Previous Next

U Sokolini obilježena 32. godišnjica masakra nad Bošnjacima Ahatovića i Dobroševića

U mjestu Sokolina, u općini Ilijaš danas je obilježena još jedna tužna godišnjica otkako je agresor, prije 32. godine u autobusu svirepo ubio 48 nedužnih Bošnjaka iz naselja Ahatovići, Bojnik i Dobroševići, i 18 šehida i poginulih boraca Armije RBiH, koji su ubijeni na brdu Ranovača u pokušaju proboja prema slobodnoj teritoriji.

Masakr u Sokolini je jedan od mnogobrojnih ratnih zločina počinjenih nad Bošnjacima tokom agresije na BiH od 1992. do 1995. godine.

Delegacija Općine Ilijaš i predstavnici Koordinacije boračkih udruženja općine Ilijaš položili su cvijeće na spomen obilježju.

Nakon strašnih tortura koje su prošli u logoru u Rajlovcu, tog 14. juna 1992. godine neprijateljske snage naredile su zarobljenim mještanima Bojnika, Dobroševića i Ahatovića da uđu u autobus koji ih je navodno, trebao odvesti na razmjenu. Ali, tada je neprijatelj, umjesto na razmjenu, 56 nenaoružanih logoraša odvezao u Sokolinu, gdje su ih na najsvirepiji način ubili. Neprijateljski vojnici naredili su zarobljenicima da legnu na pod autobusa, a onda su po dolasku u mjesto Sokolina, autobus zasuli granatama, bombama, mecima, od 56 zarobljenika osam ih je preživjelo.

Elvir Jahić, jedan od preživjelih, stopostotni invalid, imao je tek 19 godina, kada je ranjen u desnu nogu i zarobljen od strane agresora, a tako ranjen zajedno sa komšijama Bošnjacima, odveden je u logor u Rajlovac.

“Nakon višednevnih pokušaja da se odupremo agresoru, zarobljeni smo i odvedeni u logor u Rajlovcu. Tog 14. juna u večernjim satima, negde oko 20 sati, povezli su nas iz kruga u Rajlovcu, kazavši nam da idemo na razmjenu, međutim dovezli su nas u Sokolinu kako bi nas mučki ubili. Agresorski vozač i vojnici su izašli iz autobusa i onda je počela kanonada iz raznog oružja, od granata, ručnog bacača, ose, desetina bombi, puščanih metaka…Epilog toga je 48 ubijenih i raskomadanih Bošnjaka. Na mojoj duši vječno će ostati ožiljci kao i oni od ranjavanja, jedno bolno sjećanje na ljude koji su u prosjeku imali između 20 i 30 godina, bila je to mladost jednog naselja, ciljano su išli i svi oni koji su pružali otpor agresoru i branili Republiku BiH osuđeni su na smrt”, prisjetio se Elvir.

Ubijenim Bošnjacima u Sokolini podignuto je spomen-obilježje, a i autobus u kojem su dovezeni i ubijeni još se nalazi na istom mjestu i svjedoči o nezapamćenom zločinu počinjenom nad nedužnim ljudima.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba