Previous Next

U Ilijašu obilježen Međunarodni dan nestalih osoba

U organizaciji Udruženje porodica nestalih općine Ilijaš na gradskom šetalištu u Ilijašu obilježen je Međunarodni dan nestalih osoba. Okupljeni članovi porodica nestalih i predstavnici lokalne vlasti ali i građani ponovili su dugogodišnje bolno neodgovoreno pitanje - GDJE SU?

Na području općine Ilijaš do danas se traga za 45 osoba. Zekija Avdibegović, predsjednica Udruženja porodica nestalih općine Ilijaš i danas traga za sinom i suprugom.

"Udruženje se svake godine na ovaj dan trudi da podsjeti i upozori, prije svega naše insitucije, da se bave nestalim ostabama jer jednostavno i porodice izumiru, ne znaju sudbinu svojih najmilijih, a umiru i oni koji znaju istinu. Iako je u BiH pronađeno više od 80 posto nestalih osoba, kada tvoje dijete i nekog tvog ne pronađu, ta informacija malo znači. Svi procesi koji su za ratne zločine u Ilijašu vođeni završeni su oslobađanjem optuženih, usprkos tolikim zločinima, ubijenim civilima i logorima. Ove godine smo pronašli jedan mali dio osobe, još nije identifikovana i ukopana, prošle godine smo pronašli lobanju jednog momka. Ove godine prekopano je preko 500 m2 na Žerovnju gdje je pronađena masovna grobnica, ništa nije nađeno. Imam obećanje Tužilaštva i Instituta za nestale da će se nastaviti tražiti i uz pomoć novih tehnologija, ali upućujem apel vlastima da se obezbjede nove tehnologije i stručan kadar, jer nemamo antropologa, doktora, za sve ove godine mogli smo roditi i odgojiti doktora, ja 32 godine ne spavam jer ne znam gdje su kosti moga djeteta", poručija je Zekija Avdibegović.

Cilj ovog dana je da se oda počast nevinim žrtvama prisilnih nestanaka i prikaže agonija članova porodica koji još uvijek traže posmrtne ostatke svojih najdražih.

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić naglašava da ne smijemo odustati od borbe dok se ne pronađu nove informacije o nestalima, identificira svaka osoba, kako bi porodice našle smiraj.

"Nažalost, Ilijaš još traži 45 svojih sugrađana, vode se kao nestali, mada svi znamo da su odvedeni i da su izgubili život. Nada je ipak živa da ih pronađemo, da obilježimo mjesta, da porodice znaju istinu, sudbinu svojih najdražih. Međunarodni dan nestalih treba da poveća svjesnost svih građana o ovom velikom i važnom problemu, svaki čovjek ove zemlje ima obavezu da pomogne, jer kad pronađemo jednu osobu to je zaista velika stvar. Nadam se da će savjest nekih ljudi koji imaju informacije proraditi iako je sve manje izgleda jer i oni umiru, ali mi nikad ne smijemo prestati sa ovom misijom, borbom, sa traženjem ljudi. U zadnjih godinu dana intenzivno se radilo, pretraživali lokaliteti i s time se nastavlja a što potiče i na dodatni aktivizam i pritisak na institucije da se u konačnici pronađe svaka nestala osoba", kazao je načelnik Fazlić.

U Bosni i Hercegovini još se traga za više od 7.500 osoba koje su nestale tokom rata devedesetih godina prošlog vijeka. U mrtvačnicama postoji oko 1.300 neidentifikovanih posmrtnih ostataka (NN), koji su kompletni i nekompletni.

Proces traženja nestalih se odvija sve teže jer nedostaje relevatnih informacija o potencijalnim pojedinačnim ili masovnim grobnicama kojih sigurno ima na desetine na području Bosne i Hercegovine.

Međunarodni dan nestalih se obilježava svakog 30. augusta, kao dan prisjećanja i odavanja počasti desetinama hiljada osoba širom svijeta nestalih u oružanim sukobima, zločinima počinjenim protiv čovječnosti ili usljed kršenja osnovnih ljudskih prava.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba