• ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba

oficijelna internet prezentacija općine Ilijaš
Svečani prijem za 213 prvačića u ilijaškim osnovnim školama Ispis Email
Autor Admir Dervišević   
Utorak, 01 Ruj 2020 14:34

skola1Prvi školski dan

za 213 prvačića u ilijaškim osnovnim školama počeo je svečanim prijemom. Tim povodom načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić, predsjedavajuća OV Ilijaš Alma Omerović,i pomoćnica Općinskog načelnika u Službi za društvene djelatnosti Sanja Zagorac-Jozić posjetili su škole, te prvačićima, roditeljima i nastavnicima poželjeli sretan i uspješan početak nove 2020./21. školske godine.Općina Ilijaš, na opće veliko zadovoljstvo, obezbijedila je prvačićima ruksake i školski pribor.Prvi školski danza 213 prvačića u ilijaškim osnovnim školama počeo je svečanim prijemom. Tim povodom načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić, predsjedavajuća OV Ilijaš Alma Omerović,i pomoćnica Općinskog načelnika u Službi za društvene djelatnosti Sanja Zagorac-Jozić posjetili su škole, te prvačićima, roditeljima i nastavnicima poželjeli sretan i uspješan početak nove 2020./21. školske godine.Općina Ilijaš, na opće veliko zadovoljstvo, obezbijedila je prvačićima ruksake i školski pribor.

„Prvačići danas polaze u školu i jako je važno da dođu u škloske objekte da se upoznaju i da osjete tu emociju. Općina Ilijaš je nastojala da sve to uljepša i podijeli ruksake i školski pribor kao lijepu dobrodošlicu. Ovo je jedan od najvažnijih naših zadataka, kako bi se nastavni proces odvijao nesmetano , ali i da napravimo dobar ambijent u kome će djeca biti. Zbog toga sve strukture društva počevši od roditelja, uposlenika škole, općina, javnih prevoznika trebaju dati svoj doprinos za što kvalitetniju nastavu “kazao je načelnik Fazlić.

OŠ „Hašim Spahić“ Ilijaš

U OŠ „Hašim Spahić“ Ilijaš ove godine upisano je 55 prvačića. Dobrodošlicu svim prvačićima poželio je direktor škole Nihad Salkić.„Naša škola je bogata za 55 prvačića. Ova školska godina je specifična, mi smo se spremili i sa velikim nestrpljenjem očekivali povratak naših učenika u školu. Poduzeli smo sve mjere koje su propisali nadležni organi. Ove školske godine je Općina Ilijaš obradovala naše prvačiće dodjelom ruksaka i pribora, što će im pomoći u školovanju“kazao je direktor Salkić.Što se tiče produženog boravka, direktor ističe da su radovi pri samom kraju.„Imamo još da završimo određene procedure oko papirologije , jer zbog epidemije ovi rokovi su malo pomjereni . Moram napomenuti da će ovo biti jedan od najboljih produženih boravaka u KS jer se u njegovm sklopu nalazi savremena kuhinja kao i sva potrebna infrastruktura“istakao je Salkić za Radio Ilijaš.

OŠ „Podlugovi“

Svečani prijem prvačića upriličen je iu OŠ „Podlugovi“,a mališani nisu krili oduševljenje novim ruksacima i priborom. Nakon svečanog djela prijema, prvačići su sa svojim učiteljicama krenuli u obilazak škole.Pedagogica OŠ „Podlugovi“ Almira Osmanović iskazala je nadu da će ova školska godina biti uspješno realizovana.„Ove godine upisali smo 50 učenika, od toga 32 učenika u centralnoj školi, četiri učenika u područnoj školi u Ljubnićima i 14 učenika u područnoj školi u Lješevu. Za početak ove školske godine smo spremni. Iskoristili smo sve naše moguće resurse. Nadam se da će sve biti uredu,te da nećemo imati problema sa pandemijom koronavirusa. Dobili smo sapune, dezinfekciona sredstva,te očekujemo da ćemo u narednom periodu dobiti i maske. Poštujemo sve epidemiološke mjere i smjernice koje dobijemo od resornog ministarstva“kazala je pedagogica Osmanović.

OŠ „Đulistan“

Prijem prvačića u OŠ „Đulistan“ upriličen je u dvorištu škole a dobrodošlicu poželjela je direktorica škole Alma Zahirović i pomoćnica načelnika u Službi za društvene djelatnosti Općine Ilijaš.Direktorica Alma Zahiragić, zahvalila se načelniku Općine Ilijaš na dodjeljenim ruksacima i priboru za prvačiće.„Sama realizacija nastave biće u sklopu smjernica koje su izdate od ministarstva. Sve je spremno, učenici spremni,kao i učiteljice za početak nove školske 2020./2021. godine. Ove školske godine u prvi razred je upisano 29 učenika, raspodjeljeni su u dva odjeljenja. U jednom odjeljenju je 15, a drugome 14 učenika“istakla je direktorica Zahiragić.

Sanja Zagorac-Jozićpomoćnica načelnika u Službi za društvene djelatnosti Općine Ilijaš, iskazala je nadu da će podjela ruksaka za prvačiće postati tradicija, te ističe da je ovo samo mali znak ekonomske podrške„Zaista mi je zadovoljstvo što sam mogla podijeliti sreću ovih mališana prilikom polaska u prvi razred osnovne škole, kao i sa njihovim roditeljima. Prije svega, želim im puno zdravlja,sreće, a onda i završavanje svih školskih obaveza. Zadovoljstvo mi je što smo bili u prilici da obezbijedimo školske ruksake kao znak trajnog opredjeljenja Općine Ilijaš da pruža podršku našim učenicima u njihovom obrazovanju. Ovo je simbolično, kažemo da su uvijek ruksake poklanjali najbliži, majke, očevi, tetke, nane, dede, a evo mi smo ove godine odlučili da to bude Općina Ilijaš, da podržimo njihov polazak u školu i njihovo dalje stipendiranje, i obezbjeđenje ugodnih i tehnički ispravnih školskih objekata kako bi dali svoj doprinos njihovim uspjesima koje ćemo pratiti, nagrađivati u njihovom čitavom obrazovnom ciklusu“kazala je.

OŠ „Srednje“

U dvorištu OŠ „Srednje“ upriličen je prijem za 25 prvačića centralne i područnih škola Gajevi , Kamenica i Dragoradi. Dobrodošlicu prvačićima poželjela je direktorica Dženita Čehajić Kulo i predsjedavajuća OV Ilijaš Alma Omerović.Direktorica OŠ „Srednje“ Dženita Čehajić – Kulo istakla je da je ovo jedan poseban svečani trenutak, koji treba ostati svima u lijepom sjećanju.

skola2

„U ovim okolnostima, za organizaciju je zaista prethodilo jako puno posla i priprema. Hvala Bogu, to je sada sve iza nas i možemo reći da smo sa velikim uspjehom započeli novu školsku godinu. Posebno nam je drago što je lijep dan i što smo uspjeli upriličiti prijem prvačića onako kako smo planirali. Ono što je novina jeste to da naše prvačiće nisu dočekali njihovi drugari iz starijih razreda koji su uvijek pripremali određene sadržaje, kako bi im na najbolji način približili školske obaveze. Tu su danas njihovi učitelji koji su preuzeli obavezu starijih drugara. Sigurna sam da su uživali u ovom skromnom programu i dobrodošlici za početak školske godine. Sutra ćemo dočekati učenike starijih razreda odnosno II, III i IV razreda u školske klupe a starije razrede online, putem naše platforme“,kazala je direktorica Čehajić-Kulo.

OŠ „Stari Ilijaš“

Adem Alić, v.d. direktor OŠ „Stari Ilijaš“ istakao je da je ova škola upisala sedmu generaciju, a u školsku 2020./2021. godinu upisana su 54 prvačića.„Upisana su 54 prvačića, od toga 35 u centralnu, a 19 u područne škole Misoča, Malešići i Bioča. Prijem prvačića je protekao prema predviđenom protokolu. Svim prvačićima i roditeljima želim sretnu i uspješnu novu školsku godinu. Također, nastavnicima i uposlenicima želim sretan početak školske godine. Veliko hvala i Općinskom načelniku, Predsjedavajućoj OV Ilijaš, nadležnoj Službi općine Ilijaš za vrijedan poklon prvačićima u nadi da će se ovaj projekat nastaviti“,kazao je Alić.

Predsjedavajuća OV Ilijaš Alma Omerović prisustvovala je prijemu prvačića u OŠ „Hašim Spahić“, OŠ „Srednje“ i OŠ „Stari Ilijaš“. Roditeljima, učenicima i učiteljima poželjela je uspješan rad i puno uspjeha u ovoj školskoj godini.„Pred prvačićima su novi izazovi, nova iskustva i prijatelji, jedno novo životno razdoblje. Želim im da budu vrijedni, ponos svojim roditeljima. Općina Ilijaš nizom mjera i pomoći prati djetetov put, nastojeći roditeljima na tom putu maksimalno olakšati. Ruksak, školski pribor i uređena škola je simboličan poklon učenicima ali i naša obaveza na putu odgojno-obrazovnog procesa svakog djeteta. I u narednom periodu bit ćemo podrška ilijaškim školama, roditeljima i učenicima“,kazala je predsjedavajuća Omerović.

 
Javni poziv privrednim subjektimaza odobrenje kredita Ispis Email
Autor web admin   
Utorak, 01 Ruj 2020 00:00
 
Rezultati - Javni poziv poslovna edukacija Ispis Email
Autor web admin   
Ponedjeljak, 31 Kol 2020 00:00

alt
Edukacija počinje, dana 03.09.2020. godine (četvrtak) u 17:00 časova
u Biznis centru (zgrada KSC Ilijaš).
Sljedeći termini edukacije će biti organizirani u skladu sa dogovorom između učesnika edukacije i edukatora (MF Plus., Sarajevo), a odvijat će se u terminima od ili poslije 17:00 časova, radnim danima i/ili subotom u dogovorenom terminu".
 
Na Trgu Alije Izetbegovića obilježen Međunarodni dan nestalih Ispis Email
Autor Admir Dervišević   
Nedjelja, 30 Kol 2020 13:36

1Međunarodni dan nestalih osoba obilježava se 30. augusta, kada se skreće pažnja javnosti na jedno važno ali i teško pitanje – na proces traženja nestalih osoba.

Život u neznanju o sudbini najmilijih, i danas je surova stvarnost. Oružani sukobi, katastrofe, migracije itd., često su uzrok razdvajanja porodica i nestanka hiljada ljudi u svijetu. Bez obzira na način na koji nestaju, svim porodicama nestalih osoba je jednaka patnja i život u neizvjesnosti o sudbini njihovih najmilijih.

Povodom Međunarodnog dana nestalih osoba, Udruženje porodica nestalih i Crveni križ Ilijaš su poslali poruku “Imam pravo znati” i pitanje “Gdje je?”, te prigodnim programom na Trgu Alije Izetbegovića,uz prisutne građane Ilijaša. obilježili ovaj važan datum.

Zekija Avdibegović predsjednica Udruženja porodica nestalih općine Ilijaš, podsjetila je da se u Ilijašu još uvijek traga za 46 osoba.„Mi u ime 46 Ilijašana šaljemo poruku svijetu i našem državnom vrhu da se potrude i završe agoniju ovih porodica. Ujedinjene nacije su proglasile 30. august Međunarodnim danom nestalih,iako je mnogo pronađenih osoba, ipak još se traga za više od 7.000 osoba“istakla je.Ističe kako je sada nakon više 20. godina teško doći do informacija, te da nemaju podršku od institucija.„Podršku imamo u radu Udruženja naše lokalne zajednice i općine. Međutim, naša lokalna zajednica je nemoćna što se tiče pronalaska nestalih. Najviše boli činjenica da ljudi koji znaju neće da progovore. Većina majki je umrlo ne znajući za sudbinu svoje djece, muževa, braće i sestara. S tim je veoma teško živjeti, ali mi moramo živjeti i moramo se boriti i tražiti istinu“kazala je.

Cilj ovoga dana je da se oda počast nevinim žrtvama prisilnih nestanaka i prikaže agonija članova obitelji koji još uvijek traže posmrtne ostatke svojih najdražih.

„To jeste svrha i ovog današnjeg dana i devetog juna Dana nestali Općine Ilijaša da se skrene pažna da se zna da u Ilijašu ima nestalih osoba“zaključila je.

U Bosni i Hercegovini se još uvijek traga za oko 7.000 osoba, a od toga u Ilijašu 46.

 
Otvoren savremeni Operativni centar CZ Ilijaš Ispis Email
Autor Admir Dervišević   
Četvrtak, 27 Kol 2020 10:59
cz1Danas je u prostorijama CZ svečano otvoren savremeni Operativni centar. Tim povodom svečanosti su prisustvovali načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić, direktor Štaba CZ KS Jasmin Terović, pomoćnik načelnika Zdravko Barić, predsjedavajuća Općinskog vijeća Alma Omerović, direktorica JKP ”Vodostan” Ilijaš Belma Zukić, te ostali gosti.
Zdravko Barić pomoćnik načelnika iz Službe civilne zaštite obratio se prisutnima i govorio o načinu funkcionisanja Operativnog sistema, te finansijskim sredstvima.
„Prva faza projekta je završena, koja je bila u vrijednosti od 64.000 KM, a također dio sredstava je usmjeren na releje, Paljevo i na Karašnici. Općina Ilijaš je osim ove 64.000 KM uložila i 20.000 KM u opremanje prostorija. Poslije implementacije II faze imat ćemo jedan savremeni Operativni centar, iz kojeg ćemo moći svakodnevno i direktno surađivati i sa MUP-om koji nam je dozvolio da instaliramo svoj relej na Paljevu i da svakodnevno imamo kontakte i sa JKP ”Vodostan”, KSC Ilijaš i sa ”KJKP” RAD, ali i sa svim onima kojima je neophodna ova saradnja. Poslije implementacije II faze kada budu releji na Koritima i na Gudelju imat ćemo direktnu vezu s kompletnim područjem Općine Ilijaš. Ovo je samo dio saradnje koju imamo s kantonalnom CZ koja nam pomaže u svim aspektima donacija“ kazao je.
Jasmin Terović direktor Uprave CZ KS govorio je o važnosti i podršci centra.
„Ovaj centar je od velike važnosti za općinu Ilijaš. Operativni centar će pokriti kompletno područje općine Ilijaš. Sve službe u sistemu sigurnosti će biti uvezane sa ovim centrom kao što je profesionalna vatrogasna jedinica, Dom zdravlja i PU Ilijaš. Komunikacija će biti olakšana i efikasnija i sve ovo se odnosi na aktivnost CZ.Ovaj centar će unaprijediti usluge CZ. Što se tiče druge faze naša zakonksa obaveza je da pomažemo u opremanju CZ. U narednom periodu ćemo omogućiti sredstva iz kantona uprave CZ za drugu fazu“ istakao je Terović.
Načelnik Akif Fazlić je govorio o bitnosti centra, te koliko to znači za građane Općine Ilijaš.
„Projekat ima svoj smisao da se povežu sve institucije koje su vezane za građane, to su MZ koje predstavljaju građane, te JKP”Vodostan” koji je snadbjevač pitke vode, ”KJKP” RAD, Dom zdravlja i svi oni koji pružaju usluge građanima. Zbog toga je bitno da je uspostavljen ovaj sistem koji je efikasan i mobilan, i da se na najbrži mogući način može reagovati“ rekao je Fazlić.
cz2
Puštanje u rad Operativnog centra CZ Ilijaš aktiviranjem svake stanice, operater će imati informaciju gdje se nalazi stanica, te na kojem je području i imat će direktnu vezu s Operativnim centrom.
*Relej je jedna od najčešće korišćenih električkih komponenti koje se koriste u savremenom automatizaciji. Imaju niz pogodnosti koje utiču na čestu primjenu, jedne od njih su rad na opsegu temperatura od -40oC do +80oC kao i lako održavanje. Postoje nekoliko vrste releja: releji snage, step releji, industrijski releji, vremenski releji itd.
 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Izrada Strategije
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

 


 
Odluka o određivanju biračkih mjesta na području Općine Ilijaš
 

 
Covid 19 - Brošura

 PRODUŽEN ROK ZA PRIJAVU

 
 

PRIJAVA KORUPCIJE
 
 
Prijavu korupcije i druge nepravilnosti možete prijaviti na e-mail: 
 
ZAKLJUČAK
 
 
ZAKLJUČAK
 
 
 ODLUKA O USVAJANJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIČKA STANICA" ''
 
 
ODLUKA O PROVOĐENJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"
 
 
REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA" (skraćeni tekst)
 

REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"- URBANISTIČKO RJEŠENJE
 

 
ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE/SUFINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU-APLIKACIJE PROGRAMA IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

Program mjera i ušteda za ublažavanje posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusom (Covid 19)
 

 
 
JAVNO SAOPĆENJE investitorima koji posjeduju važeće lokacijske informacije, urbanističke saglasnosti i naknadne urbanističke saglasnosti
 

 
 
Izvještaj o radu općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2019.godinu
 

 
 
Operativni plan općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2020.godinu
 

 

 
 

Projekat LIFE - VIDEO

Projekat poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou – LIFE, koji provodi Međunarodna finansijska korporacija IFC, članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, putem UKaid-a

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2020.godinu

Budžet općine ilijaš 2020
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas2058
mod_vvisit_counterJuče2379
mod_vvisit_counterOva sedmica11914
mod_vvisit_counterOvaj mjesec40964