Sve popularniji DL studij

U programu Radio Ilijaša promovisan je sistem učenja na daljinu -Distance Learning studij koji  provodi Ekonomski fakultet u Sarajevu pri tome koristeći kombinovani model klasične edukacije u učionici i distance learning edukacije putem Interneta. U junu počinju novi upisni rokovi. Studij mogu upisati osobe sa završenom srednjom školom, koje žele da nastave obrazovanje upisom na fakultet i kojima odgovara fleksibilan način studiranja. Distance learning, kao novi vid učenja, pruža studentima koji nemaju vremena da prate svakodnevna predavanja, da savladaju gradivo i nudi im mogućnost učenja u vremenu kada njima najviše odgovara. Ovaj oblik obrazovnog procesa se, u posljednjih dvadesetak godina zahvaljujući prije svega brzom razvoju informacionih tehnologija, računara i računarskih mreža, pridružio, ili je skoro u potpunosti zamijenio ranije poznate metode obrazovanja. Ogroman značaj u ekspanziji ovog oblika obrazovanja ima Internet, kao globalna računarska mreža koja je riješila kako pitanje brzog i relativno jeftinog povezivanja veoma udaljenih učesnika, tako i prevazilaženje tehničkih, jezičkih i drugih barijera u obrazovnom procesu. Sve veći broj studenata u svijetu značajan dio svojih studija obavlja kod kuće, koristeći sadržaje s Interneta koji su upravo za njih pripremljeni i oblikovani tako da ih vode kroz proces učenja i savladavanja nastavnog gradiva. Na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu je prije 6 godina počeo ovakav vid učenja, gdje su student preko courseware –a dobijali dodatne materijale od strane profesora, pored toga služio je profesorima i drugim studentima za dobijanje dodatnih objašnjenja, razmjenu informacija i rad na zajedničkim zadacima. Prednosti

 

-         Nastavni plan i program zasnovan na odredbama Bolonjske deklaracije

-         Fleksibilnost

-         Mogućnost trenutne primjene naučenog na poslu i korištenje izvora informacija

-         Učenje sa bilo kojeg mjesta i u bilo koje vrijeme (pristup nastavi s posla, od kuće ili iz hotela na službenom putu, u skladu sa svojim potrebama i stilom života)

-         Privatnost studenta (student vidi samo svoje ocjene i komentare upućene od strane nastavnika)

-         Korištenje i praktična upotreba savremenih informaciono-komunikacionih tehnologija

-         Povezivanje i upoznavanje sa studentima iz drugih gradova i regiona

-         Zvanje Bachelor-a po završenom trogodišnjem studiju

 

Scenario odvijanja nastave

 

Svaki semestar traje 15 sedmica nastave. Klasična nastava za DL studente odvija se u učionici (in class) u 1., 5., 8., 12. i 15. sedmici nastave, a u toku ostalih sedmica u semestru, student prati nastavu putem interneta (online) i to u vidu audio prezentacija i dodatnih materijala. Student također ima obavezu da aktivno učestvuje u nastavi tokom DL sedmica u vidu izrade domaćih zadataka, kvizova, i drugih obaveza u zavisnosti od silabusa predmeta (više na: www.efsa.unsa.ba/dl).

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba