• ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba

oficijelna internet prezentacija općine Ilijaš
KUD “Ilijaš” upriličilo izvanredan završni koncert Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Ponedjeljak, 18 Pro 2017 12:04
kud1Ljubitelji narodnih igara i pjesme, tradicije, folklora i sevdalinke, sinoć su u kino sali KSC-a Ilijaš, imali priliku uživati  na Tradicionalnom završnom koncertu koji je upriličilo Udruženje KUD „Ilijaš“.
 
Članovi KUD-a „Ilijaš“ kao i gosti, svojim performansima pokazali su da svaki pojedinac ima veliku ulogu u očuvanju kulturnog i folklornog naslijeđa naše domovine. Na samom početku posjetiocima se obratila predsjednica Udruženja KUD „Ilijaš“ Berina Burić. Dodijeljene su i zahvalnice pojedincima koji su svojim radom i trudom učinili da folklor i narodna tradicija na području općine Ilijaš, ne padnu u zaborav.
 
„Mnogo smo sretni što smo imali priliku da na ovakav način upriličimo naš završni koncert. Nastupile su sve sekcije koje djeluju u okviru KUD „Ilijaš“. Ranije je to bilo bazirano uglavnom na folklornu sekciju i ansable koji djeluju pri istom. Međutim, večeras je bilo iznenađenje za posjetioce, i nastup Tamburaškog orkestra Osnovne muzičke škole Novo Sarajevo (odjeljenje iz Ilijaša) koji su zadnja dva mjeseca radili sa nama. Večeras su svirali etnomuzikologiju i posebno smo sretni što smo to večeras kud2prezentovali. Također, izvedene su koreografije naroda BiH, sa naglaskom na Bošnjačke igre. Izvedeno je nekoliko i sevdalinki. Iskoristila bih priliku da poželim sretnu Novu godinu svim simpatizerima KUD-a „Ilijaš, našim prijateljima i građanima općine Ilijaš“, kazala je predsjednica Burić.
 
Sanja Zagorac-Jozić pomoćnica načelnika u Službi za društvene djelatnosti i poslove mjesnih zajednica Općine Ilijaš,  uputila je riječi hvale Udruženju KUD „Ilijaš, kao i ostalim kulturnim udruženjima s područja općine Ilijaš.
 
„S radošću se odazivam na svaki poziv naših kulturnih udruženja na području općine Ilijaš. Večeras je to Tradicionalni kocert KUD-a „Ilijaš“ koji se svake godine održava pred novogodišnje praznike. Ilijaš je mala sredina ali smo ponosni na to da se u nekoliko dana održavaju veliki koncerti. Imali smo prethodno Veče duhovne muzike u organizaciji BZK „Preporod“ Ilijaš, kud3večeras koncert KUD-a Ilijaš,  HKD „Napredak“ noć poslije ovog koncerta i 28.12.2017. godine Muzička škola Ilijaš upriličit će veliki Novogodišnji koncert. Zaista sam ponosna što općina Ilijaš ima takve mlade ljude koji svoje slobodno vrijeme troše na ovakve pozitivne stvari. Čestitam prije svega Upravi KUD „Ilijaš“ na čelu sa predsjednicom Burić , u ime Općine Ilijaš i načelnika Akifa Fazlića koji je večeras tu, i u svoje lično ime. Zahvaljujem se svim učesnicima koji su nam pripremili ovaj bogati program“, kazala je Zagrac-Jozić.
 
Sa radošću očekivani koncert Udruženja KUD „Ilijaš“  bio je prilika da se predstave  sve sekcije koje rade i djeluju u Udruženju. Gosti su  uživali  u izvedbama dječije, izvođačke i sekcije Mladih veterana. Svojim nastupom, koncert su uveličali i prijatelji iz Tamburaškog okestra Osnove muzičke kud4škole Novo Sarajevo podružnica Ilijaš, na čelu sa svojim mentorom i dirigentom gosp. Fehimom Hajdarevićem te u izvedbama Sumeje Zukić.
 
Ovu noć posebno su uljepšali članovi ansambla „Kolo bosansko“ koji su došli iz Sarajeva .
 
„Folklor je dio kulture i tradicije svakog naroda kroz koji možemo saznati ko smo i gdje pripadamo. Folklorne vrijednosti trebaju ući u djela neprolazne vrijednosti, u opću riznicu nacionalne kulture i umjetničke baštine te da na taj način spoznamo sebe i svoje kulturno naslijeđe“, poručili su vrijedni članovi Udruženja KUD „Ilijaš“.
 
Izvor: www.radioilijas.ba
 
 
 
Općina Ilijaš potpisala sporazum za YEP projekat zapošljavanja mladih Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Petak, 15 Pro 2017 15:13

YepProjekatPotpisivanjeOpćinski načelnik Akif Fazlić u petak, 15. decembra 2017. godine u hotelu Bristol potpisao je Ugovor o saradnji i udruživanju finansijskih sredstava sa GOPA Predstavništvom na realizaciji programa podrške poduzetništvu kroz YEP Inkubator poslovnih ideja na području općine Ilijaš.

Ugovorene strane usaglasile su da će zajednički raditi na realizaciji i daljem razvoju programa podrške poduzetništvu na području općine Ilijaš sa ciljem uspostave povoljnog poduzetničkog okruženja, te pružanja podrške osnivanju i radu konkretnih poslovnih subjekata.

Ukupna procijenjena vrijednost investicije za realizaciju programa iznosi 50.000,00 KM.

Općina Ilijaš obavezala se da će:
- Osigurati podršku rukovodstva Općine u realizaciji programa;
- Imenovati koordinatora za realizaciju programa;
- U skladu sa mogućnostima osigurati administrativne i logističke preduslove za realizaciju programa: informisanje stanovnika općine, prostor prikladan za realizaciju obuke grupe veličine do 25 učesnika, administriranje procesa aplikacije i registracije kandidata za učešće u programu;
- Osigurati sredstva u iznosu od 20.000,00 KM za sufinansiranje programa;
- Participirati u ocjeni poslovnih prijedlog i donošenju odluke o finansijskoj podršci; pokretanju konkretnih poslovnih subjekata, kao rezultat podrške;
- Kroz medijske i druge nastupe promovirati program, naročito ostvarene rezultate.

Cilj programa podrške preduzetništvu koji se u lokalnim zajedicama realizuje kroz YEP Inkubator poslovnih ideja je uspostava partnerstva lokalnih aktera u izgradnji preduzetničkog ekosistema i okruženja koje stimuliše potencijalne poduzetnike na pokretanje poslovnih poduhvata.

Pripremila: Nermina Avdukić

 

 
Istražni radovi za dodatno vodosnadbijevanje dali prve rezultate Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Petak, 15 Pro 2017 12:58

VodaMisocaU cilju obezbjeđenja dodatnih količina vode za potrebe vodosnadbijevanja Općine Ilijaš pokrenula je određene aktivnosti kojima su obuhvaćena detaljna hidrogeološka istraživanja podzemnih voda na lokalitetu Gornje Misoče.

Istraživanja su provedena u tri faze. Prva faza je omogućila pripremu osnovnih podloga i podataka za izradu geološke i hidrogeološke karte.

U drugoj fazi utvrđen je projekat detaljnih hidrogeoloških istraživanja, pri čemu su izdvojena dva perspektivna područja.

U trećoj fazi na jednoj od dvije izdvojene perspektivne lokacije u protekla dva mjeseca vršeni su istražni radovi koji su dali prve rezultate.

U narednom periodu, po okončanju istražnih radova, raspolagat ćemo sa više informacija u pogledu količine i kvalitete vode.

Izvođač radova je firma Geoservis d.o.o. Živinice.

Pripremila: Nermina Avdukić 

 
Općina Ilijaš na Sajmu privrede i poljoprivrede u Skenderiji Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Petak, 15 Pro 2017 10:08

SajamPrivredeSkenderijaU sarajevskom Centru Skenderija od 14. do 16. decembra 2017. godine održava se Sajam privrede, poljoprivrede, zanatstva i roba široke potrošnje 2017, koji je okupio 212 izlagača iz cijele BiH.

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić, zajedno sa svojim saradnicima, posjetio je štand Općine Ilijaš, te izlagače i privrednike sa područja općine Ilijaš.

Za potrebe svojih proizvođača Općina Ilijaš zakupila je prosotor u Skenderiji, tako da izlagači besplatno izlažu proizvode.

Općinu Ilijaš na sajamu predstavlja sedam izlagača:

Halilović d.o.o., firma koja se bavi organskom proizvodnjom ljekovitog i aromatičnog bilja, čajeva, eteričnih ulja, dekorativnih predmeta sačinjenih od ljekovitog i aromatičnog bilja; Ezio inox d.o.o., firma za proizvodnju inox posuda za skladištenje tekućih namirnica; Arhaz d.o.o., proizvodnja i prerada voća; Domaća radinost "Mnogo dobro", proizvodnja krema i sapuna; "FH Princess Trade" d.o.o., proizvodnja, prerada, konzerviranje voća i povrća; Domaća radinost "Kovač", proizvodnja kožne galanterije (kaiševi, torbe, novčanici, futrole za mobitele i tablete) i Udruženje žena "Zlatne ruke", koje na sajmu izlažu ručne radove.

"Općina izdvaja sredstva za poticaje poljoprivrednim proizvođačim, a ovaj angažman je još jedan doprinos tome. Prilika je ovo da se građani Sarajeva upoznaju sa poljoprivrednim proizvodima sa područja naše općine. Sarajevo je veliki potrošački centar tako da poljoprivredni proizvođači imaju priliku da lako plasiraju svoje proizvode", kazala je Merima Osmanović, pomoćnica načelnika za privredu i finansije.

Pokrovitelj sajma je Ministarstvo privrede KS, a partneri Poljoprivredno-prehrambeni i Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu.

Sajam se održava pod motom “Domaći proizvod u službi građana Bosne i Hercegovine“ i prilika je da se na jednom mjestu predstavi više segmenata privredne djelatnosti te da posjetioci vide šta je to što nudi privreda BiH.

U okviru stručno-edukativnog programa sajma bit će govora o tradicionalnoj hrani i turizmu, s posebnim osvrtom na proizvodnju sireva i valorizaciju tipičnih bh. proizvoda. Također, bit će govora o uslovima, obavezama i perspektivama izvoza namirnica životinjskog porijekla iz BiH.

Više inovativnih sadržaja u okviru sajamske manifestacije predstavit će preduzetnički i edukativni centar Networks, a među njima su nove tehnologije (3D printeri) i robotika. Posebna pažnja bit će posvećena razvoju malih preduzetničkih kompanija i IT-a.

Ulaz na sajam je besplatan.

Pripremila: Nermina Avdukić

 
Javni poziv za finansiranje udruženja građana i nevladinih organizacija Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Četvrtak, 14 Pro 2017 14:15

JavniPozivOpćina Ilijaš otvorila je 14. decembra 2017. godine Javni poziv za prikupljanje zahtjeva udruženja građana i nevladinih organizacija radi dodjele sredstava za finansiranje i sufinansiranje iz Budžeta Općine za 2018. godinu.

Pozivaju se udruženja građana i nevladine organizacije koje okupljaju boračku populaciju, udruženja iz oblasti kulture, sportska i omladinska udruženja registrovana u skladu sa važećim propisima na području općine Ilijaš da podnesu zahtjeve za finansiranje projekata.

Prijavni obrasci za prijedlog projekta nalaze se u PDF formatu na web stranice Općine Ilijaš.

Zahtjevi po javnom pozivu sa prijedlogom projekta i pratećom dokumentacijom (u zatvorenoj koverti sa naznakom oblasti projekta) mogu se podnijeti u roku od 15 dana od dana objavljivanja na općinskoj web stranici (do 29. decembra 2017. godine do 16,00 sati), a putem protokola Općine Ilijaš.

Neblagovremene i nepotpune aplikacije neće se uzeti u razmatranje.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

 
 

ODLUKA
o stipendiranju izuzetno nadarenih učenika i studenata u školskoj
2017-2018. godini

 

ODLUKA
o stipendiranju učenika i studenata u stanju socijalne potrebe u školskoj
2017-2018. godini

 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2017.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2017
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas832
mod_vvisit_counterJuče1960
mod_vvisit_counterOva sedmica2792
mod_vvisit_counterOvaj mjesec35234