• ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba

oficijelna internet prezentacija općine Ilijaš
Obilježen Dan odbrane Salkanovog Hana i Popovića Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Ponedjeljak, 10 Srp 2017 06:46
SHan1Program obilježavanja 20. godišnjice “Dana odbrane Salkanovog Hana i Popovića“ započeo je 7. jula 2017. godine, obilaskom šehidskog mezarja u Brezi gdje je Organizacioni odbor položio cvijeće, nakon čega je, poslije akšam namaza u Mektebu Salkanov Han proučen Tevhid šehidima. Drugog dana Manifestacije, u 10:00 sati počeo je Memorijalni turnir ”Tufo Alić”.
 
Prošlo je 20 godina od odbrane Popovića i Salkanovog Hana od agresije. Salkanov Han i Popovići ostali su jedina slobodna teritorija općine Ilijaš u vrijeme rata, a da u MZ Mrakovo ne zaboravljaju svoje heroje govori i izgrađeno spomen obilježje sa njihovim imenima koje je svečano otvoreno prošle godine. Jedinstvo, ponos te želja za očuvanjem i njegovanjem naše historije jedna su od glavnih odlika stanovnika Popovića i Salkanovog Hana. U okviru obilježavanja Dana odbrane Salkanovog Hana i Popovića, organizuje se tradicionalni Memorijalni turnir “Tufo Alić” posvećen šehidu, heroju, velikom sportisti i čovjeku Tufi Aliću.
 
SHan2Na samom početku obilježavanja “Dana odbrane Salkanovog Hana i Popovića“ prisutnima se obratio predsjednik Organizacionog odbora Manifestacije i komandir jedinice „Popovići“ Kozić Mehmed – Mede, koji je pozdravio prisutne rekavši da sa ovom Manifestacijom te izgradnjom spomen ploče žele da sačuvaju od zaborava naše šehide i sve ono što se dešavalo u periodu agresije na Bosnu i Hercegovinu.
 
Svoj doprinos odbrani dala je samostalna četa Popovići, koja je imala svoj ratni put od 92-95. godine. Ova prvobitno samostalna četa stasavanjem Armije BiH prelazi u odred Tale. Formiranjem brigada i korpusa četa Popovići prelazi u sastav 304. Brigade drugi bataljon, gdje svoj doprinos daje do kraja rata. O 304. Brigadi govorio je komandant Mirsad Begić.
 
‘‘Želio bih u ovih par minuta da osvježim sjećanje na dešavanja na ovom području. Sa nadolazećom agresijom, patriote sa ovog područja su prepoznali tu opasnost, uspješno se organizovali, branili i odbranili. Bili su odlučni da ne napuste svoje domove, da brane Salkanov Han i Popoviće i želio bih neke od vas podsjetiti na ratne slike ovog područja. Ovdje je bilo porušeno sve do zadnje kuće, sve je srušeno teškom artiljerijom kao posljedica borbenih SHan3dejstava. Prolazeći danas ovdje vidim opet vrijedne ljude koji su ovdje obnovili život i infrastrukturu. Jednako tako vidim i njihovu namjeru čuvanja sjećanja na te događaje. U vojnom smislu ovo područje je bilo veoma značajno, bilo je izloženo žestokim borbenim dejstvima sa namjerom da se ovlada desnom obalom rijeke Misoče koja je bila jedna prirodna greda. Imam obavezu da pomenem borce koji su bili najzaslužniji za odbranu ovoga područja, želim također istaći da smo se u ratu suočavali sa različitim izazovima, poput gladi i nedostatka municije i svega onoga što je bilo nužno da se borimo na odgovarajući način. Treba odati priznanje i ljudima koji su sačuvali ovo područje, koji su izdržali četiri godine i nisu predali nijedan pedalj zemlje neprijatelju. Koristim priliku da pošaljem poruku i ovim mladim ljudima koji se nalaze ovdje da znaju da smo se odbranili, zahvaljujući prije svega našim borcima i da čuvaju sjećanje na naše borce i naše događaje ovdje”, naglasio je komandant Mirsad Begić.
 
Uspjeli smo se odbraniti samo zato što smo imali hrabre i odlučne borce, pripadnike Armije RBiH i MUP-a, koji su imali vjeru i snagu da se suprostave neprijatelju i odbrane svoja ognjišta, porodice te svoju državu. O važnosti čuvanja uspomene kazao je Mahir Dević, Predsjedavajući općinskog vijeća Ilijaš.
 
Koristim priliku da vas toplo poselamim i pozdravim, i da vam se zahvalim što na ovakav način pokušavamo da oživimo uspomenu na herojski otpor koji je narod Salkanovog Hana i Popovića pokazao u proteklom ratu. U to ime prenosim vam i selame općinskog načelnika Akifa Fazlića i općinskog vijeća Ilijaš, želim vam puno sportskog uspjeha i da u narednom periodu i Ministarstvo za boračka pitanja KS, općina Ilijaš, Savjet MZ Mrakovo, direkcija ”Sarajevo-šume” i Organizacioni odbor nastave udruženim snagama da se sjećaju naših šehida, a ovom prigodom i našeg Tufe Alića čije ime svi znamo i poštujemo”, istakao je Predsjedavajući općinskog vijeća Ilijaš Mahir Dević.
 
SHan4Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo, podsjetio je prisutne na važnost spominjanja onog što se dogodilo, te na žrtve koje su dale svoje živote za našu jedinu domovinu.
 
”Iza nas se nalazi Spomen obilježje herojima, borcima, onima koji nisu dozvolili zločincima i agresorima da zauzmu ovaj dio i da počine one što su naumili. Danas smo kroz naš Ilijaš ispratili konvoj sa posmrtnim ostacima žrtava genocida u Srebrenici, a toliko konvoja imamo i u Trnopolju, Prijedoru, Žepi i svim mjestima računajući i Sarajevo gdje je bilo preko 11 hiljada žrtava. Danas smo tu da se podjsećamo, da se ne umorimo, da u našim razgovorima, kontaktima napominjemo da se ne smije zaboraviti. Naravno, prošlo je četvrt vijeka, ostalo je dosta neriješenih stvari, ostala je naša velika briga za šehidima i šehidskom djecom, demobilisanim borcima i ratnim vojnim invalidima. Bez obzira na to šta se bude dešavalo na političkom i globalnom planu, ne smijemo prestati da brinemo. Posebno poručujem mladim ljudima, nastavite tradiciju sjajne generacije, generacije koju je ova zemlja čekala pet stotina godina, a sve to kako bi sačuvali jedinstvenu Bosnu i Hercegovinu”, kazao je ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo.
 
Predsjednik Organizacionog odbora Manifestacije Kozić Mehmed – Mede uručio je zahvalnice ministru za boračka pitanja KS Muharemu Fiši, općinskom načelniku Akifu Fazliću, Predsjedniku savjeta MZ Mrakovo, kao i veteranima Salkanu Koziću i Ćosić Asimu, te firmi ”Bilal d.o.o” iz Misoče. Nakon polaganja cvijeća na Spomen obilježju šehidima i poginulim borcima Popovića i Salkanovog Hana, program obilježavanja ”Dana odbrane Popovića i Salkanovog Hana” nastavljen je odigravanjem drugog kruga utakmica Memorijalnog turnira „Tufo Alić“.
 
 
 
 
Iz Ilijaša ispraćen konvoj sa posmrtnim ostacima srebreničkih žrtava Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Ponedjeljak, 10 Srp 2017 06:28

IspracajSrebrenica20173Organizacioni odbor manifestacije "Dani sjećanja – SREBRENICA 11. juli 1995. godine", u cillju obilježavanja 22. godišnjice genocida i ove godine je upriličio dostojanstven ispraćaj 71 identificirane žrtve genocida u Srebrenici. U prisustvu porodica žrtava i velikog broja građana naše općine, suzama i jecajima je ispraćen kamion posmrtnih ostataka pronađenih žrtava. 
S desne i lijeve strane kamiona u kojem su se nalazili posmrtni ostaci, položeno je po 11 bijelih ruža, a nakon što je konvoj napustio naš grad, pušten je 71 bijeli balon sa imenima žrtava.
Najmlađe žrtve genocida, koje će biti ukopane ove godine, u vrijeme genocida imale su po 16 godina, a to su: Šefik Ademović, Hajrudin Mujić, Đemal Nukić, Munib Salkić i Damir Suljić. Najstarija osoba koja će ove godine biti ukopana u Potočarima je Alija Salihović koji je imao 72 godine. Među žrtvama se nalazi i jedna žena, Đemila Mahmutović, koja je u vrijeme genocida imala 33 godine. Oni će naći smiraj uz 6.662  ukopane žrtve, IspracajSrebrenica20172anajvećeg genocida u Europi nakon II svjetskog rata.
Tužna povorka je iz Ilijaša krenula prema Vogošći, potom ka Sarajevu, odakle su tabuti ispraćeni prema Potočarima.  
Općinski načelnik Akif Fazlić, Predsjedavajući Općinskog vijeća Ilijaš Mahir Dević i članovi Organizacionog odbora manifestacije "Dani sjećanja – SREBRENICA 11. jul 1995. godine", nakon ispraćaja žrtava upriličili su i podizanje zastave Bosne i Hercegovine na kompleksu "Srebrenički arburetum" tj. pored cvijeta Srebrenice koji je izgrađen na Karašnici, kao simbol sjećanja na žrtve stradanja. 
 
Srebrenica20174Inaće, posmrtni ostaci 6.429 žrtava genocida ukopani su u Potočarima, a 233 žrtve genocida ukopane su individualno, po zahtjevima porodica, na lokalnim mezarjima. Dakle, do sada su 6.662 žrtve genocida identificirane i ukopane.
 
Kada je riječ o žrtvama genocida počinjenog u julu 1995. godine, još se traga za posmrtnim ostacima više od 1.000 žrtava, koje čekaju na svoj smiraj, više od dvadeset godina nakon što su njihovi životi ugašeni na zvjerski način.
 
Obilježavanje Manifestacije "Dani odbrane Salkanovog hana i Popovića" Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Petak, 07 Srp 2017 11:04
SalkanovHan3JOB "Unija veterana" Ilijaš organizuje program obilježavanja godišnjice "Dani odbrane Salkanovog hana i Popovića" posvećenog šehidima Mrakova, kao i svim šehidima Ilijaša od 07. do 09. jula 2017. godine. 
U petak će biti upriličen obilazak šehidskog mezarja u Brezi u 14:00 sati i Spomen obilježju u Salkanovom hanu. Isti dan, poslije akšam namaza bit će proučen Tevhid u mektebu u Salkanovom hanu. 
Program obilježavanja bit će nastavljen u nedjelju, 09. jula 2017. godine u 10:00 sati održavanje tradicionalnog Memorijanog malonogometnog turnira "Tufo Alić" na stadionu Popovići. Prijava ekipa od 09,00 do 10,00 sati. U pauzi će biti odigrana utakmica veterana Salkanovog hana i Popovića. U 12,00 sati planirano je polaganje cvijeća na Spomen obilježju i obraćanje gostiju. 
 
Obilježavanje Manifestacije "Dani sjećanja-Srebrenica 11..juli 1995." Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Petak, 07 Srp 2017 10:46
DaniSjecanjaSrebrenicaDvanaestu godinu zaredom Savjet MZ Ljubnići i džemat Podlugovi pod pokroviteljstvom Općine Ilijaš organizuje manifestaciju “Dani sjećanja – SREBRENICA  11. juli 1995. god” u cilju obilježavanja 22. godišnjice genocida (11.jula 1995.) nad građanima BiH koji su u tom periodu živjeli u “zaštićenoj zoni UN-a Srebrenica”. Manifestacija će ove godine biti održana u Ilijašu i Ljubnićima u periodu od 8. do 11. Jula 2017. godine.  
 
Protokol obilježavanja Manifestacije “Dani sjećanja – Srebrenica 11.juli 1995. godine”
 
Subota 8. juli 2017. godine
04:00 – Polazak na pohod puta smrti/slobode “Marš mira 2017” Nezuk – Potočari (autobusi polaze sa stanice: Ljubnići, Podlugovi, Ilijaš, Stari Ilijaš, Malešići)
17:00 – Džamija Ljubnići – prigodan vjerski i kulturni program (Yasin i Tevhid)
 
Nedjelja 9. juli 2017. godine
10:30 – Plato ispred KSC-a Ilijaš, ispraćaj konvoja sa posmrtnim ostacima spremnih za ukop 11. jula 2017. godine u Potočarima.
18:30 – Podizanje zastave BIH na kompleksu “Srebrenički arburetum” (Srebrenički cvijet Karašnica)
19:30 – Tribina u kino Sali KSC – Ilijaš “SVJEDOČIMO – DA SE NE ZABORAVI SREBRENICA 11. juli 1995. godine”
Gosti predavači: Avdo Huseinović, Emir Bektić, Advija Ibrahimović.
 
Utorak 11. juli 2017. godine
05:00 – Odlazak na dženazu i komemoraciju (Autobuske stanice: Ljubnići, Podlugovi, Ilijaš, Stari Ilijaš)
 
Obustava saobraćaja kod ”Alića rampe” u nedjelju Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Petak, 07 Srp 2017 10:25
AlicarampaasfZbog izvođenja radova na polaganju završnog sloja asfalta na pružnom prelazu ”Alića rampa” na magistralnom putu R-445, dionica Semizovac – Ilijaš – Visoko, dana 09. jula 2017. godine doći će do potpune obustave saobraćaja u periodu od 13 sati, sve do 5 sati ujutru 10. jula 2017. godine. Građani će moći da koriste alternativne pravce kretanja:
 
-Ulica Žrtava genocida Srebrenice – naselje Mrakovo (pored Binga i Konzuma) – R-445 i obratno;
 
-Za naselje Kadarići (samo za putnička motorna vozila) lokalni put iz Starog Ilijaša, naselje Luke – put pored Željezare Ilijaš i obratno.
 
Mole se građani da poštuju izmjene režima saobraćaja, te da u periodu obustave koriste alternativne pravce kretanja.
 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2017.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2017

 

.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas25
mod_vvisit_counterJuče1106
mod_vvisit_counterOva sedmica25
mod_vvisit_counterOvaj mjesec26195