• ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba

oficijelna internet prezentacija općine Ilijaš
Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić održao radni sastanak sa predstavnicima Turističke zajednice KS Ispis Email
Autor Admir Dervišević   
Ponedjeljak, 21 Pro 2020 12:21

turisticka1

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić održao je radni sastanak sa predsjedavajućim Povjereništva Turističke zajednice KS Mufikom Muslićem i njegovim saradnicima.
Na sastanku se razgovaralo o unapređenju međusobne saradnje na realizaciji projekata od interesa za širu zajednicu kao i o unapređenju turističke ponude. Također tema sastanka bila je i saradnja na izradi programa, elaborata, projekata i studija od zajedničkog interesa. Uspostavljanje saradnje između Općine Ilijaš i Turističke zajednice KS obezbjedila bi unapređenje razvoja turizma i kadrovskih baza iz oblasti svih vidova turizma.
Potpisivanje protokola o saradnji između Općine Ilijaš i Turističke zajednice KS očekuje se u narednom periodu.

 
OBAVIJEST ZA POLJOPRIVREDNE PROIZVOĐAČE Ispis Email
Autor Admir Dervišević   
Ponedjeljak, 21 Pro 2020 09:51

U Općini Ilijaš je u toku realizacija programa jesenje sjetve (pšenica, ječam i raž) za 2020. godinu . Program se provodi na osnovu "Sporazuma o sufinansiranju programa poticanja jesenske sjetve" koji je potpisan između Općinskog načelnika i ministra Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.
Program obuhvata sufinansiranje troškova jesenje sjetve (pšenica, ječam i raž) i to nabavku sjemena, mineralnih đubriva i zaštitnih sredstava , a realizuje se zajedničkim sredstvima i to 20 % iz Budžeta Općine Ilijaš i 80 % sredstvima Vlade Federacije .


VAŽNE NAPOMENE : Za realizaciju ovog programa neophodno je da:

1. Svi poljoprivredni proizvođači moraju biti upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava (RPG) Federalnog ministarstva poljoprivrede , vodoprivrede i šumarstva u nadležnoj općinskoj službi.

2. Korisnici ovog vida podrške mogu biti isključivo samo poljoprivredni proizvođači koji su se prijavili na preliminarnu listu u nadležnu općinsku službu.

3.Svi aplikanti koji su izvršili ili će izvršiti jesenju sjetvu (pšenica, ječam i raž) , podliježu kontroli, odnosno uviđaju i provjeri izvršene sjetve na terenu , kako od strane nadležnog općinskog organa, tako i inspekcijskih organa viših nivoa vlasti.

4.Visina podrške za program, poticanja jesenje sjetve,prihvatljivih troškova, iznosit će najviše do 1. 000,00 KM po krajnjem korisniku – aplikantu

5. Svi aplikanti po javnom pozivu će morati prilikom podnošenja zahtjeva za isplatu dostaviti ključni dokaz za ostvarivanje novčanog vida podrške o kupovini repromaterijala koji uključuje (nabavku sjemena (pšenica, ječam i raž), mineralnih đubriva i zaštitnih sredstava)

Ovaj dokaz uključuje:

- Za pravna lica i obrte koji posluju putem računa potrebna je faktura i dokaz o plaćanju po fakturi za kupljeni repromaterijal izdan na njihovo ime.
- za fizička lica dovoljan je fiskalni račun na kome je vidljiv prodavac, vrsta i cijena kupljenog repromaterijala.
svi računi prihvatljivih troškova se moraju odnositi na relevantni period obavljanja jesenje sjetve 2020. godine


Ovim putem se obavještavaju poljoprivredni proizvođači ,da je podnošenje zahtjeva u toku i da traje od 21.12.do 31. 12. 2020 godine.


Molimo da za sve eventualne nejasnoće kontaktirate nadležnu općinsku Službu na broj telefona 033-580-655

 
U SŠC „Nedžad Ibrišimović“ Ilijaš svečano otvoren multifunkcionalni prostor za mlade Ispis Email
Autor Admir Dervišević   
Petak, 18 Pro 2020 13:08

s1U Srednjoškolskom centru „Nedžad Ibrišimović“ danas je svečano otvoren multifunkcionalni prostor za mlade. Otvorenju su prisustvovali načelnik općine Ilijaš Akif Fazlić, direktor SŠC „Nedžad Ibrišimović“ Ilijaš Amir Džafo, Ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS Anis Krivić, Sanja Zagorac-Jozić pomoćnica načelnika u Službi za društvene djelatnosti Općine Ilijaš, Elma Glamoč predsjednica omladinske ogranizacije „Carpe diem“, Stručna saradnica za obrazovanje, pitanje mladih i NVO sektor Općine Ilijaš Enisa Mešetović,Zorana Tovilović ispred Instituta za mlade KULT, Mirela Kurtović i Đenana Šehić polaznice obuke UMiD,te drugi predstavnici, nastavnici škole, i ostali gosti.

Za Radio Ilijaš direktor SŠC „Nedžad Ibrišimović“ Ilijaš Amir Džafo ističe da će ovaj prostor biti neka vrsta učeničkog kluba, nešto što do sada nisu imali.

„Mi kao škola nismo ovo uradili sami, uradili smo ga uz pomoć naših partnera iz nevladinog sektora, organizacije „Carpe diem“, uz pomoć Instituta za razvoj mladih KULT, uz podršku Općine Ilijaš, ali i drugih mnogobrojnih donatora. Ono što je bitno za školu jeste, da će prostor koristiti naši učenike koji putuju iz udaljenih krajeva i koji dolaze u Ilijaš mnogo prije nego što počinje nastava. Do sada nisu imali adekvatan prostor u kojem su mogli boraviti, isto se dešava i po završetku nastave jer dugo čekaju autobus, i prostor će biti u funkciji za njih i za sve njihove kreativne aktivnosti i slobodno vrijeme. Namjerno smo ga malo odvojili od ostalih školskih prostorija da se oni osjećaju ugodnije, komotnije i da ga osjećaju kao nešto svoje“rekao je.

Načelnik općine Ilijaš Akif Fazlić ističe da je ova incijativa mladih, i da najdraži partneri svakako jesu mladi ljudi.

„Na bazi te incijative, oni su uspjeli čitav taj budžet kreirati i realizirati i Općina Ilijaš je značajno učestvovala u tom budžetu i plod svega toga jeste da imamo jedan prostor koji je itekako bio potreban za mlade ljude, za njihovu organizaciju, ali i proširivati svoje aktivnosti u smislu kreiranje novih projekata“ kazao je.

Ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS Anis Krivić također je došao na otvarenje, te je istakao da se mladi trebaju boriti za svoje potrebe.

„Ovo jeste jedan svijetli primjer, vrlo afirmativno, ali i s druge strane moram das2 kažem da ovo nije dovoljno, nije odgovor sistema kada govorima o politikama prema mladima. Lokalna zajednica se potrudila i napravila prostor za mlade koji je došao iz potrebe. Ove godine je KS ima rekordan broj sredstava koje je uložio u mlade. Mi smo danas posjetili prostorije i sasvim je sigurno da ćemo utvrditi na koji način mi konkretno možemo pomoći“ rekao je.

Elma Glamoč predsjednica omladinske ogranizacije „Carpe diem“ ističe da će ovaj prostor ne samo učenicima SŠC „Nedžad Ibrišimović“ koristiti, nego i mladima u Ilijašu.

„Omladinska organizacija „Carpe diem“ koja radi brojne edukacije, seminare, okrugle stolove i slične aktivnosti,gdje smo često puta utvrdili da je nepostojanje adekvatnog prostora za mlade koji će biti od koristi svima zapravo jedan od većih njihovih problema. U MZ Mrakovo postoje prostorije koje organizacija koristi, ali je udaljeno od centra, ali iz zbog neredovnih autobuskih linija, i sličnih aktivnosti utjecalo na smanjenje broja i odziv mladih ljudi, aktivnosti koji su upravo za njih.Tako da smo podržali ovaj projekat od samog početka, ja vjerujem da će se ovaj prostor koristiti u brojne svrhe i da će ovo biti izvor brojnih edukacija i da će se mladi ovdje osnaživati, razvijati svoje vještine, sposobnosti i da će biti korisno kako za lokalnu zajednicu tako i za društvo općenito“ spomenula je.


Stručna saradnica za obrazovanje, pitanje mladih i NVO sektor Općine Ilijaš Enisa Mešetović spomenula je da je zakonska obaveza svake lokalne samouprave da osigura prostor za mlade gdje će obavljati svoje neformalne aktivnosti.„Mi smo danas sretni što se ovaj prostor otvara u Srednjoškolskom centru „Nedžad Ibrišimović“ zbog toga što će imati multifunkcijalnu ulogu u razvoju mladih na području općine Ilijaš. Općinski načelnik Akif Fazlić i Općina Ilijaš su prepoznali značaj ovog projekta kao i sve druge aktivnosti za mlade, te smo podržale incijativu „Daj mi prostor“ koja ustvari traje već godinu dana. Ona je počela kroz jednu drugu incijativu koja je nosila naziv „A gdje će mladi?“ gdje smo mi lobirali kod lokalnih vlasti za taj prostor i godinu dana nakon toga smo uspješno realizovali incijativu. Danas imam prostor za mlade“ istakla je.


Zorana Tovilović istakala je zadovoljstvo što je danas prisutna na otvaraju prostor za mlade koji je realizovan uz finansijsku i mentorsku podršku Instituta za mlade KULT i radi se o lokalnoj građanskoj incijativi koja je akcija građana i građanki, mladih lidera usmjerena na rješavanju konkretnih problema u zajednici.

Izvor:Radio Ilijaš

 
Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić primio delegaciju BZK “Preporod” Ispis Email
Autor Admir Dervišević   
Petak, 18 Pro 2020 07:07

preporod1Predsjednik Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” prof. dr. Sanjin Kodrić sa saradnicima Nazifom Salčinom i Nerminom Hodžićem posjetio je jučer načelnika općine Ilijaš Akifa Fazlića.
Predsjednik Kodrić je uputio iskrene čestitke načelniku Fazliću na ponovnom izboru na ovu dužnost i poželio mu uspješan rad u narednom mandatu. Kodrić je naglasio vidljiv napredak u razvoju ove općine, kako u njezinoj urbanoj jezgri tako i kroz relaziaciju različitih infrastrukturnih projekata na cijelome području općine.
Načelnik Fazlić je u nastavku ovog srdačnog i prijateljskog razgovora ukazao na značajna postignuća u razvoju općine od njezine reintergacije do danas te naglasio kako Ilijaš, nakon razdoblja obnove, izgradnje i privrednoga zamaha, u narednom periodu nužno mora učiniti više na unapređenju društvenog i kulturnog sadržaja i obogaćenju sadržaja za mlade. S tim u vezi je podsjetio i na važnu ulogu Općinskog društva BZK “Preporod” kao i HKD “Napredak” koji imaju i imat će i ubuduće odgovarajućuju podršku općinske administracije. Načelnik Fazlić je, također, podsjetio na značajne spomenike kulture koji se nalaze na području općine Ilijaš s posebnim akcentom na nekropole stećaka i Stari grad Dubrovnik kojemu u narednom periodu treba posvetiti značajnu pažnju.Predsjednik Kodrić se zahvalio načelniku Fazliću na značajnoj podršci koju općina Ilijaš pruža temeljnim organizacijama kulture naroda Bosne i Hercegovine te izrazio očekivanje da će se ona nastaviti i dodatno unaprijediti.S tim u vezi, predsjednik Kodrić je u ime BZK “Preporod” izrazio spremnost da ova organizacija kulture, uz realizaciju svojih temeljnih kapitalnih projekata, u vremenu koje predstoji posveti dužnu pažnju i unapređenju kulturnog života i produkciji sadržaja žive kulture u lokalnim zajednicama poput Ilijaša koji svojim potencijalima to itekako zavređuje.Profesor Kodrić je potcrtao kako je upravo to društvena uloga I misija koju “Preporod” nastoji realizirati I kroz aktivnosti svoej Direkcije I kroz djelovanje općinskih I gradskih društava širom Bosne i Hercegovine.
Sagovornici su se složili da samo sinergijom i konstruktivnim zajedničkim djelovanjem lokalnih vlasti i civilnog sektora u budućnosti možemo očekivati kvalitativni napredak u kreiranju ambijenta za ugodno življenje što će, između ostaloga, motivirati i privlačiti mlade ljude na kojima počiva budućnost našega društva.
Fazlić i Kodrić su, također, naglasili izuzetan značaj njegovanja tradicije i identiteta , kako kroz kulturu sjećanja tako i kroz kulturu mira, uz neophodnu razinu senzibiliteta za sve izazove koje sa sobom nosi nova epoha, kao i nužnost prilagođavanja kulturnih i obrazovnih sadržaja vremenu u kojem živimo.

 
Načelnik Općine Ilijaš ugostio članice projekta #100DayChallenge Ispis Email
Autor Admir Dervišević   
Petak, 18 Pro 2020 07:00

sastanak

Predstavnice OO ”Carpe diem” Ilijaš počele su realizaciju projekta #100DayChallenge. Tim povodom, u srijedu, 15.12.2020. godine načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić upriličio je prijem za aktiviste projekta. Sastanku su prisustvovale i predsjednica OO"Carpe diem" Ilijaš Elma Glamoč i službenica za mlade Općine Ilijaš Enisa Mešetović. Tom prilikom predstavnice su upoznale načelnika sa projektnim planovima i aktivnostima koji tretiraju prostor za mlade. Načelnik je podržao realizaciju projekta te pohvalio zalaganje i trud za napredak naše općine te istakao kako Ilijaš ima mlade i perspektivne ljude.
Inače, projekat se realizuje u saradnji sa institutom za razvoj mladih KULT, pod pokroviteljstvom Američke ambasade. Cilj je promovisanje Zakona o mladima i stvaranje ugodnog ambijenta u kojem mogu ispoljiti svoju kreativnost.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Izrada Strategije
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

KONKURS za stipendiranje učenika i studenata sportista sa područja Općine Ilijaš za školsku-akademsku 2020-2021.godinu
 

 
 


 
 


 
 
ZAKLJUČAK
 
 
ODLUKA O USVAJANJU IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI I" ZA LOKALITET "1" i "2"
 
 
 ODLUKA O PROVOĐENJU IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI I" ZA LOKALITET "1" i "2"
 
 
IZMJENE I DOPUNE REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI I" ZA LOKALITET "1" i "2"
 
 
URBANISTIČKO RJRŠENJE
 

 
ZAKLJUČAK
 
 
ODLUKA O USVAJANJU IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI II" ZA LOKALITET "1a"
 
 
 ODLUKA O PROVOĐENJU IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI II" ZA LOKALITET "1a"
 
 
IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA '' PODLUGOVI II '' – ZA LOKALITET ''1a''
 
 
URBANISTIČKO RJRŠENJE
 

 


 
Covid 19 - Brošura

 PRODUŽEN ROK ZA PRIJAVU

 
 

PRIJAVA KORUPCIJE
 
 
Prijavu korupcije i druge nepravilnosti možete prijaviti na e-mail: 
 
ZAKLJUČAK
 
 
ZAKLJUČAK
 
 
 ODLUKA O USVAJANJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIČKA STANICA" ''
 
 
ODLUKA O PROVOĐENJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"
 
 
REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA" (skraćeni tekst)
 

REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"- URBANISTIČKO RJEŠENJE
 

 
ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE/SUFINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU-APLIKACIJE PROGRAMA IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

Program mjera i ušteda za ublažavanje posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusom (Covid 19)
 

 
 
JAVNO SAOPĆENJE investitorima koji posjeduju važeće lokacijske informacije, urbanističke saglasnosti i naknadne urbanističke saglasnosti
 

 
 
Izvještaj o radu općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2019.godinu
 

 
 
Operativni plan općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2020.godinu
 

 

 
 

Projekat LIFE - VIDEO

Projekat poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou – LIFE, koji provodi Međunarodna finansijska korporacija IFC, članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, putem UKaid-a

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2020.godinu

Budžet općine ilijaš 2020
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1110
mod_vvisit_counterJuče1480
mod_vvisit_counterOva sedmica1110
mod_vvisit_counterOvaj mjesec51638