Previous Next

Konsultacije i nastavak dogovora kantonalnih i općinskih vlasti o donošenju Urbanističkog plana KS

Povodom analize provedene javne rasprave o Nacrtu urbanističkog plana Kantona Sarajevo, Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo i Zavod za planirajne razvoja KS danas su uprličili radno-konsultativni sastanak s načelnicima općina u KS i šefovima nadležnih općinskih službi.

"Imali smo potrebu vidjeti kakave su primjedbe došle kroz javnu rapravu od strane općinskih službi i svih građana KS. Mnogo je primjedbi stiglo i u Ministarstvo, a namjera nam je bila da ih razmotrimo i napravimo okvir buduće saradnje. Sortirat ćemo po prioritetima sve pristigle zahtjeve i primjedbe, a Zavod za planiranje razvoja će uskoro napraviti izvještaj o provedenoj javnoj raspravi, a u koji će biti uključeni svi akteri planiranja, posebno lokalne zajednice. Siguran sam da ćemo s lokalnim zajednicama napraviti kvalitetan Prijedlog urbanističnog plana", izjavio je resorni kantonalni ministar Bojan Bošnjak.

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić je podsjetio da je na javnoj raspravi na Nacrt urbanističkog plana, organizovanoj u ovoj lokalnoj zajednici, oko 150 učesnika iskazalo svoje mišljenje i viziju kada je u pitanju razvoj ove lokalne zajednice, među kojima su i strateške primjedbe.

"Bitno je da smo otvorili proceduralni prostor da radimo na ovom nacrtu, da radimo ubrzano i što prije dođemo do ovog dokumenta, te da ćemo tražiti ključna rješenja koja će se bazirati na struci i interesu lokalne zajednice. Naš je interes vidjeti Ilijaš kao jedan od centara u sarajevsko-zeničkom bazenu i gdje taj prostor treba, s aspekta urbanog razvoja, da doživi i svoje proširenje i veći impuls razvoja", izjavio je načelnik Fazlić.

Kroz javnu raspravu na Nacrt urbanističkog plana Zavodu za planiranje razvoja stiglo je oko 500 akata, a kako je pojasnio direktor Zavoda Faruk Muharemović, mogu se razvrstati na prijedloge i sugestije za više prostora za razvoj i gradnju i one koji se odnose na više parkovskih i zelenih površina. Istakao je kako je intencija naći najbolja rješenja za dobrobit cjelokupne zajednice, te zahvalio na aktivnom učešću lokalnih zajednica u cjelokupnom procesu donošenja ovog dokumenta.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba