Previous Next

Uspješno završen projekat rekonstrukcije toplovodnih instalacija grijanja i kotlovnice u OŠ "Srednje"

Danas je u OŠ "Srednje" u prisustvu ministrice za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naide Hota-Mumunović, pomoćnice načelnika u Službi za društvene djelatnosti i poslove mjesnih zajednica Općine Ilijaš Sanje Zagorac-Jozić i direktorice škole Dženite Čehajić-Kulo zvanično pušten u rad, rekonstruisani sistem toplovodnih instalacija grijanja i kotlovnice.

Riječ je o projektu od velikog značaja za ovu školu, ali i lokalnu zajednicu. "Projekat rekonstrukcije toplovodnih instalacija grijanja i kotlovnice namjenjen je učenicima i zaposlenicima OŠ "Srednje" Ilijaš kao i lokalnom stanovništvu, jer je ovo jedini školski objekat na veoma rasprostranjenom školskom području. Učenici kao i lokalno stanovništvo školski objekat koriste za sportske, kulturne i zabavne aktivnosti, jer u okruženju nema drugih objekata od značaja za kulturna, sportska i druga dešavanja. Realizacijom ovog projekta dali smo doprinos u stvaranju uslova za učenje, rad i rekreaciju kao što je to i u drugim sredinama i školama. Očekivani rezultati projekta rekonstrukcije toplovodnih instalacija grijanja i kotlovnice u OŠ "Srednje" Ilijaš su višestruki kako za samu školu tako i za lokalnu zajednicu. Realizacijom ovog projekta riješili smo gorući problem naše škole i zajednice. Akivnostima iz ovog projekta unaprijedili smo uslove u pogledu energijske efikasnosti kao i uslova za siguran boravak, učenje i rad u školi“, kazala je direktorica Čehajić-Kulo

Pomoćnica načelnika u Službi za društvene djelatnosti i poslove mjesnih zajednica Općine Ilijaš, Sanja Zagorac-Jozić nije krila oduševljenje zbog uspješno privedenog kraju još jednog projekta u obrazovanju

„Nije u fokusu uopšte investiciona vrijednost koliko je u fokusu vrijednost problema koji smo mi riješili ovim projektom. To je problem koji je ovu školu opterećavao već nekoliko godina. Nakon provedenih mjera energetske efikasnosti ugradnje prozora i termofasade, ostao je taj primarni problem kotlovnice i instalacija koje su se nalazile ispod temelja škole koja je sagrađena davne 1981 godine. Ovim projektom instalacije su izmještene i vođene iznad temelja i moguće im je u svakom momentu pristupiti i otkloniti kvarove koji su opterećavali čitav sistem. U periodu dok su instalacije bile ispod temelja, voda se izlijevala, a nismo mogli identifikovati na kojoj poziciji se taj kvar nalazi. Rezultat ovog projekta je upornost menadžmenta ove škole. Prethodni menadžment je izradio projekat a sadašnji na čelu sa direktoricom Čehajić-Kulo aplicirao za sredstva kod Ministarstva i kod Općine. Danas, evo svjedočimo otklanjanju spomenutog problema, škola je topla, učenici imaju još bolje uslove za boravak i rad, kao i uposlenici škole. Uvijek smo sretni kada svjedočimo uspješnom završetku nekog projekta u obrazovanju na području općine Ilijaš“.

Ministrica Naida Hota-Muminović je naglasila da obrazovanje u svakom smislu mora ići u korak s vremenom.

„U proteklom periodu izdvojili smo puno sredstava za rekonstrukciju i investiciono ulaganje u naše vrtiće, osnovne i srednje škole. Napravili smo veliki skok u razvoju, ali to ništa ne bi bilo moguće da nema sposobnih direktorica i direktora škola i da nemamo dobru saradnju sa lokalnim zajednicama. Udružili smo zajedničke snage i napravili jedan ovakav projekat rekonstrukcije toplovoda u OŠ Srednje. Naše škole u 21. stoljeću moraju biti dobre, kvalitetne i konkurentne. To su mjesta gdje djeca vrlo rado dolaze i gdje moraju imati lijep ambijent, te nastavnike i stručne saradnike koji će voditi računa o njihovoj ukupnoj dobrobiti.Zanovili smo dotrajale instalacije i sada imamo dobar sistem grijanja u OŠ Srednje. Ranije smo završili projekte iz oblasti energetske efikasnosti, zamjena stolarije i utopljavanje zgrade. To naravno posljedično štedi energiju, doprinosi održivom razvoju i čuva okoliš.Nikada nije kraj i još puno toga zajedno moramo uraditi, jer je potrebno proći fazu urbane regeneracije ambijenta u kojem živimo. Ne možemo imati ambijent koji je ostao u prošlom stoljeću, a učenik podučavati za ovo i naredno stoljeće. Jer ova djeca će biti sudionici procesa koji će nas uvesti u novo stoljeće“.

Prema prikazu i realizaciji navedenih projektnih aktivnosti ukupna vrijednost projekta iznosi 94.957 KM. U postupku realizacije ovog projekta u OŠ "Srednje" Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo izdvojilo je sredstva u iznosu od 75.000 KM, a Općina Ilijaš sredstva u iznosu od 19.986 KM.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba