Previous Next

Teku radovi na izgradnji sportske plohe i staze za trčanje u OŠ "Podlugovi"

U toku su radovi na izgradnji višenamjenske sportske plohe, staze za trčanje i vanjskog uređenja JU OŠ "Podlugovi". Projekat zajednički finasiraju Općina Ilijaš i Ministarstvo odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo sa 477.028,89 KM.

"Pored dosadašnjih ulaganja Općine Ilijaš u same školske objekte i unaprjeđenje uslova rada i boravka za učenike i uposlenike došlo je vrijeme da se investira u uređenje dvorišta i sportskih ploha. Prošle godine je završeno uređenje dvorišta PŠ Ljubinići, košarkaškog igrališta u dvorištu Srednjoškolskog centra "Nedžad Ibrišimović" i igrališta u dvorištu OŠ "Hašim Spahić". Ove godine se intenzivino izvode radovi na uređenju dvorišta OŠ "Podlugovi, PŠ Gajevi, PŠ Bioča i sportske plohe u Mrakovu", kazala je pomoćnica načelnika u Službi za društvene djelatnosti i poslove mjesnih zajednica Sanja Zagorac – Jozić.

Edin Šehić direktor OŠ "Podlugovi" kazao je kako mnošto započetih projekata u ovoj ustanovi znači da će učenici od naredne školske godine imati bolje uslove u odgojno-obrazovnom procesu.

"Projekat izgradnje sportske plohe u našoj školi značajan je za učenice i učenike koji će se družiti i učestvovati u sporstkim aktivnostima. Naša škola je prepoznata po uspjesima u sportu, a nova ploha i staza za trčanje znače bolje uslove za treniranje. Ovo je veliki projekat koji košta puno i nadam se da će se realizovati u predviđenim rokovima, jer nam se bliži početak nove školske godine.

Prije četiri godine kanalizacione cijevi iz objekta škole priključene su na gradski odvod, a septička jama ispred samog ulaza u školu, napravljena prije rata, sada će biti eliminisana. Dugi niz godina borimo se i sa problemom zadržavanja podzemnih voda i vode iz oluka koje se slijevaju sa gornje strane školskog dvorišta, zadržavaju se i prave baru oko samog objekta. Ovim projektom predviđeno je da se sve otpadne vode ucijeve u kanalizacionu mrežu i time se riješi ogroman problem zadržavanja vode ispod temelja i oko samo objekta", rekao je direktor Šehić.

Ahmed Tarabar iz firme "FLEX INVEST" d.o.o. Sarajevo kazao je da su u toku pripremni radovi u vidu izrade neophodnih pratećih elaborata, te snimanje geodetske situacije i nastavio: "Sredinom ovog mjeseca počeli su radovi na iskopima, tačnije skidanju asfaltnih zastora, pripreme gradilišta i ulaza u gradilište. Sada radimo iskop na nivo koji je projektovan. Nakon toga uslijedit će ispitivanje podloge, nasipanje projektovanog materijala, potom će se postaviti elektroinstalacije i odvodnja, a to se sve dešava u sklopu zemljanih radova. Nakon toga je planirano postavljanje ivičnjaka i asfalta i cijeli će projekat poprimiti završni oblik. Nakon asflatiranja slijedi ugradnja rekvizita i ograde oko sportskog terena te ugradnja podloge i hortikulturno uređenje. Završetak radova očekujemo krajem godine."

Predsjednik Savjeta MZ Podlugovi Muhamed Mešanović nije krio zadovoljstvo zbog, kako je kazao, rješavanja dugogodišnjeg problema nastavnika i učenika OŠ Podlugovi.

"Građani MZ Podlugovi, a naročito roditelji su presretni jer će njihova djeca uskoro dobiti dugo očekivanu plohu u dvorištu OŠ "Podlugovi". Djeca do sada nisu imala adekvatno igralište za igru i sportsku rekreaciju. Realizacijom ovog projekta napokon će se riješiti ovaj problem. Zamolio bih sve roditelje da imaju strpljenja dok radovi traju. Potrudit ćemo se da osiguramo i privremeni parking prostor za uposlenike škole i roditelje. Također u MZ Podlugovi nedavno je završena sanacija udranih rupa, postavljeno je 25 novih rasvjetnih tijela, a u završnoj su fazi i radovi na putnoj komunikaciji Polomska – Vratuša", rekao je Mešanović.

Paralelno sa radovima u dvorištu OŠ "Podlugovi" odvijaju se radovi i unutar školskog objekta.

"Krenuli smo sa radovima u junu, čim su učenici i učenice otišli na raspust. Zamijenili smo podne obloge u dvije učionice. Potom smo u potpunosti renovirali kabinet informatike. To je značilo zamijenu elektroinstalacija, postavljanje nove LED rasvjeta i internetske mreže, novih informatičkih stolova, zamijenjene su podne obloge i okrečeni zidovi. Sredstva za sanaciju podnih obloga osigurana su iz budžeta Općine Ilijaš i budžeta škole koje je osiguralo resorno kantonalno ministarstvo. Trenutno su u toku i radovi na renoviranju kabineta fizike i biologije sa pomoćnim prostorijama. Do kraja godine očekujemo i novu opremu za ova dva kabineta u vrijednosti od 100.000 KM, koje će finanirati Ministarstvo odgoja i obrazovanja KS. Pokrneuli smo također i projekat sanacije školske kuhinje", dodao je Šehić.

U područnim školama Lješevo i Ljubinići također se odvijaju radovi u punom jeku.

"U pitanju je utopljavanje objekata. U PŠ Ljubinići radovi se privode kraju, završena je fasda, okrečene su učionice i preostalo je samo grijanje. U PŠ Lješevo radovi kasne zbog probelma koje trenutno rješavaju nadzor i izvođač. Fasada je pred kraj, dio vanjske stolarije je zamijenjen, spušta se strop, kotlovnica se mijenja. Za narednu godinu imamo mnošto spremnih projekata koje planiramo kandidovati. Naša škola nema produženi boravak, pa ćemo probati riješti i taj problem. Započeli smo mnogo toga, a sve što se započne i završiti će se. Samo znam da naši učenici zaslužuju što bolje uslove za školovanje", zaključio je Šehić.

Izvođač radova na izgradnji višenamjenske sportske plohe, staze za trčanje i vanjskog uređenja JU OŠ "Podlugovi" je firma "FLEX INVEST" d.o.o. Sarajevo. Nadzor nad izvođenjem radova će vršiti Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba