Previous Next

U petak u Ilijašu predavanje o upotrebi tehnologija virtualne realnosti

Iz Fondacije Starobosanski grad Dubrovnik Ilijaš obavještavaju građane Ilijaša, Sarajeva i susjednih općina da će se 3. juna 2022.godine, s početkom u 18:30 sati u sali Biznis centra Ilijaš održati predavanje na temu: ”Upotreba VR tehnologija u dokumentovanju, prezentiranju i stručnom tretmanu materijalnog naslijeđa”.

Predavač je Mr. Zlatan Filipović, vanredni profesor na Koledžu za arhitekturu, umjetnost i dizajn na Američkom univerzitetu u Šarži

Ovo predavanje je kratki uvod o tehnologijama virtualne realnosti (VR) i njihove upotrebe u kreiranju digitalnih iskustava uz upotrebu ovih tehnologija za prezentaciju sadržaja kulturnog naslijeđa. Materijali u prezentaciji uključuju značajne internacionalne projekte akademskih i profesionalnih organizacija. Uz predavanje će biti predstavljen i izbor VR projekata koji će prisutnima omogućiti praktično iskustvo virtualne posjete lokacijama kulturne baštine iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bosne i Hercegovine uz korištenje dijapazona tehnologija od PC VR projekata do Oculus Rift/Quest standalone aplikacija.

U okviru ove prezentacije predstavit će se projekat Wadi Al Helo, producirana je za potrebe kreiranja nominacijske prijave na UNESCO World Heritage za potrebe i uz podršku Vlade Sharjah, Ujedinjeni Arapski Emirati. Publika ce imati priliku vidjeti projekat STEC.AR produciran za Fondaciju Mak Dizdar, uz podrsku IOM-a te projekti realizovani uz podršku akademskih grantova AUS-a i istraživačke aktivnosti Mr. Zlatana Filipovića, magistra elektronski integrisanih umjetnosti.

O predavaču:

Zlatan Filipović je vanredni profesor radi na američkom univerzitetu u Šarži (American University of Sharjah) na koledžu za Arhitekturu, Umjetnost i Dizajn (Colelge of Architecture, art and Design). Dodiplomski studij u domenu slikarstva završio je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, a Magisterij u domenu Elektronski integrisanih umjetnosti završio je na NYSCC Alfred Univerziteta u Sjedinjenim američkim državama (MFA Electronic Integrated Arts).

Izlagao je na mnogobrojnim samostalnim i grupnim izložbama od kojih je posebno vrijedno istaći učešće na Bijenalu savremene evropske umjetnosti Manifesta 4 u Frankfurt, Galeriji Almine Rech u Parizu, Siemens art Laboratoriji u Beču, Muzeju umjetnosti univerziteta New Mexico, Albuquerque, Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine, Maraya Art Centru u Sharjah Ujedinjeni arapski emirati, bijenalu savremene umjetnosti u Thessaloniki, Sharjah Art Muzeju (Opus 3 & 4).

Njegovi video radovi i VR projekti predstavljeni su na brojnim festivalima umjetnosti i akademskim konferencijama sa fokusom na muzeologiju i kulturnu baštinu.

Kao član ICOMOS-a nacionalnog komiteta BiH (Međunarnodni savjet za spomenike i Spomeničke cjeline) u protekle dvije godine aktivno radi na dokumentovanju i kreiranju 3D modela i kreiranje VR prezentacija kulturne baštine BiH.

Član je Upravnog odbora Fondacije STAROBOSANSKI GRAD DUBROVNIK – ILIJAŠ, i autor je više stručnih priloga koji tretiraju ilijaške nacionalne spomenike Dubrovnik i Kopošići VR tehnologijama.

 

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba