Važnost sistemskog usaglašavanja podataka o nekretninama između evidencije katastra i zemljišne knjige i dobrobiti za korisnike

Realizacijom aktivnosti na sistemskog usaglašavanju podataka o nekretninama između evidencije katastra i zemljišne knjige, a koje se na teritoriju Federacije BiH provode u okviru Projekta registracije nekretnina – dodatno finasiranje, stvara se potpuno novi i moderan okvir za razvoj tržišta nekretnina kao i okvir za sveukupni ekonomski razvoj Federacije BiH.

Ključni elemet funkcionalnog sistema evidencije o nekretninama i pravima na nekretninama je da za svaku transakciju nad nekretninama postoje usaglašeni i tačni podaci. Nedostatak usaglašene i tačne evidencije o nekretninama rezultuje propuštanjem prilika za investicije, jer preduzeća i poslovanja kojima su potrebni podaci za hipoteke, kupovinu i prodaju nekretnina često odustaju od investiranja zbog neusaglašenosti evidencije. U slučajevima gdje podaci nisu usklađeni fizička ili pravna lica nisu u mogućnosti pribaviti građevinske dozvole niti slobodno prometovati nekretninam zbog čega se i pokreće uspostava i zamjena zemljišne knjige.

Proceduru uspostave i zamjene zemljišne knjige u okviru Projekta registracije nekretnina – dodatno finansiranje provode općinski sudovi, dok su općine/gradove, entiteti i država Bosna i Hercegovina stranke u postupkukao i svi ostali građani i privredni subjekti. Postupak započinje tako što nadležni općinski sud javnim oglasom (na oglasnoj ploči suda, u službenim novinama BiH i Federacije BiH, te u najmnaje dva dnevna lista koja su dostupna u cijeloj BiH) najavi uspostavljanje zemljišne knjige za određenu katastarsku općinu. Najava postupka uspostave i zamjene zemljišne knjige će dodatno biti objavljena i na oglasnoj ploči općine/grada, u lokalnim elektronskim medijima i na mjestima uobičajenim za oglašavanje u predmetnoj katastarskoj općini i mjesnoj zajednici. Najava postupka zamjene i/ili uspostave zemljišne knjige dodatno je podržana i obaveznim provođenjem Kampanje javnog informisanja kroz objavljivanje animiranih video spotova i klipova/jinglova o aktivnostima Projekta na najgledanijim televizijskim i radio stanicama, te objavljivanjem oglasa na najčitanijim web portalima.

Za dobrobit korisnika projektnih aktivnosti važno je napomenuti da vlasnikom nekretnine postaje tek upisom u zemljišnu knjigu kao vlasik ili suvlasnik, a svi upisi u zemljišne knjige za katastarske općine u kojima se vrši uspostava/zamjena zemljišne knjige u okviru Projekta se provode bez naplate sudskih taksi. Društvo u cjelini ima veliku korist od usaglašenih evidencija o vlasništvu na nekretninama, podržanih ažurnim i lako dostupnim prostornim informacijama o nekretninama i transakcijama nekretninama, i to: javnost koja ima u vlasništvu, iznajmljuje, drži pod hipotekom ili koristi nekretnine pod zaštitom pravne registracije; poslovna zajednica koja investira i može se osloniti na siguran pristup nekretninama i poboljšanu dosupnost kredita; vladine institucije i općine/gradove koje mogu koristiti pristup tačnim prostornim podacima preko mreže za povećanje svojih prihoda i efikasnije upravljanje.

U konačnici, uknjižbom svog vlasništva i suvlasništva na nekretninama se stvaraju pretopostavke za ekonomsku samostalnost i povećaju vrijednost nekretnine.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba