Previous Next

Preporuke Zavoda za javno zdravstvo za stanovništvo tokom trajanje epizode "UPOZORENJE"

U cilju zaštite zdravlja tokom trajanja epizode "UPOZORENJE", Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo izdao je preporuke za stanovništvo Kantona Sarajevo.

Za izuzetno osjetljive kategorije stanovništva (osobe koje ne koriste pravilno i pravovremeno terapiju a hronični su plućni i/ili srčani bolesnici, osobe sklone težim alergijskim reakcijama), te osjetljive kategorije stanovništva (starija populacija, hronični stabilni blesnici, trudnice, mlađa djeca…), preporuke su da skrate boravak na otvorenom u gradskim urbanim zonama te na području Vogošće, Ilijaša i Ilidže, a posebno u jutarnjim i večernjim satima kad su koncentracije zagađujućih materija u zraku najviše. Radnicima koji duži period vremena borave na otvorenom preporučuje se nošenje maski za lice sa zaštitnim respiratornim filterima. Sportistima se preporučuje oprez prilikom treniranja na otvorenom. Za ostale kategorije stanovništva preporuke se odnose na skraćenje dugotrajnih i težih fizičkih opterećenja i rekreativnih aktivnosti. Ukoliko građani planiraju boraviti duži vremenski period vani u gradskoj zoni, preporučuje se nošenje maske za lice sa zaštitnim respiratornim filterima. Svakako se preporučuje i boravak na planinama u okruženju Grada.

U slučaju nagle promjene vremenskih prilika, usljed kojih može doći do povećanja/smanjenja koncentracija zagađujućih materija, preporuke građanima biće prilagođene posljednje izmjerenim koncentracijama zagađujućih materija i vremenskoj prognozi.


Stalna preporuka građanima je da putem sredstava informisanja prate zvanične informacije o izmjerenim koncentracijama zagađujućih materija u zraku i vremenskoj prognozi. Posljednje izmjerene vrijednosti polutanata prikazane su na internet stranici http://kvalitetzraka.ba/

Više informacija o mjerama samozaštite građani mogu naći u prilozima:

"Zdravstvene preporuke rizičnim grupama stanovništva kod povećanih koncentracija zagađujućih materija u zraku u Kantonu Sarajevo“.
http://www.zzjzks.ba/wp-content/uploads/2018/10/Preventivne-mjere-aerozagadjenje.pdf
http://www.zzjzks.ba/wp-content/uploads/2018/10/ZDRAVSTVENE-PREPORUKE-POVECANA-KONCENTRACIJA-ZAG.MATERIJA.pdf

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba