Previous Next

Općina Ilijaš organizovala svečani prijem za 223 prvačića

Općina Ilijaš organizovala je svečani prijem povodom polaska u školu za 223 učenika i učenice upisanih u prvi razred u pet osnovnih škola na području općine Ilijaš. U zabavnom dijelu programu na Trgu Alije Izetbegovića u Ilijašu učestvovali su učenici i učenice OŠ "Srednje", OŠ "Hašim Spahić", OŠ "Stari Ilijaš" i OŠ "Đulistan".

Tom prilikom prvačićima su darovani anatomski ruksaci sa potrebnim priborom, a sretan i uspješan početak školovanja djeci, roditeljima i učiteljima poželio je načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić.

"Općina Ilijaš nastavlja tradiciju okupljanja prvačića na jednom mjestu kako bismo zajednički podjelili osjećaj uzbuđenja, sreće i zadovoljstva zbog polaska u školu. Obrazovanje je, uz zdravstvo i komunalnu sferu, jedan od ključnih prioriteta naše lokalne politike. Finansijski ove godine su najvrijedniji projekti izgradnje sportskih ploha i dječijih igrališta. Zaista smo sretni da imamo sve bolje uslove za obrazovanje naših učenika. Ulažemo u sve školske objekte i organizacijski nastojimo da sve funkcioniše na najbolji način. Čestitam prvačićima, roditeljima, učiteljima, učiteljicama, direktorima i direktoricama škola koji su, nadam se, spremni za početak nove školske godine", rekao je načelnik Fazlić.

Pomoćnica načelnika u Službi za društvene djelatnosti i poslove mjesnih zajednica Sanja Zagorac – Jozić naglasila je da je početak obrazovanja otvaranje novog životnog poglavlja za prvačiće i njihove roditelje i ujedno jedan od najradosnijih životnih trenutaka, te dodala: "Općina Ilijaš već pet godina podržava polazak učenika u prvi razred osnove škole nabovkom ruksaka i školskog pribora. Interesantan je broj ilijaških prvačića ove godine, koji je isti kao i u prethodnoj godini. Danas će u školske klupe sjesti 223 učenika i učenice. Prioritet Općine Ilijaš je ulaganje u obrazovanje. Mislimo da smo stvorili uslovne školske objekte sa svim nastavnim sredstvima, naravno uz podršku resornog kantonalnog ministarstva. Ove godine je vrijeme došlo za uređenje školskih dvorišta i sportskih sadržaja u tim dvorištima. Prošle godine su izgrađene sportske plohe u dvorištima SŠC "Nedžad Ibrišimović" i OŠ "Hašim Spahić", a ove godine intenzivno se izvode radovi na četiri sportska objekta, odnosno uređenje školskih dvorišta PŠ "Bioča", PŠ "Gajevi", OŠ "Podlugovi" i gradimo sportsku plohu u Mrakovu. Svim prvačićima, njihovim roditeljima, učiteljima i učiteljicama želim sretan početak."

Prvi dan škole nosi veliko uzbuđenje kako za prvačiće, tako i za njihove roditelje. Ahmed Bečić je ponosni otac Džane Bečić koja danas kreće u prvi razred OŠ "Hašim Spahić".

"Osjećaj je poseban i vraćaju mi se sjećanja iz dana kada sam ja bio prvačić. Ja sam negdje prva poslijeratna generacija i drago mi je da smo se odmakli od tog trenutka, jer danas je, naravno, sve puno ljepše. Nadam se da će iz godine u godinu prijemi za prvačiće biti još bolji. Obrazovanje je ono što je najvažnije i najpotrebnije našoj državi, a nažalost u prethodnom periodu nismo dovoljno radili na tome, u tom smislu nadam se da dolaze neka bolja vremena", istakao je Bečić.

Ove godine u OŠ "Hašim Spahić" upisano je 70 učenika, u OŠ "Podlugovi" 44, OŠ "Stari Ilijaš" 54, OŠ "Đulistan" 35 i Oš "Srednje" 20 učenika.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba