Previous Next

Posjeta delegacije Općine Ilijaš i boračkih udruženja grobljima povodom blagdana Svi sveti

Prvoga dana mjeseca novembra katolici slave blagdan Svih svetih. Tim povodom načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić, pomoćnik načelnika u Službi za boračko – invalidsku zaštitu Općine Ilijaš Nijaz Spahić, te predstavnici boračkih organizacija posjetili su groblje Sv. Josip Desava u Stupama i obiteljsku grobnicu Vidaković. Nakon toga posjetili su i groblje u Brezi gdje su sahranjeni poginuli borci Armije BiH u proteklom ratu, te položili vijence.

Vladimir Vidaković, otac pokojnog Velimira, na sinov grob je i ove godine došao sam. Njegova supruga Jagoda je umrla u aprilu 2019. godine i ukopana je pored sina u obiteljsku grobnicu, a dva sina su mu u inostranstvu. Uspomene su jedino što je ostalo Vladimiru i što vrijeme ne briše.

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić kazao je da se posjetom grobljima na ovaj dan obilježava i gaji kultura sjećanja na ljude koji su branili državu BiH. “Nalazimo se na groblju Sv. Desava u Stupama. Ovdje je sahranjen Velimir Vidaković, pripadnik 126. Ilijaške brigade, dobitnik najvećeg ratnog priznanja Zlatni ljiljan i čovjek koji je svoj život dao za domovinu Bosnu i Hercegovinu. On nas obavezuje da gajimo sjećanje i dolazimo na ovo mjesno groblje svake godine te da imamo komunikaciju sa njegovim ocem Vladom. Također obavezuje nas da se sjetimo onoga što je ovaj mladi čovjek uradio početkom 1992. godine u odbrani naše domovine. Kroz sjećanje na njegov lik i djelo mnogo toga poručujemo generacijama koje dolaze i gradimo jedan civilizacijski pristup u vremenu koje je zaista teško i u kojem nam je potrebno što više ovakvih poruka” rekao je Fazlić.

Mirsad Omanović, sekretar Udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja „Zlatni ljiljan“ općine Ilijaš istakao je da se uvijek moramo sjećati najhrabrijih pripadnika Armije BiH koji su odlikovani najvećim priznanjima. „Danas kao i svake godine obilježavamo dan Svih Svetih u prisustvu porodica čiji su sinovi dali živote za državu BiH. Polažemo cvijeće na groblje Sv. Josip Desava gdje je sahranjen zlatni ljiljan Velimir Vidaković. Također, posjetili smo i groblje u Brezi gdje su sahranjena tri poginula borca Armije BiH u proteklom ratu te položili cvijeće“ kazao je Omanović.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba