Previous Next

Dodijeljeni Ugovori o finansiranju za 12 boračkih udruženja sa područja općine Ilijaš

U velikoj sali Općine Ilijaš upriličeno je potpisivanje i dodjela Ugovora o finansiranju i sufinansiranju 12 udruženja građana koja okupljaju boračku populaciju. Odlukom o godišnjoj raspodijeli sredstava iz budžeta Općine Ilijaš za 2022. godinu osigurano je 40.000 KM za aktivnosti obilježvanja značajnih datuma, događaja i ličnosti iz perioda odbrambeno – oslobodilačkog rata 1992-1995. i NOR-a 1941-1945. godine. Za redovan rad - stručnu i pravnu pomoć članstvu u ostvarivanju statusnih pitanja iz budžeta Općine Ilijaš je osigurano 60.000 KM.

Dodijeli su prisustvovali predstavnici boračkih udruženja sa područja općine Ilijaš, općinski načelnik Akif Fazlić i pomoćnik načelnika u Službi za opću upravu, boračko – invalidsku i socijalnu zaštitu Nijaz Spahić.

Pomoćnik načelnika Nijaz Spahić je izrazio zadovoljstvo današnjim potpisivanjem Ugovora, te pojasnio na koji način i za koje projekte su raspoređena budžetska sredstva.

„Na općini Ilijaš imamo 12 boračkih udruženja i sva ona su aplicirala po javnom pozivu, prošli proceduru i finalizaciju. U budžetu za 2022. godinu za rad kancelarija udruženja, odnosno administrativne poslove, planirano je 60.000 KM, a za aplikaciju programa i projekata planirano je 40.000 KM.

Također imamo usvojen kalendar značajnih događaja i datuma na općini Ilijaš, a pored toga planiramo i obilježavanja po pojedinačnim zahtjevima određenih udruženja. Svake godine sufinansiramo Manifestaciju “Odbrana BiH – Igman”, te imamo vrlo važno i dobro organizovano obilježavanje "11. juli – Sjećanje na genocid u Srebrenici" koje smo i ove godine podržali sa 10.000 KM.

Poznato je da na području općine Ilijaš imamo pet optuženih za ratne zločine na Čemernu. Tako da smo planirali sredstva u iznosu od 35.000 KM za troškove pružanja pravne pomoći i prikupljanje materijalnih dokaza u procesu suđenja.

Podržali smo sve projekte koji su vezani za dokumetovanje odbradbenog – oslobodilačkog rata. Riječ je o snimanju dokumentarnih filmova i izdavanju knjiga. Za dan brigade planiramo promocija „Monografija 126. Ilijške brigade“, kako bi generacije koje dolaze imale priliku vidjeti i čuti šta se ovdje dešavalo.

Sljedeći segmet koji smo značajnije podržali je izgradnja infrastrukture spomen – obilježja na području općine Ilijaš. Ove godine smo u tu svrhu planirali skoro 300.000 KM. Riječ je o spomen obilježjima na Žerovanju, Karašnici, Medojevićima, Moševačkom Brdu, Koritima i Popovićima. Također je planirano i 100.000 KM za uređenje i opremanje spomen sobe 126. Ilijaške brigade“, kazao je Spahić.

Šerif Ćatić iz Patriotske lige 91 se zahvalio na podršci i naglasio važnost dokumentovanja svega iz ratnog perioda.

„Zahvalni smo Općini Ilijaš, prvenstveno načelniku sa njegovim službama, jer prate naš rad u okvirima onoga što je moguće. Skromni smo i nikada nismo pravili prigovore na tu temu. Onoliko koliko dobijemo nama je sasvim dovoljno. Kada su u pitaju druge aktivnostiu, kao što je obilježavanje značajnih datuma u našoj historiji, načelnik je uvijek tu da nam pomogne. Također, aplicirali smo i sa drugim projektima, kao što je dokumentarni film "Predratno stanje općine Ilijaš", zatim moja knjiga "Sjećanja na rat u općini Ilijaš". Ove godine smo aplicirali za sredstva koja su potrebna za dokumentarni film "Patriotska liga 91 Ilijaš". Imamo namjeru raditi još jednu knjigu koja bi se zvala "Ratne priče logoraša i borca općine Ilijaš i drugih". Nama je bitno da iza nas ostanu tragovi onog što smo preživjeli. Mi smo tu da držimo branu zaborava, jer su sjećanja jedna krhka tvorevina koja izblijedi, ali ono što se zapiše i snimi ostaje trajno. Općina Ilijaš pruža podršku, a na nama je hoćemo li nešto snimiti i objaviti te tako ostaviti budućim generacijama“, kazao je Ćatić.

Za udruženje "Organizacija porodica šehida i poginulih boraca općine Ilijaš" i Udruženje RVI Ilijaš osigurano je po 10.000 KM. Sa 4.500 KM podržani su JOB "Unija veterana" Ilijaš, Udruženje demobilisanih boraca Ilijaš, Udruženje logoraša Ilijaš i Udruženje boraca 126. Ilijaške brigade. Sa 4.000 KM podržano je Udruženje Antifašista i boraca NOR-a Ilijaš. Za Patriotsku ligu 91, Udruženje dobitnika najvećih ratnih priznanja i odlikovanja i Udruženje porodica nestalih osigurano je 3.500 KM. Za Udruženje maloljetnih boraca Armije RBiH izdvojeno je 2.500 KM i za Udruženje boraca odbrambeno – oslobodilaćkog rata "Tale" Ilijaš 1.500 KM.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba