• ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba

oficijelna internet prezentacija općine Ilijaš
Zbog poplava u Ilijašu 10 novih klizišta Ispis Email
Autor Nermina Durić-Kahvedžić   
Petak, 16 Svi 2014 12:32

odroncevljanoviciKiša koja je padala cijelu noć na području Ilijaša nije uzrokovala porast nivoa rijeka Bosne i Misoče, mada je rijeka Stavnja i dalje opasnost za stanovnike MZ Podlugovi. Most na Stavnji i dalje je poplavljen i presječena je saobraćajna komunikacija.  Najveći problem i prijetnju stanovništvu predstavlja 10 novootkrivenih klizišta, posebno u Srednjem, Solakovićima, Gornjim i Donjim Malešićima, Donjim Čevljanovićima, Gornjoj Bioči i Mrakovu. Ekipe civilne zaštite su na terenu i pokušavaju spriječiti veću štetu. Veliki problem nastao je u Misoči zbog opterečenja cijevi na gradskoj vodoopskrbnoj zoni, ali na svu sreću kvar je otklonjen. Klizište predstavlja opasnost za 10-tak kuća, kazao je Zdravko Barić, pomoćnik načelnika u Službi civilne zaštite Općine Ilijaš . Posebno zabrinjava što su pojedina klizišta na teško dostupnom ne terenu i mašine će teško proći do njih.

Zbog obrušavanja stubova, potpuno je prekinuta komunikacija za Korita, gdje se nalazi nekoliko porodica i to je za civilnu zaštitu primarni problem koji treba riješiti.

-Bilo je za očekivati da će lokalni potoci i izvorišta biti u porastu i nismo očekivali neke velike štete.Međutim potok Gnionica i njegov plavni udar u donjem toku naselja Mrakovo prekinuo je primarni vod fekalne kanalizacije, gdje postoji bojazan da se preostali vod prema rijeci Bosni napuni muljem , o tome smo telefonski obavjestili predstavnika J.K.P."Vodostan"Ilijaš.Isto tako u toku jučerašnjeg dana došlo je do prekida lokalnog asfaltnog puta u dužini oko 50 m u naselju Gornje Mrakovo ispod kuće Ciganović Ljube sa tendencijom i daljeg proširenja odrona. Za sada su to uočene štete na prostoru MZ Mrakovo, što nije isključivo da se neće pojaviti i neke druge, kazao je predsjednik MZ Mrakovo Mehmed Smajlović.

Tehničar iz filter stanice Vodostana Ilijaš potvrdio je da je voda iz gradskog vodovoda ispravna, hemijski, higijenski i zdravstveno potpuno sigurna za piće.

Na dionici M-18 Srednje-Olovo (u Čevljanovićima) zbog odrona, obustavljen je saobraćaj.

Opširnije...
 
Obilježen Dan JU Osnovne škole "Hašim Spahić" Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Petak, 16 Svi 2014 11:27


oshspahicVeselo i svečano je danas bilo u JU Osnovnoj školi "Hašim Spahić" u Ilijašu. Naime, učenici i nastavnici ove škole danas slave Dan škole. Tim povodom nizom sadržaja obilježen je ovaj značajan događaj. Učenici i nastavnici škole koju pohađa 1063 učenika, raspoređenih u 48 odjeljenja, potrudili su se da za posjetitelje prirede zanimljiv kulturno-zabavni program.
Prisutni su, prije samog početka svečanog dijela odali počast minutom šutnje i učenjem Fatihe umrlim nastavnicima koji su bili uposlenici ove škole.
Zatim se obratio direktor škole g. Mirsad Kustura koji je rekao: "da JU Osnovna škola "Hašim Spahić" danas slavi 18. rođendan. Nakon reintergracije Općine Ilijaš školske 1996./1997. godine pa do danas ova škola je izvela oko 2500 učenika, što govori o prekobrojnosti učenika u odjeljenjima ove škole. Ali danas ne želim govoriti o problemima s kojim se susrećemo, tj. prekobrojnim odjeljenima, nenamjenskom i neuslovnom objektu, nego o lijepim stvarima. Naši učenici svakodnevno postižu izvanredne rezultate na općinskim i školskim takmičenjima i ti učenici su ujedno i ponos našeg grada. Prije 10 godina pokrenuta je inicjativa za otvaranje nove škole na području Općine Ilijaš i evo uskoro očekujemo i otvaranje nove Osnovne škole u Starom Ilijašu. Naša škola ima kvalitetan kadar, znamo svoju misiju, imamo i viziju koju jedino možemo ostvariti uz pomoć naših učenika i njihovih roditelja. Dragi učenici, čestitam Vam Dan škole i želim puno uspjeha u daljem radu".
Učenici su se gostima predstavili izvedbama recitala, dramskog prikaza, pjesmom, plesom, folklorom i glumom.SAM 1673

Pored svečane priredbe učenci u pratnji njihovih nastavnika održali su i sportska takmičenja a gosti su imali priliku pogledati i izložbu učeničkih radova koja je postavljena u prostorijama škole.

 
Nivo rijeka u opadanju - Civilna zaštita u pripravnosti Ispis Email
Autor Nermina Durić-Kahvedžić   
Četvrtak, 15 Svi 2014 19:20

zaopcitekstpoplavaCijeli dan pratimo situaciju na terenu zbog kišne stihije koja je zahvatila i područje općine Ilijaš i s kojom se stanovništvo i civilna zaštita bore svim raspoloživim sredstvima. Kako nam je oko 20 sati večeras potvrdio pomoćnik načelnika u Službi civilne zaštite općine Ilijaš Zdravko Barić stanje je nešto bolje u odnosu na jutro i nivo rijeka Bosna i Misoča je u opadanju. U Ljubini i Srednjem situacija je i dalje teška, posebno zbog klizišta koja su se aktivirala, a posebno je opasno što je u blizini tih klizišta prolazi i glavni gasovod. U Srednjem se pojavilo pet novih klizišta i ugrožene su tri kuće. Zbog padanja snijega nivo vode je u opadanju. Elektro i vodosnabdijevanje je normalizirano u većini ugroženih područja. I dalje je kritično na području Gornje Luke i Bioče. Sva mehanizacija je u pripravnosti, a večeras će Civilna zaštita organizovati dežure jer očekuju veći vodeni val sa planina.

Opširnije...
 
Sastanak Općinskog načelnika s novoizabranim predsjednicima Savjeta MZ Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Četvrtak, 15 Svi 2014 13:25


mzsasDanas je u sali Općinskog vijeća Ilijaš održan prvi sastanak, novoizabranih predsjednika Savjeta MZ sa Općinskim načelnikom i pomoćnicima načelnika u Jedinstvenom općinskom organu uprave.

Općinski načelnik g. Akif Fazlić je pozdravio sve prisutne i čestitao predsjednicima Savjeta na pobjedi na Izborima za predsjednike Savjeta MZ, koji su održani 12. aprila 2014. godine.
"Očekujem dobru saradnju sa Vama, što je preduslov za Vaš dobar rad, a sve u cilju zadovoljstva građana koji su Vas izabrali.
Budžet za 2014. godinu i Programa rada Općinskog načelnika za 2014. godinu su usvojeni od strane Općinskog vijeća, i ta dva dokumenta su ključna kako za Organ uprave tako i za rad MZ. Morate znati da ne smijemo izlaziiti iz okvira Budžeta, čak i onda kad postoje objektivne potrebe za tim. Teška je budžetska i finansijska situacija i svakim danom je sve teža. Teška situacija je i s Budžetom Kantona Sarajevo kao i Budžetom Federacije Bosne i Hercegovine, što dodatno usporava naš tempo, u smislu nemogućnosti realizacije određenih projekata, ali moramo se prilagoditi situaciji i nastojati prevazići probleme.
U narednom periodu planiramo opremiti prostorije 3 ureda Savjeta MZ, kako u infrastrukturnom tako i u informatičkom smislu. U prethodnoj godini smo opremili 3 mjesna ureda. Svakako da postoji potreba i prostor da se unaprijedi i komunikacija između Organa uprave i Predsjednika Savjeta MZ, te Vas ovom prilikom molim da se obratite mojim pomoćnicima i meni, za sve ono što je u našoj nadležnosti", rekao je na sastanku Općinski načelnik g. Akif Fazlić.
Pomoćnica načelnika za opću upravu i lokalnu samoupravu g. Alma Imamović je također pozdravila sve prisutne i čestitala novoizabranim predsjednicima Savjeta MZ na osvojenim mandatima. Upoznala je Predsjednike Savjeta MZ s njihovim  pravima i obavezama koje imaju kao predsjednici Savjeta, te istakla da će u svom mandatu imati redovne sastanke sa pomoćnicima i Općinskim načelnikom, u zavisnosto od teme, tj. problematike koju kandidiraju.
Predsjednici Savjeta su se međusobno upoznali i predstavili Općinskom načelniku i pomoćnicima, te je bilo riječi o problemima s kojim se mjesne zajednice svakodnevno susreću i načinu na koji će se nastojati ti problemi u budućnosti rješavati.
Na sastanku je bilo riječi i o vanrednoj situaciji, tj. poplavama koje su izazvale obilne padavine.
G. Mehmed Smajlović, predsjednik Savjeta MZ Mrakovo, je istakao da kao stalno radno tijelo Općinskog vijeća egzistira i Komisija za poslove mjesnih zajednica i saradnju sa drugim općinama i gradovima, koja svakako pruža podršku i pomoć u radu Predsjednicima Savjeta, te je napomenuo, da Predsjednici ukoliko žele uspješno obavljati posao koji su im povjerili građani konstantno moraju koorespondirati sa Općinskim vijećem, Općinskim načelnikom, pomoćnicima općinskog načelnika, Komisijom i građanima svojih MZ.

 
Veoma teška situacija na području naše općine Ispis Email
Autor Aida Muratović   
Četvrtak, 15 Svi 2014 10:31

poooplavNakon obilnih padavina na području općine Ilijaš je kritično kao i ostalim dijelovima KS.Najteža situacija je u Malešićima ,Bioči,Ljubini .Naselje Ribarići je potpuno odsjećeno ,a pripadnici CZ su na terenu i pokušavaju pomoći stanovništvu .U naselju Mlini su ugrožene kuće i stajski objekti jer je vodostaj Misoče naglo porastao. Elektrosnadbijevanje naše općine je zasad zadovoljavajuće ,kao i vodosnadbijevanje.Došlo je do prekida fiksne telefonije na području Kamenice ,jer su uništeni stubovi BH Telekoma .

Vlada Federacije BiH je u stalnom zasjedanju, čekaju se informacije iz Štaba Civilne zaštite FBiH i najvjerovatnije će biti proglašeno stanje prirodne nesreće na teritoriji Federacije BiH, rečeno je Feni iz Vlade FBiH.

Najavljuje se da će se padavine nastaviti i naredna dva dana, što će dodatno otežati situaciju.

Iz FHMZ kažu da su ovo najteže poplave u posljednjih 120 godina.

 
<< Početak < « 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

 
 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2019.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2019
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas76
mod_vvisit_counterJuče1808
mod_vvisit_counterOva sedmica76
mod_vvisit_counterOvaj mjesec42309