Stanovništvo

   Općinu Ilijaš čini 85 naseljenih mjesta koja su po teritorijalnom principu organizirana u 14 mjesnih zajednica (MZ). Prema popisu stanovništva iz 1991. godine, općina je imala 25.184 stanovnika, od čega 11.325 (45%) Srba, 10.585 (42%) Bošnjaka, 1.736 (7%) Hrvata i 1.483 (6%) Ostalih. Površina općine je smanjena uspostavom međuentitetske linije razgraničenja, a za vrijeme i nakon rata došlo je do značajnih demografskih promjena, pa je ukupni broj stanovnika općine smanjen za oko 34% u odnosu na posljednji popis stanovništva.U općini trenutno ima oko 5.170 domaćinstava, dok ih je 1991. godine bilo 7.327.

   U općini je trenutno nastanjeno 16.529 stanovnika, a prosječan broj članova domaćinstva je 3,1. Ratom uzrokovana migracija stanovništva je rezultirala i promjenom etničke strukture stanovništva, a od ukupnog broja stanovnika, 14.235 je Bošnjaka, 1.669 Srba, 582 Hrvata i 43 Ostalih.

    Nakon reintegracije općine 1996. godine, stambeni fond je bio gotovo u potpunosti uništen, a većina povratnika je imala status interno raseljenih osoba. Danas u općini živi oko 1.400 stanovnika sa priznatim statusom raseljenih osoba (ili oko 8% stanovnika općine). Među raseljenima koji su se odlučili za ostanak u Ilijašu, najveći broj je osoba iz istočne Bosne, odnosno općina Srebrenica, Bratunac, Bijeljina, Zvornik, Višegrad, Vlasenica, Rogatica i Sokolac (prema procjenama općinskih službi oko 20% od ukupnog broja stanovnika). Bolja socioekonomska situacija, relativno niska cijena nekretnina u općini Ilijaš, pripadanje Kantonu Sarajevo, gdje je problematika socijalne zaštite bolje riješena u odnosu na druge dijelove BiH, kao i nedovoljan broj donacija za obnovu porušenih objekata, popravku infrasturkture i projekte održivog povratka stanovništva na područje istočne Bosne, neki su od opredjeljujućih faktora za ostanak raseljenih lica na području općine Ilijaš.

    Ako poredimo situaciju od 1991. i 2005. godine, možemo zaključiti da su se desile značajne promjene u odnosu urbanog i ruralnog stanovništva, obzirom da je udio ruralnog stanovništva u ukupnom stanovništvu sa 73% iz 1991. godine smanjen na 42% u 2005. godini. Prema procjenama općinskih službi, približno 85% stanovništva općine je nastanjeno na svega 25% općinske teritorije.

    Sa gustinom naseljenosti od 53 stanovnika/km, općina Ilijaš je poslije Trnova općina sa najmanjom gustinom naseljenosti u Kantonu Sarajevo. Ilijaš je među manje naseljenim općinama i u FBiH zauzimajući po gustini naseljenosti 28 mjesto od ukupno 90 mjesta, gdje višerangirane općine i kantoni imaju veću gustinu naseljenosti.

    Starosnu strukturu stanovništva karakterizira značajan procenat radno sposobnog stanovništva, što privredi općine osigurava dovoljno raspoložive radne snage. Udio stanovništva do 14 godina starosti iznosi 21%, što je ispod granice koja definira reproduktivnu sposobnost stanovništva.

    U periodu od 2001. do 2004. godine prosječan prirodni priraštaj stanovništva na području općine iznosio je 4,59 stanovnika na 1.000 stanovnika, što je više od prosjeka FBiH.

    Uzimajući u obzir ovakvu prosječnu stopu riraštaja, ne uključujući potencijalno povećanje broja stanovnika uslijed migracija i eventualnog značajnijeg povratka stanovništva, ukupno stanovništvo do 2010. godine (period obuhvaćen ovom strategijom) bi se trebalo povećati za oko 400 stanovnika. Na osnovu toga se može zaključiti da bi porast broja stanovnika mogao dovesti do određenog pritiska na postojeću infrastrukturu na području općine (prije svega školsku i zdravstvenu).

    Općinu Ilijaš čini 85 naseljenih mjesta koja su po teritorijalnom principu organizirana u 14 mjesnih zajednica. Prema popisu stanovnika iz 1991 godine, općina je imala 25184 stanovnika od čega 11325 (45%) Srba, 10585 (42%) Bošnjaka, 1736 (7%) Hrvata.

    Površina općine je smanjena uspostavom međuentitetske linije razgraničenja, a za vrijeme i nakon rata došlo je do značajnih demografski promjena, pa je ukupni broj stanovnika općine smanjen za oko 34% u odnosu na posljedni popis stanovništva.

 
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Izrada Strategije
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 altalt

 
 Odluka o novčanim podsticajima u poljoprivrednoj proizvodnji na području općine Ilijaš za 2021. godinu
 
 
   
 

alt


alt


alt

alt

Javni poziv

Obavještavaju se građani i pravna lica da su na području Općine Ilijaš za katastarske općine Medojevići i Dragoradi pokrenute aktivnosti na pripremi podataka i izradi dokumentacije za sistemsku zamjenu /uspostavu zemljišne knjige po podacima novog katastarskog premjera.

 Pozivaju se sva fizička i pravna lica sa područja predmetnih katastarskih općina da ovlaštenom izvođaču omoguće pristup i dostave dokumentaciju potrebnu za ažuriranje evidencija o nekretninama u katastru i zemljišnoj knjizi, te na taj način registruju svoje nekretnine i upišu prva na nekretninama bez dodatnih troškova i plaćanja sudskih taksi.

 

 
alt
 
 
 
 
alt
 
 Z A K LJ U Č A K"
 
 
   
Nacrt Odluke o provođenju Regulacionog plana "Apartmansko naselje -Doci"
 
 
 
 
 Nacrt Regulacionog plana "Apartmansko naselje -Doci"
 
 

 
 Odluka o pristupanju izradi Regulaiconog plana "Apartmansko naselje Mrakovo II"
 
 
   
Izvod iz prostornog plana Kantona Sarajevo za period 2003-2023 za Lokalitet Regulacionog plana "Mrakovo II"
 
 

 
ZAKLJUČAK
 
 
ODLUKA O USVAJANJU IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI I" ZA LOKALITET "1" i "2"
 
 
 ODLUKA O PROVOĐENJU IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI I" ZA LOKALITET "1" i "2"
 
 
IZMJENE I DOPUNE REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI I" ZA LOKALITET "1" i "2"
 
 
URBANISTIČKO RJRŠENJE
 

 
ZAKLJUČAK
 
 
ODLUKA O USVAJANJU IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI II" ZA LOKALITET "1a"
 
 
 ODLUKA O PROVOĐENJU IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI II" ZA LOKALITET "1a"
 
 
IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA '' PODLUGOVI II '' – ZA LOKALITET ''1a''
 
 
URBANISTIČKO RJRŠENJE
 

 


 
Covid 19 - Brošura

 PRODUŽEN ROK ZA PRIJAVU

 
 PRODUŽEN ROK ZA PRIJAVU
 

PRIJAVA KORUPCIJE
 
 
Prijavu korupcije i druge nepravilnosti možete prijaviti na e-mail: 
 
ZAKLJUČAK
 
 
ZAKLJUČAK
 
 
 ODLUKA O USVAJANJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIČKA STANICA" ''
 
 
ODLUKA O PROVOĐENJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"
 
 
REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA" (skraćeni tekst)
 

REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"- URBANISTIČKO RJEŠENJE
 

 
ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE/SUFINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU-APLIKACIJE PROGRAMA IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

Program mjera i ušteda za ublažavanje posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusom (Covid 19)
 

 
 
JAVNO SAOPĆENJE investitorima koji posjeduju važeće lokacijske informacije, urbanističke saglasnosti i naknadne urbanističke saglasnosti
 

 
 
Izvještaj o radu općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2019.godinu
 

 
 
Operativni plan općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2020.godinu
 

 

 
 

Projekat LIFE - VIDEO

Projekat poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou – LIFE, koji provodi Međunarodna finansijska korporacija IFC, članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, putem UKaid-a

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš - 2021

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2021.godinu

Budžet općine ilijaš 2020
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1094
mod_vvisit_counterJuče1338
mod_vvisit_counterOva sedmica3798
mod_vvisit_counterOvaj mjesec4908