Previous Next

Memorijalni centar u Srebrenici obilježio 20. godišnjicu postojanja: Općina Ilijaš partner ove najznačajnije institucije

U bivšoj proizvodnoj hali fabrike akumulatora danas je obilježena 20. godišnjice od zvaničnog otvaranja Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari, spomen obilježja i mezarja za žrtve genocida iz 1995. godine. Općina Ilijaš bila je partner u radu ove institucije te iz Budžeta u proteklom periodu izdvojila značajna sredstva, što je plan i za predstojeći period. U ime Općine Ilijaš, programu je prisustvovala Alma Mešić, predsjedavajuća Općinskog vijeća Ilijaš

Almasa Salihović, glasnogovornica Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari kazala je za Radio Ilijaš da je finansijska podrška Općine Ilijaš vrlo značajna te se zahvalila načelniku Fazliću i Općinskom vijeću Ilijaš.

“Dvadeset godina je iza nas. Dvije decenije nije malo vremena pogotovo za jedinu instituciju u državi koja se bavi sjećanjem na žrtve genocida u Srebrenici i čija je misija očuvati istinu o genocidu. Počeci su bili teški. Bez naših majki, udruženja žena koje su bile toliko uporne, mi vjerovatno danas ne bismo stajali ovdje u prosotru koji zovemo Memorijalni centar Srebrenica u Potočarima. Dugujemo im zahvalnost na počecima i temeljima koje su one udarile za nas i čijih uputa da se držimo. One su ovu instituciju ostavile u amanet nama koji danas ovdje radimo a mi ćemo ako Bog da, ostaviti generacijama koje će doći iza nas. Memorijalni centar nije institucija koja će raditi nekoliko godina ili decenija i prestati. Ovo mjesto će ostati ako Bog da, u trajni amanet ljudima i generacijama u Bosni i Hercegovini bez obzira na one koji negiraju genocid u Srebrenici. Postojimo zbog onih koji nemaju priliku da nauče sve činjenice o genocidu u Srebrenicu, za ljude koji dolaze iz cijelog svijeta. Tu smo zbog učenja, edukacije a najviše da se žrtve genocida nikada ne zaborave“, kazala je Almasa.

U protkelom periodu realizovani su i mnogobrojni infrastrukturni projekti, neki se realizuju a neki su u planu.

„Obnovili smo Memorijalni centar, ostalo se još neke sitne stvari. Cilj nam je da sačuvamo ovaj kompleks. Nije nam cilj da ostanu ruine koje će ljudi da posjećuju i da to izaziva samo sažaljenje. Ovo je jaka institucija sa jakim ljudima, jakim vodstvom na čelu sa dr. Emirom Suljagićem. Najveća aspiracija je da djeca u školama izučavaju genocid. Imamo partnerstvo sa međunarodnim institucijama. Moram iskazati zahvalnost i Općini Ilijaš na podršci u radu i mi to svakako cijenimo. Takve vrste podrške nam zaista znače da dovedemo mlade ljude ovdje koji će istraživati. Nadamo se da će saradnja biti nastavljena i u budućem periodu“, kazala je Salihović.

Na obilježavanju 20. godišnjice od zvaničnog otvaranja Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari, obratile su se mnogbrojne domaće i svjetske ličnosti koje su poslale snažne poruke, da se nikada ne smije zaboraviti genocid i žrtve te da je ova institucija od izuzetne važnosti za pisanje historije Bošnjačkog naroda.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba