• ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba

oficijelna internet prezentacija općine Ilijaš
Usvojeni Izvještaji JKP"Vodostan" i JU "KSC i Radio Ilijaš" Ispis Email
Autor Aida Muratović   
Četvrtak, 27 Tra 2017 13:48


Održana je osma sjednica Općinskog vijeća Ilijaš sa osam tačaka dnevnog reda . Poslije vijećničkih pitanja i inicijativa prešlo se na Dnevni  red . Posebnu pažnju na današnjoj sjednici imali su Izvještaji JKP „ Vodostan „  Ilijaš i Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju za 2016. godinu JU „KSC i Radio Ilijaš „.

DSC03202Izvještaj JKP „Vodostan „ je prezentirala direktorica Belma Zukić  , rekavši da je ovo preduzeće prvi put poslije deset godina poslovalo pozitivno . U pomenutom periodu preduzeće je obavljalo aktivnosti  distribucije , analize vode te održavanje vodovodne mreže . U protekloj godini vodosnadbijavanje je bilo redovno izuzev dva dana kada je bila redukcija zbog nenamjenske potrošnje vode . Izvršene su značajne rekonstrukcije na vodozahvatu Junakovac  kao i na fekalnoj i kanalizacionj mreži .

Mnogobrojni su uzroci nastanka kvarova na kanalizacionoj i vodovodnoj mreži  kao što je starost mreže , oštećenja , nelegalno i nestručno priključenje na mrežu  kao i mnogobrojni drugi faktori .

Ovo predužeće je nabavilo opremu za detekciju kvarova  te formiralo tim za otkrivanje gubitaka u sistemu i radi na hitnoj sanaciji otkrivenih kvarova  i ono što je najbitnije voda zadovoljava sve standarde za korištenje .

Vijećnici su pohvalili Izvještaj JKP“Vodostan „ napomenuvši da  je vidljiv napredak u pomenutom preduzeću .

Opširnije...
 
Počeli radovi na izgradnju Biznis centra u Ilijašu Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Srijeda, 26 Tra 2017 10:58
biznis1Počeli su pripremni građevinski radovi na rekonstrukciji dijela objekta Kulturno-sportskog centra Ilijaš u svrhu uspostave Biznis centra. Izvođač radova je Fazum gradnja Ilijaš. Procijenjena vrijednost projekta je 350.000,00 KM s PDV-om, investitor je Općine Ilijaš, a projekat je sufinansiran namjenskim sredstvima Ministarstva privrede Kantona. Završetak građevinskih radova se očekuje u prvoj polovini 2018. godine, nakon čega slijedi opremanje Centra i njegov početak rada.
 
Oficijelni naziv projekta je Centar za održivi razvoj i podršku biznisu, a svrha uspostave Centra je da se unaprijede procesi upravljanja lokalnim razvojem, i to ravnomjerno u svim segmentima održivog razvoja u skladu s najboljim praksama koje su trenutno primijenjene u razvijenim lokalnim zajednicama širom svijeta, uključujući lokalni ekonomski razvoj, društveni razvoj, zaštitu i unaprjeđenje životne sredine i razvoj  infrastrukture, ali na način da se problematika lokalnog razvoja unutar naše lokalne zajednice rješava po utvrđenim prioritetima  u skladu sa postojećim strateškim okvirom. S obzirom na to da nam je  trenutna prioritetna oblast rješavanje problematike nezaposlenosti i da smo kao lokalna administracija u prethodnom periodu ostvarili izuzetne rezultate u oblasti povećanja biznis3zaposlenosti, kroz izgradnju poduzetničke infrastrukture i  privlačenja domaćih i inostranih investicija, cijenimo da treba nastaviti jačati institucionalne kapacitete radi stvaranja boljeg poslovnog ambijenta i uopćeno boljeg imidža općine Ilijaš, da bismo osigurali nesmetani nastavak već započetih procesa radi otvaranja novih radnih mjesta, povećanja izvoza privrednih subjekata s teritorije općine Ilijaš i nastavka poboljšanja nivoa razvijenosti naše lokalne zajednice, kazao je šef  Sektora za lokalni razvoj Općine Ilijaš Mirza Marukić.
 
 Ciljne grupe, odnosno korisnici Centra će prvenstveno biti mladi ljudi i poslovni sektor, posebice mala i srednja preduzeća. Pored usluga koje će Centar pružati poslovnom sektoru, odnosno malim i srednjim preduzećima, te Privrednom vijeću općine Ilijaš, veliki dio aktivnosti odnosno usluga će se odnositi na populaciju mladih, tako što će im biti omogućeno učešće u  edukativnim i prekvalifikacijskim programa i aktivnostima Centra, koji će se provoditi u saradnji s partnerskim organizacijama.
 
Edukacija u Ilijašu na temu "Otpad nije smeće" Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Srijeda, 26 Tra 2017 10:52
OtpadNijeSmece 007Kantonalno javno komunalno preduzeće Rad d.o.o. Sarajevo organizuje javnu edukaciju građana o tome kako selektovati i bacati smeće. Edukacija građana i podizanja svijesti o selektivnom prikupljanju otpada održava se danas na Gradskom šetalištu u Ilijašu.
 
KJKP Rad ovu aktivnost organizuje u sklopu projekta "Jačanje javne svijesti kroz medijsku promociju zaštite okoliša pod nazivom – Otpad nije smeće", a koji finansira Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH.
 
Stručni saradnici za edukaciju KJKP Rad tom prilikom će uz razgovor sa stanovnicima edukovati građane kako da promijene svoje navike, počnu odvajati otpad i odlagati ga u kontejnere u koje pripada (plavi, žuti, zeleni), a cilj je podizanje svijesti o važnosti reciklaže i selektivnog odlaganja otpada.
 
Općinski načelnik Akif Fazlić posjetio je lokalitet i dao punu podršku ovoj akciji, te istakao da je u budućnosti Općina Ilijaš spremna obezbijediti značajna sredstva u općinskom Budžetu za ekološke projekte. Najvažnije je uticati na jačanju svijesti o selektivnom prikupljanju otpada radi općeg dobra građana kako Općine Ilijaš tako i Kantona Sarajevo, istakao je Općinski načelnik.
 
Planirana je podjela anketa u kojoj će građani iznijeti svoje sugestije, prijedloge s ciljem unapređenja komunalne usluge i povećanje nivoa javne higijene. Dijelit će i brošure sa detaljnim objašnjenjem šta se odlaže u žuti, plavi, zeleni kontejner, a šta ne, a obezbijedili su i prigodne poklone za građane.
 
 
Šef Organizacione jedinice KJKP Rad Ilijaš Alan Šerak također je podržao ovu akciju i ukazao da je ključna stvar edukacija i podizanje svijesti građana o sekektivnom prikupljanju otpada i pozvao građane da se pridržavaju  
 
Vremenske neprilike prouzrokovale enormne štete u voćarstvu Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Utorak, 25 Tra 2017 14:00
vocnjak1Snježne padavine i izuzetno niske temperature za ovo doba godine koje su pogodile kako BiH tako i općinu Ilijaš, uzrokovale su enormne štete proizvođačima voća i voćarskih proizvoda koji se trenutno suočavaju sa problemom spašavanja svojih zasada. Načelnik općine Ilijaš Akif Fazlić, formirao je Stručnu komisiju koja je izašla na teren i posjetila proizvođače voća u našoj Općini.
 
Nažalost, razmjere šteta koje su prouzrokovale vremenske nepogode, ove godine su najveće  do sada. Ove godine, nažalost, moramo konstatovati da nećemo imati voćarskih proizvoda sa naše općine. Shvatajući ozbiljnost ove situacije i činjenicu da su to komercijalni proizvođači, formirao sam Komisiju koja je na terenu da utvrdi sve činjenice koje su vezane za nastale štete. Želim da pokrenem inicijativu prema Ministarstvu privrede KS, a naravno da ćemo i mi kroz svoj budžet napraviti jednu vrstu sredstava, uslovno rečeno budžetsku rezervu, kako bi se pomoglo proizvođačima. Prije svega, da oni mogu nastaviti sa proizvodnjom i da se obezbijede uslovi za narednu godinu. Ovaj teret morat ćemo svi srazmjerno podnijeti i moramo preuzeti  bar jedan dio troškova koji su oni imali. Najveći dio troškova je već realiziran i nadali smo se da će doći do plodova. Međutim situacija je trenutno takva kakva jeste, ali mi ćemo zaista pomoći sa određenim sredstvima“, kazao je načelnik Fazlić.
 
vocnjak2Vremenske neprilike pričinile su najveću štetu skoro svim voćnim vrstama, koje su prolazile najbitniju fazu rasta i razvoja, a u najvećoj mjeri stradali su zasadi. Muriz Fazlić, vlasnik fabrike za preradu voća i povrća „FH PRINCES TRADE“ d.o.o kaže da se nadao da će ipak plodovi opstati, ali nažalost, šteta je evidentna.
 
Danas definitivno možemo kazati da je 99% voća uništeno. Jednostavno nije moglo izdržati tako niske temperature. Mi smo u situaciji da samo možemo posmatrati ovu katastrofu i žaliti za onim što smo radili prethodnu godinu dana.  Pripremali smo đubrivo, izvršili rezidbu, davali prihranu. Trebalo nam je još dva-tri mjeseca i da dođemo do plodova. U situaciji smo da samo možemo očekivati od Opštine ili Države da nam izađe u susret i da nam nešto pomogne, u protivnom mi smo gotovi. Po jednom dunumu, mi nalazimo po 2-3 tone jabuke. Očekivali smo ove godine od 20-30 tona, ali da Bog da, da bude i 100 kilograma. Šljiva, kruška i trešnja su 100% uništene. Do sada imamo najmanje 1000 KM štete po dunumu“, kazao je Fazlić.
 
Stanje prije vremenskih nepogoda u voćarstvu, bilo je za svaku pohvalu, voće je dobro ponijelo, pa su voćari, kako kaže Belmir Bećirović uposlenik firme Arhaz d.o.o., s razlogom očekivali jednu od boljih godina.
 
„Ukupna površina ovog voćnjaka je 7,5 hektara. Ove godine, zbog vocnjak3vremenskih neprilika, nećemo imati plodova ni da probamo. Što se tiče beharanja voća i zametanja plodova, ove godine smo očekivali kao nikada do sada da ćemo „stati na noge“. Iz godine u godinu imali smo štetu, ali ova godina nas je dotukla. Svaka pomoć nam je dobrodošla kako bismo preživjeli ovu godinu, kako bismo nastavili sa radom u ovom poslu. Mi se nadamo da ovi minusi nisu nanijeli štetu i za narednu godinu. Nadamo se da će iduća godina biti bolja. Duga je godina dana, mi moramo nekako preživjeti ali sami nećemo moći“, kazao je Bećirović.
 
Uz poljoprivrednike i njihovu borbu sa vremenskim neprilikama je ovih dana i struka koja konstantno prati stanje u poljoprivredi. Ferid Ćurevac, stručni savjetnik za poljoprivredu u Općini Ilijaš, u  ime Komisije koju je formirao općinski Načelnik, obilazi teren i proizvođače koji imaju zasade većih površina.
 
„Voćke su, po našem stručnom mišljenju, stradale od 90-100%. Ekstremno niske temperature su uslovile da su štete enormno velike i mogu se tretirati kao katastrofalne. U narednom periodu obići ćemo i ostale voćnjake i nastojat  ćemo se da pomognemo koliko god budemo mogli. Znak podrške je i prisustvo načelnika Fazlića, tako da voćari neće biti sami“, kazao je Ćurevac.
 
S obzirom na to da uspijeh u poljoprivredi, uglavnom zavisi od vremenskih prilika, u to smo se i sami uvjerili, kako sada stvari stoje, a sve zbog aprilskih nepogoda,  ovo će biti jedna od teških godina u agraru.
 
Izvor: www.radioilijas.ba
 
U četvrtak osma sjednica Općinskog vijeća Ilijaš Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Utorak, 25 Tra 2017 06:21

6.sjednicaOV 003U četvrtak, 27.04. 2017. godine održat će se osma sjednica Općinskog vijeća Ilijaš sa sljedećim dnevnim redom: 
 
1. Vijećnička pitanja i inicijative
2. Izvještaj o realizaciji zaključaka sa 7. sjednice 
3. Izvještaj o radu i poslovanju JKP "Vodostan" d.o.o. Ilijaš za 2016. godinu
4. Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju za 2016. godinu Javne ustanove "KULTURNO-SPORTSKI CENTAR I RADIO ILIJAŠ" sa izvještajem manifestacije "Ilijaški dani 2016" i Izvještajem o održavanju i finansijskim efektima antenskog stuba Karašnica 
5. Prijedlog Odluke o davanju saglasnosti na Plan rada Javne ustanove "KULTURNO-SPORTSKI CENTAR I RADIO ILIJAŠ" za 2017. godinu
6. Prijedlog Odluke o davanju prethodne saglasnosti u postupku dodjele koncesije za izgradnju hidroenergetskog objekta na području općine Ilijaš
7. Izvještaj o radu Pravobranilaštva Kantona Sarajevo za Općinu Ilijaš za 2016. godinu
8. Prijedlog Odluke o izmjeni člana 1. Odluke Općinskog vijeća Općine Ilijaš, br. 01/1-02-854-14/16 od 31.03.2016. godine
9. Prijedlog Rješenja iz imovinsko-pravne oblasti
            a) broj: 06/1-31-540/17 od 13.04.2017. godine
            b) broj: 06/1-31-66/17 od 18.04.2017. godine
            c) broj: 06/1-31-609/17 od 18.04.2017. godine
            d) broj: 06/1-31-617/17 od 19.04.2017. godine 
10. Informacija u oblasti zdravstva na području Općine Ilijaš 
 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

ODLUKA
o raspodjeli finansijskih sredstava sportskim udruženjima koja se finansiraju iz Budžeta Općine Ilijaš
za 2017. godinu

 

ODLUKA
o raspodjeli finansijskih sredtava za programe iz oblasti kulture koji se finansiraju iz Budžeta Općine Ilijaš
za 2017. godinu

 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2017.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2017

 

.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas65
mod_vvisit_counterJuče955
mod_vvisit_counterOva sedmica3739
mod_vvisit_counterOvaj mjesec23912