Hitna pomoć od sada u Ilijašu 24 sata

hitna8Građani općina Ilijaš, Vogošća i Hadžići od danas će imati 24-satnu hitnu medicinsku pomoć jer su otvorena tri novoopremljena punkta koji će omogućiti reagovanje u okviru standarda tzv „zlatnog sata“ i poboljšati sigurnost življenja na ovom području.

Prema riječima direktorice Hitne pomoći Sarajevo Sene Softić-Taljanović otvaranje ovog punkta posebno znači građanima Ilijaša koji su bili diskriminisani.

- Na području Ilijaša imamo najveći broj intervencija. Zbog otvaranja brze ceste i većeg prometa na staroj cesti vrlo često imamo saobraćajne nesreće. U protekla dva dana imali smo sedam povrijeđenih u nesrećama koje su se desile na području Ilijaša. U hitnim slučajevima vrijeme je i najveći prijatelj i najveći neprijatelj s kojim se hrabro osoblje Hitne pomoći suočava i brži dolazak na lice mjesta i sama reakcija su često pitanje života i smrti . Bit će ispravljena jedna nepravda prema građanima ovih općina, osnovno pravo je pravo na zdravlje, a u osnovnom paketu je hitna medicinska pomoć i imat će uslugu kao i oni stanovnici u općinama Centar, Novi Grad ili Stari Grad. U hitnoj pomoći rade doktori specijalisti urgentne medicine i opće medicine. Punktovi su opremljeni isto kao i oni u centru Sarajeva, kazala je Softić-Taljanović.hitna9

Objasnila je i da na 20 000 stanovnika dolazi jedan tim hitne medicinske pomoći, pa prema tome ne postoje uslovi otvaranja punkta hitne pomoći u Srednjem.

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić napomenuo je da se i građani, Općinsko vijeće i nadležna služba godinama bore i iniciraju da i Ilijaš ima 24-satnu hitnu medicinsku pomoć.

 

- S obzirom na specifičnosti općine Ilijaš i teritorij veoma je važno da se svih 24 sata može brzo reagirati i pružiti hitna pomoć svima kojima je potrebna, naglasio je načelnik Fazlić zahvalivši JU Hitna pomoć Kantona Sarajevo, Zavodu zdravstvenog osiguranja, Ministarstvu zdravstva, Vladi KS, JU Dom zdravlja i svima koji su doprinijeli realizaciji ovog projekta. hitna5

Direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo Kenan Crnkić naglasio je da ovaj problem postoji već 20 godina. Posljednji punkt Hitne pomoći otvoren je 2006. godine na Ilidži. Ove je godine Fond ZZO KS uspio obezbijediti 700 000 KM za otvorenje sva tri nova punkta.

- Iako je planiran jedan, uspjeli smo ove godine otvoriti sva tri punkta hitne pomoći. Ponosni smo na jedan u nizu kvalitetnih projekata jer je riječ o spašavanju ljudskih života i konkretnoj potrebi građana. U jednoj sinergiji i zajedničkom djelovanju i Vlade, Hitne pomoći, Ministarstva zdravstva, Općine Ilijaš provelo se sve što je trebalo i od današnjeg dana punkt je u punoj funkciji i u službi stanovnicima, kazao je Crnkić.

Ministar zdravstva KS Eldan Lokmić naglasio je važnost 24-satnog rada hitne pomoći, te da se ovi punktovi ne trebaju pretvoriti u noćne domove zdravlja.

-Hitna medicinska pomoć treba da primi samo hitna medicinska stanja, a građani ne treba da traže ovdje pomoć zbog nekih neurgentnih medicinskih problema jer će oduzeti vrijeme nekome kome treba spasiti život. Treba pružiti pomoć učesnicima saobraćajnih nesreća, onima sa zastojem srca, moždanim udarom, trovanjima i slično, a ne da u Hitnu dolaze po običnu uslugu jer nemaju zdravstveno osiguranje, rekao je Lokmić.

Otvaranje 24-satnog punkta omogućit će bolju zdravstvenu uslugu, pružiti blagovremenu i adekvatnu medicinsku pomoć i na taj način doprinijeti spašavanju života.foto5 012

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba