Previous Next

Obilježena šesta godišnjica “Sjećanja na šehide MZ Dragoradi i III bataljona 126. brdske brigade Ilijaš”

Protekli vikend upriličeno je obilježavanje godišnjice “Sjećanje na šehide MZ Dragoradi i III bataljona 126. brdske brigade Ilijaš” u organizaciji Općine Ilijaš i MZ Dragoradi na lokalitetu spomen obilježja šehidima na Durića raskršću, gdje je uklesano ime 61 šehida ovog područja.

Nakon intoniranja himne Bosne i Hercegovine i odavanja počasti, Ya sin je proučio Miralem ef. Sarajlić, potom se prisutnima obratio predsjednik Organizacionog odbora obilježavanja Nijaz Medić koji je podsjetio na nemjerljiv doprinos šehida i III bataljona 126. brdske brigade u odbrani Bosne i Hercegovine.

- Šehidi MZ Dragoradi, njih 61 dali su svoje živote u najodabranijim jedinicama. Treći bataljon imao je značajnu ulogu u odbrani naše domovine, na olovskom ratištu, Crnoriječkom ratištu, Nabožiću, odlazak dobrovoljaca u Misoču, Gradačac, Krajinu. Svu zonu odgovornosti olovskog ratišta smo prošli, kroz bataljon komandanta Bole, plato Kruševa. U Solunu su ukopana 34 šehida, ostali u Brezi i drugim mezarjima, na ovom spomeniku je 61 ime naših šehida koji su dali živote u jedinicama 126. Ilijaške brigade, Prve slavne, Druge viteške Safeta Zajke, 11. slavne Envera Šehovića i Jedinice za specijalne namjene Dragana Vikića, podsjetio je Medić i zahvalio svima na podršci i dolasku na ovaj događaj.

Nazif Carina, pripadnik diverzantskog voda III bataljona 126. Brdske brgade Ilijaš pročitao je svoj literarni rad o herojstvu boraca, slobodi, ljubavi prema domovini i važnosti pamćenja.

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović kazao je, u obraćanju u Dragoradima, da danas svi prisutni imaju priliku da zajednički svjedoče njegovanju kulture sjećanja.

- Rado se odazivam svake godine ovdje, lani smo uradili i ogradu oko spomen obilježja i ovo je jedno od najdostojanstvenijih obilježja gdje se sjećamo, na ovom mjestu gdje gotovo da nema kuće nije dala šehida, borca, branitelja. Ne mogu da ne budem ličan i ne spomenem svog saborca Muamera Šabića, saborca, specijalca, koji je poginuo dok je branio prag, domovinu, grad, prijatelje. Zemlja pomiješana sa vodom je blato, a zemlja pomiješana sa krvlju naših šehida je domovina, to treba da pamte mlade generacije. Mi se sjećamo heroja, a agresori neka se sjećaju ratnih zločinaca i hvala vam što održavate kulturu sjećanja na heroje Dragorada, poručio je Osmanović.

Za sve branitelje – šehide Dragorada izgrađeno je ovo spomen-obilježje kao trajna uspomena na sve njih, dok je svima nama preživjelima svakodnevni podsjetnik na njihov nemjerljiv doprinos u odbrani Bosne i Hercegovine.

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić naglasio je da su općina Ilijaš i njeni borci dali puno u odbrani Bosne i Hercegovine.

- Puno je onoga što obilježavamo ovih mjeseci i što se dogodilo na našim prostorima, na jedan od najtežih načina dali smo doprinos odbrani domovine, mi smo bili prognani sa ovih prostora, ali smo kao izbjeglice se organizirali, osnovali svoju 126. brdsku brigadu i učestvovali na ratištima diljem BiH, kao i ovaj Treći bataljon. Danas na ovom spomen obilježju, zahvaljući Organizacionom odboru a posebno jednom od aktivista Nijazu Mediću, imamo priliku da se sjećamo ovih šehida, njihovog herojstva i da im odamo počast. Pokušali smo poslije rata uz velike napore obezbjediti uslove za povratak, za egzistenciju i potrebnu infrastrukturu i čini mi se da smo u tome uspjeli, ali na tome ne smijemo stati kako bi i ova MZ koja je rubna u općini Ilijaš imala sve uslove kao i druge. Obaveza je svih nas i lokalnih i kantonalnih nivoa vlasti da u praksu provedemo ono što govorimo i da i dalje budemo uz naše građane, naglasio je Fazlić.

Prigodan recital izveli su učenici Osnovne škole “Srednje”, a program je završen nakon što su prisutne delegacije položile cvijeće.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba