti BiH u foajeu KSC i Radio Ilijaš postavljena je izložba radova nastalih tokom Zimske likovne radionice „Crtam, slikam KSC, Radio Ilijaš i Safa“.

Direktor KSC i Radio Ilijaša Benis Fazlić pozdravio je sve prisutne i poželio dobrodošlicu na otvorenju izložbe.

"Ovom prilikom želim se zahvaliti profesorici Safiji na dosadašnjoj saradnji i pozivam je i na ubuduću saradnju. Ono što profesorica Safa radi sa djecom u toku zimskog raspusta imat ćete priliku da vidite u foajeu Kulturno - sportskog centra i Radio Ilijaša. Izložbu „Crtam, slikam KSC, Radio Ilijaš i Safa“ proglašavam otvorenom", rekao je Fazlić. 

Profesorica Safija Beširević također se obratila prisutnima. “Ovo je već peta godina kako imamo radionicu „Safa i JU KSC i Radio Ilijaš“. Voljela bih i u buduće da budem dio priče Radio Ilijaša, menadžmenta Radio Ilijaša i svih građana, a posebno naše djece. Želim da im ukrasim raspust i da razvijem kreativnost, kazala je Beširević.

Zimska likovna radionica ove se godine održala po peti put, a djeca su sa profesoricom Safijom Beširović mogla naučiti razvijati kreativnost i osloboditi maštu što se svakako vidi na izloženim fotografijama kojima su oduševljeni posjetitelji.

Izvor: radioilijas.ba

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

 
 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2019.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2019
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas974
mod_vvisit_counterJuče2159
mod_vvisit_counterOva sedmica3133
mod_vvisit_counterOvaj mjesec36752