Obilježena svetkovina Svi sveti

SviSvetiVjernici katoličke vjeroispovijesti  danas obilježavaju praznik Svih svetih, a sutra, 2. novembra Dušni dan. Tradicionalno, tog se dana posjećuju posljednja počivališta članova porodice i najmilijih, uređuju njihovi grobovi, nosi cvijeće i pale svijeće. Delegacija Općine Ilijaš na čelu sa načelnikom Akifom Fazlićem, predsjednica organizacije porodica šehida i poginulih boraca općine Ilijaš Fikreta Hodžić, te predstavnici boračkih organizacija povodom ovog praznika posjetili su groblje Desava u Ljubini gdje je sahranjen Velimir Vidaković, pripadnik A RBiH koji je svoj život dao za domovinu.

„Jako je značajno da posjećujemo ova mjesta. Na groblju Desava sahranjen je pripadnik A RBiH, Velimir Vidaković, mladić koji je svoj život dao za državu BiH, mladić koji se hrabro borio za što je i dobio odlikovanje „Zlatni ljiljan“. Zaista je naša obaveza i odgovornost da posjećujemo ovo mjesto, njegove roditelje koji su još živi, da gajimo uspomene. Ono što me najviše impresionira na nadgrobnom spomeniku Velimira Vidakovića jeste to da piše „život dao za domovinu BiH“. Dao je nešto najviše što jedan čovjek može dati za svoju državu. Kao zajednica, moramo čuvati uspomene na takve ljude“ kazao je načelnik Fazlić.

Nakon polaganja cvijeća na grobu Vidakovića, prisutni su se uputili prema groblju u Brezi. Na ovom groblju sahranjeni su poginuli borci hrvatske nacionalnosti Armije BiH u proteklom ratu, Ilić Mijo, Martinović Drago i Lajner Josip.Pokazali su svoj patriotizam i dali najveću žrtvu kada je to bilo najpotrebnije. Na groblju u Brezi, u 11:00 sati služena je misa za poginule u ratu. Dan kasnije, 2. novembra, obilježava se Spomen svih vjernih mrtvih ili Dušni dan.

Izvor: www.radioilijas.ba

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba