• ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba

oficijelna internet prezentacija općine Ilijaš
Asfaltiranje lokalnog puta u MZ Ilijaš grad u naselju Karašnica Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Petak, 27 Lis 2017 10:55

Karasnica2Danas su u toku završni radovi na asfaltiranju puta u MZ Ilijaš grad, naselju Karašnica. Riječ je o putu dužine 1020 m.. Postupkom javne nabavke za izvođenje radova kao najpovolnjiji izvođač odabrana je firma "Halilović" d.o.o. Ilijaš. Stručni nadzor nad izvođenjem radova vrši "Pronasa" d.o.o. Sarajevo. Ukupna vrijednost ugovorenih radova je 85.500,00 KM.
Planirana širina sabraćajnice je 3 m, a debljina asfalta 7 cm. 
Projekat se realizuje putem Službe za saobraćaj, stambeno-komunalne poslove i građenje. 
Radovi su finansirani sredstvima iz Budžeta Općine Ilijaš, a prema Programu kapitalnih ulaganja za 2017. godinu. 
Radovi na izgradnji lokalnog Karasnica1puta odvijalili su se nesmetano i planiranom dinamikom. 
Realizacijom ovog projekta povećat će se stepen sigurnosti građana ovog naselja, kao i svih učesnika u saobraćaju.  
 
Svečano otvorena posljednja dionica asfaltiranog puta Bioča-Ahatovići Ispis Email
Autor Nermina Durić-Kahvedžić   
Četvrtak, 26 Lis 2017 15:38

 naslovna1Uz prisustvo brojnih građana Bioče, predstavnika lokalne vlasti, direktora Direkcije za ceste upriličeno je svečano otvorenje puta na dionici Bioča-Ahatovići, koji spaja općine Ilijaš i Novi Grad. Projekat je realiziran tri godine, a smanjit će udaljenost između općina Ilijaš i Novi Grad za više od 20 kilometara.

Jedan od glavnih inicijatora ovog projekta vijećnik Muhamed Handžić govori o važnosti ove saobraćajnice za mještane Bioče, kao i za ostale građane općine Ilijaš.

-Prije desetak dana ova dionica puta je otvorena i mi  smo spojeni sa Sarajevom. Ovo je jedan od najznačajnijih projekata u povijesti Bioče jer smo bili toliko blizu, a toliko daleko od Sarajeva i ovaj put znači život za Bioču. Zahvaljujem se Općinskom načelniku Akifu Fazliću na podršci projektu, Direkciji za ceste, posebno bivšem direktoru Ademu Zolju koji je prvi obišao ovaj teren, Ministarstvu saobraćaja KS, kao i građanima koji su imali strpljenja i dali maksimalnu podršku ovom projektu, kazao je Handžić.

Predsjednik MZ Luka Elmin Brkić kaže da je ovaj put veoma značajan za razvoj putne infrastrukture.

-Ukupna dužina ove posljednje dionice puta je 950 metara i za stanovništvo Bioče i Ilijaša će puno značiti u smislu poboljšanja komunikacije sa glavnim gradom. U ovoj godini u MZ Luka radili smo mnogo infrastrukturnih projekata, ovo je posljednji projekat u ovoj sezoni vezan za asfaltiranje puteva. Već duže vremena provodimo projekat izgradnje kanalizacione mreže u Gornjoj Luci i očekujemo završetak i tog projekta u toku sljedeće sedmice, naglasio je Brkić.

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić naglasio je važnost  realizacije ovog infrastrukturnog projekta za  Bioču, općine Ilijaš i Novi Grad.zatekst6

-Konačno je realiziran ovaj važan projekat, važan za stanovnike Bioče, generalno važan u smislu povezivanja i pravljenja alternativne komunikacije između Ilijaša i Novog Grada i Sarajeva. Ovo je razvojni projekat jer omogućava aktivnosti  u smislu daljeg razvoja poljoprivrede i privrede jer Bioču približivamo centru grada i omogućava bolji i kvalitetniji život mještana ovog područja.  S obzirom na to da je ovo ovo regionalni put druge kategorije riješeno je i pitanje zimskog održavanja. Glavni implementator projekta je Direkcija za ceste,a prethodnih godina u finansiranju su učestvovale i Općina Ilijaš i Novi Grad, objasnio je načelnik Fazlić.

Načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić  izrazio je zadovoljstvo da je ovaj važan projekat realiziran.

-Ovo je najkraća veza između Ilijaša i Sarajeva preko općine Novi Grad i sretni smo da je projekat finaliziran. Ova komunikacija korištena je  u toku rata sa općinom Visoko tada u puno težim uslovima, a ta prirodna bližina je važna kada se na tom putu napravi saobraćajnica. Najbolji su najkraći putevi,a važna je i kao alternativna saobraćajnica u slučaju elementarnih nepogoda, a da ne govorimo o velikom značaju za stanovništvo i bavljenje poljoprivredom. Sretni smo da je ovaj projekat koji nije bio mali i nije bio jeftin priveden kraju, kazao je Efendić.

Predsjedavajući Općinskog vijeća Ilijaš Mahir Dević  objasnio je cijeli proces od ideje do realizacije ovog važnog projekta asfaltiranja u Bioči.

Opširnije...
 
Materijali za XIII sjednicu Općinskog vijeća Ilijaš Ispis Email
 

Poštovani,

Materijale za sljedeću sjednicu Općinskog vijeća Ilijaš (XIII sjednica) možete preuzeti na sljedećem linku:

alt  Materijali za XIII sjednicu Općinskog vijeća Ilijaš

 

 
Svečano potpisivanje "Memoranduma o saradnji" Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Srijeda, 25 Lis 2017 10:55
Antikorupcija 008Danas je u Općini Ilijaš upriličeno potpisivanje "Memoranduma o saradnji" u okviru projekta "Izgradnja kapaciteta nevladinih organizacija i odabranih općina na izradi Strategije/akcionih planova za borbu protiv korupcije na lokalnom nivou". 
Projekat, uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj u BiH (USAID), realizuje Antikorupcijska mreža u BiH – ACCOUNT, koji je podržan od strane USAID-a, a koji realizuje ALDI u saradnji sa Udruženjem Infohaus. 
Današnje potpisivanje "Memoranduma o saradnji" je upriličeno kako bi se još jednom potvrdila saradnja partnera antikorupcijske mreže ACCOUNT i saradnika u projektu te na taj način i započela implementacija ovog projekta.
Memorandum o saradnji su u ime ACCOUNT-a potpisali predstavnici Udruženja INFOHOUSE i načelnik Općine Ilijaš, kao polaznu mjeru za efikasnije sprječavanje korupcije na lokalnom nivou. Dokumentom je predviđeno formiranje zajedničke radne grupe koja će učestvovati u izradi antikoruptivnih akcionih planova u Općini Ilijaš.
Antikorupcija 006"Ovo je naša zakonska obaveza, da donesemo dokumente koje znače jačanje prevencije u borbi protiv korupcije. Potpisivanje ovog Memoranduma je prilika da to formalizujemo, prije svega kroz saradnju sa ALDIEM koji je naš partner u projektu. Dakle, Memorandumom smo ustanovili međusobne aktivnosti, obaveze i termine i sve ono što znači provođenje ove Strategije. Ja želim iskoristiti priliku da se zahvalim ALDIU i svima onim koji su generalno uključeni u Projekat "Jačanje prevencije u borbi protiv korupcije". Ovo je jako važna oblast, jako važna aktivnost i poruka prema javnom mijenju, da javni organi prihvataju da se značajno uključe u ovu problematiku. 
Općina Ilijaš će aktivno raditi na provedbi ovog Memoranduma i na taj način poslati pravu poruku da želimo raditi potpuno javno, transparentno i u interesu svih građana", rekao je Općinski načelnik Akif Fazlić.
Memorandum precizira saradnju predstavnika Općine Ilijaš sa predstavnicima nevladinog sektora uključujući tehničku podršku, izgradnju institucionalnog kapaciteta, razmjenu informacija i promociju. Memorandum Antikorupcija 010se potpisuje u svrhu povećanja prevencije u borbi protiv korupcije na lokalnom nivou, a uključuje formiranje zajedničke radne grupe, tehničku podršku, edukaciju i razmjenu informacija. 
 
Dženana Aladžuz, direktorica Udruženja Infohuse istakla je zadovoljstvo saradnjom sa Općinom Ilijaš, te dodala: "Mi smo vrlo selektivni kada se obraćamo općinama i gradovima za ovakvu vrstu saradnje, jer smo svjesni da obaveze koje treba prihvatiti nisu jednostavne. Kada se uradi i usvoji Strategija i plan svaki građanin Ilijaša će moći da pita gdje je budžet za građane, kako da zaštiti svoja prava i kako se zapošljava u javnim institucijama. 
Izrada Akcionih planova u borbi protiv korupcije je do sada dala rezultate ali ne u onoj mjeri u kojoj bi civilno društvo voljelo. Usvajanjem ove Strategije svi zaposleni u općini će imati svoj alat kako da provjere rade li dobro ili ne. Kada imate ovakav plan koji vas vodi, kada ukazuje na potencijalne korupcijske rizike unutar same službe, onda čovjek može sam sebe da preispita i da traži dodatnu pomoć. Ukoliko se ne koristi samo je mrtvo slovo na papiru".  
Na ovaj način Općina Ilijaš se aktivno uključila u izradu Strategije za borbu protiv korupcije na lokalnom nivou, na čemu će aktivno surađivati i sa nevladinim sektorom.
Saradnja se realizuje u okviru aktivnosti koje provodi Antikorupcijska mreža u BiH – ACCOUNT koja okuplja preko 70 organizacija civilnog društva u BiH. 
 
Asfaltiranje više lokalnih puteva na području Općine Ilijaš Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Srijeda, 25 Lis 2017 07:08
zeljezaraaOvih dana završeni su radovi na asfaltiranju puta u MZ Lješevo u dužini od 680 m. Vrijednost radova je 57.000,00 KM, u Industrijskoj zoni "Željezara" u dužini od 340 m u vrijednosti od 82.500,00 KM, u Kadarićima pored mezarja u dužini od 260 m čija je ukupna vrijednost 20.000,00 KM. Sredstva za realizaciju projekata obezbjeđena su u Budžetu Općine Ilijaš, a projekti se realizuju putem Službe za saobraćaj, stambeno-komunalne poslove i građenje Općine Ilijaš. 
Postupkom javne nabavke za izvođenje radova kao najpovoljniji ponuđač izabrana je firma "Halilović" d.o.o. Ilijaš, a nadzor nad izvođenjem radova vrši "Pronasa" d.o.o. Sarajevo. 
 
Ljesevo1U toku su radovi i u MZ Ilijaš grad, u naselju Karašnica u dužini od 1020 m, čija vrijednost je 85.500,00 KM, te na dva lokaliteta u MZ Mrakovo, od kojih se jedan realizuje uz sufinansiranje građana. 
 
Završeni su radovi na asfaltiranju puta u MZ Podlugovi u naselju Sovrle u dužini od 700 m. 
Trenutno se radi na rekonstrukciji i asfaltiranju puta u MZ Malešići, dionica puta Malešićki most – Intal u dužini od 1050 m. Izvođač ovih radova je firma "GEO PUT" d.o.o. Maglaj. 
 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

Konkurs za stipendiranje
 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2017.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2017
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas587
mod_vvisit_counterJuče1559
mod_vvisit_counterOva sedmica4718
mod_vvisit_counterOvaj mjesec30218