• ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba

oficijelna internet prezentacija općine Ilijaš
U MZ Luka radovi na rekonstrukciji dijela puta Stari Ilijaš-Bioča Ispis Email
Autor Nermina Durić-Kahvedžić   
Srijeda, 21 Lis 2015 06:32

lukaNa području MZ Luka trenutno se izvode radovi na rekonstrukciji dijela puta Stari Ilijaš – Bioča.
Predstavnik Direkcije za puteve Adnan Alikadić objasnio nam je o čemu se radi.

- Trenutno se izvode radovi na dionici od skretanja za industrijsku zonu do potputnjaka ispod autoputa u dužini cca 320 metara. Ovi radovi prema ugovoru koštaju 102.693,32 KM.

Radove na rekonstrukciji puta Stari Ilijaš – Bioča finansira Direkcija za puteve Kantona Sarajevo sa iznosom od 82.693,32 KM. Općina Ilijaš će iz svog budžeta izdvojiti 20. 000,00 KM.
Izvođač radova je firma Citarprodukt Ilijaš, a nadzor vrši Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo.

Predsjednik MZ Luka Elmin Brkić kaže kako će radovi biti završeni do kraja građevinske sezone i dodaje da bi uskoro trebali početi i radovi na izgradnji fekalnog odvoda, odnosno izgradnji kanalizacione mreže u naselju Donja Luka u dužini od 150 metara.

-Završen je tender, izvođač je izabran i nakon završetka sa papirologijom krećemo u realizaciju ovog jako bitnog projekta za stanovnike MZ Luka.

Osim ovog projekta u MZ Luka, tačnije u naselju Donja Luka i Gornjoj Bioči postavljena su i rasvjetna tijela koja su građani dijelom finansirali.

Piše: Elma Bečić

 
Općinski načelnik održao sastanak s predstavnicima Federalne uprave za geodetske poslove Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Četvrtak, 15 Lis 2015 14:20


FGUU okviru realizacije Projekata iz oblasti geodetskih i imovinsko-pravnih poslova, koji su od životne važnosti za stanovnike Općine Ilijaš, danas je u kabinetu Općinskog načelnika održan sastanak, na kojem su pored Općinskog načelnika. g. Akifa Fazlića i Šefa odsjeka za katastar u Službi za imovinsko-pravne poslove, geodetske poslove i katastar Općine Ilijaš g. Nizame Mališević prisustvovali direktor Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove g. Željko Obradović, Federalni inspektor za katastar g. Zijad Džananović i pomoćnik direktora Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove u Sektoru za geoinformatiku g. Nedžad Pašalić.

Na sastanku je bilo riječi o realizaciji Projekta registracije nekretnina za područje K.O. Ilijaš – Grad, stupanje na snagu katastra nekretnina za K.O. Nišići i K.O. Ljubina, nastavku postupka izlaganja podataka na javni uvid za područje tzv. gornjeg kraja Općine Ilijaš kao i aktivnostima na uspostavi Adresnog registra za područje Općine Ilijaš.

Realizacijom Projekta registracije nekretnina za područje K.O. Ilijaš – Grad bit će uspostavljena jedinstvena evidencija o nekretninama, te će komplikovani sistem uknjižavanja imovine u postojeće evidencije postepeno otići u istoriju. Umjesto dosadašnjih, djelimičnih evidencija, bit će uspostavljena jedinstvena evidencija, katastar nekrenina, u kojem će korisnici usluga na jednom mjestu, u jednom dokumentu za kratko vrijeme dobiti pouzdane i tačne podatke o svojoj nekretnini, što će dovesti do većeg stepena pravne sigurnosti u vezi sa statusom njihovih nekretnina, kao i prilikom prometa nekretnina i investicionih ulaganja. 
 
Na sastanku je dogovoreno da se sve započete aktivnosti u narednom periodu nastave uz potpunu podršku i saradnju Općine Ilijaš i Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove.

 
Asfaltiran put prema Gornjim Malešićima Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Srijeda, 14 Lis 2015 13:31

malesici1Općinski načelnik je danas sa svojim saradnicima i predstavnicima Savjeta MZ Malešići posjetio novoasfaltirani put prema Gornjim Malešićima. Dužina rekonstruisanog puta iznosi 600 m, širina puta 3,5 m.
Ukupna vrijednost Projekta je 71.787.69 KM, a sredstva su obezbijeđena u Budžetu Općine Ilijaš. 
Izvođač radova bila je firma "Halilović" d.o.o. Ilijaš, a nadzor nad izvođenjem radova vršila je firma "ARTING BH" d.o.o. Sarajevo.

malesici2Općinski načelnik g. Akif Fazlić je istakao da: "Prema Programu rekonstrukcije i modernizacije lokalnih puteva na području Općine Ilijaš za 2015. godinu realiziran je i Projekat rekonstrukcije i modernizacije puta u naselju Gornji Malešići.  Zadovoljstvo mi je da smo i u ovom naselju obezbijedili dobre uslove za odvijanje saobraćaja i time poboljšali uslove življenja u ovoj mjesnoj zajednici. Imamo u planu da do kraja završimo rekonstrukciju i modernizaciju ovog puta što je planirano Budžetom za 2016. godinu".

Općinski načelnik je čestitao Savjetu Mjesne zajednice Malešići i Predsjedniku Savjeta  koji su vrlo aktivno učestvovali u realizaciji ovog projekta zahvaljujući kojim je proširena ova putna infrastruktura što je značajno poboljšalo njen kvalitet i ukazao da je ovo primjer koji pokazuje kada aktivno, na partnerskoj osnovi, zajedno sa Savjetom i građanima realizujete projekat onda on uvijek dobije na kvalitetu.

malesici3"Ova dionica puta koja je rekonstruisana bila je stara i dotrajala te se kretanje motornim vozilima odvijalo vrlo teško. Sada imamo jednu finu i modernizovanu saobraćajnicu pored koje imamo odvodne kanale površinskih voda koje smo uradili uz ovu dionicu puta“- rekao je Predsjednik Savjeta MZ Malešići gospodin Mirsad Hamzić

O značaju rekonstrukcije puta govorili su i građani ovog naselja, gospodin Pašić Midhat je naglasio da je: "ovaj put do rata bio dosta dobar, poslije rata je devastiran i bilo je otežano odvijanje saobraćaja. Ovo je sad veliki napredak i učinilo se mnogo na tome da se poboljša prilaz našim parcelama i kućama i u ime mještana zahvaljujem se investitoru Općini Ilijaš na uloženim sredstvima i izvođaču koji je kvalitetno uradio ove poslove".
Gospodin  Mujo Golo je rekao da je put bio izuzetno loš na ovom dijelu koji je urađen,  zahvalio se Općinskom načelniku i Predsjedniku Savjeta MZ koji je inicirao akciju za sanaciju ovog dijela puta.

U narednom periodu predviđeno je asfaltiranje puta u Donjim Malešićima u dužini od 120 m, te izgradnja kanalizacione mreže u dužini od 130 m i projektovanje kanalizacione mreže za područje Gornjih Malešića.

 
Asfaltirano 700 metara lokalnog puta u Lješevu Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Utorak, 13 Lis 2015 12:36

ljesevo5 Na području općine Ilijaš ovih dana aktivno se radi na realizaciji infrastrukturnih projekata: izgradnja, rekonstrukcija i sanacija javne rasvjete, pristup najsavremenijim telekomunikacijskim mrežama, proširenju gradskog vodovoda, rekonstrukcija i asfaltiranje lokalnih puteva.

Danas se u MZ Lješevo u naselju Stari drum završava asfaltiranje 700 m puta, širine 3 m, debljine ugrađenog asfalta 7 cm.

Ukupna vrijednost Projekta je 52.696,80 KM, a sredstva su obezbijeđena u Budžetu Općine Ilijaš. Izvođač radova je firma "Halilović" d.o.o. Ilijaš, a nadzor nad izvođenjem radova vrši firma "ARTING BH" d.o.o. Sarajevo.

Predsjednik Savjeta MZ Lješevo g. Zekir Salihović je istakao da: "Lješevo čeka 50 godina na asfaltiranje ovog puta i zahvaljujem se Općinskom načelniku što je prepoznao ovaj Projekat i obezbijedio novčana sredstva u Budžetu za realizaciju istog".

 Dževad Rahimović, čija kuća se nalazi pored novoasfaltiranog puta je naglasio da je ovaj put do sada bio u lošem stanju, nakon asfaltiranja znatno će se lakše odvijati saobraćaj na ovom lokalitetu.

 U narednom periodu bit će postavljena i nova rasvjetna tijela od Željezničke stanice do mezarja u Lješevu.ljesevo7

 
Održana akademija povodom obilježavanja 21. godišnjice od pogibije komandanta Hašima Spahića Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Utorak, 13 Lis 2015 08:08

akademijaPolaganjem cvijeća na Centralnom spomen obilježju i prigodnom akademijom  učenika JU OŠ "Hašim Spahić", "Stari Ilijaš" i SŠC "Nedžad Ibrišimović u kino sali JU "KULTURNO-SPORTSKI CENTAR I RADIO ILIJAŠ" završeno je obilježavanje 21. godišnjice od pogibije komandanta 16. Divizije ARBiH, majora Hašima Spahića.

O životu, značaju, djelu kao i o tome koliko je teško pričati o komandantu Hašimu Spahiću govorio je Općinski načelnik g. Akif Fazlić, koji se prije svega zahvalio učenicima, saborcima komandanta Hašima Spahića, te ostalim prisutnim koji su odvojili svoje vrijeme i uveličali skup,naglasivši da je to najmanje što možemo učini za našeg komandanta.

akademija1"Hašim Spahić je bio čovjek koji je po mom sjećanju rođen da bude, da odigra svoju životnu ulogu heroja. Poznavajući ga po karakteru, po prirodi prije svega je bio čovjek humanista, po profesiji je bio nastavnik, pedagog i sportista. Čovjek koji nije bio predodređen za rat, ali naravno okolnosti koje su se desile zahtijevale su od svih nas da damo doprinos i odigramo tu svako svoju životnu rolu u odbrani države Bosne i Hercegovine. Hašim Spahić je odigrao na svoj sopstveni način. Kažu poginuo nam je komandant. Ja kažem, Hašim Spahić nije poginuo. Hašim Spahić je dao svoj život. Dao je svoj život jer je mogao da ne bude na toj prvoj liniji odbrane. Bio je visoko pozicionirani komandant koji je mogao da komanduje duboko iz pozadine i da ne bude uopšte u prilici da se nađe na mjestu gdje se vode borbe. Međutim patriota po osjećanju i čovjek koji je znao šta znači podizanje morala svojim borcima je uvijek bio na prvim linijama. I u presudnim bitkama našao se na prvim linijama znajući šta znače borbe i bitke koje su se dešavale te 94. godine. To je bila godina kada se već pomalo nagovještavalo da su mogući neki mirovni pregovori, da su moguće neke stvari koje bi mogle voditi ka završetku rata i koji su svi pregovarači željeli da iskoriste da imaju svoje najbolje pregovaračke pozicije. Naravno te pozicije nažalost davale su vojske i zbog toga te 94. bila je ogromna odgovornost ARBiH da odbrani te pozicije. Znajući sve to, naš Hašim je nastupajući tako i osjećajući punu odgovornost bio na prvim linijama, predvodio svoje borce i nažalost dao i svoj život za državu Bosnu i Hercegovinu. Naša obaveza i obaveza mladih generacija koje dolaze, jeste da njegujemo uspomenu na lik i na djelo našeg Hašima Spahića, učenika Osnovne škole "Hašim Spahić" da znaju u koju školu idu i zašto se njihova škola tako zove, a građana Općine Ilijaš, kad prođemo ulicom Hašim Spahić da znamo zašto se ulica tako zove, da prenosimo ta sjećanja na buduće generacije. Od Hašima se sigurno imalo puno toga naučiti i svi smo u prilici da učimo ono što nam je on ostavio. Ono što je ključno jeste da je čovjek dao svoj život za Bosnu i Hercegovinu, kao osnovnu pretpostavku naše slobode, našeg života, našeg prosperiteta i zbog toga još jednom velika hvala svima vama i dugo sjećanje na našeg komandanta Hašima Spahića", rekao je u svom obraćanju Općinski načelnik.

Prisutnim se obratio i Komandant 126. ilijaške brigade g. Enes Durak koji je podsjetio na važnost obilježavanja godišnjice pogibije Hašima Spahića, čovjeka koji je sve podredio Bosni i borbi za Bosnu i Hercegovinu, kao i važnosti podsjećanja na ovakve događaje: "Drago mi je kad vidim djecu ovdje jer su oni ti koji će čuvati, očuvati i učiniti boljom Bosnu i Hercegovinu. Hašim je bio veliki čovjek. Bila je velika čast poznavati ga. S ovog mjesta Vas molim da Hašima i sve borce koji su dali svoje živote za Bosnu i Hercegovinu, one koji su dali svoje dijelove tijela ne zaboravite, da vi iz mladih generacija koje dolazite i čija je obaveza da bez obzira na sve moguće nasrtaje kojih ima i dan danas, odbranite Bosnu i Hercegovinu i učinite Bosnu i Hercegovinu zemljom boljeg življenja. Rahmetli Hašim je komandovao sa od prilike 12000-15000 boraca. Nije on morao biti tamo gdje se zatekao i dao svoj život. Zašto? Zato što je bilo puno onih koji su prije njega trebali da se zateknu i nađu na tom mjestu, a njegovo je bilo da osmisli kako to sve uraditi i izvesti. Hašim je sa Šemsom Baručijom koji je  bio starješina komande Korpusa krenuo da vidi šta se dešava na Moševačkom brdu i platio svojim životom. Nikad Hašim neće izaći iz našeg srca, a vas molim da to ne zaboravite i molim vas da olovkom, perom i naukom podržavate opstojsnost BiH. Nemojte nikad zaboraviti šta je bilo planirano jednom narodu i onim koji su državu BiH vidjeli kao svoju. Bilo je planirano da nestanu ali eto bili su neki drugi koji su smatrali drugačije, a siguran sam da će i u narednim vremenima svim mogućim nasrtajima vaše i sljedeće generacije odoljeti i sačuvati BiH koju vam mi ostavljamo u amanet. Nemojte nikad zaboraviti da smo mi bili na braniku domovine, da smo se mi suprostavili svojim životima, branili opstanak. Hašim rahmetli je bio neko ko je od organizovanja otpora odnosno od prvih ratnih dešavanja bio svjesniji nego mnogi drugi. Puno je bio predaniji i imao je viziju. Da je on danas ovdje, a nažalost nije, pomogao bi puno Ilijašu i značio bi puno u razvoju Ilijaša i u njegovom napredovanju. Zato vas još jednom molim nemojte nikad zaboraviti Hašima i sve borce koji su stali na branik i učinili da Bosna i Hercegovina bude bolja i ljepša.

Prigodnim recitalima, čitanjem literarnih radova, izvođenjem duhovnih muzičkih interpretacija učenici Osnovnih škola "Hašim Spahić", "Stari Ilijaš" i učenici SŠC "Nedžad Ibrišimović" su također podsjetili na život i djelo Hašima Spahića.

Nakon akademije u čast komandanta Hašima Spahića, posjetioci su imali priliku pogledati galeriju s ratnim fotografijama koje svjedoče o teškim vremenima, likovima i djelima svih onih koji su se hrabro borili za Ilijaš i Bosnu i Hercegovinu.

U organizaciji JOB "Unije veterana Općine Ilijaš", u nedjelju 11. oktobra 2015.godine, proučena je fatiha i položeno je cvijeće na mezaru u Brezi, mjestu ukopa majora Hašima Spahića, a na Moševačkom brdu gdje je stradao major priređen je prigodan program.

 
<< Početak < « 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Izrada Strategije
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

 PRODUŽEN ROK ZA PRIJAVU
 

PRIJAVA KORUPCIJE
 
 
Prijavu korupcije i druge nepravilnosti možete prijaviti na e-mail: 
 
ZAKLJUČAK
 
 
ZAKLJUČAK
 
 
 ODLUKA O USVAJANJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIČKA STANICA" ''
 
 
ODLUKA O PROVOĐENJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"
 
 
REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA" (skraćeni tekst)
 

REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"- URBANISTIČKO RJEŠENJE
 

 
ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE/SUFINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU-APLIKACIJE PROGRAMA IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

Program mjera i ušteda za ublažavanje posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusom (Covid 19)
 

 
 
JAVNO SAOPĆENJE investitorima koji posjeduju važeće lokacijske informacije, urbanističke saglasnosti i naknadne urbanističke saglasnosti
 

 
 
Izvještaj o radu općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2019.godinu
 

 
 
Operativni plan općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2020.godinu
 

 

 
 

Projekat LIFE - VIDEO

Projekat poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou – LIFE, koji provodi Međunarodna finansijska korporacija IFC, članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, putem UKaid-a

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2020.godinu

Budžet općine ilijaš 2020
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas404
mod_vvisit_counterJuče2156
mod_vvisit_counterOva sedmica5342
mod_vvisit_counterOvaj mjesec31515