Uklanjanjem administrativnih barijera privući investitore u Općinu Ilijaš

Konferencija-Vitez--745x450Općinski načelnik Akif Fazlić jučer je prisustvova konferenciji koja je održana u Vitezu, na temu: "Regulatorna reforma u funkciji privlačenja investicija i jačanja lokalnog ekonomskog razvoja", u organizaciji Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta a koja je održana u okviru projekta "Pоbоlјšаnje lokalnog okruženja za investiranje (LIFE)".

Projekt LIFE, koji implementira Grupacija Svjetske banke, u partnerstvu sa Veleposlanstvom Velike Britanije, Vijećem ministara BiH i entitetskim vladama, u naredne tri godine bit će proveden u 20 općina. Općina Ilijaš je uključena u Projekat od februara, a cilj Projekta je da pruži podršku lokalnim vlastima u Bosni i Hercegovini u jačanju njihove konkurentnosti i podsticanju rasta privatnog sektora kroz smanjenje opterećenja za privredu na lokalnom nivou, dosljednu implementaciju propisa na lokalnom nivou, unapređenje transparentnosti u pružanju usluga građanima i privredi, te unapređenje usluga za investitore i povećanje investicija u općini.
Tim povodom gosti Dnevnika 3 FTV bili su: Ministar Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić, Općinski načelnik Akif Fazlić i direktor firme Standard Furniture Factory Damir Muhić.
O ciljevima Projekta, načinu provođenja i benefitima za investitore govorio je Općinski načelnik Akif Fazlić:
"Općina Ilijaš je u februaru ušla u ovaj Projekat, uspjeli smo ga realizovati za nešto manje od 10 mjeseci i rezultati su već tu. Prije svega kroz novi regulatorni okvir koji podrazumijeva kraći vremenski period za završavanje određenih procedura, smanjenje troškova za provođenje tih postupaka napravio se jedan ambijent koji daje određene efekte. U prvih 8 mjeseci ove godine u Općini Ilijaš zabilježen je porast zaposlenih za 14% što je 470 novih radnih mjesta. Poslodavcima su jeftinije dozvole i sve procedure koje trebaju provesti. Napravili smo globalni okvir i procjenu na godišnjem nivou o iznosu ušteda za poslodavce i građane i to je impozantna cifra koja Općinu Ilijaš  čini atraktivnom za ulaganje. Cilj je da sve bude transparentno. Na našoj web stranici postavljen je E-Registar svih administrativnih postupaka. Imamo mapirano 168 postupaka što pokazuje da još ima puno administriranja što ćemo u budućnosti nastojati smanjiti. Na našoj stranici nalazi se i registar svih poticaja koje daje općina Ilijaš i poticaja koji su vezani za Kanton i Federaciju tako da poslodavac može vidjeti kroz našu stranicu koji je to prostor za obezbjeđenje poticajnih mjera. Također uradili smo Investicioni sažetak koji govori o potencijalima Općine Ilijaš, privrednim i industrijskim zonama u kojem možete naći sve podatke za eventualne lokacije za koje su zainteresovani poslodavci, a preko web stranice i sms poruke možete izvršiti provjeru statusa predmeta". 

O razlikama o proceduri, ulaganju novih investicija i otvaranju novih radnih mjesta u odnosu na dosadašnja na prostoru Općine Ilijaš, govorio je direktor firme Standard Furniture Factory Damir Muhić: "Mi smo prije tri godine gradili u Ilijašu i gradili smo u tekućoj godini. Prije tri godine morali ste pribavljati razne dozvole, procedure su bile dosta skuplje, ove godine smo otišli u Općinu Ilijaš, koja je pribavila za nas sve saglasnosti i dozvole i na taj način smo uštedili 20% ili 56.000,00 KM samo na osnovu Projekta LIFE, a procedura su bile znatno skraćene i olakšavajuće.
Trenutno smo u toku investicije izgradnje novog pogona koju smo kroz ovaj projekat započeli i kroz koji planiramo uposliti 150 novih uposlenika, a na proljeće je planirana gradnja još jednog novog proizvodnog pogona u Industrijskoj zoni "Luka" namijenjen za proizvodnju namještaja, gdje ćemo otvoriti oko 100 novih radnih mjesta". 

GostovanjeFTVMinistar Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić, naglasio je da bi
ukidanje administrativnih barijera olakšalo poslovanje privrednicima jer bi, umjesto 150 do 200 dokumenata koliko je sada potrebno pribaviti za početak biznisa, morali pribaviti znatno manje dokumenata, koje bi dobili brže i jeftinije. "Pozitivno sam iznenađen skupu u Vitezu gdje je prisustvovao 61 predstavnik općina i mislim da to pokazuje jednu pozitivnu atmosferu i želju da se ove procedure koje su u Općini Ilijaš uvedene za kratko vrijeme uvedu i u svih 77 općina u FBiH  i na taj način stvore pretpostavke da poslodavci nemaju problem sa procedurama.Vlada FBIH ima u planu realizovati jedan veliki projekat koji bi trebao omogućiti investitorima da u roku od 3 dana sve procedure riješe, međutim da bi taj projekat zaživio potrebno je obezbijediti međusobnu komunikaciju svih nivoa vlasti i svih organa unutar tih nivoa vlasti da bismo zaštitili poslodavce od administrativnih problema. Za implementaciju tog Projekta trebat će nam još vremena, a u međuvremenu Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta nastojat će stvoriti pretpostavke da upravo kroz Projekat LIFE stvorimo bolje okruženje, a prije svega bolju ekonomičnost poslovanja, veće zapošljavanje, veći izvoz i poticanje novih poduzetnika koji će se ohrabriti da uđu u nove investicije i nova zapošljavanja", istakao je Ministar Zukić.

Gostovanje Ministra Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta Amira Zukića, Općinskog načelnika Akifa Fazlića i direktora firme Standard Furniture Factory Damira Muhića na Dnevniku 3 FTV možete pogledati i na našoj web stranici.

 

 

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba