Previous Next

U Ilijašu održana Panel diskusija "Bosna i Bošnjaci danas"

Javna ustanova "Kulturno-sportski centar i Radio Ilijaš" uz pokroviteljstvo Općine Ilijaš organizirala je proteklog petka u kino sali Ilijaš Panel diskusiju "Bosna i Bošnjaci danas" povodom objavljivanja novog, dopunjenog izdanja knjige "Bošnjačka politika u XX stoljeću" autora prof. dr. Šaćira Filandre. Učesnici su bili prof. dr. Šaćir Filandra, mr. Admir Lisica i mr. Nermin Hodžić.

Knjiga "Bošnjačka politika u XX stoljeću", drugo, dopunjeno izdanje pojavljuje se s nepromijenjenim osnovnim tekstom uz dopunu završnim poglavljem "Izazovi bošnjačke politike u XXI stoljeću", gdje autor donosi svoje viđenje osnovnih pitanja i problema s kojima se bošnjačka politika susreće u aktuelnim i nadolazećim vremenima uz ponuđena rješenja.

Na početku je prisutne pozdravio i zahvalio se gostima izlagačima načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić kazavši da mu je veliko zadovoljstvo što u Ilijašu ima sve više promocija knjiga i razgovora o značajnim temama, potrebnim, pa i izazovnim poput teme o kojoj su razgovarali večerašnji panelisti.

Autor kroz knjigu donosi prikaz savremenog bošnjačkog političkog i nacionalnog razvoja, ističe osnovna pitanja svake dionice tog razvoja, portretira i ocjenjuje ključne oblikovatelje i nosice bošnjačke političke misli i djelatnosti, identificira i povijesno kontekstualizira bošnjačke političke stranke, kulturne i intelektualne grupacije koje su promicale političke interese vlastitog naroda, utvrđuje principe bošnjačke politike, njenu doktrinu i kontinuitet razvoja tokom cijelog stoljeća.

U nastavku diskusije direktor JU KSC i Radio Ilijaš mr. Nermin Hodžić postavio je pitanje samih početaka razvoja svijesti o nacionalnom identitetu kod Bošnjaka u XX stoljeću, koji su od male zajednice, osuđene na asimilaciju ili izgon, stvorili, uz velike žrtve kroz historiju, nezavisnu i suverenu domovinu, zavičaj, zemlju i državu. Govorio je i o opasnosti fragmentacije i atomizacije tog političkog tkiva u današnjem vremenu.

Mr. Admir Lisica izrazio je mišljenje da Bošnjacima u političkom smislu nikada nije bilo bolje kao danas, jer se o Bošnjacima govori i u Prištini, Beogradu, Zagrebu, Skoplju što je izuzetan napredak u odnosu na prije 100 godina kada su Bošnjaci bili zbunjeni u nacionalnom pogledu. Danas imaju svoju državu koja je, ipak garant, određene sigurnosti, a drugo je pitanje koliko imaju državotvorni osjećaj i opet upadaju u zamke i krize identiteta, a glavni izazov je opstanak nezavisne BiH i zadatak za političku elitu kako unaprijediti, sačuvati i ojačati državu BiH.

Politička svijest i politička praksa bošnjačkog naroda tokom proteklog stoljeća odvijala se u osnovi unutar tri važne društvene kategorije: kategorije kulture, nacije i države.

Prema autorovom mišljenju, bošnjački politički i nacionalni razvoj u XX stoljeću ima jasan, kontinuiran i pozitivan razvoj. Bošnjačka politika u ovom prikazu je govor o jednom afirmativnom, razvojnom i optimističnom narativu.

Dr. Filandra je kroz nekoliko dijelova svoga obraćanja govorio o značaju razumijevanja bošnjačke politike u XX stoljeću, kao i o važnosti trasiranja ispravnih principa za bošnjačku politiku budućnosti.
– Smatram da je važno da se konstatuje da se država najbolje brani izgradnjom, jer ako se svede samo na odbranu, to je znak krize. Kantonizacija svijesti u Bošnjačkoj politici je veliki problem, gdje su nam vidici suženi i uopšte ne vidimo cjelinu, tj. interes države Bosne i Hercegovine kao cjeline. Ne smatram da je jedinstvo mišljenja dobro i poželjno, ali politička fragmentacija koja je na sceni nije uopšte pluralizam mišljenja, već izraženi ego pojedinaca. Potrebna nam je medijacija i posredovanje u usaglašavanju stavova oko važnih pitanja za državu. I na koncu, moramo raditi na obnovi moralnih vrijednosti, jer temelj svih naših kriza jeste u stvari moralna kriza – poručio je prof. Filandra.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba