Volonterske potvrde za učenike OŠ ”Hašim Spahić” i ”Stari Ilijaš”

volonterinaslovna3Danas su u sali općine Ilijaš dodjeljene potvrde učesnicima u projektu ”Volontiranje je cool 2016” iz Osnovne škole ”Hašim Spahić i Osnovne škole ”Stari Ilijaš”. U okviru projekta ”Volontiranje je cool” učenici od V – IX razreda obavljali su volonterske aktivnosti kao što je: pomoć svojim školskim drugarima u učenju, osobama sa posebnim potrebama, organizovanje ekoloških ili drugih akcija koje podstiču podizanje svijesti o važnosti rješavanja problema lokalne zajednice. Amra Mizdrak, koordinator projekta ”Volontiranje je cool”, istakla je kako je volontiranje veoma bitno, te kako će ovi učenici imati veliku korist prilikom upisa u srednju školu, a kasnije i fakultet.

”Učenici su volontirali posljednjih osam mjeseci, a ukupno je 18 općina koje su uključene u ovaj projekat. Sa područja općine Ilijaš, učešće su uzele dvije škole, Osnovna škola ”Hašim Spahić” i Osnovna škola ”Stari Ilijaš”. Ovo su učenici koji su volontirali preko 50.000 volonterskih sati, a kada bi se to pretvorilo u novac oni bi u svoju lokalnu zajednicu doprinijeli preko 250.000 KM volonterskog rada. Ove knjižice koje će dobiti, donijet će im dodatno bodovanje prilikom upisa u srednju školu, a poslije i na fakultet. Volonteri imaju veliku korist zato što će dobiti određen broj bodova na rang listama. Projekat ”Volontiranje je cool” implementira se od 2011. godine, a cilj je da volonteri/učenici doprinose u razvoju lokalne zajednice i svom društvu,” ističe Amra Mizdrak, koordinator projekta ”Volontiranje je cool”.volskole2

Organizator projekta, Centar za razvoj omladinskog aktivizma uručio je zahvalnicu načelniku Općine Ilijaš, Akifu Fazliću za pomoć pri realizaciji ovog projekta. Obraćajući se učenicima, općinski načelnik naglasio je važnost volontiranja za lokalnu zajednicu i čestitao učenicima koji su učestvovali u projektu ”Volontiranje je cool”.

 

”Zadovoljstvo mi je da mogu ove trenutke da podijelim sa učenicima, našim volonterima. Ovom prilikom čestitam svima koji su učestvovali u ovom projektu, organizatorima, školama i učenicima koji su dobili priliku da dobiju potvrde za svoj rad. Volontiranje jeste izazov za sve nas, ponekad i zaboravimo na tu drugu stranu koja je usmjerena na zajednicu, a ne na nas lično. Kada radimo za zajednicu, onda radimo za sve nas. Upućujem čestitke i obećanje Općine da ćemo uvijek biti na pomoći u smislu realizacije ovakvih projekata. Učenicima želim da nastave dobro vladanje i dobar odgoj, a ovaj projekat svakako doprinosi tome”, naglasio je općinski načelnik Akif Fazlić.

Emina Bešlija, učenica Osnovne škole ”Hašim Spahić” nije krila zadovoljstvo ovom potvrdom za svoj doprinos ovom projektu, te istakla kako će se nastaviti baviti volonterskim radom.

”Za mene je ova potvrda nešto posebno, nešto što mi se desilo u životu a što nekim drugim učenicima nije. Ponosna sam na sebe, što sam dobila danas ovu potvrdu i svakako ću i dalje nastaviti volontirati”, kazala je Emina Bešlija, učenica Osnovne škole ”Hašim Spahić”.

Ponosna na sebe i svoje drugare iz škole bila je učenica Osnovne škole ”Stari Ilijaš” Emina Pušina, te je kazala kako joj je veoma bitno ovo prizanje.

”Ovo prizanje mi mnogo znači, jer sam bila jedna od izabranih učenika u ovom projektu.  Veoma sam ponosna na sebe i na sve moje drugare, dobro je što na ovaj način razvijamo svoju svijest. Definitivno ću nastaviti da se bavim volontiranjem i u budućnosti’‘, rekla je Emina Pušina, učenica Osnovne škole ”Stari Ilijaš”.

Potvrde o učešću u projektu ”Volontiranje je cool” dobilo je 20 učenika iz Osnovne škole ”Hašim Spahić” i  21 učenik iz Osnovne škole ”Stari Ilijaš”. Elma Aždahić-Čutura, nastavnica bosanskog jezika bila je koordinatorica ovog projekta u OŠ ”Hašim Spahić”, dok su u OŠ ”Stari Ilijaš” tu ulogu uzele profesorica bosanskog jezika Mirela Kozić, nastavica fizike Jasmina Dizdarević, pedagog Enisa Džakmić i profesorica razredne nastave Adisa Matoruga. Cilj projekta je ostvarenje inkluzivnog društva kroz povećanje uključenosti učenika u volonterskim i humanim akcijama, te pružanje prilike mladima da u radnoj sredini steknu nova iskustva koja će biti od praktičnog značaja u njihovoj profesionalnoj budućnosti.

Radio Ilijaš/Adela Salihović

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba