Previous Next

Općinski načelnik otvorio izložbu slika i grafika pod nazivom "Koktel" Endi Vorhol i ja, autora Ismeta Hadžića

Izložba slika i grafika pod nazivom "Koktel" Endi Vorhol i ja, autora Ismeta Hadžića, svečano je otvorena u Biznis centru Ilijaš, kao jedan od prvih kulturnih sadržaja Manifestacije "Ilijaški dani 2024".

Izložba se organizuje u saradnji sa Bošnjačkom zajednicom kulture "Preporod" u Bosni i Hercegovini, te nakon predstavljanja u brojnim gradovima bh. dostupna je i ilijaškoj javnosti.

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić otvorivši izložbu spomenuo je da je Ilijaš industrijski grad, vezan za nastanak velikih firmi, a da je izuzetno važno što posljednjih godina i kulturni i društveni život dobiva na značaju, te se nada da će još više ovakvih sadržaja biti i u budućnosti, te se posebno zahvalio na saradnji BZK Preporod BiH, BZK Preporod Ilijaš koji su, uz JU KSC i Radio Ilijaš kao nositelje aktivnosti, značajan faktor u obogaćivanju ilijaške kulturne scene.

Dobrodošlicu posjetiteljima poželio je predsjednik OO Manifestacije "Ilijaški dani" i direktor JU KSC i Radio Ilijaš Nermin Hodžić kazavši da je Ismet Hadžić poznati akademski slikar iz Rožaja, te da je inspiraciju za nastanak ove izložbe dobio slučajno boraveći kod sina u Njujorku, gdje se na nekoj pijaci prodavao originalni plakat sa izložbe Endija Vorhola na kojem su bile predstavljene moderne ženske cipele, koje su djelovale kao odgovor na njegove sirotinjske patike i opanke, zatečene u rožajskim šumama, kao kontrast iz kojeg je crpljena inspiracija. Naveo je da je velika čast na ovogodišnjim „Ilijaškim danima“ koji su unaprijeđeni i po dužini trajanja i kvalitetu sadržaja, upriličiti izložbu poznatog i cijenjenog umjetnika poput Ismeta Hadžića, te zahvalio BZK Preporod BiH i Općini Ilijaš na podršci u realizaciji ovog programskog sadržaja.

Predsjednik BZK Preporod BiH prof. dr. Sanjin Kodrić kazao je ovom prilikom da je Endi Vorhol svjetski poznato ime, slikar svjetskih makro zvijezda (između ostalog i glumice Merilin Monro, kao i markentiškog proizvoda konzerve Kembel supa. Postao je poznat sa još nekoliko slikara po pokretanju slikarskog pravca nazvanog pop-art (popularna umjetnost). Kodrić je također kazao da Rožaje i Ilijaš imaju određenih sličnosti, kao male sredine nešto udaljenije od velikih gradskih centara, koje velika umjetnost i ovakve izložbe često zaobiđu, te je time značaj postavke ovih grafika i slika u Ilijašu još veći.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba