Previous Next

Podijeljeno gorivo za 74 poljoprivredna proizvođača sa područja općine Ilijaš

Prema donesenim mjerama Vlade Federacije BiH, danas i jučer je izvršena podijela dizel goriva iz postojećih zaliha federalnih robnih rezervi poljoprivrednim proizvođačima sa područja općine Ilijaš.

Podjela je vršena prema spiskovima Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva poljoprivrednim proizvođačima koji su ostvarili podršu za biljnu proizvodnju na federalnom i kantonalnom nivou u 2021. godini, a koji su ažurirali podatke u registru poljoprivrednih gazdinstava i registru klijenata, te prijavili proizvodnju u 2022. godini.

Usvojeni kriterij za dodjelu je 50 litara goriva po hektaru obradive površine. Pravo na dodjelu ostvarilo je ukupno 74 poljoprivredna proizvođača sa područja općine Ilijaš, od toga 26 pravnih lica registrovanih po obrtima i 48 fizičkih lica.

Jučer je podijela izvršena u Crnoj Rijeci, za gornji dio općine Ilijaš, a danas je podijela organizovana na parkingu pored gradske tržnice za poljoprivrednike sa donjeg dijela općine Ilijaš. Dodjeljeno je cca 13.790 litara goriva, a distributer je kompanija Hifa Petrol.

Admir Kahriman, vlasnik farme za proizvodnju mlijeka, uzgoj i držanje muznih krava IMEA i predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Federacije BiH je danas došao preuzeti gorivo.

"Tokom januara, februara i marta na raznim sastancima u Vladi Federacije, odnosno u Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva odvijali su se sastanci gdje smo razgovarali o donošenju programa za 2022. godinu. Uvidjeli smo problem nedonošenja budžeta na vrijeme i onda je Vlada Federacije zajedno sa resornim ministarstvom pokušala pomoći poljoprivrednim proizvođačima. Iznašli su riješenje da se preko robnih rezervi dodijeli gorivo za proljetnu sjetvu. Na tim sastancima je dogovoreno da svi poljoprivredni proizvođači koji su u 2021. godini dobili poticaj Vlade Federacije za biljnu proizvodnju budu uvršteni na spiskove za gorivo. Da ne bi bilo oštećenih Vlada Federacije je ponudila da kantonalna ministarstva dostave spiskove poljoprivrednih proizvođača koji imaju poticaj samo na nivou kantona te da se i njima podijeli gorivo.
Poljoprivredni proizvođači sa područja KS, a ujedno i mi sa općine Ilijaš, očekujemo informaciju iz kantonalnog Ministarstva privrede hoće li biti sufinansiranja nabavke mineralnog đubriva, jer je ministar Delić najavio tu mjeru poticaja. Nadamo se da će i ta mjera biti provedena i da ćemo u konačnici imati barem minimalne olakšice u ovoj preteškoj godini"
, kazao je Kahriman.

Ova mjera provodi se prvi put, a cilj je pomoći poljoprivrednim prozvođačima zbog izuzetno teške i vanredne situacije izazvane rastom cijena energenata.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba