Previous Next

Održana radionica „Uloga općinskih vijeća u planiranju budžeta i razvojnom planiranju“

    U okviru Projekta opštinskog okolišnog upravljanja (MEG2), u sali Općinskog vijeća Ilijaš održana je radionica na temu „Uloga općinskih vijeća u planiranju budžeta i razvojnom planiranju“ . Radionici je prisustvovala i Alma Mešić – predsjedavajuća OV Ilijaš, Merima Osmanović- koordinator MEG projekta za Općinu Ilijaš kao i uposlenici općine . Radionicu je održao  Jasmin Halebić, konsultant na projektu MEG.

Cilj radionice je osigurati unapređenje rada Općinskog vijeća Ilijaš u procesu planiranja budžeta i razvojnog planiranja, te izradi dokumentacije u toj oblasti.

    „Tema današnje edukacije bila je izrada budžeta i dokumenata za razvojno planiranje. Budžet je najvažniji dokument koji JLS donosi u toku jedne godine. U budžetima JLS se nalaze sredstva kojima se finansiraju javne usluge prema građanima. Da bi se budžet mogao pripremiti na jedan kvalitetan način treba da postoji dokument koji je vodilja za planiranje budžeta. Dokument koji utvrđuje okvire i pravce kako će se budžet planirati, zove se Strategija razvoja svake jedinice lokalne samouprave. Općina Ilijaš  ima usvojenu Strategiju razvoja za  period 2021-2027. godina

    Na taj način je općina Ilijaš iskazala šta su strateška opredjeljenja, najvažniji projekti koje općina u narednih 6-7 godina želi da implementira i koja su indikativna finansijska sredstva potrebna da bi se ti razvojni projekti implementirali. Strategija razvoja je jedan širok dokument i u njemu smjernice za razvoj, pored Općine i Općinskog budžeta, nalaze se i druge zaiteresovane strane kao što su asocijacija poslodavaca, privatna ili javna preduzeća. Dakle razvoj u jednoj jedinici lokalne samouprave je uvijek multidimenzionalan proces. Njega provode i oni koji se finansiraju putem budžeta ali i drugi građani i organizacije koje postoje u jedinici lokalne samouprave. Ovim organizacijama treba dodati i organizacije civilnog društva koje su bitna komponenta koja funkcioniše u svakoj jedinici lokalne samouprave“.

Druga faza MEG projekta (MEG II, 2021-2025. godine) koju finansiraju Vlada Švicarske, Švedska i Vlada Republike Češke, za opšti cilj ima doprinos daljnjoj demokratizaciji lokalne uprave u Bosni i Hercegovini kao i uvođenju efikasnijih i efektivnijih javnih usluga za građane i građanke.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba